Retete Raw Food

Oare ceea ce mancam ne slabeste corpul?

Update: Articolul de mai jos, a fost imbunatatit in 2017 cu imagini si text. Aici detalii despre acest aspect ce tine de schimbarea articolelor pe site-ul meu, in functie de noutatile in domeniu.

V-ati intrebat vreodata de ce medicina conventionala incurajeaza consumarea de nutrienti in stare naturala? Raspunsul il putem gasi la orice persoana cu pregatire medicala: mancarea gatita este slaba din punct de vedere nutritional si atunci cand lipseste din alimentatie o varietate de legume si fructe coapte natural si proaspat culese si consumate, seminte si nuci in stare cruda, nu cele crude din comert care sunt pasteurizate prin lege – carentele sunt foarte mari si intervine imbolnavirea corpului, pe langa alte cauze cum ar fi constipatia ca si prima cauza a imbolnavirii, urmata de dezhidratare, adica nu bem un pahar de apa la fiecare ora, de poluarea din mediul exterior (noxe, apa etc.), poluarea electromagnetica, lipsa exercitiului fizic, a somnului de calitate intre 22-7 etc. Cauzele principale ale imbatranirii premature si a imbolnavirii sunt urmatoarele:

  • Gandurile si scenariile pe care ni le tot facem in minte, creand o perceptie a lumii din prisma negativitatii interioare.
  • Constipatia
  • Dezhidratarea
  • Consumul unei alimentatii sarace in nutrienti, care nu poate intruni nevoile nutritionale zilnice.
  • Consumul mancarii in exces, chiar si a cele sanatoase.
  • Expunerea la o cantiatate mult mai concentrata de stres si tensiune.
  • Poluarea din mediul exteriorior si poluarea electromagnetica.
  • Lipsa preocuparii de a ingriji si a mentine in echilibru mintea, trupul si sufletul.

In marea majoritate a cazurilor cand oamenii se simt rau, cu dureri de cap fara sfarsit si urmariti de o oboseala permanenta, mai niciodata nu asociaza legatura dintre stilul lor de viata si starea lor de rau. Daca avem o viata haotica si se consuma un procent mare de mancare gatita, oboseala va lua locul bunei dispozitii deoarece corpul consuma in excces pentru digerare, enzimele digestive dar si din energia pretioasa. Acest consum de energie tine intre 4-6 h pentru produsele animale, ceea ce secatuieste toata energia pe care omul ar fi normal s-o aiba si este inlocuita de o stare de oboseala permanenta, in special dimineata sau dupa-amiaza. Daca consumam produse animale seara, ganditi-va ca somnul va fi ingreunat, de multe ori chiar impiedicat sa se detoxifice natural in intervalul 22-11, asta din cauza functionarii continue a sistemului digestiv. Sistemul digestiv in loc sa intre intr-un repaos partial, trebuie sa lucreze intens pentru a digera cantitatile de mancare, care de mai multe ori sunt consumate si in exces.

A doua zi, starea de oboseala va reveni si la acest punct se incearca eliminarea consecintelor, prin apelare la intaritoarele artificiale, cum ar fi cofeina, alcoolul sau pastilele. Starile de rau in general, sunt semnale de alarma transmise de corpul fiecaruia cu scopul de a ne indemna sa-i oferim combustibilul corect. Atat timp cat ii vom raspunde tot cu chimicale sau cu aceleasi feluri de mancare greoaie, nu vom vindeca niciodata cauza ci doar o vom mari sau masca.

Fiind niste fiinte vii, este foarte normal sa avem nevoie de „combustibil” viu pentru a ne regenera si mentine energia. Tot ce inseamna preparate vegetale vii si crescute natural, coapte adecvat si culese si consumate proaspete, toate sunt bogate in energia solara si terestra concentrata si transformata in nutrienti vitali, care ne vor ajuta sa ne regeneram celular. Mancarea noastra trebuie sa fie medicamentul nostru iar prin acest articol, incerc nu sa va determin sa renuntati la mancare gatita sau la produse animale, ci doar sa va suplimentati alimentatia cu legume si fructe, seminte si nuci, alge marine si superalimente, iar atunci cand consumati produse animale, asigurati-va ca aveti alaturi o salata bogata din frunze verzi, bogate in clorofila care ajuta la oxigenarea sangelui si care impiedica imbolnavirea, dar si un continutul mare de fibra care imping rezidurile din intestin, de preferat de provenienta vegetala, adica legume de toate felurile. E bine de stiut ca fibra care nu poate fi regasita in nici un produs pe baza de carne. Din lipsa fibrei, produsele animale raman blocate in sistemul digestiv chiar si pana la 30 de ani, de aceea toti cei care le consuma, trebuie sa aduca in alimentatie si un procent mare de fibra vegetala, nu fibra de la cereale pe care eu n-o consider de calitate si care ingreuneaza sistemul digestiv si absorbtia nutrientilor. Aici detalii despre acest subiect.

Nomi Shannon, autoare si experta in acest domeniu, spune:

„Declinul in sanatatea umana este de cele mai multe ori atribuit de procesul de imbatranire prematur prin care fiecare trecem. In decursul timpului trupul nostru pierde abilitatea de a creea enzime, tinerii detinand de 30 de ori mai multe enzime ca cei mai in varsta. Atunci cand mancam alimentele care sunt gatite, aceasta iti forteaza corpul sa creeze enzime pentru a digera mancarea grea, in loc sa foloseasca acele enzime pentru vindecare.

Atunci cand nu avem destule enzime care sa ne sustina toate aceste procese vitale, corpul cedeaza, intervenind boala si moartea. Consumând o dieta predominanta din mâncare gatita, punem o presiune de neimaginat asupra corpului nostru. Pentru a intelege acest adevar, trebuie sa vedem rolul enzimelor. Ele sunt prezente in celulele oricarei plante sau animal viu. Cum am spus mai sus, enzimele ne ajuta la digestie, dar daca mancarea este cruda toate enzimele de care avem nevoie sunt prezente in cruditati, gata de ne slujii. Pe cand in orice ingredient care este procesat la o temperatura mai inalta de 47° C, toate enzimele naturale sunt omorate de caldura.”

Dr. Virginia Vetra scria, „Incalzind orice mancare distrugem majoritatea continutului de vitamine, minerale, si proteine, formandu-se particule otravitoare de acizi anorganici. Toata dieta care cuprinde in mare parte cruditati este cea mai indicata si in stare sa ne sustina sanatatea.” Mai multe despre enzime si contributia acestora la sanatatea corpului.”

Urmatorul paragraf este preluat din cartea scrisa de Cragi Sommer, „Raw foods Bible”. Mai jos voi prezenta si varianta in limba romana.

In „The Taber’s Cyclopedia, Medical Dictionary” (Dictionar Medical de prestigiu), editia 14, page 1725, la categoria Vitamine distruse prin foc, se confirma urmatoarele:

  • „Vit.  A este distrusa total la foc si prin prezenta aerului.
  • Vit. B1 este distrusa la expunerea la foc, si la mediu alcalin.
  • Vit. B2 este instabila la lumina si la un mediu alcalin.
  • Vit. B6 este inactivat rapid in prezenta temperaturii inalte, a luminii soarelui si a aerului.
  • B12, este INSTABIL IN MEDIU FIERBINTE ALCALIN SAU ACID.
  • Acidul folic este distrus de temperatura inalta la un pH scazut. Prezenta scazuta si in mancare pastrata la temperatura camerei
  • Vit. C este distrusa usor prin oxidare; Temperaturile inalte grabesc acest proces. Pierduta in gatit, prin aruncarea apei in care au fost fierte legumele.
  • Vit. E este distrusa la foc.”

Distrugerea enzimelor face din mancare doar o materie fara calitate, straina corpului si greu de digerat, iar de aici vine dorinta omului de a manca mai mult pentru a se satura. Art Baker, autorul cartii „Gateste mai putin, simte-te mai bine” spunea ca prin temperaturi inalte incepand de la primele 3 minute, au loc urmatorele tranformari chimice:

  • 100% din enzime sunt distruse
  • functia fibrele naturale este anulata
  • carbohidratii se caramelizeaza
  • clorofila se degenereaza
  • 30-50% din procentajul de vitamine si minerale sunt distruse
  • pesticidele din ingrediente sunt restructurate in componente si mai toxice
  • grasimea este deformata, generand numeroase substante carginogene care ulterior duc la dezvoltarea de tumori si cancer. Acestea sunt acroleina, hidrocarboni si benzpyrene – cel mai puternic agent cancerigen existent.
  • mancarerea digerata ajungand in sange transporta minerale anorganice prin sistem, stabilindu-se in artere, vene, incheieturi si organe interne si cauzand pierderea flexibilitatii si imbatranirea prematura

Este in ordine sa mancam mancare gatita, asa cum fac si raw foodistii din toata lumea, poate cu mici exceptii. Acestia consuma un procent ideal de 75% raw si restul gatit. Asa ar trebui sa facem toti. Zilnic sa ne dorim sa aducem un procent mare de cruditati si restul sa fie gatit, care pot fi chiar alimente din dieta traditionala. Corpul nostru absoarbe ceea ce manancam si construieste milioane de celule noi in fiecare ora, insa pentru a il ajuta, trebuie sa ii oferim combustibil real pentru regenerare si sa mentinem un echilibru intre minte, trup si suflet. Ingrijiti-va si investiti in voi, acum, cat avem timp! Pentru mai multe detalii de acest gen, plus sute de sfaturi utile, va recomand cartea mea „Sfaturi pentru o viata mai sanatoasa”, din care am luat acest text. 

Sfaturi pentru o viata mai sanatoasa
Coperta ediției II a acestei cărți

Un gând despre „Oare ceea ce mancam ne slabeste corpul?

Comentariile sunt închise