Frumusete si intretinere · Ingrijirea sanatatii

Igiena noastra dentara

Foarte multe persoane insista pe spalarea dintilor si atat, uitand ca acesta este ultimul pas care se recomanda in igiena dentara. Personal folosesc metodele de mai jos, impreuna cu o pasta de dinti fara flor, fara SLS si alte chimicale nocive. Nu folosesc pasta de dinti din argila, fiindca este mult prea abraziva si strica smaltul dintilor si nici bicarbonatul de sodiu si sarea, tot din acelasi motiv. Le folosesc pe ultimele doua rar pentru albirea dintilor, insa niciodata zilnic.

Ordinea ar fi urmatoarea, iar mai jos descriu fiecare pas in parte.

  • Oil pulling dimineata imediat dupa trezire si de 2-3 ori in timpul zilei, pentru a preveni formarea cariilor.
  • Folosirea water-pick-ului
  • Spalarea blanda pe dinti cu pasta de dinti cu xylitol.
  • 3 mg/de 3 ori pe zi chiar si la copii, sau chiar mai mult la adulti, pana la 30 mg pe zi, recomanda medicii in SUA de atatia ani pentru asemenea probleme si pentru prevenirea cariilor.
  • Masajul gingival si al cavitatii bucale, inclusiv a buzelor

    Chiar daca titlul acestui video este despre artrita, ascultati-l sa vedeti ce legatura are Bor-ul cu sanatatea dintilor a oaselor si a altor elemente din corp. E atat de important borul, ca trebuie luat zilnic o viata, altfel multe minerale si vitamine nu se absorb.
  1. Oil pulling-ul se face dimineata, la prima ora, inaininte de a bea apa calda cu putina sare de ocna. Se poate face de 2-3 ori pe zi, neaparat cate 5-10 min fiecare sesiune. Este o metoda ayurvedica, in care uleiul vegetal de calitate, se plimba prin gura timp de 15-20 minute, cu precizarea ca acesta absoarbe bacteriile si germenii, formati in timpul noptii in cavitatea bucala. Uleiul vegetal contine lipide care absoarbe toxinele din saliva, protejand dintii de bacteriile care ar putea cauza cavitati. Noi folosim una din aceste variante de ulei presat la rece: ulei de cocos, ulei de migdale, ulei de caise, ulei de struguri. Alegerea uleiului tine de preferintele fiecaruia, insa cel mai folosit este uleiul de cocos, ales pentru proprietatile lui antibacteriene si antimicrobiene. Oil pulling-ul se face pentru:
  • igiena generala a cavitatii bucale,
  • sanatatea gingiilor,
  • sangerari ale gingiilor,
  • intarirea smaltului si a radacinilor,
  • albirea dintilor,
  • preventia cariilor.

2. Xylitol pulling si gargara cu xylitol si apa de mai multe ori pe zi, folosirea gumei de mestecat cu xylitol cat si pasta de dinti. Aici si aici gasiti doua studii pe tema asta si multe altele, foarte multe, chiar din anii ’80 eliberate.

3. Ata dentara. Dupa sfatul mai multor medici din Elvetia si Sua, evitam folosirea atei dentare si o folosim doar la nevoie. Odata fiindca au fost multe scandaluri legate de substante chimice si metalele grele regasite in mai multe brand-uri de ate dentare, dar si pentru efectele ei invazive la nivelul gingiei. Noi preferam dusul bucal si periutele interdentare la nevoie. Daca totusi doriti sa folositi ata dentara, cautati variante fara metale grele. Pe Raw Vegan Mall am selectat cateva branduri curate si AICI le puteti gasi si cautati video-uri pe YouTube pentru a vedea cum se face o curatare mai blanda cu ata dentara.

4. Periute de dinti interdentare. Dupa parerea mea si a specialistilor, mai importante sunt periutele de dinti interdentare (cele mai subtiri posibil), cu care se pot elimina foarte multe reziduri care nu pot fi scoase cu ata dentara sau cu un simplu periaj. Mai jos va ofer un video demonstrativ. Noi folosim aceste periute interdentare, insa puteti cauta si alte modele.

5. Water Pick sau Dusul Bucal. La acest pas mie imi place mult sa folosesc un Water Pick si va puteti alege orice model gasiti pe piata. Este varianta cea mai usoara si recomandata deja de prea multi, in loc de periaj, ata dentara si pentru inlaturarea placii dentare si a tartrului. 

6. Periajul natural cu o periuta moale, care are fire speciale pentru spatiile interdentare. Acesta se realizeaza la 20 minute dupa masa, nu imediat fiindca se poate afecta smaltul dintilor. Peiriatul se face fara sa facem miscari circulare care nu elimina rezidurile ci din contra, le indeasa inauntru, ci sa impingem in jos rezidurile ramase dupa ce am curatat toata dantura cu periuta interdentara. Sfatul acesta mi-a fost dat de un medic din SUA si altul din Noua Zeelanda si mi s-a parut cea mai naturala si logica metoda de periere.

Am incercat si varianta de periuta electrica, insa este o metoda considerata de mine invaziva, mai ales daca exista probleme anterioare cu sangerari si retrageri de gingii, si in timp cauzeaza demineralizare.

Periutele folosite de noi de peste 7 ani sunt cele de la Nano-B, cu peri interdentari. Acestea pot fi cumparate de AICI. La link-ul dat o sa vedeti ca exista si pentru copii facute sub acelasi brand, sau varianta de AICI.

7. Alegerea pastei de dinti sau prafului de de dinti. Cautati sa folositi pasta de dinti naturala fiindca exista sute de optiuni online sau in magazine naturiste. Noi folosim atat pasta de dinti cat si guma de mestecat cu xyliton – ambele produse special destinate prevenirii cariilor dentare. De asemenea, ne place mult pudra de curatat dintii, in locul pastei de dinti pe care o gasiti AICI. Aici gasiti optiuni pentru pasta de dinti si la Raw Vegan Mall, variantele de pasta de dinti pentru copii si adulti, folosite de noi.

Cand alegem o pasta de dinti, aceasta nu trebuie sa aiba:

  • Sulfat lauryl de sodiu (SLS) sau daca exista sa fie o varianta naturala, din ulei de cocos.
  • Spumanti de sinteza
  • Indulcitori artificiali
  • Arome artificiale
  • Fluor
  • Alcool etilic
  • Coloranti
  • Parfumuri sintetice
  • Glicerina
  • Conservanti de orice natura

Nu folositi substante abrazive:

  • Nu folositi pasta de dinti pe baza de argila fiindca este foarte abraziva si distruge smaltul dentar. Din 2010 pe platforma noastra, Raw Vegan Mall exista si aceste variante, fiindca oamenii le-au cerut, in ciuda la tot ce am scris in acest articol.
  • Daca va place sa va curatati dintii cu sare, folositi-o doar odata pe saptamana, fiindca este foarte abraziva.
  • Spalatul dintilor cu bicarbonat de sodiu trebuie facuta cu masura, fiindca este de asemenea abraziv.
  • Folositi acest praf in schimb, care este mult mai bland si ajuta dentitia.

Pentru albirea dintilor, folositi oil pulling de 3 ori pe zi, cate cel putin 10 minute fiecare sesiune.

8. Aflati ce alimente trebuie evitate pentru a ne asigura sanatatea dintilor si vindecarea cavitatilor in mod natural.

Problemele dentare si cum se pot remedia

Acestea intervin de multe ori din nestiinta. Ne periem de 3-4 ori pe zi imediat dupa masa, folosim apa de la robinet la gatit, despre care se stie de pe vremea celui de al doilea razboi mondial ca contine flour, nitrati, erbicide, pesticide, metale grele si substante radioactive, cat si folosirea produselor de ingrijire dentara tot pe baza de flor.

1. Retractii, sangerari gingivale si demineralizare

Acestea intervin cand ne spalam pe dinti cu o periuta prea dura si periajul este la fel dur si prea insistent. De asemenea, indica o carenta de: colagen, omega 3, vit. d3+k2 (5.000 IU in timpul verii si 10.000-20.000 IU iarna), vitamina C si a magneziu. Pe acest site sau pe canalul meu de YouTube gasiti video-uri scurte cu recomandari pentru ce suplimente sa alegem. Eu si alte mii de persoane din lumea intreaga, ne-am rezolvat aceasta problema urmand sfaturile de mai jos. Ce ajuta?

  • Suplimentarea si corectarea carentelor, care oscileaza de la zi la zi. Concluzia, fara sa ne mai ingrijoram, luam zilnic suplimentele de mai sus sau de 2-3 ori pe saptamana. Provenienta lor sa fie lipozomala sau suplimente naturale.
  • Oil pulling de 3 ori pe zi, timp de 10 min dar nu mai putin, asa cum am descris mai sus continuu, pana isi reving gingiile sau toata viata.
  • Se pot folosi paste de dinti naturale pentru remineralizare cum ar fi aceasta.
  • Se evita periajul complet si se foloseste un dus bucal pana se remediaza problema.
  • Nu se consuma gluten, zahar, cafea si carbohidranti foarte putini, spre deloc pana nu se remediaza problema.

2. Pierderea osoasa si paradontoza

Pe langa multe carente, asemenatoare cu cele mentionate la retractiile gingivale, este lipsa totala de bor, despre care se stie ca previne si formarea cariilor si problemelor dentare legate de pierderea osoasa. 3 mg/de 3 ori pe zi, sau chiar mai mult, pana la 30 mg pe zi, recomanda medicii in SUA de atatia ani pentru asemenea probleme si pentru prevenirea cariilor.

Se stie ca renumitul Dr. Nicolas Steling, a reusit chiar la persoanele în varstă o recuperare osoasa in cazurile de parodontoza, folosind Plasma Quinton. Pentru paradontoza, o afectiune asemanatoarea cu a scorbutului, cititi va rog aceasta postare dedicata subiectului.

„Următorul caz arată o restructurare osoasa la un pacient vârstnic care a urmărit cu rigurozitate protocolul propuse de colegul meu, adică două fiole Quinton Hipertonic băute dimineața si două seara. Nu se consuma zahar sau cafea in aceasta perioada, fiindca anuleaza efectul benefic. Cele două radiografii sunt separate de doi ani și jumătate. Informația originale au fost captata de parodonțiu, care s-a structurat de la sine, fără tratament ulterior.” Sursa citatului.

In articolul Remedii pentru paradontoza, o problema tot mai des intalnita chiar si la tineri, gasiti un protocol gratuit pentru aceasta problema.