Am incercat multe variante a acestei retete in decursul celor 10 ani de incercari; am descoperit-o anume pe aceasta acum cativa ani. Este extraordinar de buna la gust si in combinatie cu rosiile, ardeii sau castravetii sau adaugata in salate, este de vis. Nu este gretoasa, cum sunt unele branzeturi vegetale si foarte satioasa. Imi place mult ca isi pastreaza forma, din cauza agar-agarului. Nu este o reteta proprie, ci una adaptata care mi se pare foarte buna conform gusturilor noastre romanesti. Se incadreaza la categoria vegana, nu raw vegana, fiindca algele agar-agar trebuie fierte putin, altfel nu se dizolva si nu se transforma in gelatina.
Branza vegana
Ingrediente branza
- 200 g de caju raw, inmuiat in prealabil timp de 2 h
- zeama de la jumatate de lamaie
- 300 ml de apa filtrata
- 4 linguri de drojdie inactiva fara monosodiu glutamat
- 2 catei de usturoi (optional)
- sare dupa gust
Gelul de agar-agar:
- 1 lingura mare de pudra alge agar-agar
- 150 ml apa rece
Mod de preparare:
- Ingredientele pentru branza se proceseaza intr-un blender puternic pana devin precum o smantana, adica in maxim 2 minute. Nu trebuie sa existe bucati maruntite de caju, ci trebuie sa fie toate transformate in pasta. Opriti blenderul, lasati compozitia in el si pregatiti-va pentru urmatorii pasi.
- Se pregatesc doua caserole, de preferat de sticla sau din amidon vegetal fara BPA, in care veti rasturna la final compozitia.
- Intr-un vas diluati algele agar-agar in 150 ml apa rece. Puneti vasul pe foc si lasati-l sa clocoteasca de cateva ori si dupa aceea luati-l de pe foc, amestecand continuu. Se va transforma intr-un gel tot mai dens.
- Porniti din nou blenderul si incorporati usor gelul de agar-agar la continutul lui. Dupa ce totul este omogenizat, turnati imediat compozitia (nu o lasati la racit, fiindca se va intari in cupa blenderului) in caserole. Miscati putin caserola pentru a nivela continutul.
- Lasati-o sa se raceasca si dupa aceea puneti caserolele la frigider.
- In 1-2 h de racire, veti putea sectiona branza vegetala si o veti putea consuma.
Pastrare:
Se pastreaza la frigider si se consuma in decurs de o saptamana, dar chiar si dupa aceasta perioada, va fi la fel de buna ca in prima zi.
Idei:
Fiti inventivi si adaugati de fiecare data alte condimente precum salvie, rozmarin, turneric, mix de condimente romanesti sau garam masala etc. Daca doriti sa fie mai ferma, adaugati data viitoare si mai mult agar-agar. Experimentati si veti vedea ca veti reusi sa faceti cea mai buna branza vegetala.
Foarte ,foarte interesant!Ceva nou ce il voi incerca.
Multumesc!
ApreciazăApreciază
Multumesc muuult pentru aceasta reteta. De mult caut o reteta buna de branza vegetala. Agar se gaseste in plafare?
ApreciazăApreciază
Da, gasiti in plafare/magazine naturiste.
ApreciazăApreciază
Multumim pentru reteta,bine de stiut,buna de incercat!
ApreciazăApreciază
Unde putem gasi drojdie fara mgs?
ApreciazăApreciază
Este link dat mai sus, fix pe cuvantul drojdie inactiva.
ApreciazăApreciază
Buna, Ligia! In loc de caju pot pune alune?
ApreciazăApreciază
Poti incerca, insa nu crude. Va avea un gust puternic de unt de arahide, in loc de branza.
ApreciazăApreciat de 1 persoană