Ingrijirea sanatatii

Cai pentru eliminarea stresului din viata noastra

Cu toti suntem expusi zilnic la o doza mult prea mare de stres, tensiune, suparari, dusmanie, nemultumire etc. Toate aceste trairi nu fac decat sa influenteze sanatatea interioara si asa cum se stia de pe vremuri, multe boli se fac pe baza de suparare si stres. La baza oricarei boli se afla si alte motive si li se intampla chiar si celor care considera ca mananca sanatos, daca nu respecta anumite reguli ce tine de mentinerea sanatatii intregului minte, trup si suflet. Aici este un articol care o sa va ofere informatii in acest sens cu subiectul „Mancam sanatos dar totusi ne imbolnavim” cat si articolul „Ce sa nu lipseasca din alimentatia saptamanala?

Intorcandu-ne la subiectul nostru, e bine de stiut ca pe langa datoria noastra de a elimina stresul prin diverse metode binecunoscute de auto-linistire si calmare, cum ar fi meditatia, rugaciunea, privirea in interior si gasirea unor ganduri pozitive, care ar putea sa ne scoata din acea situatie stresanta etc. Am putea apela si la ajutorul unor ingrediente vegetale in stare cruda, care ne-ar putea face sa ne simtim mai relaxati, echilibrand aceste stari si nivelul zaharului din sange si ajutand la eliberarea tensiunii.

„Organismul dumneavoastra raspunde la stres prin sporirea cantitatii de hormoni ai stresului, produsa de glandele suprarenale. Acesti hormoni sunt responsabili pentru cele mai multe dintre simptomele asociate cu stresul: cresterea tensiunii, tensiune musculara, dereglari digestive. Datorita rolului extrem de important al glandelor suprarenale in nutritia adecvata a organismului si reactia la stres, alimentele bogate in substante nutritive care ajuta functia suprarenala sunt extrem de benefice pentru reducerea stresului.

  • Telina – un vechi remediu popular pentru scaderea tensiunii arteriale si totodata un inlocuitor de sare. Compusii care intra in compozitia telinei scad concentratia de hormoni ai stresului, care provoaca vasoconstrictie. O tulpina de telina consumata inainte de culcare va poate da un somn linistit;
  • Semintele de floarea – soarelui reprezinta nu numai o sursa bogata in potasiu, ci si in complexul de vitamine B si zinc;
  • Orezul brun – contine carbohidrati cu absorbtie lenta, care pot declansa eliberarea din organism a serotoninei si norepinefrinei. Acesta va va ajuta sa faceti fata mai bine stresului, imbunatatindu-va dispozitia si oferindu-va o energie sustinuta.”
  • Sucurile verzi, algele marine, semintele si nucile. Magneziul este regasit in aceste ingrediente si cea mai rapida solutie este consumarea sucurilor verzi, deoarece nu contin doar magneziu ci si multe alte minerale si proteine care ajuta la asimilarea magneziului. De ce magneziu, fiindca este recunoscut pentru puterea lui miraculoasa de a calma tot sistemul nervos si nu numai, deoarece magneziu ajuta la echilibrarea emotiilor. Dr. Carolyn Dean, a studiat subiectul acesta si a scris despre magneziu intr-un interval de mai bine de 15 ani. In ultima lui carte „The Magnesium Miracle”, detaliaza 22 de feluri in care carenta de magneziu poate afecta sanatatea, de la atacuri de panica, anxietate si pana la depresie.
  • Frunzele verzi in special si vlastarii, contin acid folic pe langa calciu, magneziu, fier, proteine si vitamine. Acidul folic doar in stare naturala (nu cel sintetic), ajuta corpul sa produca neurotransmitatori care echlibreaza starile emotionale interioare, incluzandu-se serotonina si dopamina.
  • Probioticele proaspat facute – aici ma refer la muraturi in saramura nu foarte sarata, proaspat facute si nu la iaurturile din comert pasteurizate, deoarece intr-un mediu pasteurizat probioticele (organisme viii), nu pot trai. Doar muraturile proaspat facute contin probiotice vii si nu sunt acide pentru organism precum cele care sunt pastrate cu lunile in borcane. Ele vin ca si suport pentru sanatatea interna, pentru mentinerea unui sistem imunitar puternic si o stare echilibrata de liniste interioara.
  • Si lista ar putea continua, insa va las pe voi sa aprofundati subiectul asta pentru a evita un articol de 10 pagini.

Ce ingrediente trebuie evitate cand ne aflam sub presiunea stresului?

Orice fel de forma de zahar sau carbohidrati, aici intrand toate categoriile de zahar chiar si cel sub forma naturala cat si tot ce se transforma in zahar ajugand in corp: pastele fainoase, tot ce intra la categoria amidon mai exact cartofii, morcovii, dovleacul etc. Zaharul si tot ce contine gluten este responsabil pentru influentarea starilor emotionale, pentru sensibilizarea sistemului digestiv si slabirea sistemului imunitar.

  • Glutenul – si aici intra toate granele (grau, spelt, orz, ovaz (continut scazut de gluten), kamut, teft cu exceptia urmatoarelor: mei, quinoa, chia, floarea soarelui, hrisca, amaranth, porumb nemodificat genetic foarte rar gasit in vremurile noastre etc. Daca doriti sa consumati paine, folositi painea facuta cu maia in loc de cea facuta cu drojdie sintetica. Maiaua este o forma de drojdie matura, care ajuta la predigerarea glutenului si implicit painea facuta cu maia, este mai usor digerata de catre corp. O sa-mi spuneti ca proteina numita gluten, nu are nici o legatura cu starile noastre, insa e bine de stiut ca glutenul inhiba producatia de serotonina care este responsabila cu echilibrul starilor noastre emotionale. Neurotramitatorul acesta nu poate fi gasit doar in creier ci si in intestin, chiar intr-o proportie mai mare si odata ajuns gluten in intesin si blocand productia de serotonita, starile noastre oscileaza si sunt influentate de multe ori spre partea de ganduri negative, stare de iritare, sensibilitate mai mare la orice suparare. Tot ce contine gluten se stie de ani de zile ca influenteaza starile de sanatate, de la depresie la schizofrenie.
  • Zaharul – influenteaza starile emotionale prin faptul ca odata ajuns in corp, fluctueaza nivelul zaharului din sange si totodata prin reactile chimice, produce inflamatia in corp care are o mare legatura cu starile depresive. Zaharul si mai ales fructoza si granele joaca un rol important in sanatatea noastra mentala, deoarece creaza reactii in corp si semnale false catre creier.

Pentru mai multe detalii va las pe voi sa studiati sursele de mai jos.
Sursa articolului 1, 2, 3.