Ingrijirea sanatatii

6 greșeli în alimentația sănătoasă

1. Consumul in exces a alimentelor sanatoase. Da, m-ati auzit bine! Unii oameni cred ca daca zilnic consuma doar anumite alimente se vor bucura de sanatate, sau daca vor consuma zilnic morcovi, vor avea o vedere buna, sau daca vor consuma zilnic sfecla rosie vor avea un sange fara toxine sau daca vor consuma seminte de chia, nu vor avea carente de minerale si proteine, sau daca consuma zilnic avocado, vor avea in corp grasimi sanatoase etc. Este una dintre cele mai mari greseli facute de cei care considera ca mananca sanatos. Un aliment indiferent cat de sanatos este, nu trebuie consumat zilnic, cu mici exceptii. Doar aceste alimente pot fi consumate zilnic: sucul de grau, algele marine si vlastarii. Restul trebuie alternate de la zi la zi, de la saptamana la saptamana, mergand pe principiul ca trupul uman are nevoie de o paleta vasta de nutrienti pentru a asimila ceea ce are nevoie. A consuma un singur aliment timp de mai multe zile nu face decat sa oboseasca corpul plictisit de digerarea aceluasi ingredient. Pe acest pamant ne-au fost lasate o sumedenie de ingrediente sanatoase de care putem sa ne bucuram zilnic. O alimentatie plictisitoare aduce de la sine carente majore si slabiciune in corp.

2. Cred ca organele responsabile de curatarea organismului (ficatul si rinichii) au capacitatea sa elimine chimicalele fara sa fie ajutate. Asta este cea mai mare prostie pe care am auzit-o eu vreodata. Acest lucru era posibil acum 50-100 de ani, insa s-au intamplat multe de atunci. Omul si-a pierdut aceasta capacitate naturala odata cu poluarea de pe toate planurile (substante otravitoare si radioactive din aer si pamant, metalele grele prezente in apa potabila, noxele emise continuu de fabrici si automobile, radiatiile antenelor de telefonie si radio, radiatiile emise zilnic de aparatura din casa, poluarea de la sol datorita cantitatii mari de pesticide si erbicide folosite inca din anii ’50-60 in Romania sau poluarea din interiorul pamantului care se transmite peste tot prin panza freatica etc.). Am auzit persoane care cumpara legume si fructe care nu sunt in sezon, mergand pe principiul acesta si chiar va rog sa cititi acest articol. Chiar si cele de sezon trebuie atent alese si sa cumparam doar de la persoane de incredere care le-au crescut natural. Aici gasiti o lista cu micii producatori din Romania si cu siguranta sunt si mai multi.

3. Mananca foarte des junk food din categoria „produse sanatoase” cum ar fi cele de mai jos care nu au nutrientii in ele si in plus fac mai mult rau decat bine:

  • Consuma prajeli „sanatoase”precum snitele din soia care oricum este toxica si nu este pentru consum uman, chiftele vegetale, falafel (pe care il ador si eu, insa il consum de doua, trei ori pe an si nu saptamanal). Sa nu credeti ca daca acestea sunt „coapte” in cuptor cu putin ulei, nu intra la categoria preparate prajite. In cuptor tot in ulei le puneti la „copt” si chiar daca reprezinta o baie de ulei, tot in ulei se prajesc mai lent si totodata absorb si mai multa grasime. Termenul de copt se aplica atunci cand nu adaugam deloc ulei si folosim aceasta hartia de copt ecologica, neinalbita cu clor si fara chromium, un metal folosit in hartia de copt conventionala. Daca va e pofta de prajeli si nu puteti rezista, faceti tot posibilul sa le consumati rar.
  • Consuma foarte multe nuci si seminte prajite, care au zero nutrienti si au grasimi coagulate, care nu fac decat sa ingrase corpul si sa infunde arterele. Daca va plac, consumati-le rar si alegeti in loc variante mai sanatoase, precum seminte de dovleac si floarea soarelui neprajite sau pregatite in deshidrator cu sare sau condimente etc.
  • Consuma cantitati mult prea mari de preparate bogate in gluten si amidon, aici intra toate deserturile „sanatoase” care trebuie consumate cel mult odata la doua-trei saptamani, si cantatiti mari de mancaruri care contin cartofi, orez, dovleac, care ar trebui consumate cu masura, adica cel mult de 2-3 ori pe saptamana, nu zilnic.
  • Consuma mancare gatita incalzita si reincalzita, din care nu mai ramane mai nimic. Doar mancarea proaspata mai are ceva urme de minerale, cea refrigerata si reincalzita are poate doar ceva arome si fibre.
  • Chips-uri din cartofi sunt doar o atractie, dar nu aduc nutrienti in corp ci doar ingrasa. Daca va este pofta inteleg, insa nu trebuie consumati saptamanal sau zilnic. Cautati variante mai sanatoase, cum ar fi chips-urile din dovlecei cu condimente sau de kale, pregatiti la temperaturi mai mici sau in deshidrator la 40C, cand nutrientii raman intacti si nu sunt aproape complet distrusi.
  • Consuma foarte multe cereale si musli considerate cereale integrale. Odata ca, consumul de gluten trebuie sa fie ca mai mic datorita faptului ca scoate nutrientii din corp (vedeti detalii aici) si din cauza sensibilitatii la gluten, pe care toti o avem, si pe deasupra sunt bogate in coloranti, amelioratori si cantitati mult prea mari de zahar alb, care indiferent cat de integrale sunt, nu aveti nevoie de ele. Da, toate acestea pot fi regasite si intr-un musli care are eticheta de „natural”. Asa cum am zis, corpul uman are nevoie de fibre provenite de la verdeturi si radacioase pentru a beneficia de un tranzit normal, adica a avea un scaun dupa fiecare masa. Fibrele de la cereale de multe ori blocheaza tranzitul intestinal si raman in intestin pentru multi ani. Faceti de curiozitate cateva sedinte de hidroterapie de colon, si daca aveti parte de un medic specializat care sa vi le faca, va poate spune si de cati ani stau in voi (asta se determinta in functie de mucegaiul format in jurul glutenului blocat in intestin). Eu am ramas uimita cum dupa 3 sedinte de aceste gen, ieseau bucati de paine sau alte formatiuni de gluten, mai vechi de 10-15 ani.
  • Plus multe altele.

4. Consuma foarte multe preparate din nuci si seminte chiar si crude, care trebuie mancate cu masura, adica un pumn cam de trei ori pe saptamana. Atunci cand se fac deserturi raw, acestea trebuie consumate cu masura, fiindca sunt foarte satioase si nu este nevoie de o cantitate mare.

5. Cred ca trebuie sa isi ia fibrele doar din cereale. Asa cum spuneam si mai sus, fibra de care corpul uman are nevoie pentru un tranzit sanatos, este cea provenita de la legume si vlastari. Mai multe detalii despre cereale gasiti acest articol numit „Legatura dintre gluten si carentele nutritionale”.

Este bine daca consumam de 2-3 ori pe saptamana si fibrele provenite de la fulgii de ovaz sau seminte diverse in stare cruda, precum semintele de chia, de susan integral, quinoa si alte. Proprietatile acestora si fibra lor, vor putea fi folosite de catre corp doar daca nu sunt rancede si toxice (de multe ori nu se simte) si, doar daca sunt pastrate asa cum trebuie si consumate corect. Va recomand acest articol in care discut despre „Cum sa pastram nucile, semintele si cruditatile deshidratate”. Iar legat de consumare, ele nu trebuie macinate pentru a fi folosite de catre corp, in ciuda parerilor multor „specialisti” de care nu va indemn sa ascultati, fiindca detin informatii trunchiate.

Semintele de in sau chia, nu se vor asimila in totalitate daca le veti macina. Multe persoane spun ca fac asta, fiindca le vad intregi in fecale, insa trebuie sa retineti un lucru esential – corpul uman va folosi ce are nevoie si va elimina intotdeauna excesul pe care nu il poate folosi. Chiar daca le macinati, corpul tot le va elimina si nu le veti mai vedea, fiindca macinate se vor „pierde” in fecale si nu vor putea fi observate. IMPORTANT pentru asimilare este sa le inmuiati pana devin gelatinoase si sa le mestecati foarte bine cu saliva si enzimele digestive prezente in ea.

6. Isi asculta poftele crezand in ele. Nu am nimic cu cei care din cand in cand din pofta consuma ceva despre care ei insisi sunt convinsi ca nu este sanatos, insa sincer, avem nevoie de astfel de momente si nu trebuie sa ne invinovatim. Important e sa nu facem din asta o rutina zilnica, adica zilnic sa ne ghidam alimentatia doar dupa pofte si cam atat. Corpul uman are diverse pofte fiindca acestea tradeaza carente nutritionale. Aici veti gasi un articol pe aceasta tema, care o sa va ajute sa va descifrati poftele zilnice.

Pana apare cartea noua, multe informatii utile gasit in cartea de mai jos, Sfaturi pentru o viata mai sanatoasa„.

9 gânduri despre „6 greșeli în alimentația sănătoasă

  1. Eu am inceput sa imi notez tot ce mananc, pentru ca am realizat ca nu constientizez cat, ce si cum mancam. Nu spun ca imi e usor dar pentru mine e un pas in fata. In plus incerc si putina miscares si sunt mai atenta la ce mananc, atat eu cat si familia. Am adus mai multa mancare vie, raw in farfuria mea de cat am inceput sa notez. Ca am avut cateva surprize?? Era de asteptat….. Multumec Ligia pentru sfaturile excelente.

    Apreciază

  2. Buna Ligia,

    Multumesc foarte mult pentru informatii. As dori si eu retete cu kale daca se poate.

    Cu drag,
    Veronica

    Apreciază

  3. Citind articolul nu pot sa nu intreb,cum poti diversifica un meniu vegetarian daca majoritatea alimentelor pe care le poti manca se gasesc la piata lidl si sunt in extra sezon? Iarta-mi fustrarea dar citind astfel de articole ajungi sa devii paranoic si sa nu mai mananci nimic de frica metalelor grele ai a ingrasamintelor artificiale din legume si fructe.

    Apreciază

    1. Anca, cine a zis ca trebuie sa mananci din supermarket-uri fructe si legume. Uite aici un articol cu ce se poate manca in timpul rece si aici o lista cu o parte din producatorii locali din Ro. Nu devii paranoic, ci te documtezi bine si te organizezi in asa fel incat sa aduc in farfuria ta, alimente cat mai curate. Am foarte multe articole pe acest site si multe sfaturi in cartile mele, deci informatie exista, trebuie doar aprofundata.

      Apreciază

  4. Dragā Ligia, urmāresc postārile tale, nu sunt vegetarianā sau raw-veganā, dar sunt multe preparate pe care le-am incercat si sunt foarte bune. E mai greu cu vlāstarii si germenii, nu le gāsesc aici in zona asta si nici nu am timpul adecvat sa le fac eu, dar totusi caut sā mānânc mai sānātos. Faci un lucru bun, te admir! 🙂

    Apreciază

    1. Buna Anca, nici nu ma adresez unui numar mare de vegani si raw vegani, ci in special celor care au o alimentatie traditionala si vor sa faca imbunatatiri. Despre vlastari pot sa spun ca si eu sunt in aceeasi situatie, si ii comand saptamanal de aici. Ei pot trimite in toata tara si ajung in conditii bune iar ulterior pot fi pastrati la frigider pana la 3-5 zile. Cei de floarea soarelui si iarba de grau rezista cel mai bine la frigider si ti-i recomand cu mare caldura. Iti vor schimba calitatea vietii, vei vedea!

      Cu bine,
      Ligia

      Apreciază

Comentariile sunt închise