Ingrijirea sanatatii

Este uleiul sanatos? Ce ulei sa folosim pentru gatit?

Din timp in timp, prefer sa raspund la intrebari sub forma de articol, insa doresc sa pot ajuta cu raspunsul pe cat mai multi, in functie de cat am aflat pana la acel punct despre subiect. Astazi o sa discutam putin despre uleiul pentru prajit sau gatit. Este un subiect foarte vast si caut ca pe scurt sa ating punctele importante si sa nu repet deja ce stim mai toti.

In primul rand dupa cate am aflat in ultimii ani despre uleiuri, mai toti cautam sa evitam:

  • Uleiurile hidrogenate, regasite in margarinele cat si in alte produse cum ar fi foile de placinta, semipreparatele etc.
  • Rantasurile: baza mancarurilor in care prajeala este nelipsita, poate fi inlocuita cu calirea legumelor doar cu apa si atat. Daca doriti sa aveti o viata echilibrata, uitati de rantasuri si faina prajita in unt sau altele din categoria asta.
  • Prajelile, asta fiindca uleiul prajit este „moarte curata”, continand aldehide si acroleina, ambele fiind substante foarte toxice pentru organism, cancerigene, inflamatorii, care distrug celulele, interferand cu ADN-ul si functionarea celulara normala, care socheaza tractul digestiv etc.

Totusi daca odata pe an cineva doreste sa isi faca o pofta, oare ce ulei sa foloseasca pentru prajit sau chiar si pentru preparatele facute la cuptor? Daca ar fi sa discutam despre a praji pe aragaz intr-o cantitate mare de ulei (deepfry) sau la cuptor, putem spune ca la cuptor este mai putin nociv, insa daca are ulei, tot la categoria prajit intra. Intr-adevar la cuptor se adauga ulei mai putin si nu retin preparatele atat de mult ulei ca la prajit, insa ideal ar fi sa se foloseasca cat mai putin ulei, spre deloc si sa se puna in loc folie de copt maro (in care nu s-a folosit in productie clorul sau metalul greu numit chromium). Daca tot vorbim de alternative, eu prefer sa coc pe aragaz chiftelele, painicile sau altele care necesita coacere, intr-o tigaie de fonta bine asezonata de mai bine de 5 ani si care nu necesita deloc ulei.

Iar daca neaparat doriti sa prajiti/gatiti ceva, evitati uleiurile rafinate sau presate la rece care au un punct de ardere ridicat si care contin prea mult Omega-6 si produc grasimi trans prin ardere, dar si fiindca maresc inflamatia din corp. Aici am putea include uleiul de floarea-soarelui, de masline, de porumb, de migdale, de sofranel, de arahide, de samburi de struguri, de soia, de seminte de bumbac, de susan etc. Pentru prajit este de preferat uleiul de cocos (se comercializeaza si fara miros), fiindca este printre singurele care au punctul de ardere ideal. Si repet, pentru prajit si gatit, dupa spusele multor specialisti, uleiul de cocos folosit cu masura este o alternativa buna. Se gasesc multe variante dezodorizate pe piata, adica fara acel miros specific de cocos. Noi folosim varianta aceasta de ULEI DE COCOS DEZODORIZAT PENTRU GATIT BIO.

Din punct de vedere personal, conferintele dr. Michael Klaper mi-au starnit curiozitatea si de atunci, am redus semnificativ consumul chiar si de ulei presat la rece. In salate folosim seminte, avocado sau nuci, insa cu masura si doar de 1-2 ori pe an, ulei de avocado sau de seminte de dovleac sau migdale. Salatele uleioase oricum nu erau pe placul nostru si preferam salate simple sau cu un dressing usor de digerat.

Stiu ca vor fi multi care vor incerca sa apere uleiul de masline presat la rece, dar din pacate si acesta nu este recomandat, chiar si consumat in salate doar de cateva ori pe saptamana. O sa-mi spuneti ca este un element important in dieta mediteraneana. Da, insa din 1995 se stie ca dieta mediteraneana este de fapt ideala datorita varietatii mare de legume si fructe, nu datorita uleiului de masline, cum a tot incercat mass-media sa tot bata toba de ani buni de zile. Daca il iubiti, consumati-l intr-o cantitate mica. Personal, nu il folosesc deloc.

Stati departe de uleiurile cu un procent mare de omega-6 sau acid linoleic, zona albastra din tabelul de mai jos, mentionat in prezentarea sustinuta de Dr. Chris Knobbe – „Diseases of Civilization”. Acestea sunt pro inflamatie si dupa spusele specialistilor, sunt destinate doar masinariilor industriale, nu consumului uman.

Dr. Neal Barnard spune la fel, sa avem mare grija cu uleiul de masline si sa fie consumat cu masura, sau deloc.

Multi imi veti spune ca totusi uleiul de cocos contine grasimi saturate, insa va recomand sa urmariti video-ul de mai jos, in care dr. Mark Hyman sustine ca grasimile saturate ajuta la echilibrarea colesterolului, plus alti medici care sustin acest lucru. Din nou, mass-media, impinsi de sume mari de bani si asta din anii ’60 si pana in prezent, de companii care vindeau uleiul de soia sau alte uleiuri vegetale mai ieftine, au incercat sa discrediteze uleiul de cocos sau grasimile animale, iar altii din lipsa de informare s-au alaturat.

Personal am inceput sa ma indoiesc si de accentul acesta pus pe problema colesterolului ridicat, si de legatura cu bolile cardiace, din nou un lucru super mediatizat si care m-a facut sa-mi pun semne de intrebare. De fapt, de mai tot ce a fost super mediatizat mi-am dat seama ca este ceva putred la mijloc si ca se incearca sa se acopere un adevar de fapt.

Din 2004 am inceput sa studiez intens si am descoperit informatiile la diversi medici si oameni de stiinta, ca de fapt nu colesterolul este cauza bolilor de inima, ci din contra faptul ca se umbla la colesterol si se scade dramatic prin medicamente este prima cauza a bolilor cardiace si a infarctelor miocardice. Pe langa toate, cantitatea limita de testosteron la barbati, consumul de zahar si lactate, lipsa sulfului un un rol decisiv in sanatatea aparatului cardiac – toate distrug lent calitatea vietii unei persoane cu probleme cardiace. Este din nou un subiect vast care va face subiectul altui articol.

Multe ar mai putea fi spuse, insa pentru cei care n-ati auzit de acest subiect pana acum, sunt sigura ca v-am trezit curiozitatea ca intotdeauna si va invit pe voi sa studiati mai aprofundat acest subiect. Echilibrul este ideal in toate, indiferent de alimentatia pe care o aveti fiecare si este important sa cautam sa invatam unii de la altii cand vine vorba de lucruri constructive si care ne pot imbunatatii calitatea vietii.

3 gânduri despre „Este uleiul sanatos? Ce ulei sa folosim pentru gatit?

  1. Foarte interesant,si cand te gandesti ca ma bazam mult pe uleiul de masline!
    Pentru prajit folosesc uleiul din samburi de struguri dar voi incepe a folosi pe cel de cocos.
    Multumes mult!

    Apreciază

Comentariile sunt închise