In 2004 am descoperit pentru prima data lumanarile din ceara naturala. Nu ca era ceva ce n-a existat inainte, fiindca lumanarile din ceara au fost folosite inca din vremurile antice, ci doar atunci mi-a fost atrasa atentia la articole care subliniau efectele nocive ale parafinei folosita in lumanarile conventionale. Informatiile pe aceasta tema regasite in carti, conferinte, studii, m-au ajutat sa imi deschid ochii si am vrut si voi sa aveti acces la ele. In articolul de mai jos, Diana Ioana Calin a punctat frumos si la obiect valoarea lumarilor de ceara, completat de mine cu cateva pareri personale 🙂
„De ce o alternativa la lumanarile din parafina si soia?
Din drag de natură în primul rând si din drag de mine. Era la final de 2019 când am creat primele lumânări din ceară de albine. Număram deja pe degetele de la o mână anii în care am optat să aduc în casa mea ingrediente și produse cât mai naturale, locale, sănătoase și cât mai puțin nocive pentru echilibrul planetei. Lumânările reprezentau excepția, cumpărându-le pe cele din parafină aduceam în casa mea, compuși chimici care nu onorau grija față de planetă. Înainte de a face tranziția spre lumânările din ceară de albine m-am documentat. Iată în ce cele de mai jos, ce implicații au producția de lumânări de parafină și soia, care sunt posibilele implicații asupra sănătății omului și planetei.
Știați ca lumanarile de parafina:
- Emit prin ardere toluen și benzen, substanțe cunoscute ca fiind carcinogenice? Consumul frecvent de lumânări din parafină crește riscul de cancer pulmonar.
- Parafina este un compus sintetic care este format din hidrocarburi saturate obținute prin distilarea țițeiului.
- Combinația de parafină si ftalat poate cauza amețeli, dureri de cap sau tuse. Ftalații sunt folosiți pentru fixarea parfumului în lumânări.
- Prin utilizarea lumânărilor din parafină contribuim la creșterea cererii de țiței. Industria petrolului se numără printre industriile cu un risc ridicat de poluare.
- În majoritatea cazurilor aceste lumânări sunt importate, astfel că dincolo de impactul de mediu din timpul producției și impactul negatic asupra sănătății noastre, aceste lumânări au și o amprentă mare de carbon ca urmare a emisiilor din timpul transportului de la mare depărtare.
- Povestea e lungă, dar hai să mai lăsăm un pic de timp și pentru lumânările din soia.
Lumanarile din soia, sunt ele sunt o alegere mult mai bună decât utilizarea lumânărilor din parafină?
- Mai toate lumanarile din soia, contin si un procent mic de parafina.
- De cele mai multe ori, în timpul procesului de fabricare, boabele de soia sunt înmuiate în solvent obținut în urma distilării țițeiului (hexane).
- Monoculturile industriale de soia distrug ecosistemele. Opt milioane de hectare au fost defrişate, preponderent prin incendii controlate, între 2002 şi 2012, pentru a face loc culturilor de soia.
- Pesticidele folosite pentru protecţia culturilor de soia distrug vegetaţia şi fauna.
- 99% din productia de soia din intreaga lume, este modificata genetic.
- Europa importă 97% din cantitatea de soia folosită.
- Chiar și ceara din soia ecologică are un impact semnificativ negativ asupra mediului datorită emisiilor de carbon datorate transportului de la mare distanță. În majoritatea cazurilor ea e importată din SUA (SUA, Brazilia și Argentina contribuie cu 80% la producția globală de soia).
- Pentru mine personal (Ligia), soia nu reprezinta o sursa de hrana nici pentru oameni, dar nici pentru animale. Cititi acest articol pentru detalii.
🌺🌻 De
De ce am alege ceara de albine si producatorii locali?
- Ceara se stie ca era folosita la lumanari inca din timpurile stravechi.
- Incurajam economia romaneasca, cu precadere producatorii locali.
- Ceara de albine eliberează uleiuri volatile și ioni negativi cu efecte benefice asupra sănătății.
- Este o alternativă întru totul naturală și nu elimină substanțe toxice pentru organism, din contra neutralizeaza chimicalele emise de fiecare obiect existent intr-o camera.
- Ajuta la eliminarea mirosurilor dintr-o incapere si la eliminarea sporilor de mucegai.
- Benefice pentru cei care au diverse alergii precum cele la mucegai, praf, fan dar si a celor care au probleme cu sistemul respirator.
- Ele sunt 100% locale, 100% romanesti.
- Pe întreg ciclul de viață au un impact negativ minim asupra mediului, iar acesta e datorat doar transportului din atelierul nostru până în casa voastră.
- Si lista poate continua.”
Ma bucura mult faptul ca oamenii au inceput sa aprecieze valoarea lumanarilor din ceara de albine si va multumesc ca veti imparti acest articol cu prieteni si cunostinte!
Buna seara,edificator articolul referitor la lumanari. De unde se pot procura lumanarile din ceara de albine.Va multumesc si va doreesc o seara placuta.
ApreciazăApreciază
Multumesc mult pentru informatii. Ma bucur ca existati. Sanatate multa va doresc.
ApreciazăApreciază
Multumim mult, Ligia! Mi-ai confirmat suspiciunea in privinta parafinei. Ne poti sugera si cativa producatori locali de lumanari din ceara? Am mereu dubii la achizitii din piata de pilda, nu stiu daca ceea ce spune vanzatorul privind compozitia este chiar realitatea.
ApreciazăApreciază