Retete vegetariene

Branza vegetala

Am incercat multe variante a acestei retete in decursul celor 10 ani de incercari; am descoperit-o anume pe aceasta acum cativa ani. Este extraordinar de buna la gust si in combinatie cu rosiile, ardeii sau castravetii sau adaugata in salate, este de vis. Nu este gretoasa, cum sunt unele branzeturi vegetale si foarte satioasa. Imi place mult ca isi pastreaza forma, din cauza agar-agarului. Nu este o reteta proprie, ci una adaptata care mi se pare foarte buna conform gusturilor noastre romanesti. Se incadreaza la categoria vegana, nu raw vegana, fiindca algele agar-agar trebuie fierte putin, altfel nu se dizolva si nu se transforma in gelatina.

Branza vegana

Ingrediente branza

  • 200 g de caju raw, inmuiat in prealabil timp de 2 h
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • 300 ml de apa filtrata
  • 4 linguri de drojdie inactiva fara monosodiu glutamat
  • 2 catei de usturoi (optional)
  • sare dupa gust

Gelul de agar-agar:

  • 1 lingura mare de pudra alge agar-agar
  • 150 ml apa rece

Mod de preparare:

  1. Ingredientele pentru branza se proceseaza intr-un blender puternic pana devin precum o smantana, adica in maxim 2 minute. Nu trebuie sa existe bucati maruntite de caju, ci trebuie sa fie toate transformate in pasta. Opriti blenderul, lasati compozitia in el si pregatiti-va pentru urmatorii pasi.
  2. Se pregatesc doua caserole, de preferat de sticla sau din amidon vegetal fara BPA, in care veti rasturna la final compozitia.
  3. Intr-un vas diluati algele agar-agar in 150 ml apa rece. Puneti vasul pe foc si lasati-l sa clocoteasca de cateva ori si dupa aceea luati-l de pe foc, amestecand continuu. Se va transforma intr-un gel tot mai dens.
  4. Porniti din nou blenderul si incorporati usor gelul de agar-agar la continutul lui. Dupa ce totul este omogenizat, turnati imediat compozitia (nu o lasati la racit, fiindca se va intari in cupa blenderului) in caserole. Miscati putin caserola pentru a nivela continutul.
  5. Lasati-o sa se raceasca si dupa aceea puneti caserolele la frigider.
  6. In 1-2 h de racire, veti putea sectiona branza vegetala si o veti putea consuma.

Pastrare:

Se pastreaza la frigider si se consuma in decurs de o saptamana, dar chiar si dupa aceasta perioada, va fi la fel de buna ca in prima zi.

Idei:

Fiti inventivi si adaugati de fiecare data alte condimente precum salvie, rozmarin, turneric, mix de condimente romanesti sau garam masala etc. Daca doriti sa fie mai ferma, adaugati data viitoare si mai mult agar-agar. Experimentati si veti vedea ca veti reusi sa faceti cea mai buna branza vegetala.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

8 gânduri despre „Branza vegetala

Comentariile sunt închise