Shake-ul din frunze si fructe este cel mai puternic “medicament” contra CONSTIPATIEI, in special pentru cei care consuma salate verzi foarte rar – de fapt, cati dintre noi mancam salata zilnic si ce cantitate putem consuma? Green smoothie este solutia pentru toti dintre noi care nu avem aportul necesar de fibra vegetala in dieta zilnica. Nimeni nu spune insa sa renuntati la salatele bogate din frunze verzi sau din radacinoase.
Daca ar fi sa vorbim despre constipatie, medicina spune ca este problema cea mai mare a populatiei din zilele noastre si totodata cauza numarul unu a tuturor bolilor, pornind de la cele mai simple si pana la bolile incurabile. Este logic ca atata timp cat corpul nu se poate debarasa de tot gunoiul adunat peste timp si ani, acesta nu va mai functiona corect. Toxinele care se tot acumuleaza in colon se reabsorb in corp, provocand probleme specifice cat si dureri de cap, stari de oboseala permanenta, stari de indispozitie si nemultumire, cresterea in greutate, etc.
Shake-ul este varianta unui nectar verde si este considerat o bautura racoritoare care are consistenta unei inghetate mai lichide si asta din cauza cuburilor de gheata introduse in blender. Se stie ca orice frunze verzi sau vlastari se pot asocia cu orice fruct dulce in smoothies. Vom incerca insa sa nu amestecam radacinoasele cu fructele, deoarece aceasta combinare poate crea probleme digestive. Va invit sa vedeti un video cu prezentarea retetei.
Shake-ul se consuma la temperatura camerei si poate fi baut zilnic, sau la doua zile, aproximativ 2 litri/ zi sau cat puteti. Ideal ar fi sa se consume imediat, insa se poate pastra si timp de 2-3 h. Puteti sa-l luati la servici intr-un termos de sticla, sau in sticla ceramica ori in diverse recipiente de conservare in vid. Multi il prefera in locul micului dejun sau a mesei de seara deoarece este foarte satios si dotat cu bogatie de nutrienti.
Important este sa le procesati in blendere de viteza mare timp de 1-2 minute maxim, asta pentru ca timpul de mixare va fi foarte mic, adica sub 1 minut, pe cand intr-un blender de viteza mai mica, puteti sa blenduiti si 4-6 minute, si tot veti avea bucati de fructe si frunze ne-maruntite. De asemenea, la o procesare prea lunga, lama blenderului se incinge, implicit smoothie-ul si nutrientii se diminueaza foarte mult. Totusi, daca nu va permiteti un blender de viteza mai mare, taiata in prealabil cu un cutit ceramic sau cu un cutit normal, atat fructele cat si frunzele. O sa spuneti da, dar cutitul blenderului va oxida oricum tot continutul indiferent daca folosim prima data cutitul ceramic. Parerea mea este ca in cazul acesta putem evita oxidarea dubla si lasam ca metalul sa interactioneze doar odata cu smoothie-ul, nu de doua ori.
Doar ca recomandare, un blender cu o viteza de peste 1,000W vă va usura munca si va preface totul intr-o pasta delicioasa, pe care o vor adora pana si copii (le puteti da shake incepand cu varsta de 6 luni). Din experienta personala cat si a altora, acest smoothie face minuni in curatarea tractului intestinal. Cititi mai multe despre calitatile frunzelor comestibile si in general a sucurilor din legume sau sprouts.
Inainte de a incepe va dau inca un sfat micut. Adaugati la inceput doar o cantitate mica de frunze (jumatate din cantitatea data in reteta), pentru a va invata cu gustul, si pe parcurs adaugati mai multe frunze. De asemenea, daca incercati vreuna din retele de mai jos sau altele si nu va place gustul, mai adaugati fructe dulci pana vă va fi pe plac. Nu trebuie sa folositi aceeasi combinatie de verdeturi de fiecare data. Puteti sa le schimbati, folosind grupari diferite din plantele de mai jos. Pe timp de iarna vom folosi frunzele gasite pe piata, sau orice sprout avut la indemana (de floarea soarelui, mazare, lucerna, trifoi, etc). Secretul unu shake reusit este sa imbinati mereu cele cinci gusturi.
Modalitate de pregatire este aceeasi la toare retetele de mai jos.
Ingredientele se adauga pe rand in blender. Se blenduiesc pana la omogenizare si daca nu se incadreaza in cele 2 minute, lasati blenderul sa se odihneasca putin si incercati din nou pret de inca 1 minut. De aceea este necesar un blender cu o viteza de peste 1.000W, ca sa nu ramana bucati de frunze sau fructe. Smoothie-ul trebuie sa fie fin, precum o inghetata la gust. Nu trebuie sa contina fire de salata nemixate sau alte bucati de fructe, fiindca va deveni greu de baut.
Smoothie pentru incepatori I
Ingrediente:
- 2 banane mari bio
- 1 fruct de mango bine copt
- 2 mere dulci
- 3-5 frunze de salata sau spanac
- 1.5 litri de apa filtrata
- 3-4 cuburi de gheata (opt.)
Smoothie pentru incepatori II
Ingrediente:
- 3-5 pere sau orice alt fruct preferat: piersici, capsuni, zmeura, prune, afine etc.
- 4-6 frunze de salata sau spanac
- 1.5 litri de apa filtrata
Smoothie din spanac
Ingrediente:
- 2 maini bune de spanac
- 3 banane
- 2 mere
- 3-4 linguri de zeama de lamaie
- 2 litri de apa filtrata
Smoothie din frunze de salata
Ingrediente:
- 2 salate mici
- 2 frunze de gulie
- 2-3 mere
- 300 g pepene rosu sau galben
- 2-3 linguri zeama de lamaie
- 10 g scortisoara
- 2 litri de apa filtrata
Smoothie verde
Ingrediente:
- 1 legatura de patrunjel
- 3-4 linguri zeama de lamaie
- 2 banane
- 2 frunze sfecla rosie
- 2 frunze mangold
- indulcitor natural daca este necesar
- 2 l apa filtrata
Smoothie din frunze de kale
Ingrediente:
- 2-3 frunze kale de diferite feluri
- 2 fire patrunjel
- ½ lujer de telina sau frunze de telina
- 3-4 linguri zeama de lamaie
- 2 banane
- 1 kiwi
- indulcitor natural daca este necesar
- 2 l apa filtrata
Retetele se pot inversa la infinit in functie de preferinte si mai ales dupa ce verdeturi si fructe aveti la indemana in bucatarie.
Frunze ce se pot folosi in smoothie/shake
- Sprouts de orice fel, iar link-ul inclus va va duce la articolul despre cresterea si consumarea lor
- Frunze de gulie
- Frunze de sfecla (Beet Greens)
- Spanac (Spinach)
- Varza creata
- Kale
- Greens de orice fel
- Telina bete (Celery stalks)
- Patlagina (Plantain)
- Frunze de nap (Turnip greens)
- Frunze de menta
- Nasturel/macris de balta (Watercress)
- Frunze de zmeura si capsuni
- Rubarbar (Rhubarb) doar betele se mananca, sunt pline de vitamina C)
- Urzica (Stinging nettle)
- Tataneasa (Comfrey)
- Coada soricelului
- Aici gasiti o lista mai mare a frunzelor comestibile.
Important e sa nu adaugam plante prea aromate precum ceapa, usturoiul, busuiocul ori leurda, care ar putea face sucul de nesuportat.
- Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
- Pentru retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
- Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
- Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.
Multumim!
Eu una consider ca sucurile sau shake-urile au un avantaj chiar si fata de salate, si anume acela ca incorporeaza si te ajuta sa consumi o cantitate mai mare de nutrienti, proveniti dintr-o cantitate mai mare de cruditati, pe care nu le-ai putea manca in stare naturala oricat te-ai chinui… Adica vorbim de avantajul concentratiei! Daca mai adaugam aici si faptul ca e iarna si cruditatile sunt mai sarace in nutrienti, iar in supermarketuri abia mai pluteste cate o vitamina sau minerala ametita pe ici-pe colo… macar prin cantitate sa compensam!
Dar am o intrebare: nu este nepotrivita totusi asocierea dintre fructe si lactate? Parca asa retinusem…
ApreciazăApreciază
Draga mea Renata, aprob ceea ce ai spus in legatura cu bogatia de nutrientii. Legat de combinatia lapte si fructe, daca te uiti la retete eu nu am lactatete in retete. Numai bine!
ApreciazăApreciază
Atentie la unele plante medicinale,ca desi au fost descoperite in vechime bune pt unele boli,acuma conform cercetarilor moderne pot sa aiba probleme.De exemplu:la ienupar sa nu se foloseasca decat in dozele date in carti pt ca altfel e periculos,tataneasa e considerata cancerigena,desi era pana mai recent inclusa in cartile de plante medicinale si recomandata de Maria Treben(la care i se facea mare reclama intr-o vreme),Reventul e considerat cancerigen desi se consuma din belsug in unele parti conform traditiei.Obligeana(mult laudata in cartea Mariei Treben si care am vazut-o in magazinele naturiste(probabil influentate de carte),in S.U.A. este considerata cancerigena.Crusinul are efecte prea puternice si trebuie folosit cu masura.Florile de podbal care inainte se foloseau in tratamente,acuma sunt considerate cancerigene,dar nu si frunzele(se pot consuma linistit).Frunzele de salvie salbatica trebuie consumate moderat,caci in cantitati mari,spun unii ca ar fi otravitoare.Salatica si leurda nu e bine sa fie consumata dupa ce le-au aparut florile ca se spune ca devin otravitoare.A nu se confunda brandusa de toamna care e otravitoare cu planta din care se extrage sofranul.Cam atata am avut de zis despre plantele medicinale.Se mai poate adauga la shake si frunze de creson cultivat.Are multa vitamina C si minerale.E bine ca ai dat aceste retete,ca mai foloseste unele frunze pe care in mod obisnuit se arunca cum ar fi:guliile si chiar cele de telina in general daca sunt prea multe(si ele intotdeauna tind sa fie prea multe).Ar trebui facut ceva si cu mararul verde ca si acesta tinde sa fie in exces prin unele gradini.Spanacul crud eu deobicei il dadeam pe razatoarea mica si il amestecam cu branza si smantana,sare si putin usturoi dar e cam anevoios.Cred ca un blender puternic ar fi mai adecvat pt aceasta treaba.Ideea de a include spanacul si patlagina in aceste smothie e salutara prin faptul ca au un continut mai mare de clorofila,elemente bazice,iar patlagina e cicatrizanta.Ar merge ideal si cu aloe vera in combinatie(exista Aloe vera nepasteurizata) pt a trata si problemele gastrice nu doar pe cele de colon.
ApreciazăApreciază
De ieri am inceput sa beau dimineata pe stomacul gol un pahar cu smoothie: spanac, salata, mar verde, kiwi si apa. Foarte satios, abia la 1 am simtit ca mi-e foame, insa n-am decat 46 de kg, deci trebuie sa tin cont sa nu slabesc, ca nu prea am de unde da jos kilograme.
Iarna de unde procuram frunze verzi? Cele de la congelator sunt bune?
ApreciazăApreciază
Draga mea, asta este foarte bine! Tot ce vei de jos intr-adevar vor fi ceva kg, adica surplusul de deseuri pastrate in colon de ani de zile de care oricum nu cred ca ai nevoie. Iarna cum am spus si in articol, putem inlocui frunzele cu sprouts sau frunzele care se gasesc inca la piata, dar nu salatele perfecte gasite chiar si la tarani, ci cele mai prapadite. Daca ai gradina, pe timp de iarna plantele de kale rezista bine, eu si acum le am in gradina si sunt minunate. Au strat de gheata pe ele, dar daca le aduci la temperatura camerei sunt ca si proaspete. Cele de la congelator ies din discutie fiindca orice sta la congelator mai mult de 3 luni, e ca si mort. Poate ramane ceva fibra dar nu suficienta. Mult succes!
ApreciazăApreciază
Eu tot nu as renunta la salate chiar si iarna mai ales daca consumi hrana chimizata cu tot felul de E-uri si gume(sunt foarte greu de scapat de ele) si deaceea un smothie doar pt cei ce consuma asa ceva nu e suficient.Ei trebuie sa consume alaturi de acestea,intotdeauna o salata de varzoase crude si morcovi cruzi.Efectul acestora in cancerul de colon,e dovedit.Varza si morcovii fiind taiati in bucatele mai mari,au si un efect mecanic de indepartare si curatenie,nu doar de neutralizare chimica.Asa ca lozinca ar fi:cat mai putine:E-uri ,gume si cat mai multe salate si smothie daca ai cu ce sa-l prepari.Varza si morcovii nu sunt asa de scumpi sa nu-ti permiti sa-ti faci un bine.Mai bine renunti la o bucata de salam si la un pateu si-ti faci o salata.Sau mai bine renunti la un salam,pateu plini de E-uri si prostii si-ti cumperi un peste(care e mai putin poluat de tot felul de amestecuri dubioase) daca tot vrei sa mananci carne.
ApreciazăApreciază
Trebuie sa mai precizez ca atunci cand ma refer la varzoase si radacinoase ma refer la cele facute de oameni pe camp sau in gradina,in nici un caz la varza searbada,fara gust din supermarketuri si la morcovii din supermarket, frumosi dar care se dizolva dupa o zi in supa.Pe aceste legume din supermarketuri,le banuiesc a fi facute doar cu chimicale sau(si) in culturi hidroponice.Pe scurt,niste gunoaie din punctul meu de vedere.Daca acesti morcovi se inmoaie dupa o zi -doua,inseamna ca nu prea au fibre,deci nici nu sunt de ajutor in sanatate.E ca si cum ai da banii pe apa indulcita si colorata.
ApreciazăApreciază
Ai dreptate Doru! Am luat de curand nu de la supermarket, ci din piata niste morcovi care mi s-au parut mie ca nu au o marime potrivita si par a nu fi stropiti – greseala mare! Am facut un suc acasa din ei, doar culoare fara nici un gust. M-am ingrozit efectiv, morcovi fara gust de morcovi…
ApreciazăApreciază
In privinta iaurturilor.Mi se pare stupid cata vreme s-a dovedit ca un bulgar, mare consumator de iaurt,a trait un timp indelungat consumand iaurt asa cum se incheaga in mod natural in timp,fara a-i adauga nici o bacterie,sa vii tu ca specialist si sa te apuci sa izolezi,inmultesti un anumit gen de bacterii si pe acela sa-l pui in lapte ca sa obtii nu stiu ce marca,cand natura face singura iaurtul.Nu cred ca omul e mai destept ca si natura.Si iaurturile naturale facute in casa sunt foarte bune pt constipatie,precum si un consum adecvat de lichide.
ApreciazăApreciază
Se mai intampla niste smecherii prin piata.Iau marfa din supermarket sau din alte parti si o vand pe post de marfa de la tarani.Totul depinde de oameni.De obicei cea adevarata nu e regulata in marime si aspect,e mai diforma,cu radacini secundare.Cine a incercat atat supermarketul si a lucrat an de an in agricultura,isi cam da seama de lucruri.Deci trebuie sa incerci toate pe pielea ta pt a le cunoaste si pt a putea apoi sa faci discriminare.De fapt aceste lucruri sunt tot spuse la televizor.Legumele acestea sunt asa seci deoarece li se dau doar niste elemente principale:N,P,K si mare mirare de li se mai dau ceva microelemente si cu asta s-a incheiat balciul.Cele facute cu gunoi descompus sunt altfel deoarece sunt o diversitate de elemente de care are nevoie planta pe care omul degeaba incearca sa le reproduca din elemente componente ca nu va reusi niciodata.Lupta asta a omului de a imita natura e sortita vesnic esecului.Dar el se lupta vesnic si se crede mai presus de orice,debilizandu-se pe sine insusi si pe copii pe care ii are in ingrijire.Este omul artificializat,subred,vesnic la un pas de prapastie.Omul robotizat si abrutizat.Se pare ca acesta e viitorul fiintei umane,daca nu-si lasa comoditatile de orice natura si nu porneste sa se redescopere pe sine ca parte integranta a naturii si a Universului si nu ca stapan.
ApreciazăApreciază
Dupa cum am inteles eu de la altii si de la televizor,se intampla cam asa:ca si producator autorizat sa vanda in piata,e mai rentabil decat ca si firma care plateste impozit si alte cheltuieli,plus alte beneficii.Un producator plateste in piata un abonament pt locul sau pe un an de zile,o cota din marfa pe care o vinde si o taxa de cantar si cam atat.Nu face nimeni o corelatie intre suprafata declarata si cantitatea de marfa pusa la vanzare,oricum daca vinde mult mai mult ,perceptorii de taxe sunt bucurosi pt ca si ei castiga(Statul) mai mult.Producatorii sunt interesati ca lunile de abonament sa fie ocupate toate din doua motive:unul este ca le-au platit(si atunci de ce ar sta acasa cand li se termina marfa proprie?),doi-vreau sa castige cat mai mult.Cum se rezolva?.Se duc prin satele din apropiere,peste granita,en-grouri si cumpara marfa de acolo pe care apoi o revand.Tu,daca nu te pricepi crezand ca-i marfa traditionala,bio orice vrei sa crezi-da asa e,doar sa se vanda.Marfa cumparata de la taranii care nu se duc ei insusi la piata,e cumparata la preturi mici(foarte posibil sa fie si de buna calitate fiind cultivata cu gunoi) si se amesteca cu marfa de prin alte parti, chimizata la greu de nu mai stii ce cumperi.Singurul lucru ce il pot face ce-i ce doresc sa consume mai ieftin si cat de cat sanatos e:sau sa-si produca fiecare cate ceva in gradinile lor(daca stau la casa) sau sa-si produca :salata,plante aromate chiar pe balcon sau intr-o camera,iar pe vremea lui Ceausescu era obiceiul ca se punea pe langa blocuri:morcovi si verdeturi(acuma daca s-ar proceda la fel,s-ar fura lumea intr-o veselie),sau sa-i scurtcircuiteze pe producatorii de ocazie(sau supradimensionatii) si mai ales in perioadele de pus muraturi,pus vinete,zacusca etc. sa se duca la tara si sa se inteleaga sa ia direct de acolo ce are nevoie chiar cu un pret ceva mai mare decat li se cumpara de obicei marfa de catre vanzatorii de ocazie si mai mic decat se vinde de obicei in piata.Astfel esti cat de cat sigur ca marfa pe care ai luat-o nu e de la :turci,bulgari,unguri si i-ti ajuti neamul tau romanesc care e in criza si nu alte popoare.Ajutandu-i pe ai tai,pana la urma te ajuti pe tine.Pe de alta parte daca constant iei produse de la oameni de la tara de incredere,pana la urma faci o relatie buna cu ei si poti sa le propui,sa le dai solutii sa-ti faca produsele din ce in ce mai bune calitativ.Nu e o relatie de gen:nu te stiu,nu te cunosc,nu ma intereseaza persoana ta ci doar produsele tale si pretul cu care le vinzi.
ApreciazăApreciază
In felul acesta ii ajuti pe cei ce merita cu adevarat si sunt cinstiti,sa creasca economic dezvoltand astfel agricultura.
ApreciazăApreciază
Pe de alta parte,daca cumperi carne si produse pe baza de carne,trebuie sa ceri buletin de analiza veterinara,cum ca totul e in regula.Si pana in zilele noastre sunt destule cazuri(vezi la televizor) de oameni care se duc la o nunta,petrecere si apoi intra direct in spital.E cu risc. mult mai mare decat sa cumperi legume.Pe acestea doar le speli si ai rezolvat problema.
ApreciazăApreciază
Sa ma corectez.Trebuia sa scriu buletin de analiza sanitar veterinara .
ApreciazăApreciază
Cand am devenit vegetariana, am mai pastrat o vreme pestele in meniu, cand si cand…
Am renuntat insa destul de rapid, pentru ca ma facea sa ma simt rau! Si cand nu mananci alt fel de carne si doar peste foarte rar, observi imediat o schimbare! In timpul noptii transpiram, fara sa-mi fie cald deloc si acea transpiratie se racea… apoi mi-era frig, desigur… si tot asa pana la eliminarea a ceea ce mi-am dat seama ca sunt toxine! Carnea prin definitie e toxica! De ce ar fi pestele mai breaz, mai ales ca nu mai exista apa nepoluata si contaminata?
Faptul ca e permis uneori in timpul posturilor are alta semnificatie…
ApreciazăApreciază
Asa am patit si eu acum cativa ani, tot aceleasi simptome pana am realizat si eu ca peste nu este tocmai asa de curat cum crezusem. Poluarea asta din pacate ne-a afectat fiecare particica din natura, n-a mai lasat nimic neatins. Mare pacat… si din nefericire tot omul este vinovat de toate schimbarile.
ApreciazăApreciază
Cum poti face un ceai fara calorii(sa-l indulcesti) si in acelasi timp sa fie bun si sanatos
Am descoperit lucrul asta atat de la televizor(cu scortisoara ) dar si din intamplare(musetelul si lemnul dulce).Se pune in apa fierbinte:lemn dulce,scortisoara(cel mai bine e sub forma de rulou ca sa nu se puna din greseala prea multa) si musetel.Acestea vor fi pt indulcire(in acelasi timp sunt si pt sanatate:scortisoara(diabet),lemnul dulce(pansament gastric),musetelul(dezinfectant).Apoi se poate pune fructe uscate pt a da un gust acrisor(porumbele,macese),apoi se pot pune plante aromate si pt digestie:menta si chimion,apoi daca dorim arome mai subtile putem pune:fructe uscate de :coacaza negre,zmeura,fragi.Apoi pot veni plante pt diverse boli,iar la sfarsit adaugam in cana o felie de lamaie.Vom avea un ceai sanatos,aromat,placut la gust si pt organism si sanatos fara sa mai fie nevoie de zahar,miere sau alte zaharuri concentrate.
ApreciazăApreciază
Pana la urma ,contra constipatiei e destul sa bei o cantitate corespunzatoare de apa.
ApreciazăApreciază
Nu ajuta suficient, trebuie continut mare de fibra care sa ajute in tranzitul rezidurilor mai ales a celor complet lipsite de fibra, cum este carnea.
ApreciazăApreciază
Buna Ligia,
Azi am pregatit si eu Shake din frunze de patrunjel 🙂 …. a avut un gust destul de neobisnuit desi n-am pus chiar o legatura de patrunjel (m-am gandit ca n-ar fi indicat, cel putin pana ma mai obisnuiesc cu astfel de combinatii)! Cert este ca a fost destul de ‘baubil’! Zilele viitoare o sa incerc si alte smoothie-uri :). Vroiam sa te intreb daca esti de acord ca dimineata pe stomacul gol sa bei un pahar de apa cu zeama de lamaie….am inteles ca detoxifica organismul!
Te pup
ApreciazăApreciază
Draga mea,
Sfatul meu este s-o iei usor cu frunzele aromate sau amare. In shake-uri atunci cand esti la inceput se pun diverse frunze, si doar cate o frunza, doua de plante aromate puternic. Asa am patit si eu la inceput si le beam din scarba. Important este sa gasesti combinatiile care ti se potrivesc, sa incerci cu diverse frunze, mai ales ca maine, poimine vine primavara (de abia o astept). Dimineata pe stomacul gol poti sa bei fara probleme un pahar de apa cu lamaie, daca poti fiindca intr-adevar are proprietati de curatare, si daca-i adaugi apa putin calduta, vei ajuta colonul sa elibereze si rezidurile 🙂
Te pup si eu si mult succes!
Ligia
ApreciazăApreciază
Tocmai am terminat de baut primul meu shake de spanac. DELICIOS! Nici nu simti gustul de altfel, eu mai mult simt merele si lamiia. Multumesc pentru reteta si, mai ales, multumesc pentru tot ceea ce incerci sa faci pentru alimentatia si sanatatea noastra. Datorita tie am inceput sa cresc si wheatgrass (pe balconasul meu din Londra), ba chiar m-am apucat si de quilling. Sper sa ti se intoarca insutit binele pe care il faci! Te imbratisez!
ApreciazăApreciază
Buna ziua,
gasesc aceste sfaturi si retete foarte bune si ca atare m-am conformat…sant deosebit de gustoase…dar o intrebare am: avand in vedere faptul ca doresti curatirea colonului si daca mergi numai pe aceste shake-uri fara a consuma altceva,deci numai shake si sucuri,cereale,cam cat timp-ma refer la zile-trebuie folosite aceste bunatati?
sincer,am probleme cu constipatia,dar un rezultat mic s-a vazut inca din a doua zi….
de aceea ma intereseaza raspunsul la acest comment,multumindu-ti totodata pentru minunatele retete de pe blogul tau…..am avut multe de invatat si pentru asta iti multumesc!
ApreciazăApreciază
…nici un raspuns ! multumesc!
ApreciazăApreciază
Draga mea Daniela,
Stiu ca e frustant sa nu primesti raspuns, insa nu uita ca primesc zilnic peste 100 de comentarii, plus extra emails si toate stau frumos si asteapta in inbox, pana voi avea timp suficient. In ultimele timp am raspuns scurt la unele comentarii, si m-am ocupat 100% de evenimentul pe care-l organizez duminica, Targul de Primavara Raw Vegan, la care te invit cu drag. Mai trimite-mi un mesaj saptamana viitoare ca sa-mi reamintesti.
Multa sanatate!
ApreciazăApreciază
Buna Ligia,
De cateva zile am o durere acuta de stomac….M-am tot gandit de la ce ar putea fi si ghici ce, doar dupa ce am scos din alimentatie smoothie-ul de dimineata, stomacul meu s-a mai linistit….sa fi dezvoltat o sensibilitate la stomac datorita combinatiei intre fructe si frunze? …nici nu iti pot spune cat de suparata sunt….eram chiar incantata ca am facut un pas spre o alimentatie mai sanatoasa…..acum am inceput sa mananc dimineata terci de ovaz si evit legumele si fructele crude….trist 😦
ApreciazăApreciază
Buna Nicoleta,
Nu pot sa-mi dau seama cum le combinai, ce fructe sau frunze. Stii ca de la anumite fructe prea stropite se intampla de multe asa ceva, sau chiar de la salata sau verdeturi foarte stropite. Sa-mi spui exact ce fructe si frunze foloseai. Combinatia este corecta, singura acceptata dintre legume (frunze) si fructe. Ma intreb oare daca nu cumva ai vreo gastrita sau poate ceva mai rau, care acum a iesit la iveala. Fa un control sa vezi si discutam dupa aceea.
Multa sanatate!
ApreciazăApreciază
buna Ligia, am citit o teorie conform careia ar trebuie schimbate frunzele din smoothie in fiecare zi deoarece sunt toxice. ce parere ai? ma intereseaza deoarece am o fetita de 3 ani si un baietel de 6 luni si le dau amandurora smoothie cu spanac in fiecare dimineata. e singura frunza pe care o accepta (si mie mi se pare ca nu schimba prea tare gustul sucului).
Multumesc
ApreciazăApreciază
Buna Madalina,
Este recomandat ca frunzele sa se roteasca, cu scopul de a beneficia si de alti nutrienti. Nu cred ca copilasii vor simti gustul frunzelor diferitelor soiuri de salata sau de la vlastarii de floarea soarelui. O alimentatie sanatoasa consta in diversitate cat mai mare si nu trebuie sa facem excese in nici un caz. Apropos, pe perioada iernii iti recomand cu caldura o diversitate mare de germeni si vlastari. Sunt vitali pentru o sanatate buna! Numai bine!
ApreciazăApreciază
draga Ligia, multumesc pentru rapuns. sunt doar doua luni de cand nu mai mananc carne si lactate si inca nu m-am dezmeticit foarte bine, dar ma apuc de germinat:) indraznesc sa te mai intreb ceva: de vreo 3 saptamani am o durere constanta de cap (nu foarte puternica, dar exista). ai idee daca ar putea fi de la detoxifiere? multumesc
ApreciazăApreciază
De la detox este fiindca cam asa se manifesta la mai toata lumea. Este o perioada care va trece si bucuria consta in faptul ca, corpul iti arata ca se scapa de toxine ceea ce este exceptional.
ApreciazăApreciază
alterati??? cred ca ai vrut sa spui alterNati.
ApreciazăApreciază
Am spus alternati insa n-am apasat bine pe N si a iesit asa. Se mai intampla…
ApreciazăApreciază
Ligia, dar nu merge facut si cu broccoli? Sau e musai frunze verzi….
Mersi
ApreciazăApreciază
Trebuie neaparat frunze verzi fiindca daca-i pui doar broccoli va avea gust de varza. Pe cand daca adaugi salata, spanac sau alte frunze verzi, se vor imbina bine cu gustul fructelor si produsul final va avea gustul unui nectar exotic.
ApreciazăApreciază
Buna ziua,
As putea face un shake din:
-morcov
-mar
-frunze de spanac
-sfecla rosie
-ardei gras rosu
-rosie
-seminte de dovleac
?
Astea sunt ingredientele pe care le am si as vrea sa fac un shake pentru cina.
Dimineata beau shake din:
-2 banane
-2lg seminte de fl soarelui
-2lg susan
-2 lg fulgi de cocos
-un pumn de migdale inmuiate
-apa cat sa ajut blenderul la mixat
E OK?
Astept cu interes raspuns si eventualele sugestii
Multumesc frumos!
ApreciazăApreciază
Buna ziua, daca nu v-a derajat combinarile facute este bine insa va dau aici o postare dupa care va puteti ghida cand faceti combinatii atat cand consumati crud cat si gatit. Numai bine!
ApreciazăApreciază
Multumesc mult pentru rapiditatea raspunsului!
Din cate am inteles din postarea la care m-ati trimis, am sa scot merele din shake-ul pt. cina si cocosul din cel de dimineata. E corect asa?
Am un pic de probleme cu stomacul, simt senzatia de arsura din gat in jos si as vrea sa evit sa-mi prelungesc/inrautatesc starea.
Multumesc frumos!
ApreciazăApreciază
Ieri am reusit sa mananc 100% raw vegan! 😀
Grau germinat (de mine!) cu banana dimineata, un morcov la gustare, doua mango si-o banana la pranz, un pumn de migdale crude la gustare, apoi seara un shake de spanac, surprinzator de bun!!! si, inainte de culcare, o lingura de grau germinat. Nu mi-a fost foame deloc si mi-a placut tare mult; sper doar ca nu-s prea multe banane (3/zi).
Imi pare rau ca nu pot participa la targul de maine, sunt din Iasi. Abia astept un articol cu poze!
Mult succes in continuare!!!
ApreciazăApreciază
Buna ziua,
gasesc aceste sfaturi si retete foarte bune si ca atare m-am conformat…sant deosebit de gustoase…dar o intrebare am: avand in vedere faptul ca doresti curatirea colonului si daca mergi numai pe aceste shake-uri fara a consuma altceva,deci numai shake si sucuri,cereale,cam cat timp-ma refer la zile-trebuie folosite aceste bunatati?
sincer,am probleme cu constipatia…..
de aceea ma intereseaza raspunsul la acest comment,multumindu-ti totodata pentru minunatele retete de pe blogul tau…..am avut multe de invatat si pentru asta iti multumesc!
ApreciazăApreciază
Daniela, iti recomand sa consumi si altceva pe langa asta. Poti face cura si pana la 60 de zile daca poti, doar sucuri si smoothies verzi (vezi postarea asta unde explic). Pe langa asta poti folosi si Taratea de Psyllium (o poti gasi la orice plafar) care ajuta instantaneu la constipatie.
ApreciazăApreciază
multumesc foarte mult!
ApreciazăApreciază
Ligia astazi am experimentat un suc verde din vlastari de brocolli, lucerna, floarea soarelui, tulpina de telina, spanac, salata verde creata, patrunjel, lamaie, 1 banana, 1/2 para 2, 3 curmale si apa.A iesit delicios. Multumesc pentru informatiile utile pe care le-am gasit pe site.
ApreciazăApreciază
Multumesc Eliza!
ApreciazăApreciază
Ligia! spui la un moment dat ca se poate pune smoothie-ul intr-o cana termoizolanta si baut in timpul zilei la munca. sigur nu -si pierd din nutrienti daca nu e baut in prima ora de la preparare? Multumesc!
ApreciazăApreciază
E ideal sa fie consumat imediat, insa pe parcursul zilei este o buna doza de fibre si clorofila.
ApreciazăApreciază
Superb, cred ca bucataria raw e o minune…am incercat si eu zacusca raw, am facut-o cu legume crude, caci am in gradina si inca nu am dezhidratator…a iesit grozava…si ceva zeama in plus pe care am mancat-o cu paine ca o supa racoroasa…foarte buna…Am mai incercat o reteta, tot asa cu improvizare si anume laptele vegetal pe care eu l-am facut cu nuci si stafide, o bunatate…si am de gand sa continui si cu alte retete raw in meniul meu…
Am o nelamurire…am citit acolo de frunze de tataneasa…prin cercetari fitoterapeutice s-a descoperit ca tataneasa e cancerigena, genotoxica si hepatotoxica consumata intern (datorita alcaloizilor pirolizidinici pe care ii contine) si, prin urmare, se mai foloseste doar in uz extern…sursa: dr. Ovidiu Bojor „Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z”…
ApreciazăApreciază
dragaveiu este bun pentru smoothie?
Mersi
ApreciazăApreciază