Plante comestibile · Viata sustenabila

O poveste despre noi si ce mai gasim acum prin paduri

Iarna aceasta am gasit putine bunatati comestibile in padure, insa suntem recunoscatori si pentru acestea. Poate si fiindca a fost o toamna slaba in roade, iar pasarile si animalele padurii nu prea au avut ce sa manance si ce provizii sa isi faca, si au mancat mai tot ce au gasit.

De ce spun asta? Toamna a fost saraca in roade pe toate planurile, din cauza unei furtuni cu grindina din primavara anului trecut, cand de abia se formasera florile si inceputurile de fructe pe copacii fructiferi si florile la legume. Dupa acea furtuna, 90% din florile si fructele verzi din copaci erau pe jos si multe din plantele din gradina erau la pamant.

Ne-a afectat mult fiindca ne bucuram de ele si fiindca credem ca fructele si legumele pe care le crestem fiecare pe pamantul lui, in modul cel mai natural posibil, sunt aur curat, comparat cu tot ce se gaseste de cumparat, chiar si variantele bio in care personal eu nu ma prea incred, fiindca le-am testat si am vazut ca multe sunt pline de pesticide si ingrasaminte chimice.

Chiar daca avem o batrana livada de pruni, meri si peri pe care o curatam anual cat putem, ne bucuram mult de ea iar in anii trecuti am strans lazi intregi de fructe, dulci si aromate cum n-am mai mancat de mult timp. Toamna trecuta am strans doar o mana de fructe, iar de la batrana vie am mancat doar 3-4 struguri si restul au curatat pasarile. Putinele prune galbene ramase au fost mancate de pasari si am lasat pe copaci inclusiv putinele bobite de soc, pe care le-au curatat imediat chiar daca in anii precedenti am avut foarte multe. Pentru putinele fructe ramase, n-am pus sperietori de pasari asa cum au facut altii.

Avem o bogatie de pasari variate si le consideram foarte pretioase pentru echilibrul naturii locale. Am realizat ca si ele sunt flamande si n-am intervenit, din contra, iarna asta am ajutat cat am putut cu grane lasate la discretie pentru ele. Realizati ca in natura pasarile au un rol de echilibrare, si fara ele ar napusti in gradinile noastre tot felul de insecte care ar distruge mai tot, cum ar fi omizi care pot manca complet frunzele unui copac, plosnite care inteapa fiecare fruct si leguma de ajung sa se strice inainte de a fi coapte, gandaci de colorado in exces cat si multi alti daunatori care pot face ravagii.

Si uite asa s-a derulat toamna noastra saraca in roade, cand am fost nevoiti sa cumparam de la un sat vecin 2 saci de mere romanesti, uratele si zbarcite, pe care le preferam in locul celor perfecte de pe piata si le apreciem foarte mult, plus dovleci placintari si altele de-ale gurii. Pai o sa-mi spuneti ca pietele si supermarket-urile sunt inca pline. Nu zic nu, insa scopul nostru de prin 2005 incoace a fost sa devenim cat mai independenti de piata si supermarket. A fi prezenti saptamanal intr-un supermarket, pentru noi nu este o optiune. Rar mergem, cred ca de 2 ori pe an, iar la piata tot cam asa, preferand sa ne luam de la producatorii locali fructe si legume care nu cresc la noi. Am avut mereu o rezerva de alimente uscate, pe care le cumparam online la cantitati mari, adica cate 25 kg odata, valabil si pentru detergenti naturali si altele necesare casei. Ne-am limitat la cat mai putin si e tot mai bine de la an la an.

Pe langa toate, ne bucuram cand padurea ne hraneste, fiindca gasim tot felul de bunatati de-ale gurii, de la plante comestibile si medicinale, ciuperci si fructe de padure. Le stim pe fiecare cum apar in diverse luni si ne-am facut un soi de calendar de cules bunatati. Nu ne putem baza 100% pe acestea, asa cum a fost si anul trecut si acum, cand au fost destul de putine, atat ciuperci cat si fructe de padure. Plante comestibile insa sunt cu duiumul, asa ca nu ne facem griji. Am scris postari despre ele in categoria „Plante Comestibile”, unde gasiti multe articole pe tema asta.

Revenind la perioada iernii, inca se mai pot gasi diverse bunatati: urechiuse (le puteti vedea in poza de mai sus, sunt niste ciuperci maro care pot fi mancate si crude), pleurotus, macese, ienupar (ienibahar), porumbele pentru cei care traiesc la campie, jir daca a mai ramas fiindca este iubit de animale iarna, macris, urzici si altele. Uitati-va la acest scurt video si vedeti ce am gasit noi la o mica plimbare.

2 gânduri despre „O poveste despre noi si ce mai gasim acum prin paduri

Ce crezi despre acest subiect?