Bomboane de ciocolata cu unt de arahide
Ingrediente pentru ciocolata:
- 125 g cacao raw
- 125 g unt de cocos (sau de cacao)
- pasta de stafide dupa gust
- 50 g pudra de roscove raw
- vanilie naturala sau esenta de vanilie facuta in casa
- 100 g de unt de arahide bio gatit
Mod de preparare:
- Pasta de stafide se face simplu, procesand in blender 200 g stafide si 100 ml apa filtrata, pana va rezulta o pasta uniforma. Puteti folosi si curmale, insa varianta aceasta este mai accesibila la pret. Daca va ramane, o puteti pastra in frigider, intr-un recipient de sticla cu capac si o puteti folosi pe post de indulcitor la viitoarele retete raw sau la deserturile gatite. Pentru aceasta reteta am folosit aproximativ 130 g de pasta de stafide, insa aceasta cantitate depinde de gusturile fiecaruia.
- Untul de cocos se va lasa la topit la temperatura camerei sau puteti lasa recipientul in alt bol cu apa fierbinte.
- Toate ingredientele de mai sus se vor amesteca bine, pana ce cacao va fi bine incorporata. Continuati sa amestecati timp 10-15 minute, pana ciocolata devine o glazura uniforma.
- Secretul ciocolatei raw este timpul cat mai lung de amestecare. Cu cat amestecati mai mult, cu atat gusturile se vor combina mai perfect, ciocolata va deveni mai ferma si isi va pastra forma mai tarziu, chiar daca o veti scoate din congelator.
- La acest punct, adica inainte de a turna ciocolata in forme, umpleti pe jumatate forma cu unt de arahide. Ciocolata lichida se va turna in fiecare forma pana la punctul de umplere. Se vor da la congelator pana vor deveni complet complet intarite si pot fi scoase cu usurinta din forme.
Pastrare:
Ciocolata se poate pastra la temperatura camerei fiindca isi va mentine forma, sau puteti opta pentru frigider. Se pastreaza timp de o saptamana, chiar doua.
Untul din arahide coapte/gatite si organic il consumam foarte rar si nu face parte din alimentatia noastra zilnica, din cauza faptului ca arahidele sunt puternic alergene si nu sunt deloc recomandate pentru cei care au probleme cu alergiile, inflamatia, articulatiile sau cu intestinul. Eu personal nu il consider un ingredient sanatos, asa cum sunt multe alte preparate/ingrediente din bucataria vegana, dar din timp in timp (cam odata pe an), ni se face pofta de el si mai cumparam cate un borcanel, varianta organica/bio.
Ca si avertizare, stati departe de varianta de unt din arahide crude, pe care il consider total toxic. Este o moda in Romania de cativa ani de cand s-a auzit de raw food, ca multe blogarite sa promoveze acest unt. Arahidele in stare cruda nu se consuma si nu se face unt de arahide din ele. Multe persoane din Romania si din alte tari, au ajuns la urgente, ei si intreaga familie, dupa ce au consumat unt din arahide crude. Unele persoane nu au probleme, insa oare merita sa riscati?
Super desert,multumim pentru reteta!
ApreciazăApreciază
Buna,tentanta reteta,mai ales ca este fara zahar. Am o intrebare . Untul din migdale crude, este toxic?
ApreciazăApreciază
Untul de arahide crud nu este pentru consum, cum am zis in postare. Poate fi toxic pentru unele persoane sau la altele efectul este cu intarziere.
ApreciazăApreciază
Multumesc, eu am intrebat daca pasta din MIGDALE crude este sanatoasa. O fac amestecand ulei de cocos, migdale pisate si miere. Intreb fiindca stiu ca arahidele sunt leguminoase iar migdalele sunt oleaginoase.
ApreciazăApreciază
Scuze, acum am vazut. Am citit in fuga unt de arahide. Untul de migdale este sanatos, doar daca e facut din ingrediente naturale, adica unt de cocos raw bio, miere raw bio nu topita si migdale raw, nu crude din comert, care sunt pasteurizate prin lege si care nu prea au mare calitati nutritionale. Adaugati la acest unt de migdale si putina vanilie si va fi si mai delicios. Cu bine!
ApreciazăApreciază
Imi cer iertare, ce inseamna migdale raw si migdale crude din comert. Am un copac de migdale, le scot din sâmbure le las la inmuiat si le consum e bine asa? Si ca sa le păstrăm si pe iarna mai mult la pun la congelator!? As vrea un sfat! Mulțumesc tare mult.
ApreciazăApreciază
Raw inseamna neprocesat termic sau la maxim 40C, cand nutrientii raman intacti. Si da, le scoateti din coaja si le pastrati la rece, nu neaparat in congelator, ci in frigider asa cum se pastreaza toate semintele si nucile. Inainte de consum se pun la imnuiat timp de cel putin 7 h si dupa aceea se consuma sub forma de lapte sau alte preparate.
ApreciazăApreciază
Multumesc, o sa tin cont de sfaturile date.
ApreciazăApreciază
Multumesc pt reteta
ApreciazăApreciază
Multumesc mult. Asteptam de mult o surpriza culinara.
ApreciazăApreciază
Arata super!
ApreciazăApreciază
Si unde este untul de arahide din bomboanele de ciocolata? Doar in titlu? Ca in ingrediente nu l-am regasit…
ApreciazăApreciază
La ingrediente este listat, chiar ultimul.
ApreciazăApreciază