Tort de ciocolata si menta
Ingrediente:
- 1 legătură frunze de mentă (uscata sau proaspata) ori ulei eteric de menta
- 50 g de unt de cacao/cocos sau un avocado
- 75 g indulcitor natural raw
- 100 g de cacao raw sau carob
- 200 g nuci caju crude
- 100 ml de apa
Pentru ornat:
- Kiwi
- Capsuni
- Flori de levantica (opt.)
- Nuca de cocos
Instructiuni:
Sa nu va speriati fiindca instructiunile sunt forte simple, toate ingredientele se pun in blender, se aseaza intr-un inel culinar si se introduce la congelator timp de 1-2 h, sau pana cand este inghetat partial. Exista anumite precizari care va vor ajuta si usura munca.
Daca aveti un blenderde puterea mare, 1000 W atunci compozitia va iesi cremoasa si fara bucatele de nuci. Daca nu, puteti sa macinati migdale sau caju-ul in prealabil si faina rezultata se va lasa la inmuiat pentru 15 minute.
Toate ingredientele cu excepția ultimelor trei, se amestecă în blender până la omogenizare completa. Compozitia va fi moale, precum aluatul de clatite insa nu este nici o problema deoarece o veti lasa la congelator sa se intareasca. Compozitia se toarna într-un inel culinar care se va introduce la congelator pentru o oră sau până la întărire parțială.
Inainte de servire, se va lasa la temperatura camerei pret de 20 de minute si cand veti putea introduce cutitul cu usurinta, va fi semnul ca este gata de consum. Este un tort extraordinar de cremos, fin si delicios atat in zilele de iarna, cat si in zilele de vara.
Cine poate consuma aceasta reteta?
- Copilasii trecuti de varsta de 1 an.
- Adultii de toate varstele.
- Femeilor insarcinate si celor care alapteaza.
- Nu este recomandat persoanelor care sufera de afectiuni grave precum cancer sau tumori, ori boli in stadiu terminal. Nu se recomanda, mergand pe principiul ca pentru recuperare, persoanele din aceasta categorie nu au voie sa consume preparate dulci nici macar naturale sau fructe. Aici si aici gasiti detalii.
- Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
- Pentru retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
- Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
- Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.
Buna Ligia! Am facut tortuletul de ciocolata si menta, a iesit delicios! l-am facut cu cacao, avocado, migdale, menta, miere si apa, a iesit cam moale dar la congelator s-a intarit bine 🙂 E delicios si energizant! Multumesc pentru reteta!
ApreciazăApreciază
Paula, ma bucur din suflet ca ti-a placut! Este si preferatul meu!
ApreciazăApreciază
Am nevoie de putin ajutor. Am incercat reteta cu anumite modificari (am injumatatit cantitatile) si am utilizat cacao (nu cred ca era raw) poate data viitoare voi utiliza praful de roscove (carob in engleza), avocado, menta verde (din gradina proprie); problema cred ca a fost la miere (am pus 2 linguri ). Rezultatul nu m-a multumit in sensul ca nu a fost suficient de dulce si nu am simtit gustul de menta. Vreau sa stiu daca ati incercat si varianta cu menta (verde sau uscata) si cate linguri de miere ar echivala cu 75 de grame. Esecul nu a fost total pentru prima mea reteta pentru ca rezultatul a fost utilizat ca ornament pentru un tort (e adevarat non raw preparat pentru o cocazie speciala)
Precizez ca nu mai consum zahar de mult timp iar mierea pe care am utilizat-o (naturala produsa de cineva din familia mea) este foarte dulce ( o lingurita pe zi imi e suficienta atunci cand o adaug la un suc natural de goji sau la cocteilul meu matinal din apa si polen crud)
ApreciazăApreciază
Se poate folosi si uleiul esential de menta diluat cu apa pt consumul intern.E bun pt indigestie si colon iritabil(informatia de la Dr.Oz).In loc de caju sau migdale eu as folosi alune inmuiate in apa peste noapte si seminte de dovleac inmuiate.Se poate face in mai multe straturi colorate diferit:alb,verde,maroniu si cu arome diferite.Untul de cacao mi se pare cel mai potrivit.Iar ca si gust,poti avea un strat facut cu cacao avand gust de ciocolata,iar altul cu extrat Inka avand gustul respectiv.Ca si o varianta.
ApreciazăApreciază
Dupa cate calorii exista pe aici,o felie e destul intr-o zi.Sau faci un minitort.
ApreciazăApreciază
Pt cine e tentat sa foloseasca untul din comert,sa stie ca e obtinut dintr-un lapte pasteurizat,deci mai sarac in vitamine.Se poate uita atent la eticheta.
ApreciazăApreciază
Stimata doamna Ligia Pop ,as dori sa-mi spuneti daca exista studii despre ceea ce sustineti mai sus si anume ca o seminta oarecare pusa la incoltit isi multiplica proteinele, vitaminele ,mineralele etc.in conditiile in care din apa in care o punem la incoltit nu are de unde sa asimileze proteine, vitamine si minerale multiplicandu-le cu nu stiu cat la suta.Sau poate imi recomanzi un site de unde te-ai inspirat pe care sa il citesc si eu.Cu multa stima…
ApreciazăApreciază
Buna seara, aceste informatii le-am preluat de la sursa studiilor, The Hippocrates Health Institute, West Palm Beach, Florida. Puteti lua legatura cu persoana care m-a instruit, Mike Bergonzi si el va poate da mai multe amanunte despre cum sa intrati in posesia studiilor (contra cost). De asemenea va recomand cartile Germenii, Mancarea Miraculoasa de Steve Meyerowitz si Wheatgrass, Nature’s Finest Medicine, acelasi autor. Numai bine!
ApreciazăApreciază
Un alt raspuns este intr-o carte a lui J.Valnet.Apa e scanteia divina care face sa explodeze energia adormita a semintei si provoaca aceste transformari,cresteri pt a da un start(a fi o rezerva energetica) pt a asigura viata pe viitor a plantei.Orice fiinta ,daca i se ofera sansa de a trai,va incerca sa profite de ea si sa-si mareasca sansele de supravietuire.Dar nu intotdeauna depinde de ea.Are nevoie de ajutor extern pt a creste si a-si derula programul genetic.Considera aceasta explozie a vietii vegetale asemanatoare cu celulele stem sanatoase(pline de vigoare energetica) pe care le recolteaza din cordonul ombilical unii la nastere si le pun la pastrare in scopul unei vindecari ulterioare a maladiilor survenite prin degenerarea celulelor in timp din diverse cauze.Deasemenea se poate face comparatie cu gemoderivatele obtinute din mugurii plantelor care sunt mai active energetic datorita tineretii mugurilor.Tineretea ca si atuu are vigoarea,maturitatea are consolidarea,batranetea ar trebui sa aiba seninatatea si detasarea.
ApreciazăApreciază
Inca o analogie.Daca ai cunostinte de filosofie orientala,aseamana aceasta cu trezirea energiei Kundalini ce se trezeste si netezeste drumul vietii dupa filosofia indiana sau Tao(sau Dao) dupa filosofia chineza,echilibrul in viata care controleaza fortele opuse:yang(activitate……) si yin(repaus….) si mentine integritatea individualitatii ajutand-o sa ajunga ,sa aiba posibilitatea de a accesa noi nivele ale existentei.
ApreciazăApreciază
http://www.scritube.com/medicina/alimentatie-nutritie/PROCESE-DE-CONSERVARE-ALE-ALIM93722519.php
Pt cine e interesat de metode de pastrare a alimentelor existente.Mi se pare interesanta metoda de pastrare prin temperatura sub 0 grade celsius si centrifugare ce se foloseste la vin pt a-l concentra(elimina apa) pastrandu-si caracteristicile(enzime si tot tacamul).Cred ca aceasta metoda se poate aplica la sucul extras din flori de salcam prin presare,pt a elimina din apa si a-l concentra,urmand apoi incapsularea si facand astfel medicamente naturale,conservate fara chimicale si pastrandu-si caracteristicile,nu ca la pasteurizare sau alte procedee termice.Deasemenea e interesanta metoda liofilizarii,metoda intens folosita pt conservarea hranei austronautilor,dar scumpa din pacate.
ApreciazăApreciază
Daca ve-ti citi procesele de conservare a alimentelor,ve-ti observa ca sunt metode care nu prea sunt in regula,cum ar fi:-pasteurizarea care desi distruge microbii,in acelasi timp distruge si :enzimele,vitaminele si fac o mai mica disponibilitate a proteinelor in acest fel:
-temperatura ridicata;
-E-urile:conservantii;
-radiatiile;
Si ceea ce nu scrie acolo,pesticide pt impiedicarea incoltirii,de exemplu la cartofi.Bineanteles,nu consumi cartofii cu coaja si ar fi indicat la acest tip de cartofi tratati,sa-i consumi doar dupa ce ai curatat coaja.Sa nu-i fierbi sau sa-i pui la copt in coaja lor,sau macar sa-i speli foarte,foarte bine inainte de a-i folosi in consum.Daca nu faci aceasta,se stie ca mai ales la fierbere,coaja ce crapa si substantele nocive(daca nu am avut grija sa-i spalam foarte bine,vor intra in cartofi.Deasemenea este data metoda marinarii in otet,care nu e prea grozava pt sanatate;metoda murarii cu sare care iara e nesanatoasa daca se face cu sare cu stabilizatori sau si iodata(cum se mai face vara cand se face o murare rapida a castravetilor).Este metoda afumarii la care se stie ca un consum prea des de astfel de produse nu e prea sanatos din cauza compusilor cancerigeni din fum.E preferabil sa folosesti in locul acestei metode,aromarea cu vapori de apa cu arome naturale(de exemplu se pune in apa de evaporare:lemn de nuc,cedru,etc),iar apoi daca se doreste se trece la uscare sau se pun arome naturale nu aroma de fum si alte aiureli sintetice.
ApreciazăApreciază
Tocmai am degustat din acest tort pe care l-am facut azi….genial!!! Data viitoare o sa incerc cu coaja de portocala/lamaie in loc de menta ;). Felicitari pt. reteta!
Simona
ApreciazăApreciază
Multumesc Simona, si eu l-am gasit absolut genial si l-am incercat si cu ulei esential alimentar Sweet Orange de la Vivasan care se gasesc si in Romania. Un deliciu fara egal!
ApreciazăApreciază
Ligia, eu am inlocuit ingredientele cu ce aveam voie : carob organic crud in loc de cacao, stevie in loc de miere si avocado in loc de ulei de palmier 🙂 .
Pot sa spun ca a fost acceptabil pentru o persoana care nu poate manca zaharuri .
Multumesc !
ApreciazăApreciază
Multumesc Laura de comentariu! Sper ca a fost bunicel cu schimbarile pe care le-ai facut.
ApreciazăApreciază
Buna Ligia,
In loc de ulei de palmier pot folosi ulei de nuca?
Multumesc!
ApreciazăApreciază
Buna Andra, poti folosi orice ulei vrei insa rezultatul va fi diferit. Cel de palmier, cum am mai zis, sau untul de cocos, da tortului o cremozitate si o finete care nu prea poate fi data de alt ingredient. Mult succes!
ApreciazăApreciază
Unde anume pot gasi uleiul de la Vivasan?Pe cand un curs intensiv de gatit in Bucuresti??? daca s-ar putea nu in weekend ci in timpul saptamanii…. ( pe cel din februarie l-am ratat:(
ApreciazăApreciază
Andreea, ti-am trimis pe email adresa Nicoletei, de unde poti lua uleiul acesta minunat cat si altele.
ApreciazăApreciază
buna Ligia,multumesc pentru atatea retete minunate! As vrea sa intreb daca uleiul de palmier/ cocos se poate inlocui cu ulei de arahide, in producerea ciocolatii raw!Multumesc
ApreciazăApreciază
Buna Marina, untul de cocos sau cacao se poate inlocui doar cu un avocado insa nu cu alt timp de ulei. Cele doua uleiuri sunt foarte cremoase si groase comparat cu alte uleiuri gasite pe piata. Tot binele!
ApreciazăApreciază
buna seara,Ligia! iti urmaresc postarile cu mare interes, mai ales ca sunt o vegetariana convinsa si te apreciez enorm pt tot ce faci.stiind ca esti experta in ceea ce priveste vlastarii, am si eu o intrebare . saptamana trecuta am pus la inmuiat cateva seminte de in intr-un borcan,la frigider. am uitat de ele si, cand m-am uitat in borcan, adica dupa aprox 6-7 zile,am vazut ca au inceput sa incolteasca.nu le-am schimbat apa, dar au inceput sa iasa mici firisoare albe din seminte. se pot consuma acesti vlastari?
Multumesc anticipat!
ApreciazăApreciază
Buna Ana, multumesc frumos. Germenii de in trebuie sa-i clatesti bine daca au stat zile intregi in frigider. Numai bine!
ApreciazăApreciază
Ligia, in reteta spui sa se foloseasca o legatura de menta (uscata sau proaspata), dar in video folosesti esenta de menta. Ce e mai bine de folosit in cele din urma? Multumesc, Simona
ApreciazăApreciază
Am folosit ulei de menta eteric fiindca la acel punct nu mai aveam nici menta uscata si menta proaspata nu era in sezon. Poti folosi ce ai la indemana, insa normal ca mai buna va iesi cu menta proaspata.
ApreciazăApreciază