Ingrijirea sanatatii

Exerciții de dimineață pentru prevenirea durerilor de spate

Foarte multa lume se plange de dureri de spate, de tensiune la nivel cervical sau la gat sau ceafa, iar cauzele sunt foarte multe pornind de la:

  • Trezire incorecta.
  • Lipsa exercitiului fizic.
  • Lipsa oxigenului din corp si faptul ca respiratiile noastre sunt foarte scurte, insuficiente sa aduca necesarul de oxigen pentru corp.
  • Statul pe scaun la birou, fara sa ne ridicam si sa ne intindem mai deloc pe parcursul unei zile.
  • Pozitia incorecta pe scaunul de la birou.
  • Stresul si tensiunea acumulata zilnic, pe care nu stim sa le gestionam si care se localizeaza si concentreaza de multe ori in aceste zone.
  • Hidratare insuficienta: discurile dintre vertebre sunt compuse in majoritate din apa (contin 66-86% apa), iar daca nu consumati suficienta apa, aceste discuri vor scadea din grosime si se vor degenera in timp.

Azi voi lua in discutie primul punct, mai exact faptul ca nu acordam importanta corpului in momentul in care ne trezim. Am fost invatati sa nu zabovim in pat cand trebuie sa ne trezim, ci chiar sa sarim cu putere din pat si hotarati sa ne trezim, asta daca vrem sa incepem ziua cum trebuie. Asta este cea mai mare prostie ilogica pe care am auzit-o vreodata. Dupa o noapte in care corpul a stat la orizontala in diferite pozitii, normal ar fi ca la trezire sa o luam usor, fara sa ne trezim brusc ci din contra, sa ne ajutam corpul sa se readapteze la faptul ca nu mai este la orizontala ci trebuie sa isi puna muschii, ligamentele si oasele in miscare pentru a functiona altfel, la verticala.

Haideti sa o luam logic, vorbind despre un exemplu simplu. Felinele si toate animalele in general, dupa ce se trezesc, primul lucru care il fac este sa se intinda foarte bine. Cu exceptia situatiilor de pericol, cand ele vor sari brusc de pe pozitie, ele intotdeauna se vor intinde dupa trezire. Este un act firesc si noi trebuie sa luam exemplul lor. Asa cum am zis, dupa ce muschii, articulatiile, pielea, organele si tot scheletul s-a odihnit si s-a relaxat complet, acestea toate trebuie „puse din nou in miscare”, prin miscari lente si controlate. Amintiti-va cat de bine ne simtim cand ne intindem, parca intreg corpul este parcurs de un sentiment de bine si relaxare. De aceea, daca vrem sa ne bucuram de un spate fara dureri si sanatos, in fiecare dimineata inainte de ridicarea din pat, trebuie sa avem o rutina de trezire. Asta fiindca trebuie sa constientizam ca e vorba de un beneficiu cu bataia lunga, fiindca avem nevoie de un spate sanatos cate 80-90 de ani daca apucam. In video-urile de mai jos va prezint cateva video-uri in care veti gasi exercitii simple, pe care personal le folosesc din anii ’90 si le ador, fiindca stiu ca sunt folositoare si m-au scapat de dureri de spate „normale”pe mine si pe alti dragi mie, care aveau probleme mai vechi. Acest exercitii ajuta pe toata lumea, cat si pe cei care isi petrec si mult timp la computer.

Sanatate!