Fiindca este sezonul socului, m-am gandit sa va ofer o reteta delicioasa de socata probiotica, adorata de copii si adulti atat pentru gust cat si pentru culoare.
Socata roza probiotica
Ingrediente:
- 5-9 palarii de soc
- 4-5 linguri orez integral (orice varianta merge pentru fermentatie)
- 1/2 kg de capsuni naturale zdrobite
- 100 g zahar de cocos sau orice varianta de zahar cat mai putin procesat
- 3 litri de apa filtrata
- Miere raw pentru indulcit la final
Preparare:
Socata va fermenta si fara drojdie, ciuperca, bioferment, doar daca adaugati fructe si miere. Adaugati toate ingredientele intr-un borcan ceramic de 3 litri si lasati la fermentat timp de 2-3 zile, fiindca depinde de temperatura din casa. Daca este cald, se va face mult mai rapid si intotdeauna prima data se asteapta mai mult pentru fermentare, dupa aceea va fi mai usor. Borcanul nu trebuie acoperit, ci puneti-i deasupra o sita sau un tifon si agitati borcanul zilnic.
Socata va fi gata dupa ce a ”digerat” tot zaharul in procesul de fermentare si a devenit putin acrisoara si tulbure. La acest punct strecurati trei sferturi din borcan, cantitate pe care o puteti bea acum, si lasati un sfert de lichid in borcan. Adaugati flori noi si alta tura de capsuni sau doar alte fructe si fara soc, asta daca vreti sa aveti continuu o bautura probitica de calitate pentru intreaga familie. Daca nu, strecurati totul complet, altfel vor incepe sa aiba gust de stricat; de aceea e important sa adaugati flori si fructe proaspete. Daca continuati procesul, in 24 h de ore veti avea aceeasi cantitate de socata prospata si gata de baut.
Consum si pastrare:
Dupa ce ati strecurat socata, adaugati miere raw dupa gust si amestecati bine. Se consuma pe durata unei zile si veti observa ca procesul de fermentare nu va sta pe loc, si va fi din ce in ce mai acidulata. Nu o lasati de pe o zi pe alta, fiindca daca s-ar putea sa devina otet, chiar si in frigider.
Nota:
Aveti grija ca toate bauturile fermentate contin o cantitate mica de alcool, ca si castravetii murati in saramura sau socata simpla, bauturile probiotice in general, kombucha, apa de kefir etc.
Multumim frumos pentru reteta,delicioasa!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Suna usor de facut si delicios ♥
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Buna ziua Ligia, am o intrebare, deoarece sunt insarcinata si citesc cartea ta cu Sfaturi pt sarcina si bebe sanatos, am dat peste aceasta afirmatie si anume , sa mancam fructe , banuiesc ca si legume proaspete culese de doua trei zile maxim, asta se poate vara, dar iarna si primavara unde gasim astfel de fructe, presupunand ca avem mere , pere din gradina proprie, ele tot sunt culese de luni de zile, deci in aceasta perioada de iarna, primavara ce fel de fructe proaspete sa consumam.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Buna Carmina,
Si felicitari pentru sarcina! In perioada rece daca ai urmarit site-ul meu,pentru cei din Romania, exista posibilitatea sa comande fructe si legume proaspete bio/naturale de prin alte parti sau de la alti romani plecati in alte tari cu clima mai calda. Spre exemplu de la Elena Dumitrescu, care a participat si la expozitiile noastre in trecut, pot fi cumparate citrice, rodii, avocado, migdale si caju raw, ulei de masline de la ea din livada si alte bunatati. Sunt mentionate diverse surse in cartea Sfaturi pentru o viata mai sanatoasa. Iti recomand si acest articol cu ce nu ar trebui sa-ti lipseasca din alimentatia saptamanala, atat pentru perioada sarcinii, alaptarii si pentru intreaga familie.
Cu bine si sarcina usoara mai departe,
Ligia
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc frumos pt raspuns si pt urari. Toate cele bune va doresc .
ApreciazăApreciat de 1 persoană