Ce stim despre sucul verde de grau

Beneficiile sucului de grau:

Dr. Anne Wigmore și-a vindecat în copilărie picioarele cangrenate folosind banala iarbă de grâu. Toata viața și-a dedicat-o pentru cercetare și s-a luptat pentru a educa și a ajuta oamenii să afle de beneficiile alimentației sănătoase. Rezultatele cât și studiile realizate, au fost publicate în multe reviste medicale și au fost folosite ca bază pentru alte studii în acest domeniu. 

 1. Clorofila se poate extrage din multe plante sau alte cereale, însă iarba de grâu este superioară, deoarece s-a descoperit că aceasta conține peste 100 de elemente de care omul are nevoie. Dacă este crescută în pământ bun, fără chimicale, absoarbe 92 din cele 102 minerale aflate în pământ.
 2. Sucul de grau conține clorofilă, despre care știm că ajută la oxigenarea corpul cu ajutorul celulelor rosii, mărind și numărul acestora. Purifică sângele și-l îmbogătește reducând vertiginos anemia.
 3. Sucul de grâu este puternic detoxifiant al ficatului. Enzimele și amino-acizii prezenți în sucul de grâu ne pot proteja de carginogene. Întăresc celulele, curăță ficatul și cursul sângelui.
 4. Clorofila din sucul de grâu luptă împotriva tumorilor și le neutralizează.
 5. Transformă mediul nostru aproape acid într-un mediu alcalin, in care boala nu se poate dezvolta. Abudența de minerale alcaline elimină mediul acid din corpul nostru.
 6. Conține toate mineralele de care omul are nevoie: fierul, magneziul, calciul, potasiul, fosforul, clorul, sulful, zincul, manganul, cobaltul, cuprul şi iodul cât și vitaminele A, complexul de vitamina B inclusiv B17 sau amigdalina, D, C, E, PP și K.
 7. Reduce presiunea arterială, dilatând în tranzitul lui căile prin care sângele circula.
 8. Stimulează glanda tiroidă controlând obezitatea și tot ce ține de funcția acestei glande.
 9. Are puterea să scoată în traseul lui prin sânge, orice fel de metale grele preluate din apa de la robinet/duș sau din alte surse. Sucul este în 5 minute în sistem și curăță totul în calea lui.
 10. Dublează celulele roșii doar printr-o simplă baie în suc de grâu proaspăt, recomandat bolnavilor de cancer la colon care nu pot face clismă cu suc de grâu. Dr. Bernard Jensen a făcut experimentul descris și susține că nimic din lume nu poate ajuta la construirea sângelui așa cum face sucul de grâu consumat intern sau sub formă de baie.
 11. Clismele cu suc verde sunt extrem de indicate și în caz de boală, ajută la curațirea parțială de toxine aflate în intestinul gros. Aceste toxine sunt de fapt acumulate de ani de zile și reprezintă una dintre cauzele principale ale multor boli de care suferim. Clisma cu suc de grâu se face în felul următor: dupa două clisme normale cu apă caldă la temperatura corpului, făcute una după alta, se așteaptă 20 de minute. Se introduce 110 gr suc pur de grâu și se retțne timp de cel puțin 20 minute.

Apropos de clisme, nu recurgeți la clisme cu cafea. Se făceau prin anii ’20, însă între timp s-au dovedit foarte periculoase și pe deasupra dau și dependență. Specialiștii ne sugerează sucul de grâu (ideal), ceaiurile medicinale diluate dar niciodată cafeaua.

 1. Sucul de grâu conține enzime benefice. Putem beneficia de cantitatea mare de enzime găsite în grâul verde, consumând sucul în stare crudă. Nu-l pasteurizați deoarece se stie ca gătitul distruge enzimele din mâncarea gătită în procent de aproape 100%.
 2. Sucul de grâu are similarități cu sângele uman. Al doilea important aspect al clorofilei, este asemanarea remarcabilă cu hemoglobina, componentul ce trasporta oxigenul in corp. În 2006, Dey, R. Sarkar & Co a publicat în Jurnalul Oncologiei Clinice (Journal of Clinical Oncology), că sucul din iarbă de grâu poate fi folosit cu succes în tratarea cancerului și reprezintă o alternativă eficientă pentru transfuziile de sânge.

Sange:clorofila

 

 

14. Pentru a beneficia din plin, 100% de proprietățile acestui suc, acesta trebuie să fie consumat imediat dupa stoarcerea prin presarea la rece. Nu se pregătește în blender, nu se congelează și nu se păstrează in frigider, deoarece proprietațile se vor diminua și mai mult de atât, vor disparea majoritatea nutrienților esențiali.

15. Gargara cu suc de grau cand aveti amigdalita.

16. Sucul de grâu este recomandat bolnavilor de diabet chiar dacă este foarte dulce și are efecte de detoxifiere imediate, fiindcă are capacitatea de mișcorare a zahărul din sânge și reglează imediat glicemia.

17. Sucul de grâu este foarte benefic pentru orice boală a sângelui.

18. Sucul de grâu poate fi consumat de cei care au intoleranță la gluten, deoarece nu conține gluten fiindcă nu ajunge la maturite.

19. Sucul poate fi consumat de copii, începând cu vârsta de 6 luni, respectându-se regula diversificării, adică se va introduce o cantitate mică, mai exact câteva picaturi și se va crește treptat până la 1 lingură pentru primul an de viață. După aceea, se poate mări doza treptat chiar și până la 20-50 ml/ zi, în funcție de vârstă. E bine de știut că sucul de grâu poate fi combinat și cu alte sucuri verzi.

20. Iarna este greu sa gasim legume verzi, dar 50 ml de suc grau pur, nediluat cu apa, zilnic, poate suplimenta continutul complex nutritional a aproximativ 2,5 kg vegetale diverse [Sursa]. Semintele de grau prin inmuiere, incoltire si crestere in vlastari, produc reactii chimice ce activeaza enzimele gata sa ne protejeze de boli si pregatesc prin predigerare pentru noi totul, adica rup structura nutritionala complexa, fiind gata de asimilare. Nutrientii se desfac si se simplifica devenind foarte usor de asimilat si digerat. Proteinele se transforma astfel in amino-acizi, grasimile in acizi grasi esentiali. Proteinele, vitaminele, enzimele si urmele de minerale se multiplica de la 300% pana la 1200%.

Foarte important de reținut: Sucul de grâu poate fi combinat și cu alte sucuri verzi sau din rădăcinoase, ori cu suc de fructe, mai puțin cu sucurile fructelor citrice. Este și o excepție, se combină perfect cu sucul de grefe sau cel de lămâie.

21. Pentru creșterea ierbii de grâu, se va folosi doar apă potabilă și pământ curat, de pădure, de sub frunze sau de grădină, netratat cu erbicide sau îngrășăminte.

22.  „In Jurnalul American de Chirurgie (1940), Dr. Benjamin Gruskin, recomanda clorofila pentru beneficiile sale antiseptice. Articolul sugera ca clinica lui folosea sucul de grau pentru: inflamatii ale urechii, neutralizarea infectiilor de gen strep, vindecarea ranilor adanci, vindecarea sinuzitei cronice, reducerea venelor varicoase vindecarea si a ulcerele de picioare, eliminarea raei, vindecarea inflamatilor de cervix uterin, distrugerea infectiilor vaginale, etc. Se precizeaza ca un mare ajutor il constituie si indreptarea dietei. ” Preluat de aici.

Pentru mai multe detalii, găsiți la site-ul dat, un articol foarte interesant și presarat cu dovezi științifice, scris de dr. Albu Horaţiu – Preşedinte al „Societăţii Române de Medicină Ortomoleculară” şi Consilier Medical la Departamentul Ştiinţific al  Laboratoarelor farmaceutice spaniole Catalysis s.l, Madrid.

De ce să nu consumăm întreaga planta ci doar sucul de grâu? 

Dacă dorim să asimilam mai multă fibră, există o diversitate mare de legume și fructe care ne vin în ajutor. „După mai multe studii, s-a dovedit că fibra ierbii de grau nu poate fi digerată de corpul uman și în aceasta se blochează anumiți nutrienți, în timp ce sucul este complet solubil și asimilat instantaneu, chiar și de cei care au o digestie slabă”. Informatie preluată din cartea Vindecări Miraculoase cu Iarba de Grâu, de Steve Meyerowitz editura Benefica.

Mulți au consumat din exces de zel și iarba și nu li s-a întamplat nimic ori s-au ales cu reacții ciudate ale corpului, precum balonarea excesivă, crampe și gaze. Alții care aveau probleme cu sistemul digestiv au ajuns la urgență, imediat de la consum și manifestau reacții foarte ciudate. Așa că, mare grijă fiindcă dacă nu vă informați puteți suferi și eu încerc pe cât posibil să vă atenționez, însă se întâmplă ca multă lume să citească cartea printre rânduri, fără să o aprofundeze și după aceea vor suferi.

Reacții normale de detoxifiere

Sucul nediluat, băut în cantitate mare din prima, adică 50-60 ml, poate duce la reacțiile rapide și normale de detox. Eu vă descriu câteva reactții prin care ați putea trece, însă nu uitați că reacțiile pot fi diferite de la persoană la persoană:

 • Dureri foarte mari de cap
 • Stări foarte puternice de moleșeală
 • Stări de vomă
 • Febră ușoară sau mai mare
 • Guturai sau raceală violentă
 • Exces de mucus eliminat prin nas/gură sau fecale
 • Infecții ale sinusurilor, mai bine zis eliminarea mucusului din acele zone.
 • Apariția diverselor erupții, a coșurilor, a urticariei sau a unor pete roșii pe corp care ulterior dispar.
 • Stările hormonale schimbătoare, precum râs-plâns
 • Transpirații reci sau calde
 • Eczemă care ulterior dispare
 • Stări ușor depresive
 • Stări de nervozitate sau pierderea cu ușurinta a răbdării (o noutatate pentru persoanele calme din fire)
 • Senzații ciudate, ca și cum ar avea o greutate in corp.

Toate acestea stări apar în faza inițială, și țin câteva zile sau chiar o săptămână. La alte persoane, starea inițiala poate să nu existe și să apară după câteva zile iar la alții după câteva săptămâni sau luni. Aceste stări ne dau de gol starea de sanatate, mai exact, indică toxicitatea mare din corpul nostru. Sună puțin înfricoșător, însă dacă ne gândim la transformările care se vor întâmpla după această stare de curațare interioară, vom realiza că se merita tot efortul.

Încolțirea grâului:

Iarba de grâu poate fi cumparată de la magazinul El-DorPlant.ro sau o puteți face singuri acasă. Sunt persoane care preferă să o cumpere gata crescută, fiindcă nu au timp să se ocupe de ea, nu au spațiu suficient sau vor să evite musculițele care s-ar putea face în casă.

 1. Se pune la înmuiat peste noapte sau timp de 12-24h, o cană de grâu romanesc, nemodificat genetic sau eu prefer kamutul.
 2. După 24h, se scurg și pun într-o sită pentru a accelera procesul de germinare. Se udă abundent de cel putțn 3 ori/zi, lăsându-se la lumină. Se lasă la încoltit 16-24h, până apare germenele la grâu, însă se udatul de cel puțin 3 ori/zi este esențial. Dacă nu încolțesc, înseamnă că semințele sunt mai vechi de doi ani.
 3. După încolțire, se pregătește o jardinieră sau o tăviță cu găuri. Se așează sămânță lângă sămânță pe un pat de pământ de gradină, gros cam 2 cm. Adăugați deasupra semințelor încă 1 cm de pământ. Notă: Nu folosiți pământ de flori, la săculeți fiindcă conține chimicale diverse și erbicide.
 4. De la punctul acesta, tava cu găuri sau jardiniera, trebuie să fie acoperite cu un timp de 3 zile. Notă: Nu udați excesiv fiindcă semințele pot prinde mucegai. Udați dimineața abundent iar când vă întoarceți de la servici, PULVERIZA-ȚI bine tava iar înainte de culcare, pulveriza-ți încă odată.
 5. După 3 zile, se da ziarul la o parte și se lăsa să crească în lumina indirectă, într-un spațiu bine aerisit și unde aerul circulă foarte bine. Mucegaiul se face dacă plantele sunt udate excesiv, dacă semințele sunt mai vechi de doi ani (pe ambalaje, data de expirare de multe ori nu este reală) și dacă nu este un spatiu aerisit. Câtedată chiar dacă are mucegai, nu vă îngrijorați, deoarece se va consuma doar planta verde. La acest punct, se pulverizeaza DOAR de 3 ori pe zi.
 6. Plantele se recoltează după ce au ajuns la o înălțime de 10 -15 cm. Se pot recolta toate odată, însă eu prefer sa încep să le folosesc când se apropie de 10 cm, tăind zilnic în funcție de cât am nevoie. Dar, poate fi recoltată toată și se păstrează bine in frigider timp de o săptămână, în recipiente de sticlă cu capac.
 7. Se consuma doar partea verde si atat, iar pamantul si covorul de radacini se arunca.
 8. Când se scot pentru consum din frigider, iarba trebuie bine clatita deoarece aceasta ca si orice planta transpira, si mai elimina toxine
 9. După ce ați recoltat iarba de grâu, un al doilea strat va crește. Acesta nu este așa de nutritiv ca primul strat, pierzându-se aproximativ 50-70% din valoarea nutritivă.
 10. Pe timp de iarnă, tot procesul durează între 10-17 zile, fiindcă este cald în casă și uscat, iar vara poate dura între 7-10 zile, din cauza căldurii și a umiditații.

Suc din iarba de grâu

 • Serviri: 2
 • Dificultate: easy
 • Imprimare

Ingrediente:

 • 1-2 mâini bune de grâu verde, aproximativ 70 g.

Instructiuni:

 • Sucul se face din plante de grau, crescute de aproximativ 10-15 cm, stoarse cu ajutorul unui storcator cu ax melcat care poate pastra toate calitatile sucului. Daca folositi un blender sau o masina de tocat, atunci calitatile nutritionale se vor diminua si se vor oxida. Este mult mai bine decat nimic, insa dorinta noastra ar fi sa beneficiem la maximum de toate calitatile acestui suc miraculos.iarba se adaugă pe rând în storcătorul prin presare la rece (cu ax melcat).
 • Trebuie să vă iasă aproximativ 50-60 ml suc pur, însă totul depinde de calitatea ierbii (dacă este mai uscată sau dacă este mai suculentă)
 • Sucul de grâu se bea cu înghițituri mici
 • Are un puternic gust de iarbă și trebuie să fie foarte dulce. Dacă este amar, nu îl consumați.
 • Imediat după consumare, se poate bea un pahar cu apă sau zeamă de lămâie.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=FyPdl-bOeog&w=639&h=390]

Consum:

Se începe întotdeauna cu consumarea unei cantități mici, să zicem 1/2 linguriță sau o linguriță zilnic, timp de o săptămână. Dacă vi se pare prea puternic, puteți să-l diluați cu suc de legume, rădăcinoase, frunze verzi, vlăstari sau apă de cocos. Dacă totuși vi se pare prea puternic și greu de băut, atunci adăugați la stoarcere și două mere. Doar ca idee, la institutele de sănătate se consumă trei doze pe zi, 60 ml fiecare doză doar suc de grâu pur.

Cat timp se consuma?

Nu există limite, consumați-l zilnic timp de o viață dacă reușiți, insa doar 3 doze individuale de 60 ml/pe zi.

Sursa principala de documentare – studiile repetate realizate in cadrul Institutului de Sanatate Hippocrates, Florida. Sau o sursa in limba romana a unui studiu facut cu sucul de iarba de grau de profesorul Dr. Erp – Thomas (reputat cercetator în nutritie clinica).  Pentru mai multe detalii despre cresterea a peste 15 feluri de  vlastari, dar si a ierbii de grau, va recomand cartea mea, Germeni si Vlastari, Surse de Sanatate si Energie, care poate fi procurata de la noi sau de la orice librarie din tara fizica sau online.

Germeni si Vlastari, Ed. II - Coperta

Sursele de inspiratie au fost diverse. Am sa precizez pe cele mai importante: primul link dar si de la acesta si cartile Wheatgrass, Nature’s Finest Medicine si Germenii, Mancare Miraculoasa, ambele de Steve Meyerowitz, Living Foods for Optimum Health, Brian R. Clement Ph.D, LNC, co-director la Institul de Sanatate Hippocrates, Florida and Theresa Digeronimo, Health and Healing, de Anna Maria Clement, Ph.D., N.M.D co-director la Institul de Sanatate Hippocrates, Florida, si Sprouts for Health de R. Mantellini si D. Bavicchi.

 • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
 • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
 • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
 • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

195 comentarii la “Ce stim despre sucul verde de grau

 1. Buna, Ligia! As vrea sa imi prepar si eu acest suc de grau verde. Sa inteleg ca este vorba despre germenii din borcanasul meu, care peste 3 zile sunt gata? Adica cum sa prepar sucul? Pun germenii in blender, cu apa, si gata sucu?

  Apreciază

 2. Draga mea Larisa,

  Din pacate nu. Sucul acesta se face din grau crescut pe pat de pamant, adica plante de vreo 5 cm inaltime. Aceia despre care vorbesti tu sunt sprouts, adica seminte germinate cu un varf micut de verde.

  L.

  Apreciază

 3. Se poate face sucul de grau la blender? Stiu ca se face din iarba crescuta si ca normal ar fi sa il facem la juicer, dar neavand unul pot folosii blenderul si apoi strecura sucul prinr-o panza?

  Apreciază

  • Se poate face si la blender, insa din cauza vitezei ridicate, in cam 2 minute se strica cam 80% din proprietati. Nu cumva ai o masina de tocat carne? Ar fi mai sigur asa. Daca n-ai, foloseste blenderul si nu-l tine mai mult de 1 minut la viteza.

   Ligia

   Apreciază

 4. Merci pentru raspuns. Blenderul meu nu e de viteza mare, 600W, nici nu stiu daca merge sa fac la el. Eu nu am masina de tocat carne (ca nu manac carne) dar are mama….dar cam care ar fi cantitatea de iarba care trebuie pusa pentru o doza de suc?

  Apreciază

 5. Incearca cu blenderul, sa vezi ce iese. N-o sa scoata prea mult din grau, dar va iesii ceva. Pentru o doza de suc, cam o mana de iarba de grau, poate doua.

  L.

  Apreciază

  • Gabriela, nu ai citit atent. Cu sucul de grau se incepe cu cativa ml pe zi pentru ca, corpul sa se invete cu el si sa nu se detoxifice violent. In timp, doza ideala la care trebuie sa se ajunga este de 60 ml odata pe zi. Daca corpul tau iti permite, poti ajunge si la 2-3 doze de cate 60 ml pe zi, dimineata, la pranz si seara. Multi oameni la inceput de abia pot sa suporte cativa ml si de aceea recomand sa nu se inceapa direct cu 60 ml. Eu am inceput cu 60 ml initial si mi-a fost rau cateva zile atat de la miros cat si de la gust.

   Referitor la germeni de grau, nu sunt acelasi lucru cu sucul de grau. Sucul de grau se obtine din iarba care are alte proprietati, mai complexe iar germenii de grau au alte structuri si alte proprietati. Copii de peste 6 luni-1 an, pot sa consuma suc de grau fara probleme daca il accepta. La fel si la ei, se da cantitate mica, eventual diluata cu multa apa si se creste treptat, urmarindu-se reactia. La copii mai mari, deja nu exista limite, ei vor fi deja tratati ca si adultii cand vine vorba de raw food.

   Mult succes si sa auzim de bine. Poate ne intalnim si la urmatoarea editie a expozitiei noastre de pe 12 mai, 2013 – Raw Generation Expo.

   Apreciază

 6. slaut am si eu nevoie de ajutor 😉 am pus grau la incoltit acum o saptamana si mi a crescut verde mare si nu stiu cum sa l prepar grau are niste vinisoare asa albe si dupa creste verde in sus l am pus in frig de 2 zile dar nu stiu cum s al prepar
  daca ma poti ajutra merci

  Apreciază

 7. Buna. Am o intrebare: dupa ce culeg „recolta” de grau din ghiveci (ajunsa la aprox. 10 cm), se poate refolosi pamantul? (raman semintele si radacinile puternic infipte)
  Multumesc.

  Apreciază

  • Buna Laura,

   Din pacate, asa cum am scris si in postul cu instructiuni, pamantul nu se mai poate refolosi. Vei vedea ca este un covor de radacini, iar pamantul nu se mai vede. Trebuie tot aruncat si pus pamant proaspat. Semintele cu siguranta nu se mai pot refolosi. Daca-l vei lasa, vor mai creste altele insa de o calitatea total inferioara primelor.

   Ligia

   Apreciază

 8. Corina, poti incerca prin Champion insa se va bloca. Asa am patit eu, sunt prea multe fibre. Cel manual este special pentru asa ceva, si le bate pe toate

  Apreciază

 9. Pingback: Ce stim despre sucul verde de grau « Ligia Pop | Slabire? Regim? Am slabit!

 10. Revin pentru a va reaminti ca e mult mai sanatos, mai simplu si mai usor de germinat semintele intr-un vas, fara sa folositi pamant. In primele zile de viata lastarul isi ia substantele nutritive si mineralele din bobul lui.
  Cu cat pulverizati semintele cu un jet foarte fin de apa cu atat radacinile acestora vor fi mai fine iar reteaua de structura a lor mai rezsitenta, astfel iarba va ramane in picioare.
  Nu folositi pamant de flori pentru germinat sau iarba. Pamantul contine pesticide si agro-chimicale. Incercati o farfurie sau un germinator (manual/automat).

  Apreciază

 11. buna nu stiu daca am scris pe pagina potrivita dar vroiam sa ti zic ca urmaresc regulat site ul tau si am pus si eu grau la incoltit fara pamant am o intrebare ce pot manca care sa ma ajute sa cresc in masa musculara fara sa iau proteine speciale de sportiv care nu prea sunt bune ?
  si a doua intrebare m am mutat la tara si am o vecina care imi aduce lapte de vaca si cascavea vaca o stiu ca o creste cu verdeata ca paste in gardina mea\
  ce parere ai la carne pot renunta dar lapte branza nu prea adica astea de tara imi pkac
  ce parere ai
  daca ma poti ajuta
  merci
  GOD BLESS YOU

  Apreciază

  • Buna Anca,

   Proteine complexe gasesti dupa cum ai gasit si pe site-ul meu, in tot ce intra in categoria sprouts si suc de grau, amino-acizi de asemenea se gasesc in semintele incoltite, si nucile precum migdale, canepa, caju, etc. Nu stiu sa-ti recomand exact pentru cresterea masei musculare, tot ce ti-am recomandat te poate ajuta atat la tonifiere cat si marirea acesteia, insa nu te astepta sa inlocuiasca proteinele acele concentrate gasite in comert. Sunt sportivi in lumea intreaga care sunt pe o dieta vegana cruda si care urmariti in deaproape de un nutritionist terapeut, ajung sa aiba masa musculara ca la halterofili. E vorba aici de o dieta controlata zilnic, si o informare atenta in ce priveste fiecare aspect nutritional al fiecarui element ce face parte din hrana fara foc.

   In privinta lactatelor, eu nu pot sa-ti interzic si nu pot nici sa te conving sa renunti la ele. Pot sa spun decat ca mediul inconjurator, chiar si la tara, cu toata poluarea din jur care se coboara pe pamant infectandu-l, poluarea oraselor ridicata in nori si prezente dupa aceea in apa de ploaie, si implicit in pamant si iarba, toate acestea imbinate si cu alte elemente, ne fac sa fim convinsi ca mediul nostru inconjurator numai este ce-a fost acum 50 de ani, cand bunicii nostrii mancau carne, lactate si oua, si traiau sanatosi pana la 100 de ani.

   O sa te rog doar sa citesti un articol legat de lactate, cules din mai multe surse de pe internet. https://ligiapop.com/2009/04/13/de-ce-ar-trebui-sa-evitam-lactatele-si-proteinele-animale/

   Sfatul meu este sa consumi in cantitati cat mai mici, si mare grija ca grasimea concentrata specifica lactatelor si elementele care de obicei ajuta un vitel sa creasca rapid in greutate intr-un an de zile, aceeasi grasime ne face si pe noi sa luam in greutate mai mult decat ne inchipuim. Acest sfat l-am aplicat, si-ti spun sincer, cum mananc lactate chiar slabe in grasime, incep sa pun kg in plus, si cum ma opresc din mancat lactate, gata revin la 50-52 kg ale mele normale. Si inca un semn de exclamare, calciul prezent in lapte, deoarece nu contine magneziu, spala si calciul deja prezent in corp. Incearca te rog si lapte de migdale, retete la RETETE la Nelactate. Este complet delicios si gras in acelasi timp, daca adaugi in blender cam 400 g migdale la 2 l de apa.

   Sper ca ti-am raspuns la intrebari,
   Ligia

   Apreciază

 12. Ligia eu nu inteleg un lucru la iarba de grau, peste tot se spune sa-l tai cand ajunge la inaltimea de 10 cm . Prin toate pozele unde l-am vazut (si cu atat mai mult in cele cu tine la Hippocrates Institute) are mult mai mult decat 10 cm.
  Cum si cand se recolteaza pana la urma ?
  Pe un site am citit ca ar trebui lasat 4 ore dupa recoltare, insa nu se stia exact care este varianta mai benefica. Tu stii ceva despre aceste lucruri?
  Multumesc,
  Laura

  Apreciază

 13. Draga mea,

  Graul de la Hippocrates avea undeva la 10-13 cm, deci pe acolo. Cand am participat la cursurile lor, Michael, specialistul lor, spunea ca graul este bun si mai mic de 13 cm, tot ce este important este sa nu-l lasi mai lung de atat. De partea cu lasatul dupa recoltat cam 4 h, n-am auzit, insa poti sa incerci si sa faci diferenta. Si spuneau ca odata crescut, il tai tot si-l consumi in decurs de o saptamana, doua. Sunt multe opinii, si trebuie sa avem grija, fiindca foarte multe ne dau peste cap.

  Ca si cel cu fasolea, care mi l-ai trimis. Multi spun ca fasolea alba mare si mica, e toxica, de aia consuma chinezii si japonezii de sute de ani sprouts de fasole. La ei se vinde in magazine la punga de 4, 5 kg si sunt innebuniti dupa fasole. Mie oricum nu-mi place la gust, asa ca nu fac niciodata. Insa, nu trebuie sa ma crezi pe mine pe deplin. Daca alte surse (cat mai multe pe acelasi subiect), de pe internet te conving cu argumente logice, este normal sa crezi ce spun ei.

  Sper ca a ajutat putin,
  Ligia

  Apreciază

 14. Nu este ok sa lasi iarba sa „se odihneasca” dupa ce ai taiat-o pentru ca se ofileste si incepe sa-si piarda din proprietati. La fel ca si sucul, cel mai bun si mai sanatos este cel consumat imediat, indiferent de metoda de stoarcere aleasa desi la un centrifugal sucul iese deja compromis. In cazul pastrarii ierbii la frigider daca am inteles bine pentru 1 saptamana sau doua, asta este o aberatie. Daca stati si va ganditi in doua saptamani deja a mucegait in frigider. Ce va pot spune sigur este ca puteti pastra la frigider pentru maxim doua saptamani intr-o punguta germenii de orice tip. Acestia dupa ce au fost recoltati se pastreaza in frigider si nu congelati.

  Uitati un link care va poate ajuta in adevaratul sens al cuvantului:
  http://www.hydroponicsfarming.com/images/products/easygreen_AutoSprouter.jpg. Cultura de iarba fara pamant intr-un germinator automat specializat in asa ceva. Germinatorul EasyGreenMicroFarm (iarba poate creste maxim 10 cm in interiorul acestui germinator).

  Apreciază

  • Acum pareri sunt impartite, si multi o spun doar in sens comercial, ca plantele trebuie neapart consumate imediat, si ca numai in germinatoare se pot creste. Eu recomand cresterea normala, naturala, sau in germinatoare automate.

   Cei de la centrele de germinare si cresterea de vlastari de la Institutul Hippocrates, oameni care au facut cercetari in acest domeniu de peste 30 de ani, sustin ca prin taiere si pastrearea in frigider a ierbii de grau, dar nu la congelator, ci in frigider pentru o saptamana in recipiente de sticla sau doua saptamani, in pungi din acelea speciale care mentin legumele proaspete, nutrientii nu sunt pieduti asa cum precizezi. Eu asa imi pastrez graul si niciodata nu mi-a mucegait sau ofilit complet. De asemenea l-am consumat si taiat proaspat, insa nu asteptam ca graul sa creasca la 13 cm, ci incepeam mai devreme cu recoltarea treptata. Iar in ce priveste germenii ceilalti, eu stiu ca cei mai mici si marunti sunt recomandati sa se consume in urmatoarele zile si sa nu se tina pana la o saptamana in frigider, fiindca chiar se usuca uneori sau daca sunt prea umezi, incep sa mucegaiasca. In legatura cu storcatorul, eu folosesc si recomand, storcatorul melcat manual sau automat, care dupa cum am spus, este ideal. Prin centrifugare se stie ca tot ce inseamna nutrient se desface, se incinge si isi pierde in mare parte calitatile nutritionale.

   Apreciază

 15. Pingback: Importanta sucului verde | Ligia Pop

 16. Pingback: Combinarea corecta a mancarurilor | Ligia Pop

 17. Buna Ligia,

  Urmaresc de ceva vreme site-ul tau si am citit mult despre graul verde. M-am documentat si pe alte site-uri, dar observ pareri diferite legate de cantitatile de grau ce trebuie consumate. Eu am gasit ca se beau zilnic ori 50 ml dimineata ori 50 ml de trei ori pe zi, niciunde nu zicea ca ar fi toxic. Tu spui ca se beau doar cativa ml pe zi, ceea ce mi se pare foarte putin pentru a avea un efect simtitor si pentru a asimila suficiente minerale si vitamine. Atat de putina cantitate poate avea un efect asa puternic?
  Legat de cresterea graului – nu gasesc caserole potrivite pentru a creste graul, pentru ca nu are apa unde sa se scurga si diferitele solutii ingenioase gasite de mine si de sotul meu nu permit cresterea unei cantitati suficiente de grau pentru doua persoane (si in conditii cat de cat mai igienice, adica fara foarte multa murdarie cand este manevrat). Am observat in cateva poze cu tine la diverse prezentari ca ai folosit o caserola mai interesanta de care nu am vazut de cumparat – ma refer la faptul ca avea parca niste ”sine” pe fund- eu m-am gandit ca probabil acolo se scurge apa si in felul acesta nu se mai face mucegai.
  Mai vreau sa te intreb ceva: daca ai studiat cumva si utilizarea sucului de orz verde si ovaz verde, care am auzit ca sunt de asemenea exceptionale, mai ales cel de orz verde.

  Cu respect pentru ceea ce faci,

  Livia

  Apreciază

  • Draga mea Livia,

   Pai daca stai sa analizezi cat inseamna 50 ml, tot pe acolo ajungem. Sucul nu este toxic, este prea puternic pentru un om normal din cauza puterii de detoxifiere. Si da, doza de pana la 100 ml pe zi, poate fi bauta dar nu de la inceput si treptat. Trebuie neaparat repartizata de 3 ori pe zi, si nu de doua ori asa cum spuneai tu. Trimite-mi te rog link-urile unde ai gasit despre asta. Doza aceasta de 2 ounces recomandata, adica aproximativ dupa ochiul meu la 4 Lg de suc pur, este exact cum am spus echivalentul la 2, 5 kg de vegetale diverse. Si ceea ce sustin pe site, nu este de la mine, ci de la surse sigure gen Institutul Hippocrates, vestit in cercetarile lor stiintifice legate de sucul de grau. Tu daca vrei, poti sa bei si mai mult de atat si sa vezi ce se va intampla. Eu una nu risc, fiindca cand am baut pentru o vreme doze de de 4 Lg, la inceput am avut dureri enorme de cap, ameteli, stari de greata si scaune ciudate. Toate erau normale si stiam ca fac parte din procesul de detoxificare, de aceea nu trebuie sa ne jucam cu lucrurile astea si sa urmam instructiunile date de profesionisti. Eu n-am ascultat pe atunci, si am baut odata mai mult, asa cum spui si tu. In noaptea aceea am avut niste stari extrem de violente, in sensul ca aveam o stare de voma cum n-am avut niciodata, cu niste transpiratii si calduri in tot corpul, si chiar daca stateam langa o fereastra si era foarte rece afara, eu nici nu simteam aerul. De atunci am invatat ca totul trebuie facut nu din exces de zel, ci cu moderatie.

   Imi spuneai de sucul de orz si ovaz. Am citit despre ele si stiu ca sunt bune, insa dupa toate descoperirile din ultimii ani, sucul de grau este superior tuturor sucurilor din frunze verzi din lume. Este mai complex si mai puternic medicament ca cele doua, si cred din tot sufletul ca este o comoara neegalata.

   In legatura cu tavile, acestea care le prezentam nu sunt din Romania si sunt la pret destul de marisor pentru romani. Voi incepe pe viitor sa aduc astfel de tavi si vor fi date spre vanzare. Pana atunci, am tot spus oamenilor sa foloseasca jardiniere si ghivece patrate, care eu le-am gasit la Ambient. Sunt foarte rare si scumpe, dar sunt foarte bune.

   Numai bine,
   Ligia

   Apreciază

   • Draga Ligia,

    Am gasit informatiile respective legate de sucul de grau verde (50 ml de trei ori pe zi) pe urmatarele site-uri: http://www.formula-as.ro/2006/711/medicina-naturista-25/6-cure-pentru-curatarea-organismului-6869 si http://suntsanatos.ro/fitoterapie/sucul-de-grau-verde-panaceul-verde-mladitele-de-grau.html .
    As dori sa te mai intreb ceva, poate mai cunosti cazuri asemanatoare: sucul de grau verde ar putea sa imbunatateasca circulatia periferica – si ma refer nu doar la maini, picioare si creier, ci si la abdomenul inferior (unde eu personal trebuie sa fiu mereu atenta cum ma imbrac) ?

    Multumesc pentru raspunsuri,

    Livia

    Apreciază

    • Draga mea,

     Eu spun acelasi lucru pe site, nu stiu unde a fost neintelegerea. In fine, despre circulatia periferica la abdomenul inferior, nu stiu cat te-ar ajuta. Pe tine ce te-ar ajuta, ar fi sportul serios. Acum nu stiu ce varsta ai, dar daca este peste 30, trebuie sa faci spot de cel putin 3 ori/saptamana, daca vrei sa arati bine. Si aici nu ma refer doar la sala, ci si la alergat, mersul repede si abdomenene zilnic, adica undeva la 500 buc/zi. Eu asa am scapat de un abdoment oribil, nu-ti povestesc cu cate straturi de grasime, si abdomenul inferior care era pe atunci, foarte neaspectuos. Mult succes!

     L.

     Apreciază

 18. Draga Ligia,

  Ai avut dreptate cu graul verde, a fost o neintelegere.
  As mai avea nevoie de un sfat: eu si sotul meu mancam raw de aproximativ 2-3 luni, deci suntem abia la inceput de drum si inca nu respectam toate regulile ca la carte. Cartea noastra de capatai este „Hrana vie” a lui Ernst Gunter. Am mai citit si alte carti, articole etc. privitoare la acest stil de viata, dar avem totusi o problema: am impresia ca slabim prea mult din cauza numarului mic de calorii ingerate. Noi mancam dimineata grau incoltit cu lapte (crud), la amiaza o supa si salata cu paine facuta de noi si cu branzeturi (din lapte crud), mai mancam in rest iaurt si diverse fructe sau nuci sau chiar inca o salata. Senzatia de foame de la inceput a trecut repede – dupa primele 2 saptamani de alimentatie raw- dar deja prea am slabit si slabim in continuare in ritm rapid (si nu am avut decat cca. 7 kg peste greutatea normala). Noi consumam si lactate pentru a mari numarul de calorii. Mai vrem sa introducem sucurile verzi cat de curand pentru a completa cu vitamine si minerale regimul alimentar. Problema cu alimentatia raw este ca aduce un numar mic de calorii si da o mare satietate.
  Imi poti spune cum sa mananci raw si sa ai suficiente calorii ca sa se stabilizeze greutatea (cu atat mai mult cu cat ne dorim sa incepem sa facem si putin jogging)?
  Multumesc anticipat,

  Livia

  Apreciază

  • Draga Livia,

   Nu vreau sa te dezamagesc, insa intelegerea mea despre o dieta cu hrana vie este alta. Pentru mine lactatele si ouale, nu intra in categoria dietei crude ci din contra, sunt niste factori care afecteaza grav sanatatea. Acum fiecare face cum crede ca este bine, insa vor exista probleme dupa o dieta bazata in mare parte pe lactate, asa cum imi spuneai ca este a voastra. Lactatele in general creaza foarta multa aciditate=iar un ph acid inseamna boala, cat si mucus, total toxic pentru fiecare organ, care pe parcurs impiedica functionarea normala a corpului. Fa o cautare amanuntite la surse in engleza despre acest subiect, vei ramane blocata. Daca nu gasesti, iti dau eu cateva link-uri. Am si la site-ul meu un articole legat de asta, insa eu nu zic prea mare lucru comparat cu studii de specialitate si alte articole.

   Numarul de calorii se mareste cu ajutorul consumului de nuci diverse crude si seminte. De asemenea, cine are nevoie de calorii goale ca cele provenite din lactate. Eu le urasc, cum mananc ma ingras pe loc si ma simt foarte apasata si obosita. Mierea de asemenea e calorica, polenul, si toate produsele stupului. Care ar mai fi pline de calorii… fructele sunt pline de calorii, in special cele foarte dulci si cele uscate, iar lista poate continua. De asemenea, daca sunteti pe o dieta cruda, vlastarii din diverse plante ar trebui sa constituie hrana nr. 1 din dieta zilnica, sucurile verzi si in special cel de grau, smoothie-ul din frunze comestibile, sucuri de fructe, , multe seminte incoltite amestecate cu nuci, si miere consumate dimineata, seminte de floarea soarelui crude, tot asa pline de energie, sunt atat de multe. Trebuie sa aveti o dieta foarte diversificata pentru a nu deveni anemici, multa grija. Sportul este foarte indicat de asemenea, chiar daca aveti impresia ca scadeti in greutate prea repede. Miscarea fizica este cea care ne tine departe de osteoporoza, este un „must” in viata omului preocupat de sanatatea lui.

   Iti doresc numai bine si daca mai sunt si alte intrebari, raspund cu placere.
   Ligia

   Apreciază

 19. Pingback: Clorofila | Ligia Pop

  • Buna, le poti manca daca vrei, numai ca au o textura foarte atoasa. Eu recomand sa le mesteci, sa inghiti sucul si dupa aceea sa arunci iarba mestecata.

   Apreciază

 20. ok mersi
  sti care ii faza ca matusamea are firma de faina furajere si are si grau pe acolo si a curs intr-un loc si a crescut pe paman si acum e de vreo 10-15 cm si pot sa il iau de acolo nu?

  Apreciază

 21. Pingback: Cum scapam de toxinele existente in corp? | Ligia Pop

 22. buna am pus si eu grau in pamant dar afara s a crescut asa cam la 6 cm zic eu si vreau sa fac si eu ptr prima data sper sa nu mi se faca rau 😉 nu am aparat special am blender cum sa fac cu blenderul daca ma poti ajuta ………… merci si de cate ri sa l iau ma gandwAM SA L iau doar 3 linguri pe zii ptr inceput
  merci te pup anca

  Apreciază

  • Ancuta, daca ai putea sa mai astepti pana la 10 cm ar fi bine, dar daca vrei sa-l faci acum, ca mori de curiozitate poti s-o faci. Ia cam o jumatate de ceasca apa, si o mana buna de grau verde. Il pui in blender, blenduieste-l pentru cam 35-40 sec (numeri in gand), nu astepta sa se distruga, fiindca se va face foarte fibros si sper totusi sa nu ti se blocheze blenderul. Strecori, si bei tot, chiar daca e mai mult de 3 lg. Fiindca am pus apa, se poate sa bei tot. Sa-mi spui cum te simti dupa. Incearca cu o doza pe zi, cum ai zis, si vedem dupa cum iti va fi. Deci sa nu te sperii, fiindca tu acum vei incepe cu doza slabuta, deci nu cu 3 lg concentrate. Te pup si mult succes!

   Apreciază

   • Dar cum ramane cu acei cativa mililitri de suc din iarba de grau pe zi? Am inteles ca in cantitati foarte mari devine toxic pentru organism. Am baut si eu. Are gust de piafen fiola (amar in doua cu dulce). M-am cutremurat toata dupa ce am luat o inghititura, dar e foooooooooarte sanatos.

    Apreciază

    • La ce te referi cand ma intrebi asta? Este recomandat sa bei 50 ml odata, de doua ori si de trei ori, si asta dupa cateva luni de consumare. Gustul acela de care-mi spuneai amar nu este normal, trebuie sa fie foarte dulce si atat, daca este amar inseamna ca iarba de grau este stricata sau este ceva in neregula cu ea. Si ai mare dreptate, chiar daca miroase a iarba proaspat smulsa si are gustul acela puternic dulce care pe mine ma da pe spate, este foarte sanatos 🙂 Numai bine si spor sa baut suc de grau!

     Apreciază

 23. buna merci mult ptr raspuns eu o sa plec o sapt in tabara deci o sa l mai las o sapt sa creasca daca creste mai mult de 10 cm nu e rau nu ? si trebuie luat de dim pe stomacul gol si in fiecare zii? deci o sa iau o mana asa cat cuprind eu si o sa pun in blender cu jum de ceasca de apa merci o sa fac asta peste o sapt atunci
  te pup o zii binecuvantata

  Apreciază

 24. se poate folosi si blender dupa cate inteleg asa-i? pentru a marunti firele de grau dar spune ti mi va rog se poate face graul sa creasca si incasa . cata apa trebuie sa aiba pentru a creste SAU CUM SE PUNE LA CRESCUT. MULTUMESC ANTICIPAT

  Apreciază

  • Blenderul nu este prea indicat, insa in cazuri de urgenta se poate folosi. Nu se mixeaza mult, maximum un minut si jumatate, de aceea am zis ca nu e indicat. Mixarea de obicei distruge calitatea sucului si distruge structura chimica. Aici sunt indicatii despre cum sa cresteti graul in casa, pe pervaz sau in orice sursa bine aerisita si nu in soare direct. Aveati si mai sus instructiunile, doar trebuie sa cititi tot articolul. Numai bine si mult succes!

   Apreciază

 25. pai nu inteleg ceva…mana de grau care trebuie transformata in suc nu poate fi pur si simplu mancata?!!care e diferenta? eu stiu ca ultimele cercetrari arata ca nici sucurile abundente nu sunt bune deoarece sunt foarte concentrate si in plus facand suc se mai pierd anumite beneficii!!

  Apreciază

  • Buna Edy, mana de grau o poti mesteca fara probleme daca poti si rezisti sa mesteci in jur o ora totul, cu conditia sa scuipi fibra care este greoaie pentru digerare. Cercetarile au aratat ca sucurile din fructe nu sunt bune fiindca sunt concentrate, si nu alte sucuri. Sucurile din legume si grau sunt recomandate sa fie stoarse deoarece intra mai repede in sistem, din nou cu conditia sa fie folosite storcatoare cu axe melcate care nu se compara cu cele centrifugale si care fac parte din storcatoarele care nu distrug structura chimica a vitaminelor si mineralelor.

   Apreciază

 26. Cautam cum se incolteste grau pt decor tematic la un eveniment [hihi 🙂 ] si mi-a spus Ama (amainbucatarie) de tine…ei bine: am aflat si cum se incolteste graul…si cum se consuma! Am fost fascinata de germenii mei de grau..si mi-au trezit interesul si pt alte seminte incoltite. Am sa urmaresc cu interes blogul tau! Mult succes 🙂

  Apreciază

  • Draga mea Camelia, iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase si ma bucur din suflet pentru ca semintele incoltite te-au fermecat 🙂 Iti doresc mult succes si iti multumesc mult pentru sustinerea si dorinta ta de a ma ajuta cu organizarea la Timisoara. Tinem legatura prin email si te anunt cu o luna inainte. Te pup si numai bine!

   Apreciază

 27. o intrebare mai am…frunzele verzi se pun cu tot cu graul din care a iesit planta si cu radacina?…pentru ca am mai vazut intr un documentar despre salata de grau la fel sa o faci si acolo arata ca se mananca nu doar vlastarii ci si radacina cum ar fi…

  Apreciază

 28. Pingback: Ligia Pop – Bucătăria vegană fără foc | ALTAMED ..it`s time to wake up !

  • Acum de abia ti-am gasit mesajul la spams. Sucul de grau se poate bea zilnic pentru tot restul vietii, la inceput doar o doza pe zi pentru aproximativ o luna dupa care se va mari treptat pana la 3 pe zi, a cate 50 ml fiecare.

   Apreciază

 29. Pingback: Ligia Pop, bucătăria vegană fără foc, hrană crudivoră, vegan, vegetarian,

 30. Buna ziua,

  Am folosit un pamant pentru flori, Florasol…cumparat de la plafar..si care, din ceea ce scrie pe ambalaj, nu ar fi toxic! Pe viitor o sa incerc sa caut pamant de gradina..desi nu stiu de unde se poate cumpara. Intrebarea mea este, sa ne riscam sa folosim vlastarii rezultati, folosind acest pamant….sau mai bine-i aruncam!?
  S-au dezvoltat foarte repede (in 3 zile aprox 5 cm), si in max 2 zile cred ca trebuie taiati!
  Multumesc !

  Apreciază

 31. Cum se administreaza sucul de grau verde in caz de neoplasm gastric ? Poate fi folosit storcatorul de fructe sau doar aparatul care apare in imaginea de mai sus ?
  Multumesc.

  Apreciază

  • Bun Cristina, sucul de grau se adminstreaza la fel ca la orice afectiune. Storcatorul de fructe centrifugal nu poate scoate din iarba de grau nimic, doar cele care sunt cu ax melcat canelat sau cel din imaginea de mai sus care e pe acelasi principiu construit. Multa sanatate!

   Apreciază

 32. Pingback: Alimente raw vegane cu grad de toxicitate | Ligia Pop

 33. Bun (re)gasit!
  Sunt foarte recunoscatoare sa fi dat de ceva timp peste acest blog, desigur asta intamplandu-se cand noi (adica eu si sotul meu) am inceput sa fim pregatiti pt a trece la acest nivel (row living food) in stilul nostru de viata, dupa ce am imbratisat vegetarianismul cam acum un an si jumatate. Spun stil de viata si nu de alimentare, pt ca in afara de mancare mai avem in vedere si alti factori importanti: odihna, miscare, relaxare, respiratie, atitudine pizitiva etc.
  Insa as vrea sa initiez aici o discutie ceva mai „speciala”, cu mare bucurie si multa speranta, legate de faptul ca ai pomenit beneficiile ierbii de grau si pentru animale. Intial am crezut ca vei scrie despre erbivore, dar incantarea mea n-a mai avut margini cand am vazut ca era vorba despre o pisicuta. De ce? Pentru ca noi avem in familie un membru important din aceeasi specie, se numeste Cocolino si sufera de diabet. Are 4 ani si jumatate si a dobandit aceasta boala acum aproape 2 ani. Cauzele nu cred ca mai conteaza. Este pe insulina (de doua ori pe zi, la ore fixe – treaba asta facandu-ne program pe viata!) si are de luat o gramada de alte medicamente. Un singur medic a reusit sa-l stabilizeze in felul asta, dar nu am discutat inca cu el despre ideea noastra (ca ne gandim si noi la asta de la un timp) de a-l trata pe Cocolino cu hrana vie. Am vazut si un film despre un grup de diabetici care s-au vindecat cu o asemenea cura la o clinica din SUA. Desigur ca nu are cum sa se puna problema hranirii unei carnivore ca in cazul unui om! Totusi, de fiecare data cand ii fierb pisoiului piept de pui, asa cum mi s-a spus… ma gandesc ca ar trebui sa manace carne cruda… Mai are in „meniu” supa (fiertura) de broccolli, conopida, fasole verde si dovlecel, insa… ce ar putea oparitura aia sa faca bun?
  Cu siguranta o sa incepem sa-i dam iarba de grau, ii va placea la nebunie si o sa-i facem si suc, dar as fi vrut sa ne sfatuim, sa intreb daca nu cumva stii sau ai citit mai multe si despre patrupede vs. living food. Asta pt ca as vrea sa ii prezentam veterinarului cand vom merge la el cat mai multe date. Daca va fi deschis la minte poate va ajuta si alte sute de animalute cu aceeasi problema. Daca ne va da pe usa afara o sa fie foarte greu, pt ca avem nevoie de asistentza la o asemenea boala, cum ar fi testarea periodica a glicemiei (la matze n-o poti face acasa cu o mica intepatura), ca sa nu ma mai gandesc si la alte situatii neplacute, totusi am vrea sa nu renuntam la initiativa. La acel cabinet se asteapta cate 4-5 ore, timp in care si glicemia stapanului se urca la cer…
  De fapt, am sa inchei aici interventia mea, fara concluzie si fara intrebari concrete. Am descris un caz si pur si simplu voi astepta sa vad ce se poate raspunde vizavi de el. Daca te gandesti la ceva, daca simti ca vrei sa ma sfatuiesti ceva, iti multumesc anticipat din tot sufletul!

  Apreciază

   • Iti tare-tare multumim, toti trei, ca esti alaturi de noi! O sa devorez articolele indicate imediat! Poate vom fi niste deschizatori de drumuri, cine stie? Poate doamne-Doamne a vazut la noi potential de a-i ajuta pe altii in felul asta. De fapt, dupa un timp in care te panichezi, slabesti si suferi, oricarei boli incepi sa-i vezi si aspectele pozitive. Desi de doua veri nu am plecat in vacanta pt ca nu avem cui sa lasam copilul in grija (doar sotul meu ii poate face injectia) si apoi stim ca si el ar suferi fara noi, pot sa afirm cu recunostinta ca au avut loc muuulte schimbari benefice in casa, in noi! Nu sunt pe tipicul blogului detaliile, insa ideea e ca in ultima instanta nu ne simtim frustrati, nu regretam nimic si am primit o multime de lectii de viata foarte puternice cu aceasta ocazie! Si orice secunda de sanatate o vedem ca pe o mare binecuvantare!
    Toate cele bune iti dorim!

    Apreciază

 34. Postat de Andi intr-o alta categorie.

  „Draga Ligia,
  Despre sucul de grau am citit prima data in cartea lui EYDIE MAE si CHRIS LOEFFLER cu titlul CUM AM INVINS CANCERUL folosit insa sub forma de clisme, care prin vena PORTA ajunnge direct la ficat in doar cateva minute fara a mai suferi influenta sucurilor gastrice. Ce parere ai despre aceasta metoda?Multumesc si sarbatori fericite!”

  Raspuns:
  Adi, acesta metoda este una dintre metodele folosite inca din 1960 de DR. Ann Wigmore, care a dat si da randament pana in zilele noastre. A fost folosita metoda in special la bolnavii care aveau cancer la nivelul gatului si care nu putea sa primeasca in alt mod sucul de grau. Oricum este foarte interesant efectul rapid. Sarbatori fericite si tie!

  Apreciază

 35. Pingback: Ligia’s Kitchen: Suc din iarba de grau | Ligia Pop

 36. Buna Ligia,am o intrebare e normal sa creasca acel puf dupa perioada in care am inmuiat graul in apa?Apropo ai un site de nota 10.

  Apreciază

  • Draga mea Andreea, am observat de abia acum ca nu ti-am raspuns la intrebare si-mi cer scuze. Acel puf cred ca sunt radacinile minuscule, sau de multe ori dupa cel pui in pamant daca are prea mult umiditate se formeaza putin mucegai. Oricum tu vei folosi numai iarba, asa ca nu-ti fa griji.

   Apreciază

 37. Pingback: 20 de pasi spre o sanatate de invidiat | Ligia Pop

 38. Pingback: Primii pasi spre o alimentatie sanatoasa | Ligia Pop

 39. Pingback: Germeni si Vlastari, de Ligia Pop « O carte pe zi

 40. Pingback: Ce stim despre sucul verde de grau « Pochincereda's Blog

 41. Buna, Ligia!
  Felicitari pentru tot ceea ce faci, e minunat!!!
  Sunt o cititoare noua a ta, insa fidela de cand te-am descoperit. Sunt in perioada de „documentare” in vederea trecerii la un stil de viata mai bun, datorita unor probleme de sanatate aparute in vietile celor dragi noua. Avem doi baieti, unul de aproape 2 anisori si celalalt de zece ani. Intrucat cantitatea noua si mare de informatii s-ar putea sa-mi depaseasca capacitatile de memorare acum, pana reusesc sa ma organizez, as avea nevoie de un mic ajutor. Vreau sa introduc sucul de grau in alimentatia naostra, toti cei 4 membri ai familiei, astept sa primesc coletul cu storcatorul manual, semintele de grau si pamantul pentru ele si le pun la germinat. Vroiam o „usoara” schema de introducere a acestui minunat suc, pentru copii si pentru noi, adultii (cantitati pentru inceput si ulterior). Voi prepara suc si pentru socrul meu, bolnav de cancer, si vroiam sa te mai intreb: ca sa asigur o continuitate a existentei sucului, avand in vedere numarul mai mare de utilizatori, ar fi bine sa pun cate o tavita pentru fiecare zi pana cand ajunge prima dintre ele la 10 cm, asta ca sa am ce culege in fiecare zi?
  Carnea am reusit sa o scoatem din alimentatie de aproape o luna, acum suntem la lactate. Sper sa incheiem si acest capitol curand.
  Multumesc din suflet!

  Apreciază

  • Buna Oana,

   Multumesc frumos pentru tot si pentru faptul ca vreti sa faceti ceva in viata voastra! In privinta sucul de grau, se poate da copiilor chiar de la 2 ani, insa cantitatea trebuie sa fie minima, adica jumatate de lingura/zi iar la cel de 10 ani o lingura zilnic timp de cateva luni, iar dupa aceea o lingura jumatate decat pentru cel de 10 ani, mentinandu-se cantitatea timp de cateva luni si treptat se va mari cantitatea fara nici o regula, pana va ajunge sa bea ca si adultii, cei 50 ml suc proaspat/zi. La adulti se va incepe cu o doza de 50 ml/zi, iar in decurs de 2 luni se vor consuma doua doze zilnice de 50 ml. Prima doza dimineata pe stomacul gol, a doua dupa amiaza dar nu seara, tot pe stomacul gol.

   Multa sanatate!

   Apreciază

 42. Buna Ligia,
  Foarte interesant si plin de informatii articolul.
  Este prima data cand ma gandesc sa pun la crescut germeni de grau insa din cauza programului zilnic incarcat nu cred ca as avea timp sa storc in fiecare zi acele fire de grau pt a prepara sucul. Crezi ca ar fi indicat soarcerea unei cantitati mai mare si pastrat sucul atat cat sa ajunga pe o perioada de 5-6 zile?
  Stiu ca multe sucuri se oxideaza in scurt timp de la extragere din fruct(leguma).
  Crezi ca e si cazul sucului de fire de grau?
  Multumesc si sanatate la toti cei ce citesc aceste pagini

  Apreciază

  • Buna Ciprian,

   Din pacate si din fericire, sucul trebuie baut proaspat fiindca este mai sensibil ca orice alt suc din legume sau fructe. Timpul la toti este o problema, insa trebuie sa ne facem timp pentru noi, pentru sanatatea noastra, cel putin 5-7 minute pe zi pentru storcearea sucului. Iarba de grau se poate procura gata facuta, germeni si vlastari de orice fel de asemenea. Mai ales ca te afli intr-un loc unde raw food este foarte mult apreciat si exista multe restaurante raw si cafenele care poate chiar ofera suc de grau proaspat facut.

   Numai bine!

   Apreciază

 43. Pingback: Piramida alimentatiei raw vegane | Ligia Pop

 44. Buna Ligia,

  Deoarece nu am conditiile si timpul necesar pentru a cultiva zilnic iarba de grau, as vrea sa te intreb cat timp se poate stoca iarba de grau achizitionata din alta parte?
  Trebuie consumata imediat ce s-a recoltat sau se poate stoca o saptamana?
  In ce conditii se stocheaza?
  Multumesc

  Apreciază

  • Buna Mihai,

   Iarba de grau se poate pastra la frigider timp de cel mult o saptamana, insa trebuie sa realizezi ca sucul va fi mai slab calitativ spre sfarsitul saptamanii iar iarba va fi mai uscata, implicit va iesi mai putin suc. Iarba se va stora la frigider intr-un recipient de sticla cu capac neaparat, iar cand scoti iarba, trebuie neaparat clatita deoarece traspira in interior si mai elimina diverse toxine.

   Numai bine!
   L.

   Apreciază

 45. Draga Ligia,
  Oare ar functiona sa-l bag in dispozitivul de facut suc de rosii? Ma refer la cel ce se cupleaza la masina de tocat carne. O sa incerc cu orz verde (asta am deocamdata in ghiveci) si revin cu rezultatele.

  Sanatate maxima.

  Apreciază

 46. Pingback: Draga cancer, iti multumesc! « liviadotcom

 47. Pingback: Paine mai sanatoasa, facuta la cuptor | Ligia Pop

 48. Buna Ligia,

  Sucul de grau contine gluten? Mai specific, este recomandat bolnavilor de celiachie? Am cautat pe net, dar nu sunt referinte legate de acest subiect.

  Am gasit ceva la Robert Young care spune ca sucul de grau contine o substanta numita pre-gluten. Doar atat, fara detaliere.

  Apreciază

  • Buna Cristi,

   Sucul de grau nu contine gluten, acel pre-gluten este substanta careia ii lipsc cateva blocuri de celule pentru a putea fi numit gluten. Acest suc miraculos este recomandat pentru toate bolile, inclusiv celiachie.

   Multa sanatate!
   Ligia

   Apreciază

 49. Pingback: Parerea mea despre Germinatorul Automat EasyGreen | Ligia Pop

 50. Pingback: Reteta Parerea mea despre Germinatorul Automat EasyGreen

 51. Buna Ligia, as dori sa-mi confirmi daca le recomazi celor care nu-si pot prepara singuri acest suc sa-si achizitioneze din comert de ex acest suc organic de grau verde incoltit ( Weizengras) 750 ml. Multumesc

  Apreciază

  • Lucia, este o varianta in nu cea optima. Calitatile unui suc proaspat nu se pot compara cu produsele ambalate, facute sa stea pe raft despre care nu se stie 100% ca sunt naturale. Este un suc ca toate celelalte de la care poti spera ca dupa perioada de ambalare poate, poate mai contine ceva nutrienti. Il poti incerca si vei vedea cum te vei simti. Tot binele!

   Apreciază

 52. Sarbatori Fericite!

  Am vazut ca prezentati storcatoare de iarba de griu confectionate din plastic. Personal nu imi place plasticul, asa ca m-am gindit la o varianta de metal. Se gasesc modele de storcator manual metalice pe Amazon.com. Acesta de exemplu: http://www.amazon.com/gp/product/B000E7L2K6/ref=ox_sc_act_title_1?ie=UTF8&m=A1GV61T0AKND7P

  Am cautat filmulete pe youtube si se pare ca sunt bine apreciate, insa stiu ca orice aliment in contact cu metalul poate oxida. Ce parere aveti referitor la metal si oxidare? Ar fi potrivit un storcator metalic pentru stors iarba de griu?

  Apreciază

  • Sarbatori fericite si tie Radu! In privinta plasticului nici eu nu sunt incantata dar alta optiune nu prea exista care sa pastreze sucul intact. Acest fel de plastic ca si cel de la cupa de Vitamix, este un plastic special care nu afecteaza calitatea sucului sau preparatelor, fiindca si cei care au creat produsele s-au gandit la asta. In SUA partea asta cu plasticul este si mai importanta ca la noi si de aceea s-au luat masura. In privinta celor de metal, inox etc eu nu sunt de acord fiindca oxideaza sucul si-i strica intr-adevar calitatile nutritive. Stiu ca exista variante multe, intr-un timp oamenii foloseau masina de tocat carne pentru sucul de grau, insa eu raman la storcatorul manual de plastic sau cele automate cu axe melcate care au un sistem special magnetic de protejare a sucului impotriva oxidarii.

   Apreciază

 53. Pingback: Iarba de grau verde si orz. Un ajutor excelent in detoxifiere! « Numai un alt blog

 54. buna ! sunt o citioare noua a blogului, vegetariana si incerc sa consum mai mult crud … foarte interesante articolele despre sucul de iarba de grau, as vrea si eu sa incerc sa beneficiez de avantajele lui, doar ca am o mica intrebare : este oare contraindicat in alaptare? ma gandesc ca in calea lui, prin detoxifiere, sa nu treaca in sange din toxinele mobilizate, iar apoi in laptele matern. dar vlastarii ? multumesc anticipat pentru raspuns !

  Apreciază

  • Buna Laura, pentru ca detoxifierea sa-si inceapa cursul trebuie sa fie consumate inca din prima cele doua doze pe zi, de 50 ml fiecare de suc pur, proaspat stors. Insa cum in cazul celor care alapteaza nu se recomanda curele de detox, atunci nu ramane decat sa o iei cu pasi marunti adica cu o lingurita pe zi de suc de grau si sa maresti doza pana la o lingura in decurs de o doua luni. Poti continua zilnic cu o lingura pana termini de alaptat si dupa aceea te poti duce la doza de 50 ml pe zi si poate la doua doze de 50 ml pe zi.

   Deja stii ca acum cel mai important pas este sa ai un lapte de calitate, bogat in tot ce are bebe nevoie si anume, toti nutrientii necesari pentru crestere pe care-i poti gasi in sucul de grau cat si in germeni si vlastari, foarte recomandati in special in alaptare, mai putin cei foarte aromati cum ar fi cei de ridiche sau usturoi, care chiar sunt iuti. Dupa cum ai citit, germenii si vlastari din toate legumele cat si din floarea soarelui si grau, sunt surse compacte de proteine, minerale si vitamine care sunt rar de gasit in special iarna in legumele de piata, culese cu luni de zile inainte de vanzare. Se stie ca legumele si fructele trebuie consumate imediat dupa ce au fost culese si ca in cateva ore dupa recoltare, isi pierd marea parte de nutrienti. E o poveste lunga insa ma opresc aici, urandu-ti multa sanatate si sa ai parte in continuare de un copilas cuminte si sanatos!

   Apreciază

 55. Ligia,

  am nevoie de sfatul tau in ce priveste subiectul „iarba de grau”: si daca din motive diverse este mai greu cu semanatul ierbei de grau, ce valoare are administrarea „ierbei de orz in pudra”? Este indicata administrarea pudrei de iarba de orz in timpul sarcinii?
  Desigur, imi imaginez ca nimic nu poate fi la fel cu un produs proaspat luat din pamant…
  Cu drag, Vio!

  Apreciază

 56. Pingback: Sucul de grâu, medicament sau supliment? | ssaj2011

 57. Pingback: Surse vegetale de fier in raw food | Ligia Pop

 58. Pingback: Reteta Surse vegetale de fier in raw food

 59. Pingback: Ce cruditati sa consumam iarna? | Ligia Pop

 60. Buna Ligia si felicitari! Vreau sa te intreb daca un fir doua de iarba pus intr-un smoothie ar fi ceva gresit / daunator . Multumesc!

  Apreciază

  • Andreea, poti sa adaugi insa nu va ajuta la nimic fiindca doar sucul este benefic. Iarba simpla se digera greu, mai deloc si nu vei beneficia de proprietatile sucului de grau decat daca-l bei proaspat stors.

   Apreciază

  • Dorin, sucul de grau nu este toxic chiar daca multe persoane cred asta. Sucul de grau se foloseste la institutele de sanatate din SUA si Europa din 1950 incoace si nimeni n-a murit de la el. Are o actiune de detoxifiere si nu poate fi consumat odata in cantitati mai mari de 50 ml, fiindca cum am zis, are o puternica putere de curatare instantanee a organismului in 5 minute de la consum. Daca ar fi sa bem mai mult, atunci ar fi o detoxifiere violenta cu reactii puternice de voma si dureri de cap si sincer nu cred ca si-ar dori cineva asa ceva. Trebuie luat lent si se recomanda initial o lingurita, dupa aceea 2 lingurite si pana se ajunge la 50 ml odata. Se poate ajunge si la performanta de 2-3 doze pe zi, 50 ml fiecare, asa cum se procedeaza si la institutele de sanatate bazate pe hrana vie insa totul tine de persoana.

   Apreciază

 61. Hello Ligia,

  Multumesc pentru toata informatia asta atat de buna.
  Vreau sa stiu si eu daca laptele de soia facut n casa este bun?
  Ce parere ai?

  Multumesc:)

  Apreciază

 62. Ligia, am ramas cu gura cascata, chiar ma bucuram ca pot inlocui carmea cu soia, sa fac trecerea mai lenta,, dar de unde?
  Am o intrebare Ligia, de ceva timp tot ma gandesc sa trec pe raw vegan, dar sincer, costurile sunt mult mai mari, nu-i asa?
  vad ca la retete se foloseste mult caju sau migdale, care la noi sunt foarte scumpe.
  Tu ce zici, ca ai experienta?
  M-ar auta mult sfatul tau.
  Multumesc mult 🙂

  Apreciază

 63. majoritatea retetelor tale de bucatarie nu se pot vizualiza in alte tari din cauza unor melodii ce sunt protejate prin gema.. asa de rau imi pare.. ca eram curioasa la cateva dintre ele si nu le pot vizualiza 😦

  Apreciază

  • Sucul de orz si ovaz au de asemenea proprietati exceptionale, insa dupa cercetari prin comparatie s-a dovedit ca sucul de grau verde este superior tuturor cerealelor.

   Apreciază

 64. Buna, Ligia. Consum de o perioada de timp suc de orz, folosind pasta de orz de la Favisan. E ceva asemanator cu sucul de iarba de grau? Proprietatile ar fi asemanatoare? Am citit cartea Victoriei Boutenko „Green for Life” de unde am aflat prima oara despre dr. Ann Wigmore si sucul din iarba de grau. Ma intereseaza daca si sucul de orz este asemanator ca proprietati. Multumesc si mult succes in activitatea ta.

  Apreciază

  • Sucul de orz si ovaz este bun si au proprietati bune insa dupa cercetari indelungate s-a dovedit ca sucul din iarba de grau este superior altor sucuri din iarba de cereale.

   Apreciază

    • Buna Rodica,

     De la un an incolo bebelusii pot bea cateva picaturi pana la jumatate de lingurita. Ca orice aliment nou, trebuie introdus treptat, combinat cu alte sucuri de fructe. Cu bine!

     Apreciază

 65. Pingback: pH-ul sangelui iti determina starea de sanatatea? | Ligia Pop

%d blogeri au apreciat asta: