Viata sustenabila

Update la „pastrarea merelor peste iarna in ferigi”

Dupa ce am facut video-ul despre metoda veche de a pastra merele pe pat de ferigi despre care puteti citi AICI, au fost multe „guri” care mi-au spus ca asa ceva nu se poate si ca se vor strica mai toate sau le vor manca rozatoarele. Ei bine, suntem in februarie si am asteptat dorind sa urmaresc cat vor rezista si in ce stadiu vor fi dupa geruri indelungate.

Tot ce pot sa spun este ca nu este metoda mea preferata. Unele soiuri de mere cum ar fi „bot de iepure” au avut gust mai bun dupa mai multe geruri, altele si-au schimbat textura, in special merele golden. Merele culese cu mana s-au pastrat cel mai bine, asa cu mi s-a spus, insa fiindca am pus si mere care cazusera de la sine, acestea nu au rezistat mai deloc. O mica parte au fost mancate de rozatoare mici, insa din tot patul am gasit doar in jur de 2% mancate sau stricate (din cele culese de mana). Intr-un final am selectat tot ce era de mancat si pentru conservare (am facut otet si am sterilizat restul merelor razuite) si am desfintat patul. Era oricum stratul de zapada de peste 40 cm si nu-mi mai venea sa tot scormonesc prin zapada dupa ele. Am inregistrat video-ul de mai jos in care discut mai multe despre acest subiect.

10 gânduri despre „Update la „pastrarea merelor peste iarna in ferigi”

  1. Mulțumesc draga Ligia pentru tot ce ne înveți! Referitor la merele care nu pot fi folosite in nici un fel, eu le-as pune in locul in care se aduna resturile vegetale, pentru a face din ele compost, bun de folosit ca îngrășământ pentru gradina! Spor la treaba si astept in continuare sfaturi reieșite din experientele tale! Numai bine! Cu drag, Diana

    Apreciat de 1 persoană

    1. Toate merele afectate au mers la otet, iar restul la borcane. Au fost doar 2-3 mere stricate si acelea au mers direct la oite sau gaini.

      Referitor la zona de deseuri, nu avem asa ceva, fiindca toate resturile de legume le mananca animalele iar daca raman (in sezonul verde) ajung impreuna cu buruienile culese din jur, direct pe straturile in devenire sau la baza legumelor, fara sa mai astept luni de zile sa se descompuna. Folosesc metoda de mulcire, adica in sezonul verde tot timpul la baza legumelor sunt tot felul de resturi vegetale pe care le tot innoiesc la cateva zile, peste care pun mereu gramezi generoase de tataneasa, coada soricelului, urzici etc. Fac asta doar cu resturile si iarba din propria gradina, tot ce cumpar de la piata se pune la gunoi, pentru a evita introducerea de boli sau daunatori pe proprietate.

      Apreciază

      1. Mulțumesc si pentru aceste idei! Am mai invatat ceva ref la resturile produselor din comerț!
        Numai bine si sănătate la întreaga familie !

        Cu drag,
        Diana

        Apreciază

  2. Bunicii mei conservau merele prin deshidratare, împreună cu alte fructe gen pere, prune mere feliate uscate și iarna făceau un compot din fructe uscate care era super bun, mâncau compot rece cu mamaliga. Sau făceau supa de poame uscate.
    Noua copiilor de atunci ne plăcea sa le mancam și asa uscate.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Multumesc ca mi-ati amintit de varianta de pastrare in fan. Stiu ca asa pastrau la tara morcovii sau radacinoasele, adica le lasau in pamant peste iarna si puneau peste ele un balot de fan, iar iarna doar le dezgropau. In felul acesta morcovii, telina, sfecla se pastrau perfect si erau chiar mai aromate.

      Apreciază

      1. DA, ACASA LA TARA ASA SE FACE SI ACUM, MAI ALES CARTOFII INGROPATI SI CU STRAT DE FAN GROS DEASUPRA. VARZA SE –ASCUNDEA– IN CAPITA DE FAN SAU COCENI DE PORUMB. IN TOATE INTERIORUL ERA GOL SI SE PASTRAU COSURILE CU CARTOFI IN GROPATI SAU IN BECI. MULTUMESC

        Apreciază

  3. Am citit cu mare interes articolul tau „Update la pastrarea merelor peste iarna in ferigi” si am fost foarte impresionat de informatiile pe care le-ai oferit despre cum sa pastrezi merele proaspete si gustoase pentru o perioada mai lunga de timp.

    Este minunat sa vezi ca exista inca tehnici traditionale de pastrare a alimentelor, precum folosirea ferigilor, care sunt la fel de eficiente astazi ca si in trecut. De asemenea, am apreciat faptul ca ai oferit mai multe optiuni si sfaturi pentru cei care doresc sa pastreze merele proaspete, indiferent de resursele sau spatiul de care dispun.

    Apreciat de 1 persoană

Ce crezi despre acest subiect?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s