O cititoare a site-ului meu, Raluka Tifrea, a dorit sa ne faca cunoscuta povestea drumului ei catre alimentatia raw vegana. Daca doriti sa discutati cu Raluka, o puteti gasi pe Facebook.
Am fost lacto ovo vegetariana timp de 9 ani din cauza ca mi se facuse rau de la carne. Inainte mancam orice, inclusiv slanina, carnati si chiar si carne de miel, care nu oricine poate sa o manance. Am fost o studenta fara frigider si nu puteam pastra carnea la rece asa ca nu o cumparam. Din cauza ca mancam tot mai rar ma dezobisnuisem de ea.
Ultima data cand am mancat carne a fost friptura de vitel si 2 zile am fost bolnava din cauza ei. Asa m-am hotarat ca se poate trai si fara carne. Si se poate foarte bine. Inainte eram anemica, pur si simplu cadeam de pe picioare, vedeam stele verzi, rezultatul analizelor de sange imi erau vraiste! Dupa 2 ani de vegetarianism mi-am facut cu groaza analize de sange. Eram sigura ca o sa fie catastrofa. Spre mirarea mea, totul era in regula.
Nici lipsa de calciu, nici lipsa de fier, totul era in limitele normale. Atunci nimeni nu a mai zis nimic. Anul trecut ma ingrasasem putin, 3 kg peste normalul meu din ultimul timp, aveam 57 de kilograme din cauza stresului si a bauturilor energizante. Imi simteam corpul o lada de gunoi.
Vroiam sa slabesc 5 kg si nu prea stiam cum sa incep. Gasisem ceva dieta cu oua multe; 3 zile rezistasem cu oua si mere, cam 5 oua pe zi si 2 kg de mere. As mai fi mancat ceva ce sa nu ingrase, ceva proaspat, natural, usor digerabil, sa pot manca oricat si sa nu am senzatia de foame. Mi-am adus aminte ca in vara am citit despre vegani si raw vegani intr-o carte despre germinarea plantelor. Si in vara am cautat retete raw vegane dar nu stiu cum atunci nu prea gasisem. Poate nu eram pregatita pentru asa ceva.
Asa ca intr-o seara m-am asezat in fata calculatorului si am cautat pe google raw vegan recipes. Sute de retete imi erau in fata, care de care mai apetisante, mai proaspete si mai naturale. Repede mi-am printat cateva si a doua zi m-am intalnit cu prietena mea si am mers la piata. Prima reteta am incercat-o impreuna, n-o sa uit niciodata, salata de sfecla rosie. Cu totii stim ce gust nu are sfecla rosie fiarta, fara otet si alte condimente e vai de ea, asa ca prima data cand am gustat-o am ramas impresionata, aroma, gust dulce, m-am mirat de ce o fierbe lumea cand e asa de buna cruda.
Nici prin gand nu imi trecea sa mananc mancare gatita din nou, asa ca si seara am mancat salata de sfecla (sfecla se blenduieste pasta se adauga usturoi, putine nuci pisate si inmuiate in prealabil, ulei de masline, suc de lamaie si rozmarin dupa gust). Ma fascinau retetele raw vegan, probam tot felul de salate, smoothies, nuci, alune, am primit cadou si un deshidrator. Toti ma intrebau ca nu imi e pofta de o mancare gatita, o supa, prajituri, ciocolata. Nu. Nu imi era pofta de ele. Toate stiam ce gust au. Ma saturasem de ele. Imi era pofta de nou si de proaspat.
Dupa 2 saptamani am renuntat si la cafea. De lipsa ei imi era cel mai frica. La 16 ani am inceput sa beau cafea, chiar si dupa 3 cafele aveam tensiunea mica. Si acum e la fel de mica fara cafea. Prin urmare cafeaua nu avea nici un rost. Ma pot trezi mai bine fara cafea si in locul ei beau smoothie sau lapte de susan cu carob si miere. Am citit cartea lui Victoria Boutenko – 12 Steps to Raw Foods si cred ca toti ar trebui sa o citeasca. Este o doamna fantastica. Deja nu mai eram preocupata de kilogramele mele, pentru ca slabeam sigur si sanatos, 1 kg pe saptamana, fara infometare, fara sacrificii.
Stiam ca pot manca orice atata timp cat e crud si vegan. Am slabit in total 9 kg. A fost cea mai buna si mai usoara cura de slabire din viata mea. Nu m-am hotarat sa o tin nici o saptamana, nici 2 saptamani nici 3 luni. Am zis ca atata timp cat ma simt bine si imi place mancarea cruda e ok. Am mai gustat din cand in cand si un sfert de prajitura sau mancarea care i-o faceam sotului meu dar e mai buna a mea. Poate ca si grupa mea de sange ma ajuta, am AII, grupa cultivatorilor, a vegetarienilor.
Ligia, iti scriu reteta mea de crema de branza preferata, Körözött, reteta ungureasca care sigur va incanta si pe altii.
– o cana seminte de floarea soarelui inmuiate se mixeaza cu un pic de apa si sucul de la o lamaie
– o pastila probiotic
– o ceapa rosie sau 4 cepe verzi
– 2 linguri chimen macinat
– 1 lingurita boia dulce
– sare Hymalaya dupa gust
– piper cayenne
– patrunjel proaspat, se mai poate pune un pic de busuioc
Se serveste pe cracker, se pot umple rosii sau ardei, cu felii de castraveti, se poate decora cu masline.
Cei care au gustat-o au zis ca e mai buna decat reteta originala cu branza normala. Semintele de floarea soarelui se pot inlocui cu nuci caju, migdale sau dupa preferinta.
Revenind la povestea mea, pot sa spun ca un alt motiv important a fost sanatatea, care m-a determinat sa ma gandesc de doua ori cand vine vorba de mancare, multe cazuri de cancer, prietena mea si sotul ei la fost diagnosticati de cancer (la o luna diferenta unul de altul, interesant, nu?), o alta prietena a fost operata de cancer acum 5 ani, o alta cunostinta a fost diagnostizata de cancer in ultimele luni. Sunt multi, mult prea multi bolnavi in jurul meu si nimeni nu imi poate da siguranta ca eu nu o sa fiu urmatoarea victima a cancerului, poate nu acum, dar poate peste 30, 40 de ani.
De la 16 ani am suferit de reumatism, acum nu ma doare nimic. Am avut mari probleme cu constipatia, acum este cand ma duc la toaleta si de 3 ori pe zi.
Am avut probleme cu calitatea parului si mai ales eram speriata fiindca parul mi se rarea de la zi la zi, iar acum parul a inceput sa creasca din nou viguros si plin de viata (recomand consumul de germeni si vlastari, MSM, 1l de smoothie pe zi si alge marine gen Spirulina si Chlorella). Credeti ca toate sunt coincidente?
Sunt asa de fericita ca am gasit acest mod de alimentare ca nu va puteti explica. Multi zic ca nu e bine, ca avem nevoie de carne si ca proteinele imi lipsesc insa uita ca nucile si semintele, legumele si in special germenii si vlastarii sunt surse extraordinare de proteine complexe.
Simt ca mie asa imi e cel mai bine. Ma simt usoara, plina de viata si energie, nu ma doare nimic, nu sunt asa stresata ca inainte. De ce sa schimb, de ce sa fiu cum am fost inainte cand acum sunt mai bine? Daca esti ce mananci atunci e alegerea mea e sa fiu mai „vie” mancand hrana vie.
Va doresc multa sanatate!
Raluka
- Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
- Pentru retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
- Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
- Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.
bravo, Raluka!! 🙂
ce minunat articol si in acelasi timp o adevarata poveste de viata!!!
nota ZECE cu mii de aplauze!!!
Ligia, stii cum am sarbatorit pe 17 iunie de ziua mea?
Am mers la un restaurant-butic unde se serveste numai hrana fara foc.
Am fost absolut incantata de cat poate fi de delicioasa!!!
Deserturile si smoothies… mmm, o minune!!!!!
Sanatate tuturor! 🙂
ApreciazăApreciază
La multi ani Cristina! Unde anume ai fost de ziua ta? Da-ne de stire neaparat!
ApreciazăApreciază
Multumesc, Ligia!!! 🙂
Cum locuiesc in Canada, am fost la restaurantul-butic „Crudessence„ din Montreal.
Chiar aici http://www.crudessence.com/en/services/resto-rachel
Mi-am luat copiii infometati, ca sa li se para mai bun… :))))))
Fetita a infulecat cam tot, baietelul la fel, pana s-a saturat, insa cum portia era pt adult… am mancat eu restul. :))
De acolo am cumparat si niste crutoane din grane germinate, absolut delicioase.
Intentionez sa fiu client al tuturor restaurantelor de hrana fara foc din Montreal, asa ma voi rasfata eu vara aceasta.
Cum mama mea urmeaza sa vina din Romania in cateva zile o voi initia si pe ea, caci la fel adora fructele si legumele crude, ii voi arata ca se pot prepara si altfel decat stie ea deja.
Pentru mine este simplu, daca este sanatos atunci este si gustos! Ce norocoasa sunt!
ApreciazăApreciază
Este foarte frumos la Crudessene , acolo merg si eu cu sotul meu.Au numai bunatati.Sa incerci tiramisu e bun, bun , bun 🙂
ApreciazăApreciază
multumesc pt recomandare, Alina! 😉 big hug! 😉
ApreciazăApreciază
Minunat Raluka!
Esti o persoana deosebita, puternica!
Si eu am patit-o cu carnea, o vecina auzind ca fetita mea de 1 an nu iubeste carnea, ca si mine de altfel, a facut ochii mari si a zis „Ceeee?????, trebuie zilnic sa o consume, medicul nu ti zis, in carne e cea mai multa hemoglobina?” Eu am zimbit si nu am incercat sa o contrazic,parea foarte convinsa si ferma pe pozitie!
Si eu ma simt minunat de cind am descoperit acest tip de alimentatie, chiar daca inca mai mixez cu alimente gatite si lacto ovo.
ApreciazăApreciază
Multumesc frumos! La mine e mai mult curiozitate decat putere. Nu ma atrag mancarurile „normale”. Saraca ta vecina… Sa speram ca o sa ramana sanatoasa toata viata ei si nu o sa fie nevoita sa renunte la carne. Ce ar face ea fara hemoglobina? 🙂 . Eu am o prietena care nu poate manca legume si nici fructe pentru ca ii e scarba de ele ca au gust de pamant. Nu le-a mancat niciodata. Nici cand era mica. Are astm, tot felul de alergii, pielea ii arata nu prea sanatoasa, e mai plinuta si sigur mai are ceva probleme de sanatate care inca nu au iesit la iveala. Poate sa bea maxim suc de portocale, dar nu poate manca o portocala. O asemenea persoana cum ar putea fi convinsa sa manance 1% crud? si asta ar fi bine pentru ea, cu siguranta.
ApreciazăApreciază
Draga Raluka,
Pot sa spun ca ma regasesc in povestea ta aproape 100%! Pentru mine „aventura” raw a inceput pe 11.01.2011 cand mi-a cazut in mana revista „Ce se intampla doctore?” unde intr-un articol era prezentata reteta de prajitura cu mere raw si alta de sfecla rosie, identica cu cea prezentata de tine, pe care am si incercat-o! Am avut acelasi boom de energie, ca o explozie de fericire cand am inceput sa mananc 100% raw. La mine a tinut ceva vreme, insa recent am fost nevoita sa introduc in alimentatie si ceva branza de vaca proaspata (de la tara) pentru ca sufar de hipertiroidie si slabisem foarte mult. Acum am 44 de kg la o inaltime de 1,67! Am avut si 42…si n-as vrea sa mai ajung la greutatea aia. Sunt inca in stadiul de testat ce regin mi se potriveste cle mai bine. Evident, organismul meu a ripostat, s-a revoltat, am avut stari idioate, ciudate, chiar daca am mancat foarte putin si rar din astfel de alimente. Stiam ca va fi asa pentru ca citisem asta in cartea „Sa traim sanatos” a lui Robert Morse – carte care m-a ajutat enorm in intelegerea conceptului de hrana vie, la fel ca si edificatoarea „12 pasi catre hrana cruda” a Victoriei Boutenko. N-am renuntat insa la hrana vie si aceasta e acum aproximativ 90% din ce mananc, mai ales pe timp de vara, poftesc la un castron de visine, de cirese, de coacaze din gradina de la tara, alune, nuci, seminte rontai intr- veselie, simt ca am nevoie de ele, si cate si mai cate.. Si mananc in continuare paine facuta din seminte/alune/nuci si faina de orz/ovaz/secara – depinde ce am la indemana, desi mai mananc cateodata si paine dospita, framantata de mana in casa. Fericirea pe care ti-o da hrana vie si energia este incomensurabila. Am si eu alaturi prieteni cu diverse boli, nu cancer, care nici nu vor sa auda de hrana vie. Am si un vecin care a fost depistat cu cancer de prostat si nici nu vrea sa auda de hrana vie. Fiecare si-o face cu mana lui. Cu hrana pe care si-o alege. In momentul de fata ma atrag foarte putin mancarurile gatite, desi ma gandesc sa mai incerc niste legume fierte sau usor calite. Daca nu as fi avut probleme cu greutatea (MULT prea mica) ar fi fost mult mai usor. Dar nu ma vai, mergem inainte. 🙂 Hrana vie da putere.
Trebuie sa-i multumesc inca o data Ligiei ca ma ajutat si inspirat – daca ea poate, eu de ce n-as putea?!
Numai bine!
ApreciazăApreciază
Multumesc Cristina pentru impartasirea experientei tale cu noi! Mi-as dori foarte mult, sa-mi pregatesti un text detaliat cu experienta ta si m-ar interesa mai mult schimbarile care le-ai simtit si efectele hranei vii, in special cand este in procent cat mai mare. Apreciez fiecare amanunt fiindca stiu ca va ajuta enorm pe cei care sunt la inceput de drum.
ApreciazăApreciază
Buna,
Felicitari pentru
Eu inca nu am inceput sa adopt acest regim, sunt in faza de documentare. Incerc sa descopar principiile unei astfel de alimentatii, sa cumpar incet-incet ustensilele, sa concep cateva meniuri pentru inceput. Retete am gasit, relativ multe pe internet, insa imi lipsesc cunostintele de baza ca sa pot avea un meniu zilnic complet si diversificat, fara a face abuz de anumite alimente sau sa lipseasca altele. Ma intereseaza sa stiu unde ati gasit cartile? Am inceput sa citesc studiul china…sunt insa intr-o perioada foarte aglomerata, incerc sa mai prind cate o ora pe ici pe colo. Ce alte carti recomandati pentru incepatori? Ma puteti ajuta cu cartea „12 pasi catre hrana cruda” a Victoriei Boutenko? Nu am gasit-o pe net.
Multumesc mult
ApreciazăApreciază
Buna Lavinia, si bine ai venit! In privinta cartilor, mai toate sunt in engleza si lumea si le-a comandat din SUA sau si le-a cumparat de prin Europa. Iti mai recomand Google Books unde vei gasi fragmente din carti, unele chiar integral. Numai bine!
ApreciazăApreciază