Multi oameni mi-ai cerut sa-i ajut cu un meniu raw food cu retetele din prima mea carte scoasa in Romania. Marea majoritate a retetelor recomandate in acest meniu se gasesc in cartea mea, Retete Vegane Fara Foc care poate fi cumparata din orice librarie din tara, din supermarket, dar pot fi trimise oriunde in lume din 2010 incoace.
Daca aducem un procent ca mai mare de hrana vie in alimentatia noastra, nu va fi costisitor deoarece vom cumpara ingrediente locale cu exceptia nucilor de caju sau migdale, iar iarna si primavara vom folosi legume radacionase de pe piata cat si legume si fructe uscate de noi din timpul verii si toamnei (vedeti aici mai multe amanunte). Numai ca sa va dau un exemplu, din 200 gr de migdale putem face 2 l de lapte gras de migdale pe care-l putem pastra in frigider timp de doua zile, din pulpa ramasa fiindca il strecuram ca sa se asemene cu laptele obisnuit, din pulpa ramasa putem face o painica, niste batoane cu fructe si seminte sau un blat de tort. Si asta doar din 200 gr de migdale.
Pranz
Toate felurile de mancare chiar si cele vegane gatite, trebuie sa fie insotite de salate din frunze verzi sau iarna salate asortate de vlastari. Straduiti-va sa nu amestecati dulciurile, indiferent daca sunt fructe sau deserturi, cu felurile principale sau aperitive. Fructele trebuie consumate cu 30-45 minute inainte de masa. Orice intra in categoria „dulce” trebuie mancat la o masa separata si aceasta poate sa fie cea de dimineata sau pranz. Mancati un pranz obisnuit, asteptati 30-45 minute si apoi mancati unul din deserturile de mai jos.
Brownies din canepa
Un tort de frisca cu fructe (in cazul nostru visine)
Tort de inghetata
Urmatoarele sunt feluri principale care se pot manca la pranz.
Din painea din mix de seminte puteti face sandwich-uri diverse, spre exemplu cu sprouts si multe legume feliate alaturi de un hamburger incalzit la deshidrator. Painea se va usca la un dezhidrator, la un cuptor cu termostat (sub 40˚C), pe calorifer, la soare. O alta varianta ar fi sa preparati compozitia mai tare si atunci se poate manca ca atare si pastra in frigider.
Un sandwich cu branza de nuci, felii de avocado sau guacamole si felii de legume marinate
Supa de rosii (in alta zi o supa creme. Acestea pot fi incalzite la dezhidrator pentru cateva minute sau putem adauga apa calduta in loc de apa rece, atunci cand o preparam.
Zacusca Raw
Chiftelute
Spaghete din dovlecei/castraveti/gulii/ardei/morcovi si lista poate continua.
Masa de dimineata, pranz sau seara poate fi inlocuita cu succes de un smoothie din verdeturi
- trebuie sa nu fie foarte grea si consistenta
- o salata bogata in clorofila
- salatele mereu sa fie diferite, o salata de varza cu sprouts in ea, alta data o salata din kale sau salata de diverse soiuri
- cateva fructe precum, mere, grapefruit, pomelo, kiwi
- felii de lamaie, stropite cu putina miere
- 1/2 L de smoothie verde, baut din timp in timp cu inghitituri mici si foarte bine mestecate
- apa multa, dar nu inainte cu doua ore de culcare
- nu consumati alcool seara, va impiedica sa aveti un somn linistit
- mancati cu 2-3 h inainte de somn. Lasati timp stomacului sa digere tot ce are de procesat si asta ca sa va asigurati ca veti avea un somn linistit.
Pentru persoanele interesate sa slabeasca si sa se mentina exista cateva reguli de aur pe care le gasiti aici.
- Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
- Pentru retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
- Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
- Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.
Draga Ligia, sufletul meu vibreaza de bucurie ca existi si ca in sfirsit avem si noi, romanii, un exemplu si o sansa de a reveni la alimentatia normala -caci simt cu toti porii ca pentru alimentatia fara foc am fost creati. Dupa cum am inceput, ai zice ca sunt raw vegan de `n` ani de zile. Nici pomeneala, maninc de toate, insa de mic copil am fost inclinata spre crud, si apoi cu timpul, cu educatia si cu influentele societatii, m-am complacut in ceea ce parea normal si general acceptat. Dar acum ecuatia se intoarce cu susul in jos.. am copil si pur si simplu nu mai sunt multumita de mine ca nu-mi ascult vocea interioara si fac aceleasi greseli pe care le-au facut parintii mei cu mine. E greu pentru ca lupt si cu propriile conditionari, insa indemnuri vii -asa cum esti tu, imi dau incredere ca se poate! Pas cu pas, zi de zi. Mi-e si teama sa-ti comand cartea pentru ca am mai comandat si alte carti, de-a lungul anilor (toate ale Elenei Nita Ibrian si altii) si dupa ceva incercari nu prea stralucite de gatit fara foc, le-am uitat prin rafturile bibliotecii. Iar ceea ce mincam crud se rezuma imediat la vesnicele rosii cu caz/brinza si salatele de orice fel din gradina, insa niciodata n-am reusit sa maninc `verde cu verde`, adica nu doar salata ca aditional la ceva gatit. Asa ca de data asta voi lua lucrurile mai usor, voi incerca sa pastrez o zi anume pentru cruditati si voi aplica in acea zi retete de pe blog sau de oriunde. Cind ma voi simti destul de sigura pe ceea ce fac, voi mai alege inca o zi din saptamina si voi cumpara si cartea. Ureaza-mi succes, promit sa revin cu noutati! Inca un lucru: fetita mea are intoleranta la gluten, poate ai idee daca se gasesc pe undeva si fulgi din cereale fara gluten? Cu mult-mult drag si respect fata de implicare ta intr-un domeniu atit de folositor oamenilor, Claudia.
ApreciazăApreciază
Buna Claudia, si-ti multumesc frumos pentru fiecare cuvant de incurajare. In privinta cartii, nu trebuie s-o cumperi neaparat daca consideri ca nu vei avea nevoie de ea si va sta prafuita pe undeva. Legat de intoleranta la gluten, cum a zis si Mimi, hrisca, quinoa, amaranth-ul, mei-ul cat si semintele de fl. soarelui si dovleac, inul, chia, susanul, semintele de canepa, orezul, naut, lintea, faina de migdale. Sigur mai sunt si altele insa acestea nu contin gluten la modul cel mai sigur. Iti urez mult succes si tinem legatura!
ApreciazăApreciază
Ligia, as vrea sa stiu cum prepari tu amaranth, frisca, quinoa etc? Pe internet gasesc doar retete ‘fierte’.Iti multumesc.
ApreciazăApreciază
Multumesc, ca ne ajuti rapid. M-am gandit la un meniu, dar nu stiam cum. Acum e clar totul.
Am o intrebare: Unde gasesc eu acum frunze de salata, frunze de spanac, frunze papadie – pentru smoothie din verdeturi? Sau din ce il pot face?
Multumesc,
Carmen
ApreciazăApreciază
Carmen, frunzele se mai gasesc inca chiar daca a dat bruma, insa trebuie sa mergi la cineva care are curte. De pe strada nu este indicat. Insa pe piata se mai gaseste salata, patrunjel, frunze de gulie, de sfecla rosie, spanac, chiar si din acelea care arata foarte urat insa exista. De obicei poti vorbi daca gasesti vreo batrana de treaba ca sa-ti aduca a doua zi. Poti sa-l faci din sprouts, asta este varianta pentru iarna. Acestia pe timp de iarna se adauga si la smoothie sau la salate. Se pot face din diferite seminte https://ligiapop.com/2009/08/29/germenii-semintelor-sanatate-curatara/
Mult succes!
ApreciazăApreciază
Am facut o reteta de dulce din cartea ta, pe care am adaptat-o la ce aveam in casa si trebuie sa recunosc ca e delicioasa. Nu mi-am imaginat niciodata ca poate exista ceva atat de bun. Si chiar nu ingrasa. Eu fac cam de 2-3 ori pe saptamana cam de marimea unei cani de supa, din care mananca 2 persoane. Este foarte satioasa, iti potoleste pofta de dulce (o fac cu miere sau curmale) si este foarte sanatoasa.
De cand sunt vegana si nu mai mananc decat mancare gatita in casa, iar dulciurile constau in fructe si prajituri raw cu miere sau curmale am slabit aproape 12 kg, fara sa ma infometez si fara sa ma frustrez. Ba chiar am mancat destul de mult, pentru ca mancarea parca are alt gust. Pur si simplu papilele gustative s-au reeducat. Inainte nu mai simteam niciun gust. Asa mi-am dat seama ce au facut toate chimicalele din noi.
ApreciazăApreciază
Draga mea Adriana, nici nu stii cat iti multumesc pentru marturia ta. N-ai vrea sa scrii o postare despre asta, putin poate mai mult decat ai scris mai sus. Multa lume va beneficia dupa urma articolului. Esti o draguta, te pup!
ApreciazăApreciază
O idee grozava Ligia!!!! Cu siguranta le va fi multor cititori de mare ajutor!
Pt. Claudia – cel mai bine cumperi hrisca si o pui tu la incoltit ca sa-i dai fetitei tale, fulgii gata-de-cumparat nu sunt oricum asa de grozavi. Nici quinoa, nici amaranth nu contin gluten si incoltesc f. usor, nici meiul, dar acesta din urma trebuie consumat numai fiert.
ApreciazăApreciază
Mimi, multumesc mult ca ma ajuti cand n-ajung sa raspund. Te pup!
ApreciazăApreciază
Da!! Intradevar…am asteptat acest meniu raw………………..recomand tuturor dieta raw,
…….foarte bine ai facut Ligia!!! Ti-am urmarit blogul si il urmaresc, vad ca te-ai ridicat mult in media si te felicit mult pentru asta! Cineva trebuia sa redestepteze Romania!!!!…Domnul cu tine!!
ApreciazăApreciază
Fulgii de cereale presati la rece unde ii gasim?
ApreciazăApreciază
Se gasesc online sau in alte tari. In Romania pe la magazinele bio am mai intalnit, insa destul de scumpusori. Cei din comert sunt prajiti si extra rumeniti dupa presare, si sunt decat fibra presata si cam atat.
ApreciazăApreciază
Esti minunata 🙂 .
Va salut cu drag.
ApreciazăApreciază
Fulgii de cereale cred ca se pot face si in casa daca ai o masina de inox de facut paste,ii dai cu putin ulei pe tamburi(valturi) pt a nu se lipi de el si pui rasfirat semintele germinate,iar apoi le pui la uscat.Arata foarte bine preparatele tale,iar ideea cu incalzirea mancarii in deshidrator pt crudivori,e stralucita.I-ti dau si eu o reteta cu ciuperci crude de padure.ATENTIE(e doar pt cei care le cunosc foarte bine,pt ca se pot confunda foarte usor cu cele otravitoare).Ciuperca in discutie este:Macrolepiota procera(parasol,burete serpesc,piciorul caprioarei).Ea creste in padurile de foioase,in locuri inierbate din iulie pana in septembrie.carnea este alb rozalie cu gust dulceag asemanator alunei.Palaria este ovoida in faza tanara,iar apoi intinsa,in centru are culoare maro si este acoperita cu solzi bruni,dispusi concentric iar diametrul variaza intre 10-30 cm.Piciorul este alb galbui,la baza in forma de bulb,are un guleras dublu care este mobil,iar culoarea ciupercii mai ales la maturitate tinde spre rozaliu.Se poate confunda foarte usor cu alte ciuperci cu caracteristici asemanatoare dar acestea au sau o tendinta mai mare spre culoarea alba sau spre cea cenusie.Cel mai bine e sa cauti poze cu ea,iar si mai bine e sa ai un cunoscator al acestor ciuperci cu tine.Altfel e mai bine sa nu te hazardezi.Din diverse experimente am ajuns la aceasta ciuperca si consider ca e cea mai gustoasa in stare cruda.Cum se procedeaza cu ea.Se da jos pielita de pe palarie si se curata piciorul si se desprinde palaria de picior.Se spala bine sub jet de apa(dupa ce in prealabil s-a scuturat de pamant,resturi vegetale) si se scutura sa se elimine din apa.Se taie felii subtiri si se pune pt 5 ore la macerat intr-un amestec de:1 parte sos de soia light(Maxim) si 2 parti otet de mere.Se scoate si se trec printr-un jet de apa pt a elimina acreala.Apoi se preseaza pt a elimina o cantitate mai mare de lichid.Textura este minunata si gustul bun.De aici se porneste cu acest material de baza si se face ce combinatie dorim.Ciuperca nu se lasa cu zilele la macerat pt ca se acreste si nu mai e buna.Se poate pastra in lichidul de macerare dar nu are sens pt ca se acreste.Poate o solutie ar fi ca dupa macerare,spalare,eliminarea apei in surplus,sa se pastreze la congelator(dar nu stiu daca e buna solutia),eu o fac pe loc dupa culegere.Ciuperca poate fi facuta cu sos sub forma de papricas crud:de exemplu:smantana,putin usturoi presat,putin ulei,putina vegete pulbere fina,putina pulbere fina de hribe uscate si putin patrunjel verde taiat foarte marunt.Se poate amesteca cu:branza sau tofu,marar verde,ceapa maruntita,ulei si pune pe paine si garnisi cu:masline,rosii,etc.Ideea e sa se simta in amestec si ciupercile,nu doar branzeturile si verdeturile.Se pot umple:gogosarii,ardeii cu aceasta pasta si diverse alte combinatii.Inca o data,sa nu se apuce nimeni sa gateasca ciuperci de padure daca nu e foarte sigur pe ce a cules.Sunt atatea cazuri de otraviri in jur.
ApreciazăApreciază
De altfel si ciupercile Champignon se pot manca crude usor sarate sau in salate. Sunt foarte gustosi. Pentru cei care doresc senzatii tari … le recomand urechiusele ( galbiori, cantharellus cibarius) crude au un gust usor picant. Trebuie totusi sa revin cu avertizmentul lui Doru: doar pentru cei care cunosc foarte bine ciupercile, nu merita sa va hazardati. Eu insumi ceace nu cunosc sau nu sunt absolut sigur, le las acolo in padure neatine…
ApreciazăApreciază
Doru, tu ai facut fulgi asa cum ai descris, cu masina de facut paste? Chiar ti-au reusit? Am si eu o masina de asta. Si tot cautam o varianta la fulgii din comert, nu prea grozavi.
Sunt curioasa daca chiar ar iesi… si din ce seminte? Tu ce ai folosit?
ApreciazăApreciază
Buna ,
Imi zice si mie cineva de unde cumpar cartea asta? De unde o comand sau cum?
Se gasesc in Romania avocado? De unde il aduc? E scump? Momentan sunt plecata din tara dar revin in 2 sapt gata sa ma apuc de gatit pt mine de craciun caci ceilalti mananca carne acasa si vreau sa gatesc propriul meu meniu asa ca am nevoie de carte urgent !!!!
Multumesc, mor dupa situl asta 🙂
ApreciazăApreciază
buna ziua,
Am mancat doar ” mancare fara foc” cum ii spuneam pe atunci, timp de 2 luni. M-am adaptat f usor si m-am simtit excelent. Nu am avut puterea de a rezista altor tentatii si am renuntat, dar acum vreau sa revin la acest stil de viata pentru ca am vazut pe pielea mea cum ma simteam si cum aratam. Nu ma mai balonam cu toate ca mancam doar cruditati, talia avea dimensiunile normale. Cred ca acest stil de alimentatie si sunt convinsa e cea mai sanatoasa cale de ati ingriji organismul, mintea si sufletul.
iti multumesc ca imparti cunostintele tale.
ApreciazăApreciază
Cu mare bucurie, draga mea iulia! Si-ti multumesc pentru dorinta de a impartasii cu noi experienta ta!
ApreciazăApreciază
❤
ApreciazăApreciază
Am o problema…am incercat stilul asta de alimentatie raw, bine fara grau incoltit si alte chestii incoltite-inca dar ma balonez mereu, nu stiu ce sa fac…stau cu carbunele langa mine…alta problema, ma simt asa ametita, parca slabita, nu stiu…am mai fost vegetariana acum vreo 10 ani, dar atunci eram adolescenta, nu ma simteam asa…ma simteam grozav, eram energica si plina de putere, acu, la 35 de ani parca sunt o gaina beata! Cred ca pleaca de la creieri totul, ca ma gandesc totusi ca trebuie sa mananc si caren si oua, ca na, asa trebuie, nici eu nu stiu de ce…ajuta-ma sa trec de faza asta! Chiar e ok sa nu mancam carne, peste, branza, oua…?? eu vreau tare mult sa imi scj=himb total alimentatia, ca imi amintesc ce bine ma simteam cand eram vegetariana!! Analizele sunt ok, nu am lipsuri la nimic, de ce naibii am senzatia aia de lesinare asa? Trebuie sa mananc dulce? Singura chestie e ca am tensiunea mica, si medicul mi-a zis ca sa pap ciocolata neagra…si cafea! Ce sa fac? Sa iau suplimente ceva?
Multumesc, si scuze daca te bat prea rau la cap!
ApreciazăApreciază
Draga mea d-na,
De cat timp ati inceput? Daca doar de cateva saptamani sau zile este normal sa va simtiti putin molesita, slabita. Acestea sunt semne puternice de detoxifiere si mai ales de toxicitatea corpului dvs. ridicata. In legatura cu balonirile, nu este normal atata timp cat urmati combinatiile corecte ale alimentatiei. Va dau aici o postare despre combinatii corecte. Atata timp cat nu le veti respecta in mare parte, veti avea doar crampe si balonari indiferent daca consumati 100% hrana vie. Trebuie facut totul cu multa intelepciune chiar daca mancam gatit sau crud. In privinta produselor animale, eu nu va pot convinge de nimic. Informatiile pe care le veti citi si parcurge de pe site-ul meu, de la alte site-uri si din carti va vor ajuta sa credeti ca in produsele vegetale exista proteine necesare, acel procent de 45 g necesar unui adult zilnic. Daca nu studiati aprofundat si daca nu va veti convinge singura, nimeni nu va poate convinge. Faceti cautare la site-ul meu de „proteine” si veti descoperi cateva articole unde am adunat parerea multor oameni studiati, legata de proteine, B12 si alte probleme gen lactatele, ouale, etc. Daca cititi despre sprouts si tot ce inseamna samanta germinata si crescuta in vlastari, veti descoperi ca fiecare are un procent de pana la 30% de proteine in stare usor digerabila si usor de asimilat, alaturi de alte feluri de proteine numite enzime, atat de necesare in orice proces chimic din corp si care ajuta enorm si la digestie. Daca va este teama de absorbtia de calciu, migdalele, susanul, semintele germinate, toate contin cantitati necesare omului de minerale in special calciu si magneziu. Putina lume stie despre asta. V-am inclus cateva link-uri mai sus, sper sa le puteti deschide.
Legat de consumul de ciocolata, exista ciocolata raw foarte usor de facut si extrem de delicioasa si lasa-ti cafeaua la o parte. Cumparati-va cacao raw si faceti-va o ciocolata de nimeni n-o sa creada ca e raw. Din nou, parcurgeti informatile de pe site si stati linistita. Cred ca va stresati mult prea mult decat necesar. Incercati sa consumati zilnic cat mai multe cruditati, multe frunzoase verzi mai ales, acum e sezonul, astea va vor da energie de care aveti nevoie, multi vlastari diversi zilnic (sa nu lipseasca de la nici o masa), consumati suc de grau verde zilnic, dati-o pe lucruri serioase si bogate in nutrienti complexi, ingrijorati-va mai putin, respirati adanc, ganditi pozitiv si mergeti inainte cu multa incredere. Multa sanatate!
ApreciazăApreciază
Multumesc frumos pentru raspuns! Deci, mi-am facut o agenda…si o sa o iau incet cu informatiile pentru ca site-ul acesta este foarte vast, si o sa imi notez ce ar trebui sa mananc. De unde iau aceste seminte? de la Plafar? dar quinoa? Cu ce ar trebui sa incep? Daca nu am storcator de fructe si blender cum sa fac? merge sa toc marunt vlastarii si germenii sau fac mai rau? Uf…as vrea sa fiti chiar aici langa mine si sa imi explicati de la cap la coada…imi place foarte mult linistea pe care o emanati, m-am uitat la retete doar ca sa va admir…sunteti asa calma si senina…ca o zi de vara! as vrea si eu sa fiu asa!
pentru inceput, trebuie sa ma organizez un pic…multumesc mult si pot sa va mai intreb cate ceva daca imi prind urechile pe-aici, da?
O zi frumoasa va doresc!
ApreciazăApreciază
Draga mea,
Iti recomand articolul de mai jos pe care l-am scris la indemul multor incepatori ca si tine. Sper sa ajute!
https://ligiapop.com/2011/04/08/primii-pasi-spre-o-alimentatie-sanatoasa/
ApreciazăApreciază
Salut,
Eu sunt o tanara adolescenta preocupata de raw veganism, si dupa 6 luni de incercari, de 1 saptamana am reusit sa fiu 100% . Sper ca continui tot asa . Chiar ma bucur tare ca exista oameni ca Ligia Pop, care pe langa faptul ca practica, si promoveaza acest tip de alimentatie ! Ma bucur de asemenea ca exista si dr. Călin Mărginean. Amandoi raspandesc aceasta practica si informatie valoroasa, tot respectul ! Este nevoie de convingere, determinare, pasiune pentru a face asta, avand in vedere contextul societatii actuale din Romania, in care aceasta miscare nu este catusi dezvoltata. In plus, vreau sa va intreb, doamna Ligia Pop, urmatoarele :
1.) Urmati si regulile de combinare a alimentelor ? ( ma refer aici de ex. ca nucile nu merg cu curmalele )
2.) Personal, ce sugestii aveti pentru energie maxima din punct de vedere al programului alimentar si al alimentelor consumate ? ( mai ales in aceasta perioada – caldura mare ! )
Cu drag, Melek
ApreciazăApreciază
uitasem
3.) Sunt interesata sa traiesc natural cat mai mult, asa ca te intreb : Cu ce produs natural -direct din natura- pot inlocui samponul, gelul de dus, balsamul de par, balsamul de buze, parfumul, crema de fata,oja, detergentul de vase, detergentul de haine, pasta de dinti, etc ?
ApreciazăApreciază
Buna.Poti inlocui detergentul de vase si haine cu preparatul obtinut din fierberea nucilor de sapun..Pasta de dinti in varianta fara fluor,care e foarte toxic, gasesti in orice Plafar, preparata din argila si plante gen salvie, menta.Pentru celelalte produse, si eu caut inlocuitori.Numai bine!
ApreciazăApreciază
Draga Ligia,
Incep prin a-ti multumi pentru acest fenomen extraordinar pe care l-ai initiat in Romania! Eu traiesc la Berlin, sunt in Germania de 20 de ani si m-am reintors spiritual si emotional in Romania printr-un curs de samanism. De profesie sunt muziciana, ca si tine, profesoara de harpa si in paralel scriu scenarii.
De ani de zile Radu, prietenul meu, si cu mine, cautam alimentatia ideala. Dupa 15 ani de vegetarianism, am gasit-o. De 10 zile avem un Blender si gatim retetele tale, cartea s-a si dezlipit de atata uzare. Sunt minunate si iti multumim! Cu pasiune si bucurie ne intoarcem la gusturile si parfumurile adevarate ale fructelor si legumelor.
As avea cateva intrebari: Cea mai importanta este, cum sa ma alimentez cel mai bine si complex, ca sa nu mai slabesc. Am 1,64 cm si 50 kg. Cred ca am slabit putin de cand am inceput, si adevarul este ca-mi doresc mai degraba sa ma implinesc. Daca la o masa de pranz sau seara mancam un pateu de dovlecel, spanac etc. si o supa, este de ajuns ca substanta? Bineinteles ca am incercat si deserturile, sunt geniale si le vom face cat de des. Ai cumva un „plan de stabilizare” a greutatii, printre toate retetele si dietele tale?
A doua intrebare este apropos de felurile principale. Are de a face putin cu cea de sus. Voi cum le combinati? Mancati inainte si aperitive? Mai ai cateva retete de feluri principale, sau site-uri recomandabile? Multumesc.
De asemenea, sunt inca neclara apropos de faina de migdale sau nuci de care scrii in retete. Cum se face, se pun nucile sau migdalele asa, pur si simplu in blender, si se prelucreaza? Imi trebuie vreun cutit special? In mod normal, nucile si migdalele se blenduiesc spre sfarsit, dupa ingredientele moi, nu?
Voi mai reveni cu siguranta cu intrebari, si sper sa fim si noi in Romania cand ai unul dintre evenimentele tale frumoase. Inca o data, mii de multumiri si gandurile noastre de bine.
Cu drag,
Miruna
ApreciazăApreciază
Buna Ligia,
multumim mult pt toate articolele publicate. Ai cumva un meniu pt 30 zile in care sa gasim combinatiile corecte ale alimentelor pe care le folosim si sa nu repetam acelasi fel de sucuri/salate etc?
Multumesc
Cristina
ApreciazăApreciază