Ce inseamna „raw vegan” sau „raw food”?
Denumirea “raw vegan” sau „raw food” inseamna alimentatia vegana fara foc (vegan = fara ingrediente de origine animala ci doar vegetala), in care alimentele de baza sunt:
• Legumele, intr-o varietate cat mai larga, dar in special leguminoasele pline de clorofila
• Germenii si vlastarii – surse majore de proteine complexe, usor de asimilat si de digerat atat vara cat si pe timp friguros
• Semintele si nucile – de asemenea surse de proteine si acizi grasi esentiali
• Fructele naturale in proportie foarte moderata, dar si uscate in mod natural si fara coloranti sau zahar
• Superalimentele, incepand cu algele marine – sursa cea mai complexa de minerale din lume – si pana la prafuri vegetale deshidratate numite superfoods, bogate in nutrienti complexi.
Cu toate aceste ingrediente se pot face variatii si combinatii corecte din punct de vedere nutritional, deosebite si pe gusturile gurmanzilor. Cand spun raw = crud, nu ma refer doar la morcovi si salate goale. Alimentatia vegana fara foc cuprinde foarte multe retete gurmande, la care multi nici nu au visat. In cartea mea Retete Vegane Fara Foc puteti observa diversitatea de retete, incepand cu lapte de migdale/susan/orez, paine din nuci si combinatii diverse de seminte germinate, pizza, pateuri si unturi vegetale, branzeturi din nuci cu un gust exceptional, chiftele, ciuperci cu maioneza, legume marinate, si pana la deserturi extrem de simple si delicioase, torturi, inghetate si prajituri sanatoase, in special pentru copiii nostri.
Ideea din spatele acestui fel de alimentatie este sa adaugam in dieta zilnica, chiar si langa mancarea gatita, cantitati mari de hrana vie de origine vegetala, careia nimeni nu-i poate contesta calitatile nutritionale de exceptie. In acest stil de alimentatie procentul de raw vegan food (hrana vie vegetala) din dieta zilnica difera de la om la om, fara sa fie neaparat nevoie sa se renunte la mancarea gatita.
Marea majoritate a raw foodistilor consuma un procent de 60-90% crud si restul gatit vegetarian sau vegan: in general, mancaruri facute cat mai simplu sau la slow cooker (aparat cu gatire lenta), la temperatura de 40˚C pe o perioada mai lunga, ori la aburi, la cuptor in vase de lut sau de ceramica, intr-un cuvant cat mai natural.
Pentru cei care vor sa se vindece de boli cronice sau asa-zis incurabile, exista institute de sanatate precum Hippocrates Institute din Florida, care au experienta de peste 60 de ani in tratarea diverselor forme de boala cu terapii naturale. Acestea recomanda un regim 100% raw vegan – obligatoriu pentru cei bolnavi sau convalescenti – lipsit de orice forma de zahar, chiar si in forma cea mai naturala.
Este alimentatia preponderent raw costisitoare?
La prima vedere pare costisitoare, dar sa nu uitam ca toate preparatele raw sunt foarte satioase si nu vom putea consuma cantitati mari. Multi raw foodisti din Romania au ajuns la concluzia ca o alimentatie bazata pe 80-90% cruditati se ridica la aceleasi costuri ca si alimentatia obisnuita, iar costurile scad in timpul sezonului de legume si fructe. Daca va ingrijorati ce veti manca iarna, cititi aceste articole 1 si 2.
Ca sa va dau un exemplu de economie: din 250-300 g de migdale se pot face 2 litri de lapte vegetal pe care il puteti consuma imediat sau in doua zile, iar din pulpa ramasa se poate face o tava de painici sau un blat de tort, biscuiti, batoane etc.. Referitor la ustensile, nu va speriati fiindca daca aveti un tocator, un cutit bun si un blender, acestea sunt suficiente pentru inceput. Puteti folosi si un blender slabut, sub 800W, iar daca considerati ca inaintati si ca aveti nevoie de ustensile mai profesionale, vi le puteti lua in timp.
Daca aveti un storcator centrifugal, folositi-l pe acela sau puteti sa va descurcati si cu un storcator manual prin presare la rece pentru fruze, legume si fructe (200 lei). Nu va grabiti sa va cumparati aparatura performanta pana nu sunteti hotarati ca veti consuma un procent mare de cruditati.
Mancam sanatos dar totusi ne imbolnavim?
Aceasta postare o sa va clarifice acest lucru.
De ce nu 100% raw?
Decizia tine de alegerea zilnica a fiecaruia. Daca am sta sa analizam putin, definitia raw foodismului de mai sus este urmatoarea: un procent cat mai mare crud (peste 60%-90%) si restul gatit vegetarian; acel procent de crud il alege fiecare in functie de cum simte.
Nu incerc sa-i descurajez pe cei care vor sa fie 100% raw, ci incerc sa-i ajut pe cei care nu sunt inca nici macar 30% raw si mai ales sa-i incurajez sa se straduiasca sa introduca un procent cat mai mare de cruditati. Aceasta gandire flexibila a avut mare succes in SUA si a determinat oameni care nu consumau nici macar 2 procente de raw sa ajunga si pana la 90% raw.
La fel se intampla si cu mine, am luni cand sunt 100% raw, zile cand tin post, zile cand mananc doua mese raw si la alta masa consum o supa crema de legume, un piure de cartofi, un pateu (hummus) de naut sau linte, legume la abur cu lamaie, o varza murata calita cu ulei si apa, un orez basmati facut la abur, un compot de fructe, in general mancaruri cat mai simplu preparate. Trebuie sa realizam ca am fost crescuti pe mancarea gatita si suntem foarte legati emotional de ea.
Mancarea ne face sa retraim amintiri din copilarie si tot timpul avem diverse pofte care ne amintesc de bunica, de mama sau alte momente placute. Lasati o portita intredeschisa spre hrana gatita vegana. Multi pleaca la drum nepregatiti pentru 100% raw si pe parcus mai cad, gustand cate un preparat gatit. Mustrarile de constiinta de multe ori darama, si dupa mai multe caderi multi prefera sa renunte ori le slabeste puterea de a merge mai departe. Din experienta sutelor de oameni cu care am lucrat, cred ca aceasta flexibilitate ajuta foarte mult si veti vedea mai jos motivul.
100% raw dintr-o data?
Daca suferiti de o boala incurabila sau de o boala la care medicina traditionala nu a gasit raspuns, nici nu stati pe ganduri si mergeti inainte cu 100% raw (vedeti urmatoarea intrebare). Este recomandat sa se respecte un program bine stabilit, realizat intr-o clinica specializata din Europa sau SUA, si sa nu se urmeze un tratament dupa ureche.
Daca totusi nu aveti posibilitatea sa mergeti la o astfel de clinica, incercati sa va informati foarte, foarte mult si numai dupa aceea plecati la drum. Cheia este diversitatea in alimentatie, procentul cat mai mare de legume bogate in clorofila, vindecarea interioara prin cautarea linistii si echilibrului sufletesc, miscarea zilnica, cel putin 60 de respiratii adanci zilnic, apa curata (nu din sticle ambalate pline de particule de plastic topit), multa, multa voie buna, stare pozitiva si credinta in puterea cruditatilor.
Multi au vrut sa incerce cateva zile 100% raw si sa vada daca e pentru ei. Problema nu se pune in felul acesta si va dau mai jos motivele. Multi dintre vizitatorii acestui site, ca si mine, au avut aceasta experienta in perioada de inceput: am vrut sa trecem imediat la 100% raw ca sa beneficiem cat mai repede de binefacerile hranei vii.
Lipsa experientei in aceasta arta culinara de multe ori descurajeaza. Eu spre exemplu, in primele luni am incercat sa fac orice reteta raw gaseam si va spun sincer, toate ajungeau sa aiba un gust dezastruos. Respectam masurile retetelor americane din carti sau de pe internet si niciuna nu era pe gustul meu, cu exceptia dulciurilor.
Cum sa evit carentele?
De multe ori cei care doresc sa isi imbunatateasca sanatatea, pleaca la drum cu putine informatii si cred ca isi pot rezolva problemele doar daca consuma un ardei in plus pe zi, inca o salata sau litri intregi de suc de portocale sau de morcovi. Din pacate nu este suficient. Trebuie sa avem destule informatii si sa stim ca o alimentatie bazata in mare parte pe crud trebuie sa fie foarte diversificata,altfel intervin carente nutritionale. Multi spun ca trebuie sa ne ascultam corpul si asta asa este, insa de multe ori nu avem capacitatea sa descifram exact cerintele organismului. Daca corpul ne cere cartofi prajiti, ce trebuie sa facem? 🙂 Nu uitati ca multe pofte tradeaza carente nutritionale.
Nu trebuie sa lipseasca diversitatea mare de:
- Vlastari de toate soiurile – in special in anotimpurile reci – surse complexe de minerale, vitamine si proteine
- Daca putem, zilnic sau la doua zile suc de grau amestecat cu alte sucuri de fructe sau legume (frunzoase)
- Alge marine organice/bio, surse complexe de proteine avand in compozitie si toate mineralele de care omul are nevoie, inclusiv calciu, magneziu, fier etc.
- Nuci – cu masura, nu in exces – daca se poate inmuiate in prealabil pentru a le trezi la viata si a le face usor de digerat
- Superalimente – tot cu masura si nu uitati, se poate trai si fara ele
- Fara exces de fructe uscate sau proaspete cum suntem mereu tentati sa facem.
- Aici gasiti o lista completa cu alimentele care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra saptamanala, indiferent de alimentatia pe care o avem, asta daca dorim sa evitam carentele care intervin in orice alimentatie.
Pentru mai multe amanunte cititi in completare postarea Pasi spre raw food – sa invatam din greselile altora.
Cum sa incep?
Cititi va rog acest articol in care veti gasi raspunsuri la intrebarile dvs.. Chiar si dupa cateva zile de 100% raw va interveni o stare de detox (vezi mai jos Reactiile normale ale detoxificarii) si probabil veti hotari pe loc ca nu este pentru dvs.. Sfatul meu prietenesc este sa o luati treptat si sa introduceti zilnic o masa raw si dupa aceea doua sau chiar trei. Lasati corpul sa se invete cu astfel de preparate si nu faceti prea multe combinari ciudate (vedeti mai jos), ci din contra respectati recomandarile cu strictete daca aveti probleme digestive. Ascultati-va corpul si nu-i incalcati regulile.
Initial se incepe cu deserturile fiindca ele mereu vor iesi delicioase, iar pe parcurs incepeti si retete sarate, adaptate dupa gustul personal. Nu uitati sa incercati noile retete in cantitati mici.
Care sunt reactiile normale ale detoxificarii?
Daca procentul de hrana vegetala este spre 90%, se produce intr-adevar o detoxificare insotita de anumite stari specifice prin care au trecut mii de oameni pentru o perioada scurta. Printre acestea s-ar numara:
- Durerile de cap
- Starile de moleseala
- Stari de voma
- Febra usoara sau mai mare
- Guturaiul sau raceala violenta
- Excesul de mucus eliminat prin nas/gura sau fecale
- Aparitia cosurilor, a urticariei sau a unor eruptii sau pete rosii pe corp
- Starile hormonale schimbatoare, precum ras-plans
- Transpiratii reci sau calde
- Eczema care ulterior dispare
- Stari usor depresive, ca si cum toata lumea ar fi sub un nor ploios
- Stari de nervozitate sau pierderea cu usurinta a rabdarii (fapt nou pentru unele persoane calme din fire)
- Senzatii ciudate, ca si cum ar fi o greutate in corp.
Si ar mai fi mai multe insa reactiile difera de la persoana la persoana. Toate acestea apar in starea initiala, durand cateva zile sau chiar o saptamana-doua. La multi starea initiala poate sa fie dupa cateva zile iar la altii dupa saptamani sau luni. Este infricosator intr-o oarecare masura, insa daca ne gandim la transformarile mari care vor urma dupa aceasta stare de curatare interioara vom realiza ca merita tot efortul.
Adevaratele efecte secundare apar imediat dupa ce incepem sa consumam din nou in mare parte gatit si mai ales cand incepem sa ignoram cruditatile. Se simte imediat diferenta fiindca tot echilibrul interior si starea de bine dispare, reinstalandu-se din nou senzatia aceea de corp greoi, de mancare nedigerata, de oboseala permanenta si lipsa de energie, energie consumata in exces pentru a digera felurile de mancare procesate termic sau foarte bogate in proteine animale.
Unde pot gasi mai multe retete pe acest site, retete video in special?
Toate retetele video se pot gasi la sectiunea Ligia’s Kitchen. Restul retetelor scrise se pot gasi la sectiunea Carte de Bucate Online.
Ce sa mancam iarna si ce sa evitam?
Gasiti doua postari pe aceasta tema chiar aici.
Meniu raw pe o zi sau pe o saptamana
Daca va intereseaza un meniu pe o zi, sigur aceasta postare va va ajuta mult. Puteti gasi si meniuri de Craciun, An Nou sau pe o saptamana.
Este aceasta alimentatie apreciata chiar si de celebritati?
Intotdeauna au existat oameni care au mancat in felul acesta, insa doar in ultimul secol a devenit mai cunoscut acest stil de viata si de alimentatie care are cautare in toata lumea. In zilele noastre acest fel de alimentatie este foarte apreciat in randul celebritatilor precum Demi Moore, Pierce Brosnan, Daryl Hannah, Susan Sarandon, Cher, Margaret Cho, Angela Bassett, Edward Norton, Donna Karan, Woody Harrelson si toti sunt raw vegani – 100% raw sau intr-un procent foarte mare. Restaurante raw sunt in intreaga lume, insa cele mai multe se afla in California.
Se poate slabi cu ajutorul unui procent mare de hrana vegetala?
Lumea internationala a fost zguduita in 2008 (mai putin Romania unde nu prea ajung stirile acestea), cand a aparut pe CNN cazul Angelei Stokes, o tanara obeza pentru varsta ei, care a slabit 160 pounds (72,5 kg) cu ajutorul dietei 100% raw vegan. Va dau mai jos link-ul de pe Youtube, de la CNN.
De asemenea va recomand filmul „Fat, Sick & Nearly Dead” 1 si 2, unde oameni supraponderali, aproape la limita sanatatii sau care aveau deja inima terminata, au slabit cate 30-60 kg cu ajutorul curelor de 30-60 zile, numai prin intermediul sucurilor preparate din fructe si multe, multe legume frunzoase. Pe tot parcursul curei, medicii au tinut sub observatie toate analizele care initial erau devastatoare, iar pe parcurs se imbunatateau vizibil de la zi la zi. Nivelul colesterolului scadea, inima si sistemul imunitar se intareau, calciul si toate mineralele erau in ordine, la fel proteinele si B12 etc.. De asemenea va invit sa cititi marturiile cititorilor care au slabit ori s-au vindecat cu ajutorul alimentatiei raw vegane.
Sunt vlastarii necesari in alimentatia celor care consuma doar raw sau si a celor care consuma gatit?
Vlastarii sunt absolut necesari in alimentatia fiecarui om, indiferent daca consuma o alimentatie preponderent raw sau bogata in produse animale. Diversitatea si concentratia de minerale (atat calciu cat si magneziu), proteine, vitamine, chiar si printre cele mai rare enzime, clorofila, fibra etc. care se gasesc in aceste plante mici ne pot ajuta sa acoperim in mare parte nevoile disperate ale corpului de nutrienti complecsi, usor de asimilat. Acestia sunt recomandati in special iarna, cand legumele si fructele locale gasite pe piata sunt total lipsite de baza nutritionala.
Sunt vlastarii recomandati femeilor insarcinate si celor care alapteaza?
Acestia sunt in special recomandati acestor grupe, care sunt avide de nutrienti. Multe viitoare mamici sau cele care alapteaza se gandesc ca ar putea interveni detoxificarea odata cu consumul germenilor si vlastarilor din legume, insa treburile nu stau asa simplu. Corpul nu se curata asa usor de toxinele acumulate in timp si chiar daca ar fi sa elimine ceva toxine, acestea sunt eliminate doar in mod normal. Consumul zilnic de germeni si vlastari, legume, seminte, nuci si alge marine aduc in corp elemente nutritive atat de necesare in perioada aceasta.
Cum sa cultivam singuri germenii si vlastarii?
Acestia se pot creste in site de inox, in tavite sau jardiniere pe marginea geamului, pe tot parcusul iernii si primaverii, cand nevoile nutritionale ale corpului sunt foarte mari, dar si vara si toamna. Cititi va rog acest articol pentru informatii despre crestere si plantare, sau achizitionati ghidul meu de germinare „Germeni si Vlastari – Surse de Energie si Sanatate„.
Ce fel de pamant sa folosim pentru germenii care necesita pamant?
Vom avea nevoie de pamant curat, de padure sau de gradina. Pamantul cumparat de la magazin contine pesticide si ingrasaminte si nu il recomand deloc.
Crestem germenii si vlastarii cu pamant sau fara?
Anumiti germeni precum graul, orzul, si floarea soarelui nu vor creste in vlastari vigurosi daca nu au pamant. Se pot creste si fara pamant, doar cu apa, insa nu vor avea de unde sa-si ia mineralele esentiale care se gasesc doar in pamant.
Consumam la vlastarii mici atat radacina si semintele sau doar partea verde?
La germenii crescuti in sita sau in germinator se poate consuma daca doriti atat radacina cat si semintele ramase. Inainte de consum, spalati-i bine pentru a elimina diversele bacterii sau micro-organisme ramase la baza, ca la oricare alta planta.
Cum sa consumam germenii si vlastarii si care este cantitatea maxima pe zi?
Atat copiii cat si adultii pot consuma germeni si vlastari diversi fara probleme. Pentru copii cantitatea de germeni ar putea varia de la o ceasca la 3 cani normale, de 120 ml, pe zi. Nu uitati ca tot legume si cereale sunt, si nu otravuri. Tratati-le la fel ca pe niste legume si cereale verzi. La adulti se pot consuma cantitati fara limita si spun asta fiindca multi consuma chiar si pana la 2 L de suc din germeni si vlastari pe zi. Consumati-i in salate diverse, pe felii de paine cu pateu, simplu sau cu dressing, cum va este mai bine, numai consumati-i zilnic intr-o diversitate larga:
- floarea-soarelui
- mazare
- trifoi
- lucerna
- varza rosie
- broccoli
- ridiche rosie
- ridiche alba
- creson
- schinduf
- ceapa
- usturoi
- fasole mung
- fasole adzuki
- naut
- linte rosie si verde
- quinoa
- kale
- etc.
La adulti cantitatea ideala pe zi ar fi in jur de 6 cani mari de 200 ml, bine indesate cu germeni si vlastari diversi. Pentru multi este o cantitate mare, insa daca reusiti sa consumati si jumatate din aceasta cantitate, tot bine va fi.
Care germeni si vlastari ar putea da diverse stari adverse?
- Se pot consuma maximum 4-5 linguri de germeni de ridiche pe zi. Nu este pericol mare, doar pot da o stare usoara de greata.
- Sucul din iarba de grau nu se consuma mai mult de 50 ml odata, deoarece dorim ca organismul sa aiba posibilitatea sa se detoxifice lent, nu violent si foarte rapid.
- Nu se consuma germeni si vlastari din fasolea romaneasca, ci doar din fasole mung, adzuki, naut, linte rosie si verde.
La iarba de grau se consuma doar sucul sau si iarba?
Iarba de grau se digera mai greu, de aceea este recomandat sa se consume doar sucul, facut prin presare la rece cu ajutorul unui storcator cu ax melcat.
Femeile insarcinate si cele care alapteaza au voie sa consume suc de grau?
Este recomandat cu caldura in special in perioada aceasta in care este nevoie maxima de proteine, minerale si vitamine de calitate si de origine vegetala, usor de asimilat si de folosit. Daca nu s-a mai consumat inainte, se incepe cu o lingurita pe zi de suc proaspat stors, diluat cu un pahar de apa si zeama de lamaie. Se va continua asa pana cand corpul simte sa mareasca doza la o lingura pe zi de suc verde, proaspat stors. Se poate consuma cantitatea aceasta pe toata perioada sarcinii si alaptarii. Aceasta doza nu are puterea sa treaca efectiv la detoxificare ci doar va aduce un aport de nutrienti atat de doriti de catre corp.
Copiii pot consuma suc de grau?
Copiii care trec de 6 luni pot consuma fara probleme suc de grau. Se poate incepe cu o lingurita de suc proaspat, in forma pura ori diluat cu alte feluri de sucuri. De obicei sucul de grau poate fi diluat cu suc de mere, lamaie, portocale, legume frunzoase si radacinoase pentru a avea un gust mai bun. Gustul puternic de iarba poate nu ii va incanta, insa daca il veti combina cu un suc de fructe, nici nu ii vor simti gustul.
Ce reactii adverse pot interveni dupa consumul de suc de grau, doza de 50 ml de suc pur nediluat cu apa?
Fiindca sucul de grau va intra in sistem in cel putin 5 minute imediat dupa ingerare, pentru primele dati va avea loc un proces de detoxificare care va fi mai proeminent la unele persoane. Retineti ca este normal ca la primele doze sa va simtiti asa, insa pe parcus detoxificarea se va produce mai lent fara sa mai simtiti simptomele de mai jos. Odata intrat in sange va incepe sa curete in drumul lui, iar reactia corpului va fi una de eliminare a toxinelor care se va manifesta, mai mult decat normal, prin:
- dureri de cap usoare sau puternice
- stari de moleseala
- stari de ameteala
- usoare stari de voma
Ca „remediu” imediat, consumati un pahar mare de apa cu lamaie sau zeama de la o lamaie dupa primele doze de suc de grau, iar dupa aceea consumati un pahar cu apa dupa fiecare doza sau si putin suc de lamaie daca va place.
Dupa ce iarba de grau este gata, consumam doar iarba sau si radacinile?
La iarba de grau odata crescuta, se va taia doar iarba care se va folosi pentru sucul de grau. Pamantul se poate refolosi, intorcandu-se pe partea cealalta, sau pur si simplu il aruncati in gradina, unde este un bun ingrasamant si folositi altul proaspat. Daca-l veti intoarce pe partea cealalta, va exista un pericol de mucegaire sau o invazie de musculite, asa ca aveti grija. 🙂
Dupa taierea ierbii de grau se va mai lasa inca un rand de iarba sa creasca?
Exact de unde am taiat graul, va creste in continuare iarba pana la inaltimea la care o lasam. Acea iarba va fi slaba din punct de vedere nutritional si nu se va compara cu prima cultura de iarba de grau. Sfatul meu este sa aruncati graul impreuna cu pamantul dupa prima recolta.
De ce preferam sa folosim un storcator prin presare la rece, cu ax melcat, si nu un storcator centrifugal?
Storcatoarele prin presare la rece au posibilitatea sa scoata sucul din iarba de grau, din fructe si legume, fara sa le altereze prin infierbantare nutrientii. Acestea nu se compara deloc cu cele centrifugale care distrug toti nutrientii prin incalzire exagerata si oxidare.
- Cele prin presare la rece sunt mai incete si nu smulg pulpa ci o mesteca lent.
- Cele centrifugale smulg pulpa si merg pe principiul masinii de spalat rufe – extragerea sucului prin centrifugare violenta si incingere instantanee.
In general storcatoarele prin presare la rece – chiar si modelele cu un ax melcat – sunt superioare celor centrifugale si scot sucul din orice frunze, legume si fructe.
Sunt considerate droguri semintele de canepa decorticate gasite la magazinele naturiste?
Este logic faptul ca, din moment ce sunt acceptate si comercializate pe piata, nu sunt droguri. Daca ati studia soiurile de canepa, ati descoperi ca unele sunt considerate drog iar altele nu. Semintele de canepa gasite pe piata nu sunt droguri, ba chiar sunt foarte nutritive si sanatoase.
Vom cumpara iarna si primavara legume importate?
In perioada iernii nu cumparati produse importate, orice ar fi. Acestea sunt pline de pesticide si nici nu au gust. Dati si bani grei pe ele, iar calitate nutritionala nu exista. Cumparati intotdeauna produse locale, deoarece cele importate au un procent foarte mare de pesticide in componenta (mai mare decat cele din Romania). Un alt motiv ar fi ca sunt culese necoapte cu saptamani sau luni inainte de a fi puse in vanzare, deci toate nutrientii ramasi dupa stropirea cu pesticide dispar daca sunt culese verzi. Toate legumele si fructele necoapte au in compozitia chimica substante cancerigene, otravitoare pentru sangele nostru.
Legat de produsele locale, nici acestea nu pot sa spun ca sunt 100% garantate insa sunt mult mai bune decat alte legume si fructe care ajung la noi, produse care de cele mai multe ori sunt refuzate de alte tari mai mari din cauza ca provin din parti ale lumii unde sunt inca permise anumite pesticide interzise in UE.
La piata, cumparati produsele cele mai mici, gaunoase si cu cate un vierme bonus. Doar acestea au fost nestropite, ca altfel n-ar sta cate un viermisor in ele. Intrati in vorba cu cei de la care cumparati, puneti intrebari si vedeti cum au fost crescute. Interesati-va pana gasiti oameni in care simtiti ca va puteti increde si care-si cresc legumele si fructele curat, cu minimum de pesticide si ingrasaminte si in spatii mai putin poluate. Continuati sa cumparati de la ei, fiindca ii veti incuraja sa-si continue munca nobila pe care o fac. Sunt mai greu de gasit astfel de oameni cinstiti in ziua de azi, insa exista multi care inca isi mai cresc cruditatile in conditii naturale, dupa datina batranilor.
In timpul verii si toamnei invatati-va sa va uscati la temperatura de 40˚C rosii, ardei, vinete, alte legume si multe fructe atunci cand le este vremea; iarna le puteti hidrata si vor fi ca proaspete la gust si culoare. In felul acesta veti economisi bani si veti avea si ingrediente de calitate. Cititi postarea in care explic procesul simplu de deshidratare, si va invit sa cititi si postarile referitoare la ce consumam iarna.
Algele marine sunt pesti sau plante acvatice?
Algele marine sunt plante marine de culori diferite, care plutesc pe apa sau sunt ancorate pe fundul marii. Se folosesc la sushi, se adauga in salate sau se consuma precum pastele. Au un continut mare de minerale, proteine si mai ales vitamina B12, care este atat de necesara veganilor. Aici gasiti mai multe despre cum sa alegem algele marine pentru a se si asimila.
Ce blender sa folosesc? Trebuie sa achizitionez neaparat un blender puternic?
Veti avea nevoie de un blender bun, insa daca aveti un blender mai slab, atunci tocati toate ingredientele inainte, adaugati cantitati mici si suficienta apa, pentru a-i usura munca. Este o bataie mare de cap cu blenderele slabe, insa in lipsa de altceva nu aveti ce face. Cele ieftine de obicei au si viata foarte scurta (de 2-4 ani), pe cand cele profesionale au o viata lunga, de peste 10-15 ani.
Mare grija indiferent de viteza blenderului: nu mixati totul mai mult de 1.5-2 minute, deoarece calitatea nutritionala va fi alterata datorita vitezei si incalzirii in exces a lamei.
Este combinarea corecta a alimentelor chiar asa de importanta pentru mentinerea sanatatii?
Trebuie sa realizam faptul ca organismul uman este cea mai complexa “fabrica” de pe pamant. Reactiile chimice si complexitatea intregului mecanism uman nu s-au putut explica pana in prezent. Din aceasta cauza, pentru o functionare normala si echilibrata ar trebui sa oferim o atentie deosebita combinarii corecte a alimentelor consumate. Daca vom face combinari gresite, atunci ne vom alege cu crampe puternice, balonari, stari de oboseala, dureri de cap, indigestii etc..
De retinut: combinatiile gresite au reactii adverse in special la mancarea gatita; in privinta preparatelor raw food, doar cei care au probleme digestive pot simti efectele unor combinatii gresite. Va recomand postarea despre combinatiile corecte.
Consumul de nuci (migdale, caju, macadamia, braziliene, conventionale) ne ingrasa sau ne ajuta sa ne mentinem sanatosi?
Tot ce inseamna nuca cruda se asimileaza altfel decat nucile prajite care sunt in mare parte doar grasimi cuagulate care ne ingrasa. In privinta nucilor, de multe ori au efecte inverse de cum ne asteptam. Pe unii ii mentine supli iar pe altii chiar ii ajuta sa slabeasca foarte mult daca sunt consumate cu masura. Ce se intampla oare? Acest efect este foarte normal fiindca aceste grasimi nu sunt cele saturate gasite in mancarea gatita si in preparatele animale, ci sunt grasimi nesaturate de care corpul are atata nevoie si mereu este in lipsa.
Odata intrate in corp, acesta le proceseaza/absoarbe foarte usor si le arde fara probleme, directionandu-le fix la nevoile noastre. In felul acesta ne ajuta sa ne mentinem supli, sa nu ne ingrasam, ne protejeaza inima si arterele, scad colesterolul foarte mult si au efecte neasteptate in corp chiar daca la prima vedere au multe calorii. Pe noi ne sperie doar continutul mare de calorii, insa acest invelis caloric este perceput de corpul nostru in alt mod, iar corpul il proceseaza altfel.
Consumam nucile uscate sau inmuiate neaparat?
Nutritionistii americani recomanda inmuierea nucilor timp de o noapte sau cateva ore. Se pot consuma si uscate, insa sunt mai active si foarte usor de digerat daca sunt trezite la viata prin inmuiere. La caju crud si migdale se va vedea dupa cateva zile si un coltisor de germene. Trezindu-le in felul acesta la viata, enzimele de care corpul are atata nevoie sunt activate si gata sa ne ajute atat la digestie cat si la multe alte procese de aparare din corp. Retineti ca mai toate nucile sau seminte pe care scrie „seminte/nuci crude” nu sunt chiar crude, fiindca sunt fierte sau pasteurizate prin lege.
Cum pastram nucile si semintele ca sa nu ranceazeasca?
Aici gasiti un articol pe aceasta tema.
De ce bunicii si strabunii nostri au trait chiar si pana la 100 de ani, chiar daca mancau produse animale si nu consumau suplimente nutritive?
1. E foarte simplu, bunicii si strabunii au trait mancand de toate si fara a lua suplimente deoarece, calitativ, produsele alimentare din timpurile acelea nu se puteau compara cu cele din zilele noastre, poluate peste masura si crescute in mare parte numai cu suport chimic. De asta se si spune ca legumele si fructele de altadata nu se pot compara cu ceea ce avem noi acum pe piata. Asa spuneau si bunicii si parintii mei prin ’87, daramite acum. Mancau rar produse animale, in special duminica si de sarbatori si mai ales de la animale crescute de ei, si nu cumparau lapte pasteurizat de la supermarket. Consumau legume crescute de ei in gradina fara chimicale si pesticide si se hraneau foarte simplu. Nu consumau cola si sucuri „naturale” din comert si nu mancau saptamanal produse de patiserie cu E-uri, prajituri cu creme si torturi etajate, sosuri si rantasuri ca in vremurile noastre, iar prajeli consumau foarte rar.
2. Munca fizica sustinuta si zilnica in aer liber si foarte curat ii facea sa-si mentina un nivel ideal de sanatate pe o perioada mai lunga decat in zilele noastre. Nu aveau probleme cu colesterolul sau artrita si asta tot datorita miscarii zilnice.
3. Poluarea din zilele noastre nu se poate compara cu ce a fost acum 50-100 de ani. Bunicii si strabunicii nu aveau telefoane mobile, electricitate si nu traiau permanent printre radiatiile provenite de la antenele din jur, prizele, televizoarele, computerele si electrocasnicele moderne. Intrebati un fizician si veti fi uimiti de ce avem in casa si la cate unde magnetice suntem cu totii expusi. Traim in aceste campuri magnetice, care se pot vedea cu usurinta la raze ultrarosii. Casa noastra este exact ca in filmele in care vedem raze intortocheate de fire invizibile, specifice protectiei anti-furt. De aceea se spune ca priza nu trebuie sa fie langa pat, televizorul sa se afle in sufragerie nu in dormitor, computerul cat mai departe de noi, iar telefoanele mobile sa fie la cel putin 60 cm distanta de noi. In plus, exista in aer substante radioctive si noxe pline de metale grele, care zilnic ne intoxica corpul, ceea ce nu exista pe atunci.
4. Poluarea si cresterea fructelor si legumelor cu ingrasaminte artificiale si toxice a generat in zilele noastre cea mai critica situatie din istoria omenirii. Pe vremea bunicilor nostri toate erau crescute in mod cat mai natural si stropite cu pesticide naturale – macerate din plante si radacini – nu cu otravuri care intra atat de usor in coaja cruditatilor, asemanatoare cu o sugativa care absoarbe tot. Cititi un articol in engleza despre ce se intampla cu cruditatile noastre. Retineti ca si in Romania este la fel, de vreo cativa ani buni.
5. Bunicii nostri se culcau odata cu gainile, ceea ce la noi nici nu se pune in discutie. Se stie ca cele 7-9 h de somn in special inainte de ora 12 sunt cele mai de calitate. Fiecare organ este programat sa aiba ora lui de relaxare si detoxificare si doar ca exemplu, detoxificarea ficatului incepe in jurul orei 22:30-23:00. Daca nu avem un somn adanc intre acele ore, pierdem etapele cele mai importante pentru functionarea normala a organismului in lupta contra eliminarii toxinelor si implicit a bolilor.
6. Ritmul de viata era mult mai lent decat in zilele noastre. La noi totul este intr-un ritm asa de alert ca foarte rar ne gasim timp de relaxare, de plimbare in aer liber, de dezvoltare personala, pentru cititul unei carti bune si mai ales pentru activitati cu familia etc..
7. Aveau momente curate de bucurie atat in familie dar si cand socializau cu cei din sat. Cele mai frumoase momente de veselie erau evenimente precum balciurile/talciocurile si cand venea vorba de distractie mai intensa, dansurile populare erau pe primul loc si se desfasurau in aer liber, pur, nepoluat si nu intr-un restaurant sau club afumat de tutun.
8. Aveau si ei la randul lor frustari si suparari insa prin munca intensa in natura grijile se imprastiau. Aerul curat, sunetele naturii, verdele ierbii despre care se stie ca are un efect extraordinar de relaxant asupra fiintei umane, toate ca un complex ii ajuta sa vada mai clar lucrurile si sa poata gasi mai repede solutii la probleme lor. Noi cand ne suparam stam in continuare in casa, la computer sau televizor si tinem supararea in noi ore intregi sau chiar zile.
9. Bunicii si parintii nostri umblau foarte mult desculti si puteti citi mai mult aici despre avantajele acestei practici.
buna ligia,in urma unui pap mi-a iesit LSIL (cum imi pot mari imunitatea?
ApreciazăApreciază
Sunt multi pasi de urmat si nu implica doar alimentatia. Odihna este pe primul loc (intre 22-6 sa fii in pat), gandurile pozitive sa fie inlocuite cu gandurile negre, nemultumire etc si eliminarea pe cat posibilul a stresului, consumul zilnic de apa bine filtrata, alimentatie bogata in clorofila (cel putin 2l pe zi de sucuri verzi din frunze diverse + mar). Sunt multe de spus, insa urmeaza acesti pasi si sa vedem dupa aceea ce va fi. Multa sanatate!
ApreciazăApreciază
Buna, Ligia!
Am si eu o intrebare. Sunt insarcinata in trei luni, si vazusem pe varii pagini de net ca nu este indicat sa se faca schimbarea spre high raw in timpul sarcinii si al alaptarii. Problema mea este ca oricum, pe fondul anotimpului canicular, sarcina imi da niste greturi ingrozitoare; nu suport mincarea gatita – mirosurile imi intorc stomacul pe dos rau de tot… Nici mincarea raw nu o suport daca este prea sofisticata. Numai mincarea foarte simpla, fara combinatii de ‘jde ingrediente, nu imi determina greturi si varsaturi. Tot ce este verde imi ridica un acid teribil pe esofag – de exemplu broccoli crud ma termina. Ce pot face in situatia asta? E adevarat ca piinea integrala este unul dintre alimentele care nu ma supara deloc. Sa adaug spirulina si chlorella in ceai dimineata, ca sa mai compensez din unilateralitatea meniului meu, in care predomina piinea neagra, rosiile crude, fructele si polenul?
Multumesc.
Toate cele bune,
Iuliana
ApreciazăApreciază
Iuliana draga, doar daca esti 100% raw atunci trebuie sa te temi de detox, mai ales daca inca mananci paine sa nici nu-ti faci griji daca ai un meniu de 80% raw. Poti consuma fara probleme chlorella si spirulina sub orice forma iti place tie, iti recomand de asemenea pentru greturi gingerata care face minuni (testata de multe insarcinate). De asemenea incearca sucurile verzi din diverse frunze amesteca cu suc din mere proaspete. Sunt multe de discutat, insa iti recomand acest blog unde o mamica vegana povesteste din experienta ei. Mult succes!
ApreciazăApreciază
Draga Ligia,
Povestea mea e lunga.Am inceput raw lifestyle pe 20 aprilie 2012.Pana pe 1 iunie am fost 80% raw. Apoi o saptamana am intrecut cu adevarat masura(rusine mie,chiar imi pare rau-51%raw) ,ca urmare am tinut 7 zile post negru(m-am simtit extrem de bine).Saptamana ulteriora postului am mancat normal(am incercat sa fac tranzitia intre post si raw) 100% raw chiar. Toate bune pana acum. Ajunsesem la o greutate aproape perfecta(mai aveam de dat jos 3-4 kg). DAR pe 24 iunie am ajuns acasa si n-am putut rezista, a fost dezastru in aceasta saptamana, dezastru: am mancat carne si multe mancaruri procesate( am o problema cu mancatul emotional cu care m lupt de ceva timp).Am luat in greutate 10 kg.
Duminica din saptamana respectiva am avut o revelatie si am devenit iarasi 100% raw.Se implinesc aproape 2 saptamani de atunci.Am inceput sa fac si sport. Ideea este ca acum mananc FOARTE multe fructe si legume (intr-o zi am mancat un pepene!) si mi-e frica de faptul ca nu voi mai slabi cele 10 kg cate mi-au mai ramas si ca, din contra,ma voi ingrasa iar corpul meu va ramnae plin de toxine.Am cautat pe net informatii dar nu m-am lamurit. Unii spun sa mananci cat vrei (adeptii stilului 80/10/10) altii spun ca trebuie sa sa-ti calculezi caloriile chiar si in raw food si sa fii foarte stricta cu tine in acest sens.
Ti-as ramane profund indatorata daca m-ai lumina si pe mine in acest sens, sunt atat de stresata pe aceasta tema!
Multumesc mult,mult de tot.
Mara C.
ApreciazăApreciază
Draga Mara,
Ideal este sa fii 100% raw insa eu te sfatuiesc sa incerci sa fii cel putin 75-80% si restul sa fie mancare vegana gatita. Uite-te peste cateva postari de ale mele si vei vedea ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci. Axeaza-te pe multe, multe legume in special cele verzi, multe sucuri din frunze de orice fel verzi combinate cu sucul de mere sau pepene si multe alge marine care te vor ajuta sa slabesti si mai ales sa iti menti un corp suplu dupa aceea (nu se pune daca te intorci la alimentatia traditionala :-).
Nu te lua dupa dieta 80/10/10 fiindca este una dintre cele mai contrariate si criticate printre raw foodisti din intreaga lume, in special printre liderii care stiu ca are efecte de multe ori devastatoare asupra corpului. Nu te imbuiba cu fructe, fiindca nu te vor ajuta sa slabesti si din contra vor creea noi probleme/dezechilibre in corp datorita continului mare de fructoza de care corpul nu are nevoie si care slabeste enorm sistemul imunitar.
Eu nu merg dupa calorii, fiindca si asta este un mit (vezi postarea aceasta) ci mai mult urmeaza-ti instinctul „sanatos” din corp. Nu te gandi ca daca corpul iti spune sa mananci o friptura inseamna ca trebuie sa-i urmezi cerinta, ci in acel moment corpul tau are nevoie nutritionale maxime si este complet stors de puteri. Iti recomand postarea aceasta, aceasta cat si multe altele.
Mult succes!
ApreciazăApreciază
multumesc mult pt raspuns
ApreciazăApreciază
Draga Ligia, multumesc mult pentru raspunsul rapid. Am uitat insa sa spun ca, chiar si cu 50-60% raw, tot am simptome de detox (ameteli, slabiciune pronuntata, palpitatii etc – si nu sunt legate de sarcina, pentru ca de obicei apar, fara greturi, dimineata exact la trezite si seara la culcare). Le-am recunoscut pentru ca mai demult am mai facut cure de detox, si ma simteam exact asa. Pe de alta parte, la prima sarcina nu am avut decit pasager aceste simptome pe care le atribui detoxifierii. Si cred ca ele se datoreaza faptului ca nu pot minca decit putin si numai anumite alimente, ceea ce in fapt produce o detoxifiere, vreau sau nu vreau. Mai ales ca din pricina caldurii, dar si din pricina hormonilor de sarcina (am patit asta si la prima sarcina), transpir enorm, de parca as sta cite jumatate de zi in sauna. La sarcina precedenta a fost culmea – era in februarie, -20 de grade afara, si eu, fie afara, fie in casa, transpiram leoarca. De aceea ma intrebam daca n-ar fi mai bine sa trec la 100% raw, pentru ca oricum, ca sa nu mai am simptome de detox, ar trebui sa maninc produse animale. Ma intreb daca, avind in vedere aceste lucruri, detoxifierea nu este cumva reactia normala a corpului meu in timpul sarcinii, si, de aceea, poate ca nu trebuie sa ma tem de ea si nu trebuie sa incerc cu orice pret sa o evit.
Ma tem insa de altceva mai mult decit de detox. La prima sarcina, in primul trimestru am slabit 4 kg (fiindca aveam o greata de fond, moderata si discreta, care ma forta sa sa maninc mai putintel), insa in trimestrul al doilea si al treilea m-am ingrasat 35kg, fiindca la primul semn de slabiciune/detox am mincat mult, si nu prea naturist, ca sa evit adincirea starii, astfel ca in luna a noua ginecoloaga a inceput sa vorbeasca despre cezariana (mi-a diagnosticat preeclampsie, cu hipertensiune si edem puternic); in loc sa programam cezariana, m-am dus la cardiolog unde am obtinut recomandarea expresa pentru nastere naturala, am trecut la regim, am slabit 5 kg in trei saptamini, tensiunea s-a stabilizat la 12/7, si am nascut fara cezariana. In cele trei saptamini dinaintea nasterii, am avut ceva simptome de detox, dar au trecut mai putin observate, pentru ca o disfunctie de simfiza pubiana m-a impiedicat de la activitatea mea fizica obisnuita (chiar si de la miscarea elementara in casa). Copilul s-a nascut foarte sanatos, fara probleme, cu trei zile inainte de nastere aveam placenta de gradul 2, deci cura de slabire din ultimele trei saptamini de sarcina a fost mai mult decit ok.
Am citit pe unele situri ca spirulina si chorella nu sunt recomandate in ultimul trimestru de sarcina, pentru ca ar mari riscul de supradimensionare a copilului. Stii ceva despre asta?
Toate cele bune,
Iuliana
ApreciazăApreciază
Iuliana, la tine starea aia nu este data de detox si asta e sigur. Este o stare normala in sarcina chiar si la cele care consuma produse animale. Stii ce o sa te rog, discuta cu dr. Marginean care este in Piatra Neamt si vezi ce spune dansul. Ti-as fi recomandat sa mergi la alt medic in Bucuresti, insa esti mult prea departe. Multa sanatate!
ApreciazăApreciază
Draga Ligia, nu sunt foarte convinsa ca nu-s simptome de detox. Eu am enumerat doua-trei simptome, care ma chinuie pe mine cel mai mult. Insa..am si nasul infundat (ca si cum as fi racita permanent, acum in mijlocul lui iulie), tuse ocazionala, accentuarea mirosului transpiratiei (astfel incit a trebuit sa-mi iau un deodorant comercial, pentru ca piatra de alaun nu mai are niciun efect), in ultimele doua saptamini au inceput sa ma doara iar oasele scafoide (am avut scafoidita persistenta pina la 28-29 de ani). Am si dureri de cap (moderate si rare), si ceva dureri de spate, si am rinichii iritati (in fiecare dimineata ma trezesc cu o durere infundata la rinichi, durere care inceteaza dupa ce beau un litru de apa – eu beau cam 4 litri de apa/ceai acum, ca sunt insarcinata si e si vara si transpir mult). La prima sarcina nu am avut decit unele dintre problemele astea (palpitatiile si starile de slabiciune), si numai atunci cind eram in situatia de a slabi. In schimb, de toate simptomele am „beneficiat” cind am tinut post negru si regim de cruditati in clasa a XI-a, cind am recurs la acest „tratament” pentru a rezolva un diabet incipient proaspat diagnosticat.
Despre domnul dr. Marginean nu prea stiu ce sa zic… Dinsul recomanda ca aliment de baza, de consumat zilnic, soia (chiar si sub formele texturate prezente in supermarket); mai mult, recomanda evitarea totala a urmatoarelor alimente: lamiie, cacao, avocado, cocos, orice alimente fermentate (inclusiv muraturi, socata, suc de kefir de apa etc, pe care nici nu le considera crude). Nu sunt foarte edificata in ce masura are dinsul dreptate sau au dreptate cei care considera cacaua drept superaliment, sau care recomanda ca fiind foarte hranitor avocado-ul (si pentru copii, chiar pentru sugari). Cite bordeie atitea obiceie; asa ca nu vreau sa intreb pe mai multi, fiindca nu mai inteleg nimic de la o vreme, intrucit fiecare imi va spune altceva…
Iarta-ma ca insist; insa vreau sa fac ce e mai bine si pentru copiii mei, si pentru mine.
Toate cele bune,
Iuliana
ApreciazăApreciază
P.S.Am uitat sa mentionez ca anul trecut, cind inca alaptam, am inceput sa iau pulbere de iarba de orz, la sfatul unei doctorite homeopate. Luam cite o lingurita in jumatate de litru de apa dimineata Dupa 8 zile, am avut o…”criza” de „colonics”, respectiv, intre 4 si 10 dimineata am eliminat cam 5 litri de diverse din intestin (de la materii solide pina la apa limpede). Doctorita homeopata care ma sfatuise sa iau pulbere de orz a spus ca ea crede ca am o acuitate fiziologica foarte mare, adica reactiile corpului meu sunt foarte ample si prompte, si ca am tendinta foarte puternica spre detoxifiere, in mod natural.
ApreciazăApreciază
Iuliana, inteleg acum. S-ar parea ca in perioada sarcinii corpul tau alege sa se detoxifice si nu prea ai ce sa faci si cum sa eviti asta. Legat de dr. Marginean, sunt de acord cu ceeea ce ai spus si nu cred ca este corect. Mi-as dori sa te pot trimite la o persoana specializata fiindca eu nu stiu ce alt sfat sa-ti dau. Multa sanatate!
ApreciazăApreciază
esti o binecuvintare pt omeni iar tu ai o menire pe acest pamant ,oamenii speciali ,deosebiti prin felul lor de a fi confirma acest lucru .sunt noua in aceasta dieta si ma rog la Dumnezeu unicul datator de putere ,s ma ajute pt tot restul vietii…este o minune ca nu mi mai amortesc mainile in somn……nu mai am abdomenul balonat ca de gravida am o stare mult mai buna ……iar bubitele urate de pe spate dispar una caite una .m am rugat la Dumnezeu sa mi deschida o cale sa pot sa mi revin si ia ta ma pe site ul tau de caiteva zile bune ……incontinuu citesc ,ma informez si imi doresc din suflet sa rezist.as dori sa raman insarcinata dar citind despre vaccinuri cit de nocive pot fi …..nu pot lua o decizie …..am inteles dintr un articol postat de tine ca niste mamici vegane nu au vacinat copii ..eu traiesc in isral si vreau sa spun ca oamenii evrei religiosi nu si vaccineaza copii…..cunosc o doamna f in varsta care mi aspus ca ea nu a fost vaccinata si nici fiul de 35ani nu a fost si niciodata nu a fost internat in spital ….si nici ea si mama ei a luat aceasta de.imi mai spune ca antibioticul il considera bun numai cin pacientul e pe moarte….e o femeie ff desteapta ….tu ce parere ai despre vaccinuri mai ales ca vei da nastere unui copil ….m as enorm sa mi raspunzi si mie ….apreciez mult ca discuti cu toti care iti cer sfaturi..
multa sanatate iti doresc ca sa ajuti si pe altii ca nu luam absolut cu noi sus decat faptele noastre
ApreciazăApreciază
Mary, timpul nu-mi permite insa vezi parerea mea despre vaccinuri aici. Cu bine!
ApreciazăApreciază
am inceput sa ma informez mult in ceea ce priveste hrana cruda. mi-ar place dar nu stiu daca reusesc. in plus stau in italia si aici produsele sant asa cum sant, deci bio prea putin. in cazul asta mi-e foarte dor de Romania, si mai ales de faptul ca la noi gasesti produse curate, stiu asta pentru ca parintii mei stau la tara, multe dintre produsele de acasa nu le gasesc aici. intrebarea e esta asta: cu produsele din supermarket e posibil sa imi distrug sanatatea si mai rau? si inca ceva, mi-am facut diverse sucuri de legume si fructe. am incercat si sucurile verzi. am combinat de exemplu tulpine cu tot cu frunza de telina, spanac, un mar, salata, si un castravete. cand am introdus aparatul de masurare al ph-ului am ramas foarte surprins de ph-ul sucului respectiv 5,1ph adica acid. ma intreb acum o fi bine?ma simt dezorientat si nu stiu de unde sa incep.
ApreciazăApreciază
Vali, studiaza acest site din scoarta in scoarte si te va ajuta. In general daca sucurile sunt facute din legume pesticizate au un pH scazut si mai ales daca le storci cu un storcator centrifugal, care incinge sucul si-l transforma intr-o supa calduta de fructe si legume care este mai mult acid decat alcalin prin incalzire si infierbantare. Intereseaza-te in zona, fiindca sigur sunt ferme la distante mici de oras care au produse mai naturale si proaspete. Investeste in mancare sanatoasa si vei vedea diferentele. Nu te multumi cu mancarea veche de la supermarket si cauta sa investesti in sanatatea ta cat se mai poate. Cu bine si mult succes!
ApreciazăApreciază
Ligia,
Te rog, spune-mi, ai auzit de cei de la „miere-vie.ro”? Sunt de incredere? Daca nu, ce apicultor poti sa recomanzi care are miere 100% naturala, neprocesata termic sau chimic? Am auzit de cei de la „fagurele cu miere” dar au preturi Putin Mai mari. Iti multumesc si inca o data multumesc pentru mailul cu gradinita :).
O zi cat Mai placuta,
Ileana
ApreciazăApreciază
Ileana, nu am auzit de ei insa poti incerca. Vino la Raw Generation Expo pe 7 octombrie si acolo vei intalni apicultori care au miere de incredere.
ApreciazăApreciază
buna seara, eu am o afectiune mai ciudata pe care medicii pana acum nu au reusit sa o rezolve sau sa ii gaseasca o cauza anume( eman permanent miros de …gaze de2 anifara sa simt nevoia , si fara sa fiu balonata, activitatea de zi cu zi e aproape un cosmar!) . am incercat sa tin dieta raw in speranta unei imbunatatiri dar dupa 1,2 zile ma arde stomacul foarte tare, merg la toaleta foarte des, si mi-e permanent foame! intrebare: dieta raw poate fi tinuta de orice persoana? sau este mai bine sa revin la a manca preparat termic. multumesc
http://www.meboresearch.org/bodyodor.html
http://forums.bettermedicine.com/showthread.php/30402-foul-body-odor-that-smells-like-feces
http://www.ibsgroup.org/forums/forum/17-gas-leaky-gas-lg-flatulence-bloating-incontinence-fecal-body-odor/page__prune_day__100__sort_by__Z-A__sort_key__last_post__topicfilter__all
ApreciazăApreciază
Yolanda, alimentatia raw poate fi tinuta in orice fel de boala, intrebarea este cum o tii? Consumi zilnic 2 L de sucuri verzi, 2 doze de suc de grau proaspat, vlastari la fiecare masa, multe frunze verzi si cruditati in stare proaspata etc. Vezi te rog aceasta postare, aceasta cat si aceasta. Sunt multe postari care te pot ajuta insa trebuie sa studiezi acest site. Nu trebuie nimic tinut dupa ureche, ci cu multa informatie la bord sau sub instruirea unei persoane cu experienta se poate rezolva situatia. Mancarea raw in general este satioasa si nu trebuie sa-ti fie foame, insa daca mananci doar salate/fructe normal ca dupa cateva minute iti va fi foame. Vezi retetele de pe acest site, video-uri. Multa sanatate!
ApreciazăApreciază
Buna Ligia! Blenderul pe care il folosesti tu in filmuletele din emisiunea „Ligia’s Kitchen” este Vitamix TNC 5200, cel care are puterea de 1200W? Si daca este acela, este cel nou sau cel vechi? Pentru ca am inteles ca a aparut si unul nou. Eu as vrea neaparat sa cumpar unul la fel pentru ca am vazut cat de bine proceseaza al tau. Tu de la ce firma l-ai cumparat? Mersi mult!
ApreciazăApreciază
Delia, Vitamix-ul meu are mai mult de 10 ani si l-am luat din SUA. Si da, ste un model vechi si care functioneaza ca nou si in ziua de astazi. Modele noi apar in fiecare an, sunt unele pentru uz industrial si unele pentru bucataria de zi cu zi. Aici le poti gasi pe cele pentru uz normal si care se gasesc in Romania. Cu bine!
ApreciazăApreciază
vreau sa va intreb in legatura si cu cartofii se pot consuma si cruzi sau numai termic
ApreciazăApreciază
Se pot consuma cruzi fara probleme in salate cu maioneza/dressing-uri raw sau diverse feluri de salate, insa trebuie sa fie naturali si nu cumparati de pe piata. Sucul de cartofi cruzi este de asemenea recomandat pentru ulcer.
ApreciazăApreciază
buna ligia,am si eu o intrebare. pe f multe site-uri am vazut seminte pt germinat bio chiar si la 3 ron o punga .TOTUSI MIE IMI PAR CAM IEFTINE TOTUSI PT A FI ADEVAR AT CA SUNT BIO.Unde pot testa daca aceste seminte sunt bio? Multumesc mult
ApreciazăApreciază
buna,
Te citesc de putin timp, dar ai capacitatea sa insufli o mare incredere si de aceea indraznesc sa te rog sa imi descifrezi putin din aceasta necunoscuta care este pt. mine raw veganismul, eu fiind carnivora, dar convinsa ca nu e sanatos. Eu am citit despre aceasta alimentatie doar pe net, pe site-ul tau, la altii si in special pe cel al Cristelei Georgescu, ea avand un meniu pentru bebe (ma intereseaza pt. ca si eu am o fetita de un an si trei luni).Fetitei mele ii dau mancare gatita(carne oua), lapte capra crud si ii fac deserturi pe baza de mei fulgi ovaz quinoa, fructe uscate, susan, migdale, pudra roscove, ce am prins si eu in zbor de la Cristela, pe care o admir enorm ca pe tine.Dar din cate am inteles, poare gresesc insa, tu recomanzi germenii si vlastarii de cereale si nu si pe cele integrale. Multi contrazic aportul sanatos al acestora, din cauza acidul fitic si a lectinei care impiedica absorbtia unor minerale, etc.Stiu putin si ma tem sa nu ii fac rau fetitei, luand de ici de colo retete, fara a fi citit carti de specialitate. Imi doresc f. mult sa ii ofer si alimente nutritive, dar nu stiu exact ce e bun
sau rau, ce cantitate zilnica sau saptamanala pot sa ii ofer dintr-un anumit aliment, ce combinatii, procedee de pregatire ale acestora, etc. nu stiu daca ai abordat acest subiect, dar dc. nu indraznesc sa te rog sa-mi spui cum ai concepe tu un meniu pentru un bebe peste un an, care mananca si carne(in familia mea extinsa se mananca multa carne si mi-ar fi f. greu sa o elimin din meniul fetei care o adora din pacate), astfel incat acesta sa anuleze
din efectele negative ale ei, si sa aduca si un aport de vitamine si minerale necesare organismului? Esti un mentor si un om minunat si faci atat de multe, tu chiar pretuiesti timpul.
ApreciazăApreciază
Am uitat sa mai spun ca fetita mea bea mult ceai, baby drink, pe care as vrea sa il inlocuiesc cu o varianta sanatoasa, daca exista.Multumesc
ApreciazăApreciază
revin cu o alta intrebare referitor la mei daca se poate consuma crud sau doar termic
ApreciazăApreciază
Buna Ligia! Ma bucur ca am descoperit site-ul tau! Am nevoie de germeni de broccoli sau de capsule care sa contina substanta suflorafan care am inteles ca este buna pt vindecarea Helicobacter pylori.baietelul meu de 2,5 ani a fost testat pozitiv si eu si sotul meu la fel.Sper sa ne poti ajuta cu info.Multumim anticipat!Seara buna!
Adonia,Severin
ApreciazăApreciază
Adonia, vlastari/germeni de broccoli poti comanda online de la Raw Vegan Mall si vezi ca pentru helicobater este foarte buna si mierea de manuka cu + cat mai mare, peste 16 din cate stiu. Se poate gasi tot online.
ApreciazăApreciază
buna Ligia ,am si eu o nedumerire ,tocmai ce mi-am pus in functiune sreshlife sproterul dar este o problema. capatul acela de sus care trebuie sa stropeasca nu se invarte
ApreciazăApreciază
Maria, ia legatura cu distribuitorul care ti-a trimis produsul fiindca nu am fost noi. Pe Raw Vegan Mall promovam firme din intreaga tara si nu raspundem de toate. Uite-te pe factura fiindca acolo e trecut sigur numarul lor de telefon. Cu bine!
ApreciazăApreciază
stiu ca nu voi raspundeti ligia,ma gandeam ca poate stii cauza
ApreciazăApreciază
E sigur ceva in neregula cu aparatul si eu nu te pot ajuta fiindca nu l-am folosit. Noi ne-am cumparat Easy Green acum vreo 2 ani si anul asta ne-am mai luat unul, ca nu facea fata la doua persoane 🙂
ApreciazăApreciază
Buna Ligia,am vazut pe youtube ca la sprooter se mai foloseste peroxid de hidrogen.Intrebarea mea este;unde gasesc acesta si sub ce forma-praf sau lichid? Multumesc mult pt rabdarea si amabilitatea ta.
ApreciazăApreciază
peroxidul de hidrogen este apa oxigenata si se gaseste la orice farmacie, insa spune pt ce iti trebuie deoarece variaza concentratia daca e pt uz extern sau intern
ApreciazăApreciază
Peroxidul de hidrogen cel adevarat (indiferent de concentratie) nu este apa oxigenata ci se numeste peroxid de hidrogen si este mult mai puternic (inflamabil si letal daca este baut). Se elibereaza foarte greu la farmacie din cauza asta, am luat noi asta vara pentru piscina.
ApreciazăApreciază
Salut Ligia,
Stiu ca modul de viata pe care il promovezi se refera la mai multe aspecte din viata noastra: hrana, apa, cosmetice etc cat si medicamentatia pe care o folosim ( daca o folosim ) si din cauza aceasta as vrea sa te intreb ce parere ai despre folosirea anticonceptionalelor?
ApreciazăApreciază
Steriletul si prezervativul sunt dupa mine cele mai bune metode de prevenirea unei sarcini nedorite. Exista si anticonceptionale slabe care se pot lua, spre exemplu Valette care poate fi cumparat doar din Germania, si care are cel mai slab dozaj de hormoni dintre toate anticonceptionalele din lume. Insa, depinde de corpul fiecaruia si de posibilitatile materiale. Cu bine!
ApreciazăApreciază
Am gasit intre timp un studiu foarte interesant facut de dr.Helen Fisher legat de schimbarile fizice/comportamentale date de anticonceptionale.
http://www.msnbc.msn.com/id/33199927/ns/health-womens_health/t/pill-makes-women-pick-dad-over-cad/#.UI7mtoY4R8E
Multumesc frumos de raspuns si sfaturi.
ApreciazăApreciază
Buna, Ligia! Da-mi voie mai intai sa te felicit pentru toate actiunile voastre pentru promovarea unui stil de viata sanatos! Am participat cu drag la ultimele 2 editii ale targului raw de la Rin si la ultimul chiar am castigat la tombola 🙂
Am o mare rugaminte, poate poti tu sa ma ajuti…mama mea sufera de metaplazie gastrointestinala si desi a facut diverse tratamente recomandate de medici, nu vede nicio imbunatatire. Eu i-am recomandat sa manance cat mai multe cruditati, insa stomacul ei nu le tolereaza si se simte si mai rau. Imi poti recomanda un medic bun in zona Ardealului? (Medias, Targu Mures, Cluj), care sa o poata ajuta si care sa ii recomande si un stil de viata sanatos, adaptat bolii ei?
Multumesc din suflet, Nina
ApreciazăApreciază
Buna Nina, acum am citit randurile tale si eu iti pot recomanda din tot sufletul un medic specialist in fito si apiterapie, dr. Mirela Strant, Cluj Napoca. O poti gasi la Casa Bio din Cluj ( str. Republicii ) sau daca dai search pe google gasesti adresa de email sau nr. telefon. Recomandarea este facuta cu multa incredere, este un foarte bun medic pe diete naturiste si raw wegane si de asemenea este deosebita si ca om ( o persoana pozitiva, calma, modesta,…etc.)
Mu;lta sanatate mamei si tie!
ApreciazăApreciază
buna ligia av ave si io niste antrbari daca sti sami dai vrun sfat bineanteles ce ar trebui sa fac sa scap de tiroida autoinmunda de ovare polichistice sindromul pcos sufar de obezitate am 1,74 si am 95 kl am cm neregulat mam saturat sa eu atate medicamente te rog dami un sfat .ati multumesc
ApreciazăApreciază
bunaziua va cer ajutorul intro problema de aproximativ 3 ani am o durere in piept daca inainte o aveam numai noaptea acum o resimt si ziua si de 10 luni sufar de hiperaciditate pirozis ragaieli dupa si inainte de masa probleme cu respiratia palpitatii la inima mentionez ca sufar si de astm bronsic din copilarie ma trezesc in cursul noptii mi se usuca gatul si ma ia cu ameteli am fost la urgente de unde ma trimis inapoi la medicul de familie ce medicament credeti ca medicament mar putea ajuta va multumesc cu respect o zi buna
ApreciazăApreciază
Ligia, de la tine n-am „auzit” niciodata de dejunul Kollath. ai vreo parere despre el?
ApreciazăApreciază
Buna ziua tuturor, buna Ligia,
Eu si sotul meu am devenit raw 100% de vreo 2 saptamani si ne simtim foarte bine.Am trecut la 100% raw deoarece sotul meu are niste probleme de sanatate si speram sa le rezolve asa.
Intrebarea mea este ce facem cand suntem invitati la masa, avem intruniri, banchete sau trebuie la randul nostru sa invitam persoane la masa?
Din pacate procentul celor care sunt raw este extrem de mic si nici nu putem impune nimanui care ne vine in vizita sau celor pe care ii vizitam sa fie raw!
Ela
ApreciazăApreciază
Sarut mana Lidia!
Sunt incantat ca sunt oameni care mananca sanatos si as avea doua intrebari:
1. de ce nu iti suplimentezi DZR zilnica cu un aport de vitamine, minerale si fitonutrienti ce nu sunt sintetizate chimic, este un brand numarul unu de departe, si totul este natural, mai intereseaza-te. Fiindca am inteles ca esti graviduta. 🙂
2. ce parere ai despre Studiul China despre care cu siguranta ai citit:
Dă clic pentru a accesa T%20Colin%20Campbell%20Studiul%20China.pdf
Multumesc si bafta in continuare 🙂
PS: imi plac sucurile tale, si am mai diversificat si eu unele a.i. am descoperit si alte arome cu proprietati nutritive exceptionale. 🙂
ApreciazăApreciază
Gely, te invit sa citesti postarile pe care le-am scris despre sarcina mea, in care precizez ce suplimente iau. Legat de Studiul China, este o carte pe care o recomand celor interesati in domeniu. Cu bine!
ApreciazăApreciază
Multumesc de raspuns, insa nu inteleg de ce „domeniul” Studiul China” nu are fi si domeniul tau, fiindca pana la urma abia cu cativa ani in urma studiul a fost dat publicitatii, aratand lumii problematica proteinei animale.
Atata timp cat tu promovezi acest stil de viata sanatos de ce nu explici argumentele? Pe ce studiu te bazezi de fapt? De unde ai primit aceste invataminte, si o spun cu mana pe inima, ca pe mine studiul China mi-a intors toate informatiile pe dos ce le-am invatat in scoala. Nu vreau sa par tendentios 🙂 o spun foarte calm, chiar daca unele cuvinte par a tipa in gura mare 🙂
Acel studiu este bazat pe experientele a diverselor stiluri de viata din lumea intreaga. Si s-au investit miliarde de dolari, (pentru cu totul altceva), oare de ce sa nu profitam de o informatie corecta pentru sanatatea noastra, datorita unor doctori straluciti care nici macar nu stiau unde va duce rezultatul? Si apropo studiul inca este in desfasurare…
Inca o data, eu cred ca trebuie promovata sanatatea, si informatiile sanatoase 🙂
O zi excelenta
Ps: iei cam putine vitamine, minerale si nutrienti conform DZR 🙂
Iar noi in Europa de est suntem putin diferiti fata de americani 🙂
ApreciazăApreciază
Ligia, as vrea sa mi iau mixer de la Vitamix, dar nu stiu care ar fi mai bun.
Vitamix – Mixeur Blender Vitamix 5200
Vitamix – Mixeur Blender Vitamix Super 5200
Vitamix – Blender Vitamix Super 5200 Inox
Iti multumesc!
ApreciazăApreciază
Cumpara modelul care iti place, fiindca toate sunt bune.
ApreciazăApreciază
Iti multumesc, Ligia! Mie toate imi plac, diferenta de pret nu e mare, dar vroiam sa stiu daca unele sunt mai bune decat altele.
ApreciazăApreciază
Draga Ligia,
Am renuntat la carne, lactate si oua acum ceva timp si as vrea sa imi fac niste analize, sa ma asigur ca totul e in regula. Ce analize sunt recomandate?
Multumesc,
Anne.
ApreciazăApreciază
Draga mea, eu cand imi fac analizele fiindca tot mi se iau probe si sange, le fac pe toate. Multa sanatate!
ApreciazăApreciază
Iti multumesc. Asa voi face.
ApreciazăApreciază
buna Ligia, de curand am facut o sinuzita maxilara acuta complicata cu otita bilaterala acuta.Am auzit de un tratament natural ce contine o enzima extrasa din viermi de matase cu care in germania sua si japonia s-ar trata sinuzita cronica.Ai cunostinta de asa ceva? efecte adverse? te rog mult daca poti intreba pe cineva din afara daca stie ceva, inainte sa ma apuc sa iau .Multumesc mult .
ApreciazăApreciază
am uitata sa-ti zic- MEDICAMENTUL SE NUMESTE SERRAPAPTASE
ApreciazăApreciază
Buna Ligia,
M-ai putea ajuta te rog cu niste sfaturi in legatura cu intarzierea/reglarea ciclului menstrual? Ceva remedii naturale.Mentionez ca nu am mai avut ciclu de 3 luni si imi doresc sa raman insarcinata. Multumesc.
ApreciazăApreciază
Alicia, daca esti vegana e normal sa nu ai menstruatie. Iti trimit pe email un articol care dovedeste ca nu trebuie neaparat sa ai menstruatie pentru a avea ovulatie. Eu sunt un exemplu viu.
ApreciazăApreciază
Buna Ligia! Si eu am aceeasi problema cu menstruatia..mi-a venit acum dupa 2 luni de pauza si chiar m-am ingrijorat…am facut legatura cu schimbarea alimentatiei , adica de la ovo-lacto vegetariana la vegana…..in plus am foarte multe cosuri care imi apar frecvent la interval de cateva zile altele si altele..nu stiu ce sa mai fac….Ai putea sa imi trimiti si mie pe mail acel articol depre care ai scris mai sus? Multumesc mult!
ApreciazăApreciază
Cosurile si alte semne, intervin din cauza detoxifieri care se va produce in corpul tau pentru cine stie cat timp. Se spune ca, corpul se curata timp de 7 ani de toxinele acumulate in ani, mai ales daca ai avut chiar si o alimentatie ovo-lacto-vegetariana care pentru mine oricum nu este ok ci chiar mi se pare daunatoare fiindca toata lumea face abuz de lactate, care sunt extrem de nocive pentru sanatatea interioara si in special hormonala. Indiferent daca lactatele si ouale sunt luate din surse sigure, ele contin hormoni care ajuta animalele si pasarile sa creasca iar noi nu avem nevoie de acei hormoni care produc dereglari in corpul uman. Articolul de care spuneam se poate gasi aici, insa iti recomand cartile din subsolul „rezumatului” care prezinta subiectul mai pe larg si mult mai amanuntit.
ApreciazăApreciază
Draga, Ligia imi spui te rog ce sursa de vit. B 12 as putea sa ii ofer copilului meu de 2 ani? In cateva articole citite am vazut ca noi nu am avea nevoie de vit B 12 deoarece ea este produsa de corpul nostru…dar…nu stiu ce sa cred….multumesc mult!
ApreciazăApreciază
Marya, verifica articolele (aici si aici) de pe site-ul meu referitoare la B12. Cu bine!
ApreciazăApreciază
Buna Ligia,
In primul rind felicitari pentru bebe, e o mare binceuvintare un copil in familie si in al doilea rind felicitari pentru blog- sursa vie de informatie:)
De mult iti urmaresc blogul, si incerc sa abordezi o alimentatie cit mai sanatoasa si corecta. Insa problema cea mai mare este ca in Rep. Moldova nu avem nicaieri un magazin specializat unde am putea gasi produse raw, seminte, etc. Eu inca nu am adaptat nici un stil vegan sau raw, vreau sa fac trecerea lenta si corecta ca organismul meu sa nu aiba de suferit fr mult si nici sa i ofer un stres continuu. Mii greu ca nu gasesc multe lucruri de care as fi fr incintata sa le procur si sa le folosesc. Intrebarea mea este aveti livrare si inafara tarii? sau doar in tara. Si daca da unde as putea afla detalii/ posibilitati de a-mi procura chiar si acel Dentiren care am citit o gramada de lcururi bune, as vrea sa-l achizitionezi,
Multumesc mult.
Mariana C.
ApreciazăApreciază
Mariana, multumim frumos! Din pacate la Raw Vegan Mall noi promovam diverse magazine care se afla in colturi diferite de tara si fiecare are politica lui de livrare. Multi nu trimit in Republica Moldova si cei care sunt de acolo, aranjeaza cu rude sau prieteni din Romania sa le livreze odata pe luna ce au nevoie. Cu bine si mult succes!
ApreciazăApreciază
buna-intrebare: pot combina 50 de caiuri pt a face unul singur? vreau sa beau 2 litri timp de 2,3 luni ,oare este mult si este periculoasa combinatia atator ceaiuri?
ApreciazăApreciază
Ligia multumesc mult pentru promptitudine, unde pot gasi aceste magazine online sau unde pot gasi lista oraselor unde se gasesc produsele? poate gasesc prin cineva sa achizitionezi. Eu am o fetita de 1.6 luni si vreau sa ii dau si eu spirulina in ce cantitati oare io pot oferi? Tot din blogul tau am aflat despre miracolul acestei plante si chlorella , azi le-am achizitionat de la buimedigruen, sunt din germania, scriu ca sunt 100% naturale.
multumesc mult de tot
cu drag
Mariana
ApreciazăApreciază
scuze de greseala, este de la bio medi-grun.
ApreciazăApreciază
buna as avea si eu o intrebare v as ruga sa ma ajutati am un nepotel de doua luni si plange tot timpul si cand e flamand si satul doarme f putin 5¬ 10 minute si tot timpul trebuie sa l tii in brate ca sa nu planga se zbate ,isi freaca nasucul ………..intrun cuvant e f agitat nu mai stim ce sa i facem am fost la doctor si zice ca nu are nimic . va rog un sfat suntem nedormiti si epuizati de atata oboseala
ApreciazăApreciază
Daca nu sufera de nimic as vrea sa-mi dai amanunte um a fost nascut (prin cezariana sau natural), daca a avut probleme la nastere? Toate acestea ar putea fi conectate si poate copilul incearca sa se vindece prin plans de traumele avute la nastere. Iti recomand cartile psihologului si specialistei internationale Alethei Solter, care spune ca toate aceste traume cauzate de nastere trebuie sa se vindece printr-un plans de cel putin 2-3 h pe zi, si mai pronuntat in jurul orei cand copilul s-a nascut. Vezi video-ul acesta iar ca metoda de linistire a plansului, puteti apela la metoda recomandata de Dr. pediatru Harvey Karp, vezi video aici. Mult succes!
ApreciazăApreciază
buna ligia, multumesc mult pentru pentru proptitudine,in cateva cuvinte iti voi explica cum a decurs nasterea, ,travaliu a durat 11 ore a fost internata la ora 7 dimineata , la ora 10 i sa facut epiduralul dupa scurt timp a amortit partea numai partea stanga continuind sa aiba dureri pe la ora 14 a fost dilatata complet dar i sa spus ca sa astepte pana coboara copilul. pana la ora 18 nu sa facut nicio miscare ,pe monitorul copilului deja inimioara lui nu mai batea normal au chemat alti medici si moase de pe sectie si au hotarat sa ao opereze de urgenta .monitorul bebelusului a fost oprit si nu stiu de ce eu cred ca medici au crezut ca deja e mort.v as ruga daca stiti ceva ca sa ii creasca cantitatea de lapte are momente din zi cand nu are lapte si ii dam supliment nutriben
ApreciazăApreciază
A fost clar un traumatism la nastere pentru copil. V-ati uitat peste ce v-am dat? Despre lactatie sunt atatea metode naturale si daca nu poate apela la ceaiuri de fenicul sau altele, poate sa apeleze la pastilele vegane care re-pornesc lactatia in 24h, care se numesc More Milk si se pot cumpara de aici. Sanatate!
ApreciazăApreciază
BUNA VA MULTUMESC F MULT PENTRU SFATURI, DA AM VAZUT VIDEO SI FUNCTIONEAZA ..EU LOCUIESC IN SPANIA CUM SA FAC CA SA CUMPAR PASTILELE RECOMENDATE DE DV. MULTUMESC MULT
ApreciazăApreciază
Buna Ligia. Imi poti spune ceva despre fitoestrogeni? Sunt la fel de periculosi ca cei sintetici? Am gasit un tratament pentru hirsutism cu seminte de marar , mur ,anason si alte plante si as vrea sa stiu daca sunt si efecte adverse.
Un regim raw vegan da rezultate in acesta problema?
Despre homeopatie ce crezi? Ajuta?
Multumesc.
ApreciazăApreciază
Alina, nu sunt periculosi precum cei sintetici insa trebuie folositi cu masura si cu precautie. Mergi si pe un tratament homeopat fiindca sigur te va ajuta. Raw food ar fi ideal si ar rezolva problema, insa nu este suficient. Echlibrarea trebuie sa se faca incepand cu mintea, trupul si spiritul, fiindca de multe ori degeaba mancam sanatos daca avem mintea nevindecata. Vezi postarea Mancam sanatos dar totusi ne imbolnavim. Multa sanatate!
ApreciazăApreciază
Multumesc mult Ligia pentru raspuns.Multa sanatate tie si copilasului tau. Ce tip de alimetatie vei alege pentru el? Vegan? Raw vegan? Cum reusesti sa impaci parerile tale despre alimenatie cu cele ale pediatrilor?
ApreciazăApreciază
Scuze, in graba am scris altceva in loc de alimentatie. 🙂
ApreciazăApreciază
Alina, eu voi face cum cred eu ca este bine pentru copilul meu indiferent de parerile altora. Oricum in perioadele cand vom fi in Romania si vom avea urgente, vom apela la medici homeopati.
ApreciazăApreciază
Saptamana trecuta am urmarit documentariul Fat, Sick & Nearly Dead si pentru ca era cu traducere l-am pus pe blog si l-am recomandat mai departe.Ma bucur ca l-am gasit si aici la tine . Inseamna ca am facut o recomandare buna 🙂
ApreciazăApreciază
buna, Ligia!
de vreo 4-5 luni mi-am schimbat un pic stilul de alimentatie, adica nu mai mananc carne. si incerc, cat de mult se poate, sa mananc preponderent vegetale.
sunt intr-o perioada in care gandesc cam negativ, sunt cam depresiva… ma gandeam ca exista un aliment / ingredient special care face minuni in perioadele astea de „tulburare” si care ridica cumva moralul. te rog sfatuieste-ma…
multumesc!
ApreciazăApreciază
Ana, toate alimentele vegetale curate ridica moralul insa tu esti cea care trebuie sa lucrezi cu moralul tau, cu emotiile si cu starile negative, asa cum luptam zilnic si noi cu ele. Trebuie sa te educi sa le inlocuiesti cu stari bune, curate, frumoase, pozitive si sa le elimini cat se poate de mult din viata ta. Toti prin natura noastra le avem in minte si toti suntem urmariti de ele, insa eu una nici nu le accept prin preajma mea sau le gasesc cauza si le dau afara. Daca sunt persistente le poti identifica, cautand movitul si vei vedea ca multe sunt doar in mintea noastra si ca nu sunt reale. Trecutul de cele mai multe ori ne urmareste, insa nu traim in trecut ci acum, in prezent deci nu ne mai poate afecta fiind un capitol incheiat. Sunt foarte multe carti educationale care te pot invata cum sa faci asta, fiindca asa intr-un comentariu nu iti pot explica eu prea mult. Cauta cartile lui Deal Carnegie, tiparite la Curtea Veche plus multe altele.
Alimentatia este importanta, insa si educarea mintii, trupului si sufletului trebuie pusa pe primul loc. Multa sanatate!
ApreciazăApreciază
super …
ApreciazăApreciază
Buna Ligia–vreau sa te rog sa-mi raspunzi ,cum sa rezolv o problema a stomacului –am aciditate ,colita si o gastrita –am eliminat laptele si derivatele lui ,folosesc doar mancare fiarta ,acum am cumparat o punguta cu seminte de in care , am s-o folosesc cum ai dat sfaturi la toti prietenii tai de pe site …vreau sa te intreb ce sa fac suplimentar ,sa scap de aciditate si durerile de stomac –de doi ani ma chinui cu Omez si Dicarbocalm –cu mult respect ,astept raspunsul Dvs .
ApreciazăApreciază
Anca draga, nu face nimic dupa ureche. Iti recomand o lista de medici naturisti sau vegani din Romania care te-ar putea ajuta. Pana atunci, vezi care dintre variantele de mai jos te pot ajuta. Toate vindeca nu doar aciditate, colite si gastrice ci si ulcere in stadii inaintate: 1. Suc de cartof crud, o cura de 10 zile cate un pahar de 3 ori pe zi pe stomacul gol. 2. Cura cu argila de Algo (vezi site-ul lor pentru info). 3. Suc de varza, tot 10 zile baut la fel ca sucul de carfoti. Sanatate!
ApreciazăApreciază
buna ligia.stiu ca am prob cu fierea,ce sa fac,cand beau suc de cruditati ma ia durerea de fiere (morcov,mar si sfecla rosie)
ApreciazăApreciază
Maria, incearca sa bei sucuri din frunze verzi, lasa combinatie mar, sfecla rosie ca e invechita si nu este acceptata de orice sistem digestiv. Tu daca ai probleme cu fierea nu trebuie sa combini legume cu fructe, mare grija, ci poate doar frunze (care nu intra la categoria legume) cu putine, dar foarte putine fructe. Vezi Cartea de bucate online, categoria Racoritoare. De asemenea, urmeaza si sfaturile de aici. Sanatate!
ApreciazăApreciază
multumesc mult pentru sfaturi
ApreciazăApreciază
As dori sa cupar cartea despre germeni si vlastari. Unde o pot gasi?
ApreciazăApreciază
Stocul s-a epuizat de mult si cartea urmeaza sa fie retiparita anul asta speram.
ApreciazăApreciază
De prea de curand am gasit timp pentru informare… asa ca sunt abia incepatoare in research pe aceasta tema a raw-food-ismului, dar sunt deja hotarata sa schimb modul de alimentatie si de viata al familiei mele. Intrebarea mea ar fi: am 2 copii la gradinita de stat (cu alimentatie traditionala, adica preponderenta cu carne, oua & co) si din pacate nu-mi permit (inca) o schimbare. Cum as putea suplini lipsurile din alimentatia lor maI bine? Eu m-am gandit la sucuri si smoothie-uri dimineata si salate si legume seara + lapte vegan inainte de culcare si eventual suplimente cu algele minune.
As aprecia mult parerea ta. Multumesc
ApreciazăApreciază
Este un inceput bun si cred ca daca le-ai face si dulciuri raw, in locul celor foarte procesate si pline de zahar ar fi superb. Mult succes!
ApreciazăApreciază
Servus Ligia. Multumim pentru informatiile utile pe care ni le transmiti mereu. Apreciez ca esti foarte activa chiar si in aceasta perioada de sarcina. As avea si eu o intrebare daca ma poti ajuta: Una dintre prietenele mele a nascut in mod natural o fetita sanatoasa, totul ok, insa de atunci are probleme cu digestia si este constipata indiferent de ceea ce mananca. Din aceasta cauza i-au aparut acum hemoroizi interni. Bineinteles ca medicii i-au recomandat medicamente, insa am vrea sa gasim remedii naturale. Eu am gasit niste ceaiuri, insa pe ele scrie ca nu sunt recomandate in timpul alaptarii. Ai idee ce ar putea sa consume in acest sens?
Iti doresc multa sanatate!
Cu drag,
Aurelia
ApreciazăApreciază
Aurelia, psyllium este rezolvarea constipatiei. Acest ingredient ieftin (seminte de psyllium) este regasit in toate produsele scumpe destinate constipatie, chiar este majoritar in acele produse. Sa mearga la orice farmacie naturista sau online si sa le caute. Sa inceapa cu o lingura pe zi si sa ajunga la 2 linguri pe zi, insa imediat sa bea cel putin 1-2 litri de apa ca sa ajute semintele sa se umfle si sa-si faca treaba in colon. Daca nu va bea apa, se va constipa mai mult. Se pot consuma inmuiate in apa, uscate sau se poate face o budinca precum budinca de chia. Si semintele de chia sunt exceptionale sau 1 pahar de apa calduta cu zeama de la o lamaie, in fiecare dimineata pe stomacul gol. Vezi ce functioneaza la ea. Multa sanatate!
ApreciazăApreciază
Multumesc din suflet Ligia.
ApreciazăApreciază
Buna Ligia! Da-mi un sfat te rog:cum pot suplimenta (sau cu ce) lipsa fierului si calciului, am ramas cu anemie in urma celor doua sarcini si am si alaptat.sunt vegetariana d multi ani dar nu mereu m-am hranit corespunzator!!mersi anticipat! nastere usoara!
ApreciazăApreciază
Adonia, la site-ul acesta daca vei cauta, vei gasi articole care prezinta sursele vegetale de calciu (vreo 4 articole) si fier. Sanatate!
ApreciazăApreciază
Buna Ligia.
Sunt noua pe aici, dar nu in ceea ce priveste hrana sanatoasa.Eu de 3-4 ani nu mai consum carne si rare ori lactate.Insa si asa organismul meu nu mai vrea sa manance nimic.Atunci am incercar totusi sa ma hranesc cat de putin cu alimente crude.Stiam despre tine insa nu am avut interesul pana acum sa vad despre ce este vorba.Mi se par foarte ok toate insa ceea ce ma uimeste fffffffffff tare sunt preturile aparatelor.Dar asta este, cine are un buget pe masura poate sa-si permita, nu vreau sa comentez.Intrebarea mea este, cu ce-as putea inlocui deshidratorul?Ma gandeam daca as folosi cuptorul electric la o temperatura mai mica, crezi ca are acelasi efect, sau eventual sa-l las sa se incinga si apoi sa introduc ingredientele care necesita deshidratarea?
Laptele de migdale este delicios.
Love&Light.
ApreciazăApreciază
Lumi, nimeni nu te pune sa cumperi aparatura recomanda care este pentru cei care sunt hotarati sa urmeze acest stil de viata pentru totdeauna. Cei care nu sunt inca convinsi sau care mai consuma mancare gatita, nu le trebuie decat un blender bun, peste 1000W care poate sa fie si de alta firma. Aparaturile sunt scumpe fiindca sa sunt in intreaga lume aceste aparate care tin zeci de ani. Deshidratoare exista si mai ieftine pe piata si daca nu vrei sa faci investitia, un cuptor electric usor incalzit te poate ajuta sau caloriferul ori soba teracota. Din nou, nu te stresa de aparaturi si fa retetele care nu necesita aparaturile pe care nu le ai. Mult succes!
ApreciazăApreciază
Bună Ligia! Am câteva întrebari la care m-aş bucura dacă as primi un raspuns. In primul rând, deserturile raw nu ingrasa? Atâtea nuci, migdale ba chiar cu curmale laolaltă (am inteles ca nu este deloc indicată combinarea lor) şi foarte multe linguri de ulei de cocos sau unt.. în al doilea aş dori sa slăbesc în jur de 10 kg dar nu pot renunta în totalitate la mâncarea gatita cum ar fi nişte ciuperci la cuptor sau peşte pe grătar (nu pot rezista peştelui) Îmi poti recomanda o dietă raw? În al 3 lea rând imi plac foarte mult fructele, dar cel mai des mananc mere româneşti, pomelo sau grapefruit, cam 2-3 fructe pe zi. Este o exagerare?
Mulţumesc anticipat şi sper ca îmi vei putea răspunde în ciuda maldarului de întrebari .
Madalina Cristache
ApreciazăApreciază
Ligia draga ,este normal ca la vegane sa se intrerupa menstruatia? Intotdeauna imi venea la fix cu mari dureri acum deloc trebuie sa maingrijorez?cum a stat treaba la tine inainte de sarcina?se intampla lucruri ciudate imi este nu pic teama……
ApreciazăApreciază
Da, procesul e treptat si dispare timp in care se produce in continuare ovulatia si femeile si barbatii devin si mai fertili. Dupa un timp daca mananci un procent mare de mancare gatita chiar si vegana se intoarce, insa nu apar durerile specifice si cantitatea este mai mica. Citeste aici mai mult despre „normalitatea” menstruatiei si in special cartile din subsol care spun mai mult.
ApreciazăApreciază
char,de ce se intrerupe menstruatia,care este procesul?
ApreciazăApreciază
draga Ligia cum ai trata la copilul tau o durere de urechi?nu vreau sa merg la doctor fiindca stiu ca o sa mi dea antibiotic….am facut un ulei de usturoi…..si azi noapte i am pus o picatura de suc de ceapa …asa fac intotdeauna .rezultatul e unul rapid benefic bineiteles insa acum …..dureaza mai mult de 24 ore, mai usor ce i drept dar durerea e prezenta.a avut un efect bun si catelul de usturoi bagat usurel in ureche, nu adanc bineinteles sa continui cu uleiul?azi am aflat de efectele benefice asupra multor afectiuni printre care si durerile de urechi
ApreciazăApreciază
Mary, ce varsta are copilul? Ai incercat lumanarile Tade? Se pot gasi la unele farmacii sau online. Sanatate!
ApreciazăApreciază
….are 9ani.cum as putea sa tratez dureri de urechi cu lumanari?
ApreciazăApreciază
Intereseaza-te pe Google despre efectul acestor lumanari te rog, fiindca timpul nu imi permite sa iti povestesc despre beneficiile lor.
ApreciazăApreciază
M am interesat si iti multumesc mult!si inca o intrebare chair tu esti?
ApreciazăApreciază
buna Ligia,vreau sa intreb si eu ceva: daca fac zeama de urzici la green power si beau aprox un litru pe zi este prea mult?ma gandesc la cant de fier sau sa nu se acumuleze plumb in corp
ApreciazăApreciază
Maria, sucul de urzici nu se bea in litri si in cantitate mare nu este recomandat fiindca este prea puternic la fel ca sucul de papadie, leurda, menta, patrunjel etc. Trebuie diluat cu alte sucuri verzi, din alte frunze si radacinoase. Foloseste zilnic cel putin o mana de urzici pentru suc si treptat poti introduce mai mult, insa nu exagera.
ApreciazăApreciază
am inteles,multumesc mult
ApreciazăApreciază
draga,Ligia de ce oare cind le spui oamenilor ce ai descoperit ,cred ca e un lucru deplasat?de ce oare eu constientizez ca este un pas ff important si ff benefic pt viata mea iar ceilalti sunt adormiti?de ce trebuie ca boala sa trezeasca la realitate lumea ?imi pare atat de rau ca persoane dragi mie nu iau in considerare ce le spun .faptul ca nu mai am dureri la menstruatie ….exact ca si contarctiile la nastere,si faptul ca nu sunt nevoita sa iau medicament inainte de menstruatie ,asa cum mi a prescris medicul , mia dat o forta uriasa imi a continua drumul deschis de Dumnezeu prin tine …am revenit la viata ,draga Ligia am invatat sa apreciez particica de pamant pe care o am in jurul casei ma uit laflori si ma bucur, la plantele salbatice care asteapta sa fie curatate ca eu sa mi urmez planul propus de a cultiva …inainte eram ca o epava tot tipul molesita fara chef de viata niciodata nu m am uitat la gradinita mea cu atat de mare entuziasm cu care o fac acum. acest stil de viata mi a dat putere energie mi a luminat mintea si sufletul ,nicidata nu am simtit bucuria de a privi o planta nu eram interesata de asa ceva …fiindca tot timpul eram obosita, lipsita de putere ,acum vibrez la verdele imens din fata mea, ma readuce la viata fiecare floricica .ceva s a schimbat nu mi vine sa cred ca acum am un interes atat de mare sa am propria recolta ….eu care si cand urcam scarile oboseam.. sap in gradina , curat , plantez cu o mare bucurie …..stilul de viata raw vegan iti curata mintea, te inveseleste, iti da putere, parca si sufletul se purifica te apropi mai usor de Dumnezeu prin rugaciune. totul devine un miracol .este prima oara in viata mea cind simt ca mananc ca sa traiesc ..nu mai ma pofte nu mi este foame, zaharul care il consumam zilnic sub diverse forme ,e o amintire acum de care nu mai am nevoie .nu am fost drastica am luat o usurel de teama sa nu ma reintorc .cu pasi marunti se ajunge departe asta imi doresc .ESTE ADEVARATca RAW VEGAN STYLE E UN MIRACOL LASAT DE Dumnezeu.iata ce spune Dumnezeu in vechiul testament in geneza 1*29 si DUMNEZEU A ZIS/iata ca v am dat orice iarba care face samanta si care este pe fata intregului pamant ,si orice pom , care are in el rod cu samanta aceasta sa fie hrana voastra.
iti multumesc Ligia!
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru marturie! Multa sanatate si bucurie!
ApreciazăApreciază
as avea o intrebare…..markus rothkranz ,cred ca sti despre cine e vorba,mananca floricele de pe campii si tot felul de frunze din padure…salbatice.am probat si eu iarba grasa din gradina mea care este foarte dulce .pot sa consum suc de iarba grasa?
ApreciazăApreciază
Da, Markus si altii promoveaza consumul florei spontane si este un lucru bun. Poti consuma iarba grasa, stirul, pirul, papadia, unele crizanteme, trifoiul, lucerna, traista ciobanului, musetel, galbenele si alte plante comestibile din gradina, insa intereseaza-te inainte daca sunt comestibile ca sa nu te trezesti ca au reactii adverse. Sanatate!
ApreciazăApreciază
Doamne Dumnezeule unde as putea sa ma interesez? ca daca as spune cuiva ca vreau sa consum iarba grasa m ar lua pe sus la psihiatru ca deja multi spun ca am luat o razna mai ales familia….oricum ceea ce mi se intampla e o binecuvantare o simt pe pielea mea .o sa ma descurc .iti multumesc frumos pt raspunsuri .
ApreciazăApreciază
Sunt carti in sensul acesta iar internetul e plin de informatii (poze, nume etc.).
ApreciazăApreciază
buna dimineata,Ligia !vreau sa te intreb daca e normal sa ma simt tot timpul satula fiindca nu mi mai este foame deloc , nu stiu cand sa mananc iar cand mananc o fac din responsabilitate ….ca trebuie sa ma alimentez. nu mai am pofte de nici un fel .seminte de chia consum cu apa fiindca nu mi plac preparate altfel, semintele de in tot asa imuiate apoi baute ce i drept nu mi prea place mancarea nsa nici pofte pt produse traditionale nu am ,beau un suc de fructe fiindca stiu ca trebuie sa l beau ,legumele la fel …..nu am senzatie de foame sau pofte ….e de bine sau de rau?tu mananci ca ti e foame sau ca trebuie?
ApreciazăApreciază
buna Ligia, Cum pot stopa senzatia de foame? mereu am o senzatie de foame, si anume de dulce si de piine….. nu imi pot explica…iti sunt fr recunoscatoare pu timpul acordat.
ApreciazăApreciază
Mariana, ai carente nutritionale in corp care se translateaza in pofte diverse. Vezi postarea aceasta te rog.
ApreciazăApreciază
Multumesc Lgia pentru raspuns. Eu folosesc in alimentatie practic mai toate din lista linkului dat, cu exceptia citorva.
Mai am o intebare, am o fetita de 18 luni si vreau sa i introduc in alimentatie spurulina, nu am gasit praf si comprimate sub forma de pastile, a cita parte as pute sa-i dau? eventual ma gindesc sa o pisezi praf si sai pun in supe, cereale etc. dar nustiu ce cantitate. Multumesc mult.
Sarcina usoara incontinuare iti doresc!
ApreciazăApreciază
Ii poti da cateva grame pentru inceput, 1-2 grame si pe parcurs ce creste, poti sa-i cresti cantitatea. Daca inca o alaptezi, poti consuma tu si se transfera la ea prin lapte.
ApreciazăApreciază
ce sa aleg intre deshidr sedona si excalibur,calitatic vorbind
ApreciazăApreciază
Excalibur mai bine cu termostat. La Sedona se strica foarte des ecranul digital sau se opreste in timpul noptii fara nici un motiv. Asa am pierdut eu tavi intregi de rosii feliate, pe care le-am gasit dimineata mucegaite.
ApreciazăApreciază
multumesc mult
ApreciazăApreciază
Buna.Am o problema la care momentan medicina clasica nu are nici un tratament eficace.E vorba de calcificarea ligamentelor laterale si spinale ale coloanei.vertebrale.Se manifesta prin pierderea elasticitatii coloanei, de la lombar spre cervical, senzatia de sudare a vertebrelor,rigiditate si dureri mari la miscari bruste..Acum 1 an s-a declansat incepand de la baza coloanei,in prezent ajungand pana la mijlocul coloanei.Sunt limitat in miscari si ma deplasez greoi,precum un urs.
Astept cu interes o recomandare cu o posibila pista de urmat pentru stoparea evolutiei , ameliorarea disconfortului si decalcificarea ligamentelor,intrucat simt ca exista dar inca nu am gasit-o.Pana acum am incercat medicamentatie si exercitii kinoterapeutice zilnice pentru coloana,fara nici un rezultat.In fiecare luna boala mai inghite o noua vertebra inca mobila.
Multumesc pentru oportunitate si timpul acordat.Sanatate si impliniri maxime.
ApreciazăApreciază
Buna ziua, din pacate eu nu ofer consiliere persoanala. Luati legatura cu un medic specializat in astfel de tratamente, pentru a va face un tratament personalizat. Vedeti postarea acestea in care ofer adresele si numerele de telefon ale medicilor din Romania sau a altor centre din alte tari. Sanatate!
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru raspuns si promptitudine.Am gasit in postare informatii foarte interesante pe care le voi incerca.Sanatate maxima!
ApreciazăApreciază
Buna Ligia!
Spune-mi te rog cum se prepara maioneza de avocado?
Am tot cautat dar nu am gasit.Poate nu stiu unde sa ma uit.
Multumesc frumos.
Love&Light.
ApreciazăApreciază
buana Ligia !vroiam sa te intreb daca hrisca poate fi consum ata ca atare ….imi place ca este crocanta …nu acea rumenita ci acea de culoare verzuie in stare pura dar negerminata..e ok ?
ApreciazăApreciază
buna ligia ,vreau sa cumpar un ionizator apa ,modelul kyk,de unde pot cumpara si filtrele care se schimba?
ApreciazăApreciază
Buna seara,
Cu toate gandurile bune si de sanatate pentru tine/voi si burtica 🙂 in mod special vreau sa te intreb care sunt temperaturile pe care le folosesti pentru legume si fructe (si care sunt acestea?) la deshidratat? Temperatura de la rosii e valabila si pentru vinete? Si durata in medie pentru legume si fructe care este? Multumesc anticipat pentru raspuns. Cu drag, cu bine, cu bucurie.
ApreciazăApreciază
vreau sa cumpar si eu ionizatorul KYK,dar ma intereseaza une gasesc acele filtre care se schimba ,si daca filtreaza si clorul sau mai bine zis ce nu poate filtra.
ApreciazăApreciază
De obicei cei care vand ionizatoare au si filtre de rezerva. Si da, filtreaza clorul si alte chimicale insa trebuie sa discuti cu distribuitorul si el iti va da o lista cu cate filtreaza respectivul filtru.
ApreciazăApreciază
se pot testa fructele si legumele undeva la noi in tara daca sunt modificate genetic si contin chimicale?
ApreciazăApreciază
Salut Ligia. Am si eu o intrebare. Poti sa-mi recomanzi un aparat de facut suc. Care sa faca suc si din frunze, am auzit ca nu toate aparatele pot sa faca acest lucru. Vreau sa incep o cura cu sucuri dar mai intai am nevoie de un aparat foarte bun.
Felicitari pentru tot ceea ce faci.
ApreciazăApreciază