Plante comestibile · Viata sustenabila

Ce putem face cu frunzele de fag?

Frunzele tinere de fag sunt peste tot in aceasta perioada, fiindca exista multi puieti de fag la sol in padurile de foioase, din care multi trebuie rariti pentru ca sa se poata dezvolta corect. Nu toti au o sansa la dezvoltare matura, de aceea este nevoie ori sa fie transplantati, ori sa fie pur si simplu rariti. Noi profitam de acest lucru si culegem cu masura frunzele tinere pentru salate si supe delicioase atat gatite cat si raw. Gustul acrisor, citrat este specific frunzelor tinere si fragede, valabil si pentru mugurii tineri de brad consumati cruzi, care au un gust si mai puternic, dar asemanator. 

Cum am spus, culegem responsabil, nu in nestire cum e romanul „educat” sa o faca, ci in asa fel incat sa lasam padurii posibilitatea sa se dezvolte, fara sa ii aducem daune. Multumim Divinitatii pentru hrana gratis si asteptam rabdatori toamna, cand jirul sau semintele fagilor, vor fi in abundenta si cand le vom culege pentru proviziile de iarna. 

Jirul sau acele seminte generoase cu gust asemanator cu migdalele sau chiar mai bun, pe langa grasimile de calitate si omega 3, contin minerale importante si necesare pentru corpul uman, dar si pentru veverite, mistreti si alte vietati ale padurii. Abundenta lor ne bucura sa le culegem cand le va veni vremea si sa le pastram la rece, fiindca la fel ca si nucile si semintele, se rancezesc foarte repede, chiar cand nu ne dam seama, si apoi devin toxice pentru sistemul digestiv. 

Intorcandu-ne la frunzele tinere, noi le consumam si din mers sau in salate, fara sa le taiem. Sunt atat de fine si fragede, ca nu necesita mestecare intensa 🙂 de aceea multi oameni din popor din zona Transilvaniei, le prefera in salate si supe, mancaruri scazute combinate cat si preparate precum spanacul sau urzicile. Personal pana sa ajung aici acum 12 ani, n-am stiut ca se consuma si ma bucur ca am putut adauga inca o planta pe lista plantelor noastre comestibile. 

Un gând despre „Ce putem face cu frunzele de fag?

Comentariile sunt închise