Gradina bio

Dovlecei si ardei kapia deshidratati

Vara se apropie de sfarsit si cautam sa conservam cat de multe bunatati pentru la iarna. De data aceasta am facut o tura de dovlecei si ardei kapia deshidratati. Dupa uscare, i-am dat prin robot pentru a ma asigura ca ocupa cat de putin spatiu posibil in camara.

Acest amestec cat si altele, pot fi deshidratate timp de 1-3 zile (depinde de deshidrator si umiditatea din aer) si ulterior pot fi lasate asa cum sunt sau date prin robotul de bucatarie. Se mai pot usca separat sau in combinatie: rosii, usturoi, ceapa, diverse verdeturi si plante aromatice, mix de legume in genul condimentului „Delikat” cat si altele.

Cum am spus si in video, prefer vara sa usuc legumele pe care nu le gasesc iarna, cum ar fi:

  • Ardei gras si kapia,
  • Dovlecei si zucchini,
  • Rosii de gradina, de preferat rosii cherry,
  • Vinete,
  • Mix-uri de plante aromatice: oregano, rozmarin, patrunjel insa am si iarna, telina, roinita etc.

Cum am procedat? Am taiat in felii nu foarte groase 5 dovlecei, alegand doar dovlecei mici fara seminte. Am taiat 3 ardei kapia in bucati. Acestea nu trebuie sa fie foarte mici, fiindca devin invizibile dupa uscare 🙂 – lucru valabil la ambele legume.

Le-am uscat timp de o zi si o noapte, dupa care a venit o zi ploioasa. Imediat au absorbit umezeala si am asteptat inca o zi in care le-am lasat in bataia soarelui. Dupa ce am simtit ca sunt complet uscate, le-am dat prin robot. Nu le-am maruntit complet, asa cum se vede in imaginea de mai sus. Daca le-as fi lasat intregi, ar fi ocupat mai mult spatiu, insa maruntindu-le in robot, au incaput intr-un borcan de 800 g. Din acest amestec pot folosi de 2-3 ori, fiindca odata hidratate, se vor dubla/tripla in cantitate. Nu le depozitez in borcane mai mari, cateodata folosesc chiar mai mici, fiindca odata deschise, intra aerul, absorb umiditate si trebuie consumate intr-un timp scurt.

Daca preparati ceva gatit, o supa sau o mancare scazuta care contine lichid, nu trebuie hidratate inainte, dar daca preparati o supa raw, trebuie hidratate cel putin 10-15 minute inainte de a fi folosite.

Un gând despre „Dovlecei si ardei kapia deshidratati

Comentariile sunt închise