Este micul dejun cea mai importanta masa din zi?

De foarte mult timp am vrut sa iau in discutie un subiect foarte, foarte discutat si care ma irita de fiecare daca cand aud ca i se pune atat de mult accent si anume, „mananca micul dejun imediat dupa ce trezesti chiar daca nu simti nevoia, fiindca este cea mai importanta masa din zi”. Cercetatorii dupa diverse studii au ajuns la aceasta concluzie insa nu este valabil pentru toata lumea. Dupa ce s-au analizat mai multe loturi de oameni si s-a descoperit ca foarte putin consuma micul dejun, au realizat ca nu toata lumea este la fel si pentru marea majoritate, micul dejun ar trebui amanat, pana dupa orele 10-11.

Se stie ca intre orele 23:00-11:00 (ziua) corpul elimina toxinele acumulate in corp si dupa un somn odihnitor, are nevoie de o pauza adica prefera doar lichide usor de digerat, in genul sucurilor proaspat stoarse pana la orele 11:00 si nu are nevoie neaparat de o masa solida, bogata si plina in proteine sau alimente greu de digerat.

Green Smoothie

Nu v-ati intrebat oare de ce atat de multi oameni nu simt nevoia sa manance dimineata si de multe ori se forteaza sa consume ceva, fiindca vestita fraza ii bate parca la cap: micul dejun este cel mai important, nu il rata! De ce nu ne este foame dimineata?

Pe langa detoxifierea in care se afla corpul intre orele 23-11, in timpul noptii si dimineata sistemul nostru digestiv este intr-o masura obosit de a digera ceea ce am mancat cu o zi inainte si are nevoie de pauza. Daca noi ne indopam dimineata, fiindca asa ni s-a spus ca este ideal, nu facem decat sa ne suprasolicitam corpul peste masura si sa il imbolnavim. Nu spun sa nu mancam dimineata, insa spun sa nu ne fortam sa mancam daca nu simtim nevoia si sa asteptam semnalul corpului, fiindca el stie mai bine cand trebuie sa ne alimentam. Exista doua categorii de oameni:

  1. Marea majoritate care nu simt nevoia sa manance pana la 10-11.
  2. Si cei care simt nevoia sa manace imediat dupa ce s-au trezit.

O repet din nou, corpul nostru ne va spune ce sa facem si trebuie sa il ascultam indiferent din ce grupa facem parte. De multe ori se pot schimba lucrurile, adica cei care nu consuma micul dejun pana la 10-11, sa simta senzatia de foame mai devreme de aceste ore. Totul depinde de ora cinei si de cantitatea de mancare consumata si de aceea pot interveni schimbari. Daca mancam mai putin seara si in jurul orei 18:00 spre exemplu, dimineata devreme vom fi flamanzi.

Dar in general oamenii mananca mai tarziu de orele 18-19 si atunci dimineata nu simt nevoia sa consume nimic, poate doar lichide. Ascultati va rog pe Dr. Brian Clement, directorul Institutului Hippocrates de Sanatate din Florida si veti vedea parerea dansului legata de acest subiect.

Cautati dimineata sa consumati lichide in loc de solide, asa cum ne indeamna Dr. Brian Clement. Faceti-va sucuri proaspat stoarse din seminte germinate si crescute in vlastari, din radacinoase si verdeturi, insa daca aveti vreo afectiune, evitati sucurile combinate cu morcovi si sfecla fiindca au un continut mare de zahar (vedeti video-ul de mai jos).

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.
%d blogeri au apreciat asta: