Ingrijirea sanatatii

Ce imbracaminte impiedica eliminarea toxinelor?

Inca de mic copil nu suportam pe piele textura hainelor care care erau stranse pe corp si care aveau in compozitie fibrele sintetice. Stiam ca ma fac sa ma simt incomod si de aceea mereu protestam cand le venea randul la purtat. Aveam putine, fiindca si parintii mei stiau ca nu sunt de purtat.

Se stie ca fibrele artificiale si stranse impiedica respirarea naturala a pielii si eliminarea toxinelor, plus ca au in continut multe chimicale nocive corpului uman care ataca lent si sigur. Stiati ca peste 80% din chimicalele cu care venim in contact se absorb in piele? Acestea pot fi de origine cosmetica, casnica cat si din fibrele hainelor. Pun in pericol sanatatea pe termen lung si ne afecteaza fara sa realizam ca ele ar fi una din cauze.

Christopher Vasey in cartea „Alternative Naturale la Antibiotice” spunea, „Pielea este o cale de eliberare dubla. Prin glandele sudoripare, intre 70 si 120 pe cm² de piele, ele elimina, diluate in transpiratie, deseurile de tipul acidului uric, ureei, sarurilor si mineralelor folosite. Prin glandele sebacee, 300.000 pe suprafata cutanata totala, elimina din corp deseurilor diverse: acizi grasi, cadavre microbiene si celulare, mucozitati, deseuri de carbohidrati… sub forma de sebuum.”

Tot mai multe persoane isi aleg imbracamintea in functie de felul ii face sa arate si mai putin in functie de compozitie. A venit momentul sa fim preocupati de compozitia materialului si sa alegem in functie de ceea ce ar fi cel mai sanatos si confortabil pentru corpul nostru. Incepeti cu lenjeria intima, prima care vine in contact cu pielea noastra. Aceasta trebuie sa fie obligatoriu 100% naturala, lejera si comfortabila, in special la doamne si domnisoare, altfel pot interveni in timp complicatii nedorite cum ar fi infectiile urinare sau genitale.

Chimicalele folosite la fabricarea tuturor fibrelor sintetice au fost asociate in decursul anilor cu probleme de sanatate serioase, cum ar fi distrugerea lenta a sistemului imunitar, probleme legate de comportament si imbalanta hormonala, chiar si cu cancerul. Evitati pe cat posibil imbracamintea care are in continut:

  • Acrilul
  • Poliesterul (Aviz mamicilor care isi imbraca pe copii in fibre sintetice precum fleece, poliester, nilon si altele. Valabil este si pentru adulti, insa la copii este si mai rau)
  • Nailonul
  • Raionul (vascoza)
  • Acetatul
  • Triacetat

Optati pentru hainele din fibre 100% naturale gen bumbac, in, canepa, lana sau matase. Si acestea sunt crescute cu multe pesticide si sunt tratate chimic, insa nu atat de indelung precum fibrele sintetice. Ar fi de preferat fibrele organice/bio si va recomand sa va faceti rezerve in special cand vine vorba de hainute pentru bebelusi. Revenind la calitatea fibrelor naturale, acestea lasa pielea sa respire natural, fara sa-i strice echilibrul, absorbind usor transpiratia si ajutand-o sa se evapore.

Ce chimicale contin hainele noastre?

  • Pentru a avea o tesatura moale si placuta la purtare rezultata dintr-un material aspru este nevoie de un proces indelung de manipulare chimica.
  • Chimicalele sunt folosite cu scopul de a face fibrele mai rezistente la spalat sau centrifugare.
  • Contin componenti volatili si dioxina, folositi in proces la albirea fibrelor.
  • Nailonul si poliesterul sunt din derivate petrochimicale, care atunci cand le purtam produc nitrous oxide, un gaz care este de 310 ori mai puternic decat dioxidul de carbon.
  • Raionul sau vascoza este facut din pulpa de lemn, tratata cu chimicale printre care soda caustica si acidul sulfuric.
  • Elementele chimice de fixare a culorii sunt extrase din metale grele care de asemenea polueaza natura.
  • Acrilul este compus din polycrylonitriles, compusi care sunt extrem de toxici pentru corp si cancerigeni.
  • Daca nu sunt fibre organice, contin cantitati alarmante de erbicide si pesticide.
  • In special fibrele sintetice sunt imbibate in decursul procesarii diverse susbstante: derivati petrolieri, compusi chimici proveniti de la coloranti si stabilizatori de culoare, care ulterior sunt absorbiti de piele, chiar daca au fost supuse spalarii repetate.
  • Toate hainele care nu necesita calcare si nu numai, chiar si toti pantalonii contin de multi ani un chemical numit in engleza perfluorinat (PFCs), care include aditivul care nu se lipeste de fier, numit Teflon. Aceste chimicale sunt din ce mai mult des folosite in aceasta industrie pentru a intari rezistenta materialelor si pentru a le face greu de sifonat. Toate hainele care au pe eticheta „No-Iron” (nu se calca), contin PFCs. Agentia Americana de Protectie a Mediului a avertizat ca PFCs contine componenti care cauzeaza cancerul.
  • Pe deasupra la toate acestea si detergentul cu care ne spalam hainele, bazat in mare parte pe componenti chimici, nu se elimina complet la clatire. Prin transpirare si udarea implicita a fibrei se dizolva urmele de detergent, fiind mult mai usor absorbite de catre porii larg deschisi ai pielii.

Ce am putea face?

  • Ideal ar fi sa cumparam doar haine din fibre naturale, netratate si organice. Noi in decursul anilor, atat pe considerente de reciclare dar si de calitate/pret, dar si pentru cantitatea mica de chimicale prezente in ele, chiar daca au fost supuse camerelor de dezinfectare pentru cel putin cateva zile, ales hainele second-hand, exceptand lenjeria intima si sosetele pe care ni le cumparam noi. In acest articol intitulat Imbracamintea si obiectele SH – un subiect mai delicat
  • Imediat cum ati cumparat un articol de imbracaminte, spalati-l cel putin odata sau de doua ori inainte de purtare.
  • Daca totusi optati pentru fibrele sintetice, spalati-le de cel putin 3 ori inainte de purtare si purtati-le cat de rar. Tot ce este sintetic, inclusiv vestitele haine polar sau fleece, impiedica si influenteaza drastic fluxul normal al sangelui si al energiilor vitale.
  • Eliminati balsamul de rufe. Are un continut nemasurat de chimicale nocive de care nu avem nevoie. Acesta ramane special pe haine si care nu se clateste niciodata in totalitate. Fiindca vine in contact direct cu pielea, dezvolta alergii ale pielii si impiedica pori acesteia sa respire natural. Oare de ce la bebelusi sunt interzice balsamurile de rufe si detergentii chimici?
  • Folositi detergenti cat mai naturali atat pentru haine cat si pentru curatenia casei, cum ar fi cei non-toxici.

Sursele de inspiratie: [Sursa], [Sursa], [Sursa].

17 gânduri despre „Ce imbracaminte impiedica eliminarea toxinelor?

  1. Esti extraordinara Ligia! Credeam ca te preocupa doar alimentatia sanatoasa dar tu nu scapi nimic!Eu folosesc deja nucile de sapun,imi fac singura sapunurile pentru corp si par,deodorantele si cremele.Acum ma preocupa alimentatia si crede-ma ca mi se pare tare greu.Cum sa incep?Succes! Cu drag,Viorica

    Apreciază

    1. Buna Viorica,

      Multumesc! Mi se pare chiar important sa imbinam cat mai multe laturi pentru a ne bucura de o viata sanatoasa. De cand sunt eu am fost preocupata pe langa asta si de mediu si protejarea lui. Imi amintesc pe cand aveam 7-8 ani asa de multe imi placea sa adun materiale pentru reciclat, stii ca pe vremea aia ni se cerea sa ducem maculaturala la scoala, sticle si borcane 🙂 Cand mergeam in tabere cu prietenii, cred ca eu eram singura care curata la final gunoaiele din jur fiindca imi doream sa las totul asa cum am gasit in natura, sunt multe de povestit insa ma opresc aici. Referitor la intrebarea ta, voi scrie o postare in curand. Pana atunci exista o postare numita „Primii pasi spre o alimentatie mai sanatoasa” Cu mult drag, Ligia

      Apreciază

  2. Scumpa Ligia! fa un magazin cu haine din fibre crescute organic.Ia legtura cu magazinele sau furnizorii ce produc astfel de haine,sau si mai bine croitoresele de care nu ducem lipsa in mediul in care am crescut,pot face din materiale tesute in satele rominesti ce sigur sunt sanatoase si pot fii folosite cu gust in croeli actuale .Sigur se vor gasi materiale pentru lenjerie si orice fel de ocazii,sau anotimp,totul e sa fie o minte intreprinzatoare si constienta de necesitatea binelui facut semenilor constienti de sanatatea lor.Sper ca aceasta sugestie sa nu ramina fara replica .Apropo exissta un stand in magazinul Obor din Bucuresti cu tesaturi exclusiv naturale aduse din Moldova sau Ucraina.Sunt ff frumoase,dar nu garantez pentru felul in care au fost prelucrate.

    Apreciază

    1. Multumesc Claudia! Si noi am cumparat atunci tot ce am gasit frumos. Ne-a dus una dintre vanzatoare la ea acasa, unde ne-a aratat toate minunatiile din cufar. Am vazut cele mai exceptionale piese de arta din viata mea. Toate materialele si cusaturile originale, adevarate bijuterii si piese de muzeu.

      Apreciază

      1. Aoleu…te invidiez!!! Dar in sensul bun al cuvantului 😉
        As fi facut la fel ca tine, deoarece ador hainele din in, iar acestea cusute sunt deosebite, Nu are o lumea intreaga ce avem noi romanii…abia astept sa vina vara ca nu mai ies din in.
        Cred ca iti este mila sa te imbraci cu ele…
        Multumesc frumos pentru raspuns..nu te laud cu acest blog, pentru ca as fi una in plus, Insa iti marturisesc din inima, ca te citesc in taina si invat multe de la tine.
        Cu drag si o saptamana minunata!

        Apreciază

        1. Multumesc, esti o draguta ca ma citesti si sunt convinsa ca spui si altora despre site.

          In privinta hainutelor, da, sunt toate mai mult decat minunate! Nu exista cuvinte sa le descriu. Cand am fost in Bucuvina, la toate manastirile erau femei cu straie din acestea de vanzare. Eu una am vazut haine de in pe la tarabe sau in alte parti, insa m-au fascinat acestea originale, stravechi. Chiar mi-e mila sa le imbrac. Am si o bundita si intreg straiul. Multe sunt foarte largi si urmeaza sa le modific, insa m-am hotarat sa le port pe toate. Te pup si numai bine!

          Apreciază

  3. Sunt si doctori care ne indeamna sa ne tratam natural, fara chimicale, doctori care ne inspira sa ne traim viata celebrand-o.Viziunea Dr.-ului Calin Margineanu pe poate zdruncina din temelii credintele despre sanatate si boala, despre lumea programata in care traim inconstienti.Dr. Calin Marginean este un exemplu de urmat pentru modul in care priveste boala si bolnavul ca un tot, si care pleaca de la premiza ca nu se poate trata boala fara a trata omul. Mai jos gasiti conferintele dr. Calin Marginean care a reusit sa trateze multe boli aparent incurabile prin netode netraditionale dar documentate stiintific.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Ce postare interesanta…De ceva vreme incoace m-am tot intrebat unde as putea gasi haine facute din materiale naturale si cultivate fara chimicale.Cunosti vreun magazin(din Romania) unde sa se poate cumpara asa ceva ?Sau poate stii niste firme(straine sau romanesti) care sa lucreze doar cu fibre bio?As ori sa te intreb si despre vopselele folosite pentru colorarea hainelor,am auzit ca din pacate toate sunt toxice.Tu ce stii despre acest lucru?Apropo,mi-ar placea mult sa stiu ce folosesti pentru ingrijirea pielii-imi dau sema ca cel mai probabil sunt produse naturale dar as vrea sa stiu exact ce si de la ce brand.
    Multumesc!

    Apreciază

    1. Buna Ioana si ma bucur ca a ajuns la timp postarea. Legat de intrebarile tale, poate pe viitor voi avea timp sa scriu pe aceste subiecte vaste. Legat de cosmetice, uleiurile naturale presate la rece sunt ideale. Pentru tenuri grase exista uleiuri mai putin grase, precum cel de samburi de struguri etc. Numai bine!

      Apreciază

  5. buna ziua stimata d.na ligia …chiar ma miram de ce nu suport sa port haine mai mulate .mai stranse pe corp….si nici nu port …ciar daca unele ma arata mai slaba …dar nu pot sa le port …si am haine si sintetice si din bumbac …dar lejere …si iarna si vara …mai ales …vara …

    Apreciază

Comentariile sunt închise