Frumusete si intretinere · Ingrijirea sanatatii

Efectul nociv al cosmeticelor conventionale

Omul a avut mereu dorinta de a schimba si revolutiona lumea prin produsele inventate de el, insa cateodata prin excesul lui de zel a trecut cu vederea ca unele combinari ar avea si efecte adverse, care de multe ori sunt cu bataie lunga.

Cateodata produsul final si asteptarile financiare au intunecat viziunea de ansamblu. Nu putem insa generaliza afirmatia, insa pentru marea majorite a produselor conventionale se aplica aceasta regula. Derivatele petroliere, parabenii responsabili pentru dereglari hormonale, colorantii chimici precum resorcinol, parafenilendiamina sau alte substante chimice, nu ar trebui sa se regaseasca in lista cosmeticelor folosite zilnic de noi.

Din adolescenta am preferat intodeauna uleiurile presate la rece si aici puteti citi detalii, iar mai tarziu am ales intotdeauna optiuni naturale in locul celor chimice, fiindca stiam ca imi vor afecta sanatatea pe termen lung. Din 1990 am experimentat tot felul de uleiuri, macerate la rece pregatite de mine si tarziu, in 2004 am avut bucuria in SUA sa descopar cosmeticele organice/ bio pe care am inceput sa le folosesc. Preturile pe atunci nu erau exagerate cum nu sunt nici acum si, m-am bucurat mult ca exista.

 

Imi aduc aminte de prima mea oja fara chimicale nocive. O simteam atat de bine pe unghii si spun asta, fiindca de fiecare data cand foloseam oje chimice, simteam ca o presiune pe degete, ca si cum nu mai puteau respira. Stiu ca suna ciudat, insa intotdeauna am reusit sa imi ascult corpul foarte usor. Stiam ca ojele bio nu contin substantele chimice de mai jos. Aici gasiti un studiu recent legat de chimicalele nocive din oja si efectele adverse ale acestora.

  • Fara toluen
  • Fara formaldehida
  • Fara ftalati
  • Fara xylene
  • Fara parabeni
  • Fara camfor sau colofoniu.

Ingredientele cele mai nocive din cosmetice

  1. Parabenii – substante chimice care prelugesc viata pe raft a unui produs si care dezechilibreaza hormonal toate corpurile sanatoase. Este unul dintre cauzele cancerului de san, recunoscute in diverse studii realizate in ultimii ani. In plus, la interactionarea cu razele soarelui, imbatraneste pielea prematur. Parabenii pot fi regasiti sub urmatoarele denumiri: Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben sau Isoparaben.
  2. SLS – Sodium Laureth / Lauryl Sulfate chimic dar sa nu il confundam cu acela derivat din plante – cunoscut ca si agent de spumare care cauzeaza uscaciunea pielii fiindca elimina violent grasimile care ar trebui sa ramana pe piele, agraveaza toate probleme dermatologice legate de ten cum ar fi dermatitele si eczmele.
  3. Ftalatii ajuta la fixarea parfului chimic. Sunt responsabili cu infertilitatea si asociati cu unele forme de cancer ale organelor de reproducere.
  4. Derivatii din petrol precum petrolatum, parafina lichida, uleiul mineral, siliconul. Sunt printre substantele responsabile de „catifelarea pielii”. Dar, acestia blocheaza porii si creaza probleme dermatologice cu bataie lunga.

Si am putea discuta de tot ce intra in categoria aceasta, produse despre care mai toata lumea stie ca sunt incarcate cu o paleta deja mult prea mare de chimicale, pe care corpul nostru nu le poate elimina nici in o mie de vieti. Mi-e mila de persoanele care le folosesc zilnic si care nu stiu ce efecte adverse au si, mi-e mila mai mult de femeile care nu sunt deschise la acest subiect, fiindca ele cred ca sunt complet safe pentru sanatatea lor.

Stiu ca o sa-mi spuneti ca atunci cand un om se imbolnaveste exista mai multe cauze cumulate. E corect, insa de ce sa nu facem pasi mici pentru a corecta diverse greseli pe care le identificam in viata noastra si a ne indrepta spre un stil de viata mai linistit. Cosmeticele, absorbantele fara chimicale si tot ce vine in contact cu pielea, trebuie sa fie de origine vegetala si fara chimicale, altfel dauneaza sanatatii. In privinta cosmeticelor, aici puteti gasi cosmetice bio.