Pastile de sanatate

Stiati ca Vitamina C si Acidul Alfa Lipoic pot preveni inflamatia aparatului digestiv?

Sănătatea intestinală astăzi

Bolile inflamatorii intestinale, care includ boala Crohn şi colita ulcerativă, sunt în prezent printre cele mai frecvente boli inflamatorii şi afectează cinci milioane de oameni din întreaga lume. Sindromul intestinului iritabil (IBS) a fost de asemenea identificat ca o problemă de sănătate a tubului digestiv, care afectează până la 3,5 milioane de oameni doar în America.

O lungă listă de simptome, printre care dureri abdominale, flatulenţă, constipație, scaune grase, febră și diaree, fac viața de zi cu zi extrem de dificilă pentru persoanele care suferă de aceste tulburări debilitante. Din fericire, există multe soluții terapeutice pentru a ajuta la gestionarea simptomelor, iar Vitamina C şi Acidul Alfa Lipoic pot îmbunătăţi capacitatea organismului de a se apăra de inflamaţie.

Semnele inflamației

Inflamația apare atunci când sistemul imunitar răspunde la agenți nocivi, cum ar fi microbii, rănile deschise sau substanțele chimice și radiațiile. Corpul tău munceşte din greu pentru a elimina problema prin protejarea ţesutului înconjurator şi iniţierea unui proces de vindecare asociat cu durere, umflarea zonei, caldură şi înroşire – toate semne tipice ale inflamaţiei. Inflamația acută este un mecanism eficient în lupta împotriva unui atac asupra corpului, însă dacă devine prea pronunțată sau persistentă, poate conduce la o stare anormală de inflamație cronică.

Ce cauzează inflamația cronică?

Dovezile științifice sugerează că factori cum ar fi stresul oxidativ crescut, răspunsul imun ineficient, dezechilibrul bacteriilor din flora intestinală, poluarea, fumatul, stresul, alimentaţia necorespunzătoare, lipsa de exerciții fizice și genetica influențează inflamația.

Rolul important al antioxidanţilor

Inflamația și stresul oxidativ sunt strâns legate de o serie de boli cronice, cum ar fi boala intestinului iritabil și sindromul intestinului iritabil. Antioxidanții sunt vitali pentru protejarea celulelor de daunele cauzate de stresul oxidativ care declanșează inflamația. Antioxidanții se găsesc în țesuturile vii și în celulele corpului și provin din alimentele pe care le consumăm.

Alimentele bogate în antioxidanți

Din păcate, antioxidanții găsiți în carne, lapte și ouă sunt distruși prin gătire sau descompuşi în tractul digestiv. Pe de altă parte, fructele și legumele conțin antioxidanți care supraviețuiesc mai uşor procesului de gătit și sunt, în general, bine absorbiți, motiv pentru care ni se spune mereu să mâncăm o dietă bogată în fructe și legume.

Totuși, atingerea recomandărilor nutriţioniştilor pentru consumul zilnic de fructe și legume nu este întotdeauna posibilă şi creşte astfel, riscul de a dezvolta o deficiență de Vitamina C și Acid Alfa Lipoic. Deoarece aceste două substanțe nutritive sunt atât de importante pentru combaterea stresului oxidativ, suplimentarea poate ajuta la remedierea decalajului nutrițional.