Oare ceea ce mancam ne slabeste corpul?

V-ati intrebat vreodata de ce medicina conventionala incurajeaza consumarea de vitamine si minerale in stare naturala? Raspunsul il putem gasi la orice persoana cu pregatire medicala: mancarea gatita este slaba din punct de vedere nutritional si atunci cand lipseste din alimentatie o diversitate de legume, fructe, seminte si nuci in stare cruda, carentele sunt foarte mari si intervine imbolnavirea corpului.

In marea majoritate a cazurilor cand oamenii se simt rau, avand dureri de cap fara sfarsit si urmariti de o oboseala permanenta, mai niciodata nu asociaza legatura dintre mancarea consumata si starea lor de rau. Daca se consuma doar mancare gatita, oboseala va lua locul bunei dispozitii deoarece corpul consuma din energia pretioasa pentru digerare. Acest consum de energie tine intre 4-6 h pentru produsele animale, ceea ce secatuieste toata energia pe care omul ar fi normal s-o aiba si este inlocuita de o stare de oboseala permanenta, in special dimineata sau dupa-amiaza. Daca consumam produse animale seara, ganditi-va ca somnul va fi ingreunat de multe ori impiedicat odihna din cauza functionarii continue a sistemului digestiv, facandu-si treaba timp de 4-6h de la ultima masa. Sistemul digestiv in loc sa se odihneasca, trebuie sa lucreze intens pentru a digera cantitatile de mancare, care de multe ori sunt consumate in exces.

A doua zi, starea de oboseala va reveni si la acest punct se incearca eliminarea consecintelor, prin apelare la intaritoarele artificiale, cum ar fi cofeina, alcoolul sau pastilele. Starile de rau in general, sunt semnale de alarma transmise de corpul fiecaruia cu scopul de a ne indemna sa-i oferim combustibilul corect. Atat timp cat ii vom raspunde tot cu chimicale sau cu aceleasi feluri de mancare, nu vom vindeca niciodata cauza ci doar o vom mari sau masca.

Fiind niste fiinte vii, este foarte normal sa avem nevoie de „combustibil” viu pentru a ne regenera si mentine energia. Mancarea noastra trebuie sa fie medicamentul nostru iar prin acest articol, incerc nu sa va determin sa renuntati la mancare gatita sau la produse animale, ci doar sa va suplimentati alimentatia cu legume si fructe, seminte si nuci, alge marine si superalimente, iar atunci cand consumati produse animale, asigurati-va ca aveti alaturi o salata bogata din frunze verzi, bogate in clorofila care ajuta la oxigenarea sangelui si care impiedica imbolnavirea cat si continutul mare de fibra care impinge rezidurile din intestin, fibra care nu poate fi regasita in nici un produs pe baza de carne. Din lipsa fibrei, carnea ramane blocata in sistemul digestiv chiar si pana la 30 de ani.

Nomi Shannon, autoare si experta in acest domeniu, spune:

„Declinul in sanatatea umana este de cele mai multe ori atribuit de procesul de imbatranire prin care fiecare trecem. In decursul timpului trupul nostru pierde abilitatea de a creea enzime, tinerii detinand de 30 de ori mai multe enzime ca cei mai in varsta. Atunci cand mancam mancare care este gatita, aceasta iti forteaza corpul sa creeze enzime pentru a digera mancarea grea, in loc sa foloseasca acele enzime pentru vindecare.

Atunci cand nu avem destule enzime care sa ne sustina toate aceste procese vitale, corpul cedeaza, intervenind boala si moartea. Consumând o dieta predominanta din mâncare gatita, punem o presiune de neimaginat asupra corpului nostru. Pentru a intelege acest adevar, trebuie sa vedem rolul enzimelor. Ele sunt prezente in celulele oricarei plante sau animal viu. Cum am spus mai sus, enzimele ne ajuta la digestie, dar daca mancarea este cruda toate enzimele de care avem nevoie sunt prezente in cruditati, gata de ne slujii. Pe cand in orice ingredient care este procesat la o temperatura mai inalta de 47° C, toate enzimele naturale sunt omorate de caldura.”

Dr. Virginia Vetra scria, „Incalzind orice mancare distrugem majoritatea continutului de vitamine, minerale, si proteine, formandu-se particule otravitoare de acizi anorganici. Toata dieta care cuprinde in mare parte cruditati este cea mai indicata si in stare sa ne sustina sanatatea.” Mai multe despre enzime si contributia acestora la sanatatea corpului.

Urmatorul paragraf este preluat din cartea scrisa de Cragi Sommer, „Raw foods Bible”. Mai jos voi prezenta si varianta in limba romana.

In „The Taber’s Cyclopedia, Medical Dictionary” (Dictionar Medical de prestigiu), editia 14, page 1725, la categoria Vitamine distruse prin foc, se confirma urmatoarele:

 • Vit.  A, distrusa total la foc si prin prezenta aerului.
 • Vit. B1 distrusa la expunerea la foc, si la mediu alcalin. Nu stiu ce inseamna sulphites.
 • Vit. B2, instabil la lumina si mediu alcalin.
 • Vit. B6, inactivat rapide in prezenta temperaturii inalte, luminii soarelui si a aerului.
 • B12, INSTABIL IN MEDIU FIERBINTE ALCALIN SAU ACID
 • Acidul folic, distrus de temperatura inalta la un pH scazut. Prezenta scazuta si in mancare pastrata la temperatura camerei
 • Vit. C, distrusa usor prin oxidare; Temperaturile inalte grabesc acest proces. Pierduta in gatit, prin aruncarea apei in care au fost fierte legumele. Pierderea este mai mare daca s-a gatit in oale pe baza de fier si cupru.
 • Vit. E, distrusa la foc.

Distrugerea enzimelor face din mancare doar o materie fara calitate, straina corpului si greu de digerat, iar de aici vine dorinta omului de a manca mai mult pentru a se satura. Art Baker, autorul cartii „Gateste mai putin, simte-te mai bine” spunea ca prin temperaturi inalte incepand de la primele 3 minute, au loc urmatorele tranformari chimice:

 • 100% din enzime sunt distruse
 • functia fibrele naturale este anulata
 • carbohidratii se caramelizeaza
 • clorofila se degenereaza
 • 30-50% din procentajul de vitamine si minerale sunt distruse
 • pesticidele din ingrediente sunt restructurate in componente si mai toxice
 • grasimea este deformata, generand numeroase substante carginogene care ulterior duc la dezvoltarea de tumori si cancer. Acestea sunt acroleina, hidrocarboni si benzpyrene – cel mai puternic agent cancerigen existent.
 • mancarerea digerata ajungand in sange transporta minerale anorganice prin sistem, stabilindu-se in artere, vene, incheieturi si organe interne si cauzand pierderea flexibilitatii si imbatranirea prematura

Sursa paragrafului de mai sus o puteti gasi aici plus extra informatii privind legatura dintre mancarea gatita si cancer. Daca spre exemplu azi mancam un gratar, ne gandim ca in urmatoarele zile nu va mai fi urma de gratar. Adevarul este ca, corpul nostru absoarbe ceea ce manancam si construieste milioane de celule noi in fiecare ora. Trebuie sa ii oferim combustibil real corpului pentru regenerare si sa mentinem un echilibru intre minte, trup si suflet. 

Un comentariu la “Oare ceea ce mancam ne slabeste corpul?

 1. Pingback: Ustensile necesare « Ligia Pop

%d blogeri au apreciat asta: