Lapte de migdale sau nuci
Ingrediente:
- 1 cana migdale sau orice fel de nuci raw, inmuiate peste noapte
- 2-3 cani apa filtrata calduta (sub 40C)
- indulcitor natural dupa gust
- esenta de vanilie naturala
- 1 cana = 250 ml
Eggnog
Ingrediente:
- 2 cani lapte de migdale
- 2 linguri nuca cocos/fulgi de cocos
- 3 curmale fara zahar
- 1 banana coapta
- indulcitor natural dupa gust
- esenta de vanilie si rom
- 1 cana = 250 ml
Lapte din seminte de canepa
Ingrediente:
- ½ cana seminte de canepa decorticate (nu se inmoaie in prealabil)
- 2-3 cani apa filtrata calduta (sub 40C)
- un praf de sare fara iod
- indulcitor natural dupa gust
- esenta de vanilie naturala
- 1 cana = 250 ml

Lapte de orez
Ingrediente:
- 1½ pahar orez integral macinat in rasnita
- 1 cana migdale sau nuci raw
- 1 linguri scortisoara praf
- indulcitor natural dupa gust
- 3 cani apa filtrata calduta (sub 40C)
- 1 cana = 250 ml
Lapte cu cacao/cafea din cereale
Instructiuni generale
Sunt aceleasi instructiuni pentru toate felurile de lapte si daca doriti instructiuni cu poze, apasati aici. Laptele se proceseaza in blender pana ce totul se omogenizeaza complet. Se poate strecura cu ajutorul unei pungi speciale de lapte. Arata si are gust ca de lapte si este o alternativa delicioasa, si sanatoasa. Daca doriti sa fie mai gras, adaugati mai multe nuci. Se poate adauga optional pentru gust: 1 banana, 2 curmale, miere, vanilie, rom, cacao, carob etc.
*O exceptie facand doar cel de orez, in care orezul se macina in rasnita/ moara si daca doriti, puteti sa-l puneti la acest punct la inmuiat, cel putin 5 ore. Nu este nevoie sa il fierbeti, chiar daca este din orez crud, integral, alb sau din alte soiuri de orez.
Pastrare:
Se poate pastra la frigider pentru 3 zile iar pulpa ramasa se poate folosi pentru prajituri, blaturi de tort sau simplii biscuiti cu fructe uscate si nuca de cocos.
Nu va este frica de ingredientele crude, nu sunteti primii oameni care le incearca. Inca din anii 1900 oamenii consuma lapte din nuci si seminte, si de atunci se stie ca sunt niste bombe energetice, pline de calciu, magneziu, fier, proteine si grasimi bune, care nu ingrasa din contra care mentin silueta si pastreaza sistemul cardiac in conditie optima.
- Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
- Pentru retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
- Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
- Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.
Multumim de retete – exact ce aveam nevoie acum ca am inceput sa prepar lapte vegetal acasa 🙂
ApreciazăApreciază
Cu placere!
ApreciazăApreciază
Este minunat si foarte frumos din partea dvs ca postati aceste retete si sfaturi atat aici, cat si pe Sideris.
Multumesc! Acum am mai descoperit un desert pe care il savurez chiar acum – crema de nuci.:)
ApreciazăApreciază
Ma bucur cand fac oamenii fericiti, chiar si prin niste retete simple.
ApreciazăApreciază
Oauuuuuuuu, cate feluri de lapti :-). Le adaug pe blog, in cartea de bucate si le prepar unul cate unul in ordine alfabetica. Bine? 🙂
ApreciazăApreciază
Stiu Andrea, si astea sunt doar cele pe care le cunosc pana la ora actuala. Chiar te rog sa le adauti la cartea de bucate si deja stii dorinta mea, sa fie un link catre site-ul meu. Merci mult si tinem legatura.
ApreciazăApreciază
…Yummy…Mai cucerit ireversibil ..
ApreciazăApreciază
Sunt chiar delicioase, si e interesant ca metodele de combinare sunt fara numar. Merci de comentariu!
ApreciazăApreciază
Am facut laptele de orez dar nu am pus decat 3 cani de apa ca parca era prea subtire…. 🙂 si e f bun….numai ca orezul nu mi s-a facut faina ci sa facut ca bobitele de zahar si nuci nu am avut crude ci uscate din toamna si totusi e bun si asa…. 🙂 …
De ce nu primesc email cand imi raspunzi la comment?
Ca trebuie sa intru mereu unde ti-am scris sa vad daca mi-ai raspuns… 🙂 …?!!!!
ApreciazăApreciază
Iulia, nu stiu ca e problema. Trebuie sa bifezi casuta care spune „Anunţă-mă despre viitoarele comentarii apărute prin email”, care este putin mai sus de „Trimite comentariu”.
Orezul pentru lapte, trebuie dat prin rasnita mai mult timp pana se face faina. Trebuie tinut in rasnita la fel de mult ca si cafeaua, ca si ea se face praf aproape. Nucile nu trebuie sa fie crude cand le folosesti. Daca le pui la inmuiat peste noapte, vor deveni ca si cele crude.
Ligia
ApreciazăApreciază
Buna Ligia,
am facut astazi lapte de nuci la storcatorul de fructe, e nesperat de usor: am lasat nucile la inmuiat 2 zile si apoi le-am dat la storcator, la fiecare 2 linguri de nuci am adaugat si apa, a iesit tare bun. Cu restul de nuca am facut Tortul cu mango, m-am lins pe degete, acum e la congelator, o sa fac poze maine cand il tai. Mi-a iesit cam verzuliu, am pus avocado, dar la gust e superb.
Felicitari si numai bine,
Mihaela
ApreciazăApreciază
Ce fain, n-am incercat niciodata la storcator sa fac lapte. Si da, tortul iese cam verzuliu fiindca i-ai pus avocado. Daca-i punea-i doar mango, era portocaliu spre maroniu. N-avem cum sa stam in calea oxidarii. Eu le punem la smothies, inghetata sau torturi si cateva picaturi de lamaie si ajuta la mentinerea culorii. De abia astept poze!
ApreciazăApreciază
oare are ceva daca nu strecor laptele de orez? ca nu am punga… si ma gandeam sa il amestec si sa il las asa 😀
ApreciazăApreciază
Draga mea Diana, strecoara-l cu un tifon, o panza, cu orice. Daca-l lasi nestrecurat este foarte nisipos, si-si pierde finetea.
ApreciazăApreciază
hmmmm uite daca nu stau bine la capitolul imaginatie.. asta e :)) buna idee cu tifonul.. maine il fac, abia astept. multumesc pt idee! 😀
ApreciazăApreciază
Pune doua, trei straturi de tifon ca sa fii sigura ca nu patrunde printre. Sa-mi spui daca ti-a placut. Daca-ti iese prea subtire, poti adauga mai multe migdale/nuci.
ApreciazăApreciază
Am facut din migdale amestecate cu nuci…fff bun..au baut fetele mele..multumesc!Dar daca nu folosesc pulpa ramasa acum, cum o pot pastra ?La congelator?
ApreciazăApreciază
Ma bucur ca v-a placut! Pulpa daca o vei folosi maine, o poti lasa doar la frigider, daca n-ati timp, atunci o poti lasa la congelator dar nu pentru prea mult timp.
ApreciazăApreciază
eu am cumparat aparatul de facut lapte de soia si sunt extrem de multumita.Face totul singur ca o masina automata de spalat,nu faci dezordine i bucatarie,e super simplu.Am facut cu el lapte de soia,orez,migdale,nuci,susan,orz,toate f.bune.
ApreciazăApreciază
Eu va cred, insa laptele de migdale de mai sus este crud, nefiert, si are calitatile nutritite intacte, nealterate de procesul de fierbere.
ApreciazăApreciază
Ligia, multumesc mult pentru ca postezi retetele atit video cit si scris… eu am uneori mari probleme cu viteza net/ calculatorul si imi e ff greu sa vad postarile video…. asa pot sa folosesc retetele si indrumarile tale scrise… ehhh, se mai intimpla si de-astea… 🙂
ApreciazăApreciază
Buna Ligia.
Astazi am facut si degustat primul meu lapte de orez, dupa o reteta de-a ta, simplificata din lipsa de ingrediente. Am folosit un pahar de amestec de orez alb si brun(stiu ca trebuia doar brun dar era prea putin…data viitoare o sa ma aprovizionez din timp), cu doua pahare de apa, scortisoara si stevia. Minunat! Nu credeam sa fie asa bun. Si pentru ca nu stiam daca resturile de orez se folosesc sau nu….le-am folosit :). Le-am facut alor mei o budinca din resturile acelea fierte cu putina apa apoi amestecate cu mere crude rase. Am baut intai simplu apoi l-am amestecat cu suc de la merele rase. Am facut rau sau bine? N-am mai folosit pana acum lapte raw in amestec cu sucuri de fructe..de fapt, nici din cel de vaca nu am folosit, deci nu stiu dc e ok sau nu. Oricum, multumesc pentru reteta. Se repeta.
ApreciazăApreciază
Buna! Cautam o reteta pentru lapte de migdale si asa am dat de site-ul acesta, ma bucur ca l-am descoperit! Dar as avea o intrebare: as putea sa incep sa ii dau bebelusului meu de 4 luni si ceva lapte de migdale? (fara indulcitori si arome) macar asa din cand in cand…banuiesc ca e mai sanatos decat laptele praf (din pacate asta ii dau acum). Va multumesc.
ApreciazăApreciază
Buna, laptele de migdale crud (nu fiert), este folosit de mamici din intreaga lume pentru bebelusii lor. Trebuie sa nu fie prea concentrat, 200 g migdale la 1.5 l de apa, iar migdalele e obligatoriu sa fie inmuiate in prealabil timp de o noapte. Multa sanatate!
ApreciazăApreciază
Buna, Ligia,
In inregistrarea ta video, retete de lapte crud, am observat ca migdalele sunt decojite; eu daca le pun cu coaja stric reteta?
ApreciazăApreciază
Buna Silvia, se pot folosi si migdale cu coaja. Eu de plictiseala le-am cojit in timpul filmarii 🙂
ApreciazăApreciază
wow, ce draguta esti!dupa ce ca ne dai atate retete, ne mai si raspunzi apoi la toate intrebarile. 🙂 foarte multumim.
eu am vrut sa intreb daca e ok sa faci laptic din amestec de mai multi samburei (sa zicem migdale, folarea soarelui, susan, nuci, alune de padure….) sau e mai bine sa fie separat?
multumesc.
ApreciazăApreciază
Cu toata bucuria! In privinta laptelui poate sa fie si combina, insa cu cat mai putine proteine se pun impreuna cu atat poate sa fie mai usor de digerat.
ApreciazăApreciază
Fii buna si spune-mi daca ai idee de vreun lapte vegetal,crud, care sa fie in regula de dat la sugari de 2-3 luni.Multumesc!
ApreciazăApreciază
Laptele de migdale sau din alte seminte poate fi dat la sugari fara probleme. In SUA este la ordinea zilei acest lucru si mamicile (cele vegane) nu-si mai hranesc de mult bebelusii cu lapte praf din comert sau lapte de soia chiar si cel nemodificat genetic. Semintele si nucile trebuie inmuiate obligatoriu timp de o noapte pentru a fi foarte usor asimilat de bebelusi. Laptele vegetal nefiert este plin de proteine, acizi grasi esentiali cat si toate mineralele, inclusiv calciu si magneziu. Fiind de origine vegetala sunt usor de asimilat si folosit de catre corp. Aici se afla reteta video pentru laptele de migdale, care se poate inlocui cu alte nuci sau seminte. Multa sanatate!
ApreciazăApreciază
Multumesc mult Ligia pentru aceste retete minunate….astazi m-am delectat si eu cu Laptele de nuci…deliciosssss:) Nu am mai incercat pana acum…Imi place la nebunie tot ceea ce faci…si o sa incerc de acum sa pun in aplicare toate retetele si sfaturile tale…Multumesc mult pentru tot!!! Pupici:)
ApreciazăApreciază
buna ligia eu sunt cam nouta pe aici dar….imi place ce vad astept cu nerabdare retetele tale sanatoase
ApreciazăApreciază
Multumesc Dana si te mai astept!
ApreciazăApreciază
Ligia, eu fac lapte din seminte de Alpiste (denumirea in lb.spaniola), in romaneste cred ca se numeste meiul-canarilor sau Phalaris canariensis. Eu o cumpar de la raionul de mancare pt pasari(canari).In romaneste nu am gasit prea multe informatii despre aceste seminte, in spaniola in schimb vad ca sunt foarte cunoscute si utilizate. Poate tu le cunosti mai bine.
Este o bautura cu proprietati extraordinare : reduce lipidele, grasimile din sange, efect dezinflamator, diuretic, remediu boli de rinichi si ficat, pt calculi renali, diabet, hipercolesterol, gastrita, ulcer de stomac. Se foloseste foarte mult in cure de slabire. De o saptamana fac zilnic pt sotul meu care are colesterolul si trigliceridele marite (colesterol 254 si triglicerde 390).
Se consuma 1 pahar inainte de fiecare masa pe stomacul gol. Va voi tine la curent cu rezultatele dupa aceasta cura. 😉
Preparare: 5-7 linguri de seminte de Alpiste lasate la inmoi in apa peste noapte, apoi se elimina apa in care s-au inmuiat, se pun semintele in blender si se adauga un litru de apa pura(nu de la robinet).Se blenduiesc si se scurg prin tifon si e gata laptele. Pt un gust mai bun pun 6 curmale si coaja de la o jumatate de lamaie. E delicios!!!
ApreciazăApreciază
Sunt seminte de mei si se gasesc si sectiunea seminte, insa trebuie sa fie nedecorticate neaparat. Se si pot germina si consuma vlastarii care ajuta mai mult.
ApreciazăApreciază
Hi Ligia,
While I was searching for the raw almond milk recipe I noticed yours and what I like the most is the video explanation 🙂 … I am transitioning to raw vegan world 🙂 …I am slow at doing it…but I what to do it … now I am searching and reading and videos that show what you are doing gives me a little bit more confidence.
Now, I want to ask you if you need to keep in the fridge or on the kitchen’s counter the bowl where almonds are soaking?
Thanks,
Bia
ApreciazăApreciază
I mean by safer without stainless steel blades because they all do…pretty much all
ApreciazăApreciază
Ligia, semintele de canepa trebuie se fie nedecorticate?
ApreciazăApreciază
Ar fi bine, altfel au coaja si trebuie strecurate daca faci lapte.
ApreciazăApreciază
Laptele de canepa se poate da la copii? Al meu are 1 an si 2 luni. Daca da, in ce cantitate? Mersi mult Ligia.
ApreciazăApreciază
Orice lapte din seminte integrale sau nuci se poate da la copii de peste 6 luni, respectandu-se regula normala de la diversificare – cantitati mici initial, timp in care se observa reactia copilului. Se poate da in orice cantitate, chiar si pana la 2 l pe zi. Sunt copii care de la 6 luni sunt hraniti zilnic cu lapte de migdale, de susan sau de canepa.
ApreciazăApreciază
Ligia, am un bebe de 7 luni caruia i dau lapte praf …ideea e ca am incercat sa i dau lapte de migdale dar nu e foarte incantat si cand il mai bea trebuie sa fie destul de dulce( il indulcesc cu curmale). e ok daca i-l dau mai dulce? sau nu i face bine?
lapte de orez simplu pot sa i dau ? trebuie fiert daca fac doar din faina de orez si apa?
multumesc Ligia
ApreciazăApreciază
Lavinia, copiii care sunt trecuti de 6 luni pot sa bea fara probleme lapte de migdale, susan integral, canepa, caju, orez (nefiert – vezi reteta aici) etc. Daca nu bea laptele inseamna ca nu este destul de gras si nu neaparat dulce. Il poti indulci cu curmale fara probleme, insa nu il face foarte, foarte dulce fiindca nu are nevoie de fructoza prea multa.
ApreciazăApreciază
Buna LIgia!!Am nevoie de o informatie ft.pretioasa pt.fetita mea,de 2 ani jumate,ce sufera de paralizie cerebrala;are doar 6 kg,avem nevoie de un lapte de calitate,bogat caloric,ca sa luam in greutate,ce fel de lapte ne recomanzi?iti multumesc!Gabriela!!
ApreciazăApreciază
Gabriela, la voi este nevoie de un tratament mai intens si laptele proteic si caloric o poate ajuta sa creasca insa voi ati dori mai mult. Va recomand un centru de sanatate sau un medic roman care v-ar putea ajuta. Vezi postarea aceasta. Sanatate multa!
ApreciazăApreciază
Daca este posibil as vrea sa va dau mai multe informatii despre noi.laptele este inca alimentul nostru de baza,de aceea caut un lapte calitativ,pana acum am incercat multe formule de lapte praf,soia,dar vreau sa renunt la ele in favoarea unui lapte sanatos,ce alte alimente ne recomandati sau chiar retete pt. a reusi sa luam in greutate,va multumesc,Gabriela!
ApreciazăApreciază
Aici gasiti diverse retete de formule naturale folosite de mamici din intreaga lume. Cu bine!
ApreciazăApreciază
Eu folosesc laptele de canepa dar pana acum l-am facut din seminte de canepa decorticate. Cum procedez cu cele nedecorticate, trebuie hidratate?
ApreciazăApreciază
buna Ligia.multumesc pt munca pe care o depui pt noi.
in legatura cu laptele vegetal, a s vrea o reteta de lapte de coco,unt de cocos….am mai gasit retete dar eu vreau sa fac dupa o reteta de la tine.multumesc anticipat.
ApreciazăApreciază