Socata cu ghimbir si menta
Ingrediente
- 3-4 palarii de soc
- ½ lamaie
- 1 cm radacina ghimbir razuit
- 1 pastaie vanilie
- 2-3 crengute de menta
- 3-4 linguri orez pentru a fi acidulat putin
- 2-4 linguri indulcitor natural dupa gust (zahar brut, de cocos, necesar pentru procesul de fermentatie)
- 2,5 litri de apa filtrata
- Optional: pentru fermentare rapida, folositi o ciuperca kombucha
Instructiuni
Apa si indulcitorul natural se adauga intr-un borcan de 3 litri si se amesteca bine. Puteti folosi zahar de cocos, zahar brut (nu brun) din trestie, zahar din stevia sau alt indulcitor natural. Am folosit odata si miere insa nu a fermentat suficient. Prefer sa adaug putin indulcitor la inceput iar la final mai mult doar daca este prea acra socata. Personal prefer sa adaug o ciuperca kombucha in lichid si atunci fermenteaza mai repede si incelasi timp consuma si indulcitorul.
Dupa ce indulcitorul s-a incorporat in apa, putem adauga palariile de soc, feliile de lamaie, pastaia de vanilie care este optionala, ghimbirul razuit si crengutele de menta. Lasam lichidul la fermentat timp de 1-2 zile, la soare sau nu neaparat. Deasupra am pus un tifon prins cu o banda elastica, pentru a evita invazia insectelor 🙂
Eu am folosit kombucha si intr-o zi a fost gata. La final am strecurat totul, am mai adaugat zeama de lamaie si l-am servit cu cuburi de gheata. Se consuma imediat sau se strecoara si se mai poate lasa in frigider timp de 1-2 zile, intr-un recipient de sticla cu un tifon deasupra. Daca o veti lasa afara in acest timp, ar putea deveni otet.
Pentru mai multe retete, va recomand:
- Pentru retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
- Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
- Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.
Minunat, o sa incerc imediat, dar fara Kombucha caci n-am.
Multumesc Ligia, esti Zana buna!
ApreciazăApreciază
Reblogged this on Andreea Stanciu and commented:
Daca e soc atunci sa fie socată!
Împart cu voi o rețetă de socată găsită pe blogul Ligiei Pop și vă provoc să citiți despre proprietățile socului.
Veți fi uimiți de comorile ce stau pe garduri uitate…în timp ce cozile la farmacii sunt tot mai mari…
Mulțumim Logia!
ApreciazăApreciază
buna ligia. felicitari pentru tot ce faci. chiar daca nu e legat de articol am o intrebare si te rog sa ma luminezi. am inceput sa mi fac smoothie verde dimineata si vreau sa adaug seminte de in ,chia si cinepa. plus nuci. dar nu stiu in ce cantitate sa le iau. cite o lingurita de fiecare? sa le amestec si cite lingurite sa pun? e sanatos sa le luam in fiecare zi? facem cure cu pauza? multumesc anticipat pentru raspuns si bafta in activitate.
ApreciazăApreciază
Buna Stefan,
In fiecare zi trebuie sa ai la inceput cel putin 3-4 feluri de superalimente si sa adaugi cantitate mica (1-2 lingurite), pana se invata corpul cu ele. Nu se face pauza, ci doar doar doze mici mereu si o diversitate foarte mare de-a lungul saptamanii.
Cu bine,
Ligia
ApreciazăApreciază
Bunaziua imi cer scuze la ce adresa as putea trimite un email Ligiei privat?
ApreciazăApreciază
Spuneti cum va pot ajuta. Daca doriti consiliere personala, discutam ulterior. Vedeti aici unul dintre pachetele mele de consultanta: http://rawveganmall.ro/pachet-consultanta-privata-ligia-pop
ApreciazăApreciază
sirop de socata se poate face? am gasit doar retete cu zahar si nu as vrea sa folosesc zahar, dar mi-ar placea sa pot savura sucul de soc si iarna 😀
ApreciazăApreciază