Ingrijirea sanatatii

Generam atat de mult gunoi!

Inca din anii ’80 se stia de reciclare si duceam la scoala maculatura sau la centrul de colectare fier sau sticla, si primeam cativa banuti. Era un fel de educatie pentru a colecta deseurile reciclabile. Tin minte ca in 1990, pe cand aveam 11 ani, am fost la prima mea actiune de voluntariat din toata inima. Era o noutate pe atunci sa mergi intr-un sat sa aduni gunoaiele si la final sa lucrezi putin cu cei din sat si la partea de educatie in ce priveste curatenia. De atunci aproape in fiecare an, participam la cate o actiune de acest gen si eram priviti ca si ciudati. Era o noutate, chiar daca romanul a facut multa munca de voluntariat pe vremea comunismului, doar ca sub alta denumire si de multe ori fortati de scoala sau servici.

Ideea este ca pe partea de voluntariat voit, chiar daca este un pleonasm, nu se insista atunci. Incepand cu anii ’90 s-au format grupuri restranse de „ecologisti”, cum eram numiti pe atunci, care ne doream ceva mai mult de la voluntariat. A durat insa mult timp, pana acum cativa ani, cand a inceput sa se ia in serios aceasta parte de voluntariat si inca se lucreaza la perfectionarea conceptului, multi intelegand prin voluntariat o munca neplatita la care nu prea trebuie sa iti dai interesul. Inafara insa, este luata foarte in serios si voluntariatul este considerat experienta de munca. E bine ca si in Romania Ministerul Muncii a inceput sa incadreze voluntariatul la experienta, insa este nevoie de multe acte de voluntariat pana aceste activitati vor fi recunoscute cu adevarat ca si experienta de munca.

Intorcandu-ne la noi, intr-adevar pe vremea comunismului, nu erau atat de multe deseuri si nu generam atat de mult gunoi ca si acum. Sunt socata cum la noi, vad zilnic cosul de gunoi plin. Cumpar de multe ori cantitati mari, ca sa evit atatea ambalaje, dar azi spre exemplu, am cumparat tarate de ovaz si chiar aveam nevoie urgenta de ea, fara sa mai am timp sa fac comanda online la cantitate mare. Nu mi-a venit sa cred ca dupa ce am rasturnat continutul in borcane de sticla, am umplut cosul de gunoi cu vreo 15 pungi de 200-500 g si asta doar intr-o zi. Pungile de plastic din pacate, in Romania nu se recicleaza. In SUA spre exemplu, adunam pungi de plastic care pot fi duse la un centru special de colectare si reciclare pungi. In Romania, ni s-a spus ca nu se recicleaza, chiar daca sunt curate si le punem la categoria „plastic”. E strigator la cer, cum sa nu se recicleze ceva care poate fi refolosit si preferam sa le ardem…

Se stie clar ca prin arderea plasticului, acesta genereaza in aer poluanti care deregleaza sistemul respirator si mai ales pe cel hormonal. E o practica normala in Romania ca gunoaiele sa fie arse, ceea ce in alte tari civilizate este interzis. Ce sa mai spunem ca cele care nu sunt arse, ajung in apele si oceanele lumii si aici discutam de toate categoriile de ambalaje, paie de plastic, fragmente de plastic, inele de la sticlele de plastic si altele, care sunt ingerate de pesti, pasari si animale, care ori raman blocate cu ele pe corp si mor sugrumate de gunoiul nostru, sau raman blocate cu ele in sistemul digestiv si mor. Poate stiti ca plasticul nu dispare, ci doar se dezintegreaza in bucati tot mai mici, numite nanoparticule, care se redistribuie peste tot – prin apa, prin vegetale, prin animale, si pana la urma tot noi le ingeram si suferim.

In plus, consumerismul acesta atat de promovat este asa de daunator, si aici putem discuta de tonele de haine aruncate, de aparatura casnica si altele care ne vor acoperi in curand. Sincer, nu stiu cum mai este loc pe acest pamant dupa atatia ani de generare de gunoi… Am uitat sa refolosim, sa reparam aparatura casnica, sa fim practici? Poze si informatii sunt cu duiumul pe internet si ramai socat cat de mult se discuta pe aceasta tema, si asta doar la o simpla cautare. Si totusi, dupa toate discutiile, lucrurile se schimba greu.

Pentru plasticele reciclabile, exista reguli foarte stricte de preluare si nu toate pot fi reciclate. Spre exemplu, daca ambalajele nu sunt curate, nu se dau la reciclat, in plus multe nici nu se recicleaza, chiar daca sunt curate. Aici poate fi gasita o lista cu ce nu se recicleaza. Este o discutie atat de lunga, si nu cred ca are rost sa ma intind. Stim cu totii in ce stadiu major de poluare am ajuns prin generarea zilnica a unei cantitati mult prea mare de gunoi.

Scopul articolului acesta este simplu. E un apel catre cei care il citesc: Haideti sa ne straduim sa generam mai putin gunoi!

Ce putem face?

  • Incepeti educatia cu copiii vostri, prin exemplul vostru.
  • Nu incurajati consumatorismul bolnavicios. Limitati-va cumparaturile la ce este necesar si util. Refolositi ce se poate refolosi si reparati ce se poate repara.
  • Cumparati-va mobila second-hand. Da, m-ati auzit bine. Alegeti doar mobila de calitate, in stare buna si din lemn veritabil, care e mult mai ieftina si rezistenta in comparatie cu mobila din zilele noastre, care e facuta din PAL si furnir de plastic. Vedeti aici cum este intr-o camera din casa noastra. Mai jos este o poza de la un proiect de curand incheiat, insa asa am mobilat pe atunci. Ca idee, setul de scaune si fotoliul de mai jos, a fost la 200 lei. Tapiteria este impecabila, n-a trebuit sa fie schimbata si lemnul este stabil, nemancat de carii.

  • Cumparati cantitati mai mari de alimente sau solutii de curatat, pentru a evita o tona de ambalaje goale ulterior. Spre exemplu, cand cumpar online, le spun sa imi trimita doar in pungi de 1 kg sau daca comand 5 kg, sa fie intr-o singura punga sau 5 litri de solutie de curatat, nu in 5 doze ci prefer intr-un singur bidon, si tot asa cu restul produselor pentru casa si bucatarie.
  • Cumparati produse in ambalaje reciclabile sau hartie. Cel putin aceea este biodegradabila, pe cand plasticul dureaza si cate 50-80 de ani pana se degradeaza intr-o masura.
  • Folositi sticla in loc de plastic. Stiu ca suna ca un cliseu, insa trebuie sa luam masuri mai drastice.
  • In loc sa tot cumparati pungi noi de plastic, la fiecare tura de cumparaturi, veniti cu punga de acasa, indiferent ce aveti: punga de plastic, panza sau plasa ca pe vremurile copilariei noastre.
  • La supermarket in loc sa tot folositi pungi pentru fiecare kg de legume sau fructe, veniti cu punga voastra de panza sau sita de acasa. Eu am gasit diverse variante de pungi de cumparaturi refolosibile si am inteles ca si in unele supermarket-uri sunt disponibile. Eu le-am luat din alta tara si le duc cu mine de fiecare data.
  • Si sfaturile ar putea continua, insa va las pe voi sa completati.

Sper sa va fie de folos indemnurile mele!

8 gânduri despre „Generam atat de mult gunoi!

  1. Buna dimineata!

    Ai mare dreptate si cred ca cei din comunism stiau ei ceva. Omul trebuie obligat ca sa faca o treaba. Acum e o nepasare totala = libertatea de a actiona adica daca ai chef strangi daca nu nu si nimeni nu iti face nimic ca esti liber. Pana nu vine ordin de sus nu se face nimic, desi avem lege data deja. La mine in sector nici vorba de asa ceva si daca ii spun administratorului, se uita la mine de parca as cere luna de pe cer.

    Eu am un ghid primit de la declic, pe care l-am atasat, in care spun ca se colecteaza pungile de plastic. Am pus si  o poza cu hartia primita de parinti de la primarie (in Alexandria, judetul Teleorman si un ghid). Probleme am si cu colegii ca nu selecteaza tot decat sticlele de plastic de apa, in rest nimic. Este foarte greu sa clatesti o sticla de iaurt sau lapte, de conserve nu mai spun.

    Dezamagire totala. Oameni trebuie schimbati, iar cei de sus trebuie sa respecte legea. Sunt multe de vorbit pe tema asta, sper ca nu te-am deranjat cu povestea mea, am scurtat-o cat am putut dar nu mai pot sa tac cand vad atata nepasare.

    Multumesc! O zi buna!
    Anca

    Apreciază

  2. Buna ziua,

    Asa este. Si eu incerc,pe cat posibil, sa reciclez si sa arunc cat mai putin, fiindca se vad urmele in schimbarile climatice, bolile aparute din ce in ce mai grave datorita poluarii. Toti oamenii, indiferent de varsta, trebuie sa fie constienti ca ne distrugem planeta cu indiferenta noastra, si nu avem ce lasa urmasilor. Dar ne straduim.

    Va doresc sarbatori fericite, sanatate si reusite cat mai multe in viata!

    Cu drag,Tamara

    Apreciază

  3. Multumesc pentru sfaturi si informatiile deosebite, de mare ajutor in viata. Va doresc sarbatori fericite!

    Cu deosebit respect Aida Luca

    Apreciază

  4. asa este Ligia din pacate oamenii sunt asa de comozi si indiferenti! si ma intristeaza lucrul acesta

    Apreciază

  5. Cred ca incet,incet, cu oameni valorosi si bine intentionati, printre care va numarati, cu siguranta, lucrurile se vor schimba in bine.

    In legatura cu proiectul Pelisor, FELICITARI! Mult succes si putere de munca! Este un proiect maret si cred ca, in final va iesi ceva minunat !

    Apreciază

    1. Asa este. Multumim pentru urarile pentru proiect. Intre timp, am mai luat inca o cetate fortificata in administrare, in urmatorul sat si suntem foarte fericiti ca putem sa ne aducem si noi contributia si sa lasam ceva pentru posteritate!

      Apreciază

Comentariile sunt închise