Chiar daca aceasta postare a fost scrisa in aprilie 2009, am incercat in 2017 sa mai aduc completari care sper sa va fie de folos, plus multe articole interesante din subsol, care completeaza acest articol.
Trebuie mereu sa ne gandim la corpul nostru care este ca o fabrica, care trebuie alimentata cu combustibilul necesar pentru a ne bucura de functionarea optima. Pe langa alimentatie, mai importanta este armonia generala si sa existe un echilibru continuu intre minte, spirit si suflet. Trebuie sa ne ajutam corpul la procesele naturale de eliminare a rezidurilor, aducand in alimentatia zilnica ingrediente minune care pot sustine functiile organelor responsabile pentru aceste procese de detox.
In timpul zile trebuie sa existe momente de respiro, cand vom incerca sa ne detasam de tot stresul obisnuit pentru a ne umple bateriile bucurandu-ne de natura, aer curat, si linisite. Chiar daca sunteti la servici, cautati-va o oaza de liniste in apropiere sau un coltisor de camera unde puteti sa deschideti geamul larg, sa inspirati adanc si sa va intindeti muschii. In sensul acesta va recomand cartea Secretul Vietii Tribului Hunza, de Renee Taylor. Acestia sunt cei mai longevivi oameni de pe pamant si asta datorita multor factori pe care-i veti descoperi in cartea care pe mine m-a fascinat.
1. Daca dorim schimbari mici in stilul de viata traditional, mi-ar trebui pagini intregi sa scriu detalii. Va recomand cartea „Sfaturi pentru o viata mai sanatoasa”, pentru multe sfaturi utile, care vă va schimba viata in mai bine.
2. Daca doriti sa faceti o schimbare mai drastica, o modalitate buna de tranzitie ar fi alimentatia ovo-lacto-vegetariana, presarata cu multe retete in stare cruda, cum ar fi nelipsitele sucuri, cantitate mare de vlastari si clorofila, cantitate mare de radacinoase etc. Poate o sa ma corectati spunand ca multi care au tinut 10-30 de ani o dieta vegetariana, au murit de cancere si alte boli nenorocite. Da, sunt de acord si stiti motivul? A fi vegetarian nu este totul si aici aflati detaliat motivele de imbolnavire atunci cand mancam sanatos. Pentru mine gandul si sanatatea spiritului sunt mai importante decat alimentatia. Daca un om mananca sanatos dar este dusmanos, barfitor, nemultumit, imbufnat mereu, alimentatia nu il ajuta la nimic. Orice ingrediente alcaline, care indeparteaza boala, se vor transforma in corp in acide, mediul acid fiid prielnic pentru toate bolile din lume. Si un alt element important – pentru multi alimentatia vegetariana inseamna doar lipsa produselor animale, dar asta nu este suficient.
Atata timp cat omul consuma 90% mancare gatita la temperaturi mari care este foarte acida, da, m-ati auzit bine, chiar si mancarea gatita vegetariana sau vegana, sunt foarte acide pentru corp si mai ales multe junk-food – prajeli, cartori prajiti, chiftele din cartofi/dovlecei/nuci, gogosi, soia care este un aliment toxic si care nu are ce sa caute in alimentatia oamenilor sau a animalelor, sosuri si mancaruri grele, lactate la greu care sunt foarte acide si despre care puteti citi aici detalii, ceapa prajita in ulei ca baza pentru fiecare mancare, in loc sa fie calita cu apa si ulei, prajituri de casa considerate sanatoase, avand la baza marea majoritate dintre ele combinatia letala: lapte, oua si zahar care este o otrava curata pentru corp si despre care puteti citi aici. Oare unde este „viata” din toate prepatele de mai sus? Nici nu-i de mirare ca acestia se imbolnavesc de aceleasi boli ca toti ceilalti. Daca corpul nu primeste combustibilul adecvat, acesta va ceda la un moment dat.
Sa va povestesc despre prima mea experienta, in care am consumat 100% crud vegan. Fiind vegetariana in copilarie si incepand din nou cu varsta de 24 de ani, am pornit 100% crud prin 2008 si numai dupa 7 zile deja numai puteam suporta nici mirosul de mancare gatita. Chiar si cand manancam doar un simplu cartof copt, ma simteam rau si-mi parea rau ca l-am mancat. La ora actuala, ca mai toti raw foodisti din toata lumea, caut sa mananc 75% raw si tind spre mai mult. Am luni cand sunt 100% raw si altele cand mai consum o supita de legume, un dovleac facut pe jar, o portie de hummus de naut cu lipie. In salatele si sandwich-uri obisnuite adaug vlastari de orice fel ai dressing-uri raw interesante, care sunt publicate in cartile mele – 8 la numar in anul 2017.
Indiferent de alimentatia preferata, chiar si traditionala, trebuie ca ne straduim sa introducem cat mai multe legume in alimentatia zilnica. Indiferent daca alegem sa consumam 30- 60% raw food sau mai mult, fie ca alegem sa consumam zilnic cel putin o salata bogata in clorofila, chiar si langa o mancare gatita traditionala. Straduiti-va sa aduceti in meniul zilnic cat mai multe ingrediente vii, naturale si bogate in clorofila care este considerata esenta vietii! In categoria elementelor vii ar intra orice este verde, plantele obisnuite dar si cele din flora spontana si aici gasiti o lista lunga cu cateva din aceste plante, vlastari si aici ma refer la orice samanta de cereale sau vegetale, incoltita si crescuta la o dimensiune de 1ml-13 cm, acestea fiind foarte necesare iarna cand nu gasim nimic proaspat pe piata. Daca sunteti interesati de retete, puteti gasi o intreaga serie de episoade (din 2010 incoace) in cadrul show-ului Ligia’s Kitchen, cat si peste 200 de retete raw si vegane, din cadrul cartii de bucate online.
- Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
- Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.
Haideti acum sa enumeram si alte cateva beneficii ale consumarii in proportie ridicata cruditatilor, si in special a cantitatii mari de clorofila si legume radacinoase. Variatatea in alimentatia zilnica este foarte importanta, altfel reactiile corpului pot fi total opuse.
- Disparitia constipatie datorita unei alimentatii bogate in fibra
- Sistemul imunitar intarit
- Imbunatatirea florei bacteriene, daca se consuma protibiotice naturale.
- In cazul sarcinii, detoxificarea (ambii parinti) este ideala cu un an inainte de a concepe copilul
- Nasterea unui copil sanatos daca mama are o alimentatia echilibrata in sarcina, fara zahar, produse de panificatie, lactate si altele care scot fortat mineralele din corp si aduc starile specifice gravidelor: raul de dimineata, umflarea picioarelor, sarcina toxica – toate datorate unei cantitati mici de minerale in corp, care vor avea efecte si asupra dintilor copilasilor, imediat dupa aparitia lor. Este un subiect vast, insa din experienta noastra va povestesc in cele 3 carti scrise de mine dedicate cresterii copiilor.
- Refacerea dupa nastere este mult mai rapida
- Abundenta laptelui matern
- Eliminarea kilogramelor in plus, corpul ajungand la o greutate ideala pentru inaltimea avuta
- Eliminarea starii de balonare
- Digestie buna daca sunt respectate combinatiile corecte.
- Albirea dintilor si intarirea lor, doar daca procentul de minerale si clorofila este destul de mare, altfel intervine sensibilitatea dintilor si probleme dentare.
- Imbunatatirea calitatii somnului
- Imbunatatirea dorintei de a fi mai aproape de Univers, Dumnezeu sau orice forma de divinitate.
- Imbunatatirea concentratiei si a memoriei
- Nivelul de vitalitate ridicat
- Stare de bine si diminuarea stresului
- Productivitate mult mai mare
- Piele radianta si imbunatatirea calitatii pielii
- Claritatea ochilor si a calitatii vederii
- Ascutirea auzului
- Plus multe altele.
Va recomand cu caldura si aceste articole scrise in 2009 si pana in prezent.
- Pagina de Intrebari frecvente
- Primii pasi catre o alimentatie sanatoasa
- Pasi spre raw food, sa invatam din greselile altora
- 6 greseli in alimentatia sanatoasa
- De ce ne temem de cruditati?
- Secretele longevitatii si Mancam sanatos dar totusi ne imbolnavim
- Piramida alimentatiei
- Mineralele de origine vegetala
- Cum sa pastram fructele, legumele deshidratate dar si nucile?
- Poftele care tradeaza carente nutritionale
- Problematica vitamina B12 in alimentatia vegana
- B12 si efectele carnii asupra sanatatii
- De ce ar trebui sa evitam lactatele?
- Reguli de aur pentru o viata sanatoasa
- pH-ul sangelui iti determina starea de sanatate
- 20 de pasi spre o sanatate de invidiat
- Semintele incoltite si crescute in vlastari
- Este acidul oxalic daunator?
- Cate calorii sunt recomandate pe zi?
- Secretul unui preparat delicios fara foc
- Cumparam cruditati din comert in anotimpul rece?
- Ce imbracaminte impiedica eliminarea toxinelor?
- Detoxifierea cu ajutorul sucurilor
- Ce stim despre sucul verde de grau
- Alimentatia vegana/raw food si sportul de performanta
- 35 de motive pentru a consuma mai putin zahar si fructoza
- Vindeca-te cu raw food – institutii de sanatate din tara si din lume
- Remedii pentru arsuri la stomac
- Microferme si producatori bio locali
- Meniu raw food pentru o saptamana
- Meniul de Sarbatori
- Carte de bucate online (peste 200 de retete video si retete scrise). Si da, toate preparatele listate aici sunt raw vegane, fara lactate, oua, faina, zahar, amelioratori sau altele.
Ligia, merci mult pt linkurile pe care mi le-ai dat. Am inceput sa citesc foarte multe despre dieta si sunt din ce in ce mai convinsa de efectele ei. Deja nu m-am mai atins de mancarea gatita. Cu painea e mai greu, mai ales cu cea de casa, dar o iau incet.
Nu stiu daca voi fi in stare sa renunt la cafea. Sunt dependenta, dar mai de graba de gust nu de efectul ei si de aceea cred ca va fi mai greu.
P.S.: Chiar te rog sa-mi trimiti niste retete sa fie cat mai variate mesele. Merci 😉
ApreciazăApreciază
Draga mea Ruxxandrra,
Retete poti gasi atat pe blogul acesta cat si pe altele de specialitate. Vizioneaza cele 17 video-uri de la show-ul Ligia’s Kitchen, si pe langa asta mai exista sus la meniu o categorie cu Retete Vegane Fara Foc, am scris si doua carti, una cu retete vegane fara foc si una cu instructiuni practice de cresterea germenilor si vlastarilor.
https://ligiapop.com/category/ligias-kitchen/
http://rawveganmall.ro/carti
Mult succes!
ApreciazăApreciază
arata extraordinar, am sa incerc si eu,sint curioasa ce gust au. Puteti sa-mi trimiteti si mie citeva retete.
ApreciazăApreciază