Alimentatia raw vegana · Ingrijirea sanatatii

Este micul dejun cea mai importanta masa din zi? Nici gand!

De foarte mult timp am vrut sa iau in discutie un subiect foarte, foarte discutat si care ma irita de fiecare daca cand aud ca i se pune atat de mult accent si anume, „mananca micul dejun imediat dupa ce trezesti chiar daca nu simti nevoia, fiindca este cea mai importanta masa din zi”. Cercetatorii dupa diverse studii au ajuns la aceasta concluzie ca doar persoanele care simt nevoia sa manance, trebuie sa consume micul dejun sau ideal sa astepte. Dupa ce s-au analizat mai multe loturi de subiecti, s-a descoperit ca un procent foarte mic consuma micul dejun. Studiul a concluzionat faptul ca micul dejun ar trebui amanat pana dupa orele 10-11.

Dar de ce?

Se stie ca intre orele 23:00-11:00 (ziua) se intampla cel mai important proces de detoxifiere din corp, iar dupa un somn odihnitor, are nevoie de o pauza digestiva. Pana la orele 11:00, corpul are nevoie de lichide si nu de o masa solida, bogata si plina in proteine sau alimente greu de digerat, care blocheaza procesul natural de curatare si eliminare de reziduri.

 

De ce nu ne este foame dimineata?

Nu v-ati intrebat oare de ce atat de multi oameni nu simt nevoia sa manance dimineata? Multi se forteaza sa consume micul dejun si cauta sa manance cel mai mult, fiindca se gandesc la vestita fraza ”Micul dejun este cea mai importanta masa!”, mediatizata de cand e lumea si pamantul de marile companii care produc cereale si semipreparatele.

Pe langa procesul de detoxifiere in care se afla corpul intre orele 23-11, in timpul noptii si dimineata sistemul digestiv este inca obosit de a gestiona mesele copioase avute cu o zi inainte si are nevoie disperata de pauza. Daca noi ne indopam dimineata, fiindca asa ni s-a spus ca este ideal, nu facem decat sa ne suprasolicitam sistemul digestiv peste masura, sa blocam procesul natural de eliminare al toxinelor si sa ne imbolnavim. Daca mancam mai putin seara si in jurul orei 16:00-17:00, dimineata devreme vom fi cu siguranta flamanzi, dar daca mancam in jurul orei 20 sau mai tarziu, dimineata cu siguranta ne vom simti inca plini. Nu spun sa nu mancam dimineata, insa mentionez ca nu este necesar sa ne fortam sa mancam, mai ales daca nu simtim nevoia. De atatea ori ni se spune sa ne ascultam corpul si semnalele lui si acum este momentul ideal.

Ce ar fi ideal sa consumam dimineata?

In intervalul imediat dupa trezire, corpul prefera doar lichide usor de digerat si alcaline, care ajuta la tot procesul de eliminare de reziduri:

  • Apa calduta cu lamaie organica/bio
  • Sucuri verzi din vlastari si radacinoase, proaspat stoarse
  • Fara sucuri concentrate doar din fructe chiar si proaspat stoarse
  • Evitati sucurile combinate cu morcovi si sfecla fiindca au un continut mare de ”zahar natura”.

In cartile mele de mai jos, gasiti peste 100 de idei si retete de lichide sanatoase.

 

Un ghid al detoxifierii in 15 zile
Coperta ediției I a acestei cărți

Ascultati va rog pe Dr. Brian Clement, directorul Institutului de Sanatate Hippocrates din Florida si veti vedea parerea dansului legata de acest subiect.

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la toate obiceiurile alimentare initiale.