Stiu deja ce o sa-mi spuneti, pai voi doar smoothies consumati? Ei bine, cand ai un program foarte incarcat sau esti printr-o camera de hotel, mai bine iti faci un smoothie rapid, delicios si foarte hranitor, in loc sa te duci sa consumi o portie de mancare traditionala, vegana sau vegetariana care de multe ori fiindca a fost asa de prelucrata termic, nu prea are nici o calitate nutritionala. O mancam si pe aceasta de multe ori de dragul gustului, insa daca exista posibilitatea sa ne facem un smoothie, de ce sa nu profitam? Asadar, va recomand cu caldura smoothie-urile care sunt metoda ideala de a introduce superalimente in alimentatia zilnica. Retineti ca daca va faceti o rezerva de 10 superalimente, acestea sunt foarte economicoase si va vor tine mai mult de 6 luni, chiar si un an. Inainte de a trece la treaba, va invit sa cititi si articolul „Lucruri care trebuie stiute despre superalimente”, in care va povesteam de ce ar trebui sa folosim saptamanal superalimente.
Smoothie din afine si superalimente
Ingrediente:
- 200 g afine proaspete sau congelate
- 10 g pudra de samburi de caise
- 10 g esenta de vanilie naturala
- 25 g pudra de macese
- 10 g pudra de catina
- 20 g spirulina
- 10 g pudra de armurariu
- 30 g boabe de cacao
- 60 g ulei/unt cocos
- 60 g indulcitor natural
- 10 g chaga
- 10 g mucuna
- 15 g zeolit
- 5 g shilajit
- 60 g caju
- 2 litri de apa filtrata
- Toate aceste ingrediente pot fi gasite la Raw Vegan Mall, un magazin unde sunt postate doar produse folosite de noi.
Instructiuni si consum:
Intr-un blender se adauga afinele, untul/uleiul de cocos si restul ingredientelor. Se proceseaza timp de 30 de secunde sau cel mult un minut. Se consuma imediat, cu inghitituri mici si foarte bine amestecata cu enzimele digestive din saliva. In felul acesta va putea fi mai usor de folosit de catre corp.
Precizare:
Daca cumva nu aveti una dintre pudrele de mai sus, nu este nici o problema. Important e sa aveti cel putin jumatate din ele si tot este bine. Gustul nu se va schimba, din contra, gustul fructelor va fi mai puternic. Dar nu uitati regula unui preparat delicios. Acesta trebuie sa contina un element iute, unul amar, unul sarat, unul dulce si unul acru, insa toate in echilibru ca nu cumva sa se evidentieze vreunul prea mult.
Beneficiile nutritionale ale fiecarui ingredient:
Pudra din samburi de caise sau samburi de caise. Samburii de caise contin din belsug vitamina B17, cunoscuta si sub denumirea de amigdalina. La randul sau, amigdalina este considerata a avea efecte benefice in combaterea celulelor canceroase, stimuland sistemul imunitar sa le elimine din organism.
Acest miez hranitor din caisa contine fosfor, care tonifiaza memoria si ajuta la mentinerea unei stari alerte pe tot parcursul zilei. Acetilcolina si lecitina din miezul de caisa sunt alte doua substante care te ajuta in procesul de memorare.
Pudra de macese. Pudra de macese este un antioxidant puternic. Contine mari cantitati de vitamina C. Este de 4-5 ori mai eficienta decat ceaiul de macese.
Pudra de catina. Pe langa toate proprietatile care ajuta la recapatarea tonusului, a energiei pierdute si la intarirea sistemulu imunitar, fructele de cătină reprezinta una din cele mai bogate surse naturale de vitamina E, vitamina A, carotenoizi şi flavonoizi. Deasemena, ele contin din belsug si de vitamina C, vitaminele B1, B2, B6, B9, K, F şi P, alături de microelemente, acizi graşi esenţiali şi fitostenoli. Contine potasiu, magneziu, fier, calciu, sodiu. Catina contine beta-caroten mult mai mult decat morcovul (de aproximativ 10 ori mai mult) si Vitamina C cu mult mai mult decat kiwi sau portocalele (de aproximativ 10 de ori mai mult) si chiar decat macesul (de 2 ori mai mult).
Spirulina. Spirulina plantensis este o alga verde-albastruie. Forma ei de existenta are la radacini cele mai primitive forme de viata de pe planeta. Reprezinta un aliment complet si un supliment alimentar complet. Spirulina este folosita de secole pentru nutrientii din compozitia sa si pentru marea ei calitate, aceea de a sustine viata. Astazi spirulina se cultiva organic pe scara din ce in ce mai larga, si este recunoscuta pe plan mondial pentru beneficiile sale ca si aliment.
Spirulina pulbere contine oligoelemente si minerale esentiale, care sunt asimilate in mod usor si natural de catre organismul uman. Pe langa faptul ca este o sursa vegetariana de proteine si vitamina B12, alte componente nutritionale majore se regasesc in spirulina pulbere: acizii grasi esentiali, phycocyanina (aceasta ajuta la asimilarea fierului in organism), clorofila (curata si detoxifica organismul si ajuta la eliminarea metalelor grele), beta-caroten (este prezent in spirulina de 10 ori mai mult decat in morcovi), si antioxidanti. De mai bine de 30 de ani, spirulina pulbere este numarul unu pentru suplimentarea unui stil de viata vegetarian. Spirulina este o sursa mai bogata in proteine decat carnea de vita sau chiar decat soia. Mai multe despre spirulina cititi aici.
Pudra de armurariu. Armurariul este maracinele suparator foarte cunoscut in Romania, care creste pe toate campurile. Dar aceasta planta este un miracol. Studii facute în Germania, Statele Unite, Italia, Austria au aratat ca armurariul este in prezent unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra afectiunilor hepatice. Mai mult, armurariul este un antitoxic redutabil, ajutand organismul sa reziste celor mai puternice otravuri, de la ciupercile toxice, pana la gazele industriale sau metalele grele. Mare grija fiindca este o pudra care se oxideaza repede dupa rasnire, de aceea imediat dupa ce ati rasnit-o sau ati cumparat-o de la magazinul naturist, pastrati-o la rece intr-un recipient de sticla inchisa la culoare cu capac. Cititi va rog mai multe detalii despre aceasta miraculoasa planta intr-un articol prezentat de Formula As.
Boabele de cacao. Boabele de cacao crude nu numai ca sunt fantastic de benefice pentru organism, dar contin si o cantitate impresionanta de:
- antioxidanti – boabele de cacao contin mai multi antioxidanti decat orice alt aliment, cu efecte extraordinare si asupra sanatatii pielii.
- magneziu – in boabele de cacao se regaseste o cantitate mare de magneziu, mai mult decat in orice alt aliment.
- crom – iarasi, in cantitate mai mare decat in orice alt aliment.
- vitamina C, mai mult decat multe citrice care prin obisnuita le asociem ca fiind foarte bogate in vitamina C.
- Asadar, daca veti consuma boabele de cacao, practic veti consuma o sursa concentrata de antioxidanti, magneziu, crom, si vitamina C. Desi inca nu sunt atat de populare, valorile nutritionale ale boabelor de cacao sunt dupa unii autori cele mai sanatoase dintre toate alimentele.
Untul/uleiul cocos. Imbunatateste digestia si absorbtia vitaminelor liposolubile, minerale si aminoacizi. Acesta este bogat in polifenoli, vitaminele E si K, precum si minerale ca fier și altele. Nuca de cocos este un antioxidant natural, are proprietati antiparazitare, antifungice, antimicrobiene, antivirale, imbunatateste sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte cu virușii și bacteriile. Ajută, de asemenea, la boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arteriala, colesterol ridicat și previne ateroscleroza. Este indicat si in bolile Parkinson si Alzheimer. Uleiul de nucă de cocos are, de asemenea, utilizare externa:
- par – o piele puternica, acțiune nutritiva
- hidrateaza si previne formarea ridurilor si imbatranirea pielii, datorită proprietăților antioxidante.
Mare grija la untul de proasta calitate, ieftin la prima vedere dar care nu are nici o legatura cu untul de cocos in realitate.
Chaga. Este o ciuperca din Asia care creste atasata de copaci. Este folosita de mii de ani de catre persoanele din China si Japonia pentru proprietatile ei deosebite, una fiind faptul ca care o concentratie mare de nutrienti. Are un ridicat continut de SOD (superoxid dismutaza). Este folosita ca si tonic general, pentru ridicarea imunitatii, cat si pentru mentinerea unei stari optime de sanatate.
Mucuna. Mucuna pruriens este o leguma cu traditie in Ayurveda. Boabele acestei plante sunt consumate de secole in bucataria asiatica. Consumul acestor boabe, conform traditiei ayurvedice, ajuta la recapatarea poftei de viata, aduce o stare de bine, se foloseste si in Parkinson sau lipsa libidoului.
Zeolit. Este un mineral care ajuta in lupta cu orice fel de boala si are efecte detoxifiante, antivirale, imunostimulente, antitumorale, radioprotectoare si chemoprotectoare. Extrage toxinele si metalele grele din organism inclusiv compusii organici volatili. Este un mineral foarte complex si nu pot sa acopar beneficiile lui intr-o singura fraza. Pentru mai multe detalii cititi articolul scris in Formula As.
Shilajit. Este un compost natural care se gaseste in timpul verii printre rocile din muntii Himalaya.
Este foarte bogat in minerale. Compostul este purificat dupa extragere. Regasim in el 85 de minerale, inclusiv acid fulvic care este esential in metabolismul organismului nostru. In medicina ayervedica este folosit in mentinerea sanatatii oaselor si musculaturii, tonic cerebral, tonic vascular, digestiv. Datorita continutului ridicat de fier este deosebit de util in anemii. O doza zilnica de shilajit asigura vitalitatea organismului. Doza zilnica recomandata este de 500mg (un sfert de lingurita) de 1-2 ori pe zi. Se amesteca in apa sau sucuri de legume.
- Pentru retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
- Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
- Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.
Felicitări Ligia, esti minunata… sunteti minunati !!!
Trimis de pe iPhone-ul meu
Pe Sep 28, 2015, la 10:00, Ligia Pop a scris:
> >
ApreciazăApreciază
Ligia, ce marca buna de superalimente din State recomanzi? Mersi anticipat,
Ramona
ApreciazăApreciază
Buna Ramona,
Sunt foarte multe site-uri. Noi am cumparat mereu de la Matt Monarch, Sunfood sau RawGuru. Am inteles ca in unele state si la Whole Foods, Mom sau Trader’s Joe au adus superalimente sau seminte si nuci raw. Dar oricum mai sigur este online.
Cu bine,
Ligia
ApreciazăApreciază
Ligia, este recomandat consumul de spirulina, chlorella, alfalfa sau alte plante bogate in clorofila seara, ca ultima masa? Ma gandesc ca poate interfereaza cu somnul. Multumesc, Ramona
ApreciazăApreciază
Buna Ramo,
Clorofila inseamna energie si se poate consuma seara insa nu intr-o cantitate concentrata. Poti consuma cantitate mare dimineata sau in timpu zilei.
Cu bine,
Ligia
ApreciazăApreciază
Buna Ligia,
As dori sa cumpar de pe Amazon US niste chlorella si spirulina pudra. Ce marci imi recomanzi? De la Sunfood si RawGuru nu am gasit chlorella…Am vazut ca cei de la Maju Superfoods au chlorella crescuta in SUA. Ce parere ai? Iti multumesc pt ajutor
ApreciazăApreciază