De 3 ani am inceput sa studiem si capitolul ciuperci comestibile, consumand in prima faza doar ciupercile care nu pot fi confundate cu altele. Am gasit tot felul insa mereu am vrut sa mergem la sigur si mai tot timpul le consumam gatite. Este un subiect foarte vast cu care nu putem glumi, de aceea am facut 2 cursuri cu persoane specializate si inca ii consult cand vine vorba de specii necunoscute. Razvan Cristian Tuculescu, specialist in domeniu si autor al cartii Ciupercile din Romania, ne-a ajutat enorm. Cu el am facut acest curs si inca invat din cursurile predatate pe care le consult din timp in timp. Pentru cei interesati, puteti lasa mesaj la adresa de email: laboletachecluj@gmail.com cat si numarul de mobil, folosit doar pentru Whats App +40 747 577 200.
Am gasit multe specii de ciuperci, iar cele de mai jos au fost comestibile. Doar intr-un timp scurt de cand batem padurile, am gasit o cantitate neasteptata si soiuri diverse pe care le-am cules responsabil, adica am lasat cel putin 10% din ciupercile iesite si specimenele batrane pentru propagare, insecte sau alte animale ale padurii. Am facut mancaruri din ele, am uscat si le-am transformat in pudre, am marinat sau am murat si am pus si la congelator pentru iarna. Aici gasiti categoria de Plante Comestibile de pe acest site, unde am publicat si cateva retete.
Dupa ce am tot vorbit de ciuperci, am avut cateva mesaje in care ni s-a spus ca ciupercile comestibile sunt acide si ca nu sunt recomandate pentru consum. Doar ca idee, va las doar unul dintre articolele disponibile publicului larg care sustin contrariu. Sunt carti si cursuri care mentin aceeasi ideea, adica mancarurile de ciuperci neutralizeaza acidul gastric si ajuta la alcalinizarea organismului si nu invers. Comparat cu toate mancarurile gatite care sunt acide indiferent daca sunt vegane sau traditionale, ciupercile gatite nu sunt acide.














Pe langa toate am invatat si eu de la specialisti cateva reguli:
- Nu mancam niciodata ciuperci de care nu suntem 100% siguri ca sunt comestibile.
- Nu mancam niciodata ciuperci care „stralucesc” si sunt fosforescente in intuneric. Cateva specii mortale au aceasta „capacitate”, de aceea multi lasa peste noapte ciupercile care s-ar putea confunda cu ele si le verifica la intuneric.
- Nu mancam ciupercile gatite pe stomacul gol si niciodata seara,
- Niciodata nu facem o mancare doar din ciuperci ci combinata si cu alte legume si tot timpul fierte usor,
- Fierbem toate ciupercile de care stim sigur ca sunt comestibile, cu o ceapa alba. Daca ceapa se innegreste le aruncam. Asta inseamna ca sunt compromise. Acesta nu este testul magic, ci facem asta doar cu speciile de care suntem 100% ca sunt comestibile.
- Nu consumam specimenele batrane, fiindca asa cum am invatat la curs, acestea pot creea probleme digestive.
- Cand vine vorba de ciuperci, chiar daca in popor se practica acest lucru, cautati sa le preparati fara prajeli, rantasuri si alte nebunii care le transforma in mancaruri foarte procesate si acide, greoaie pentru organism si care pot da stari de indigestie sau reactii ciudate.
- Nu consumam ciuperci aduse de localnici sau din piata, pana nu este verificat fiecare specimen. Nu uitati ca nu exista mutanti printre ciuperci, ci doar specimene de ciuperci otravitoare identice cu alte specii comestibile si care cresc printre cele comestibile. Daca nu cunosti toate detaliile distinctive, cum ar fi felul lamelelor, inelul daca trebuie sa fie prezent sau nu, mirosul, culoarea care se schimba sau nu la sectionare sau altele, poti face o greseala letala.
Urmeaza curand un articol cu o serie de video-uri, care va veni in completarea acestuia. Voi povesti si arata cum uscam ciupercile in deshidrator cat si alte specii de ciuperci delicioase pe care le-am gasit in aceasta perioada.
Un gând despre „Consumul de ciuperci comestibile”
Comentariile sunt închise