Conserve · Retete fara foc

Muraturi raw

Toamna este pe sfarsite sau mai bine zis, incearca sa ne convinga ca e pe sfarsite si m-am gandit ca ar fi timpul sa-mi pun muraturile la loc sigur. De la an la an stim deja ce muraturi preferam, asa ca ne-am strans proviziile si pentru iarna lunga care urmeaza. Am cumparat un sac mare de varza de toamna, vreo 3 ladite de gogonele si vreo 20 de pepenasi verzi. M-am pus pe treaba si am curatat cele necesare pentru gogonelele si pepenasii pe care am sa-i pun impreuna. Retetele de muraturi pe care am sa le impartasesc cu voi mai jos sunt considerate raw, fiindca se prepara la rece.

In video-ul de mai jos, voi prezenta o reteta de castraveti murati si o reteta de gogonele murate in saramura. Invitatul emisiunii mele este Izabela Panescu, realizatorul emisiunii „Tinerete Fara Batranete” de la Digi24. Reteta o puteti gasi si aici.

La un butoi de 30 L am adaugat ingredientele de mai jos:

Pepeni si gogonele murate

  • Porții: 10
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

  • 20 pepenasi
  • 5 kg gogonele
  • 4-5 morcovi mari (puteti adauga si mai multi)
  • 2 teline, radacini si frunze
  • 4 legaturi de marar uscat
  • 100 g boabe mustar
  • 4 gogosari intregi
  • 4-5 capatani de usturoi
  • 1 radacina de hrean (doar o radacina si nu mai mult)
  • 25 L saramura (1 lingura de sare la un litru de apa)

Am pus straturi alternative de pepenasi si gogonele, urmate de straturi de bete de marar uscat, printre care am presarat usturoi, boabele de mustar, felii de morcovi si telina cat si cei patru gogosari.

Varza murata

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

  • un sac de varza de toamna (aprox. 25 kg)
  • 1 varza rosie
  • 4 legaturi marar uscat
  • boabele de la un porumb uscat
  • 2 gutui intregi
  • 100 g seminte mustar
  • 1 lingura de sare la un litru de apa
  • 1 butoi de 30 L

Varza se cresteaza la cotor si se aseaza in butoi. Toate ingredientele se pun intre straturile de varza. Peste toate turnam saramura si asta este tot.

Ambele se lasa in pace timp de 2-3 zile, dupa care vom incepe sa „suflam” zilnic sau la doua zile, folosind un tub lung de plastic (care sa ajunga pana la fundul butoiului). Daca nu vom face asta, muraturile se vor strica mai repede decat ne-am putea imagina. Folosesc anual butoaie de 30 L care au toarte, fiindca din timp in timp mai si invart sau zgaltai butoiul in loc.

Anul trecut ne-am bucurat de niste muraturi delicioase si am fost peste masura de impresionati de gogonelele si pepenii murati care au avut un gust exceptional. Pentru cei care puteti sa va achizitionati butoaie din lemn, acestea ar fi ideale. Va doresc spor la treaba si astept retetele voastre preferate de muraturi!

  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

35 de gânduri despre „Muraturi raw

  1. buna
    eu le am pus deja de o luna, doar ca nu am suflat in ele. daca incep acum sa suflu, le prelungesc viata sau e prea tarziu. si….cat timp sa suflam, adica ce perioada?
    multumesc

    Apreciază

    1. Alina, niciodata nu e prea tarziu. Trebuie sa verifici muraturile din timp in timp ca sa nu prinda mucegai, acea panza fina deasupra. De aceea trebuie si „suflate” mereu pentru a se evita formarea acelui „film” periculos. Trebuie sa agiti apa timp de 2-3 minute, nu prea mult. Sa ma anunti cum au iesit.

      Apreciază

  2. Esti o gospodina minunata,Ligia.Si eu am cumparat varza,o voi pune saptamana asta,nu stiam de seminte de mustar,voi pune,am un butoi exact la fel,numai pisicutul nu mai e,a murit pe 8 octombrie,sufletelul meu,Figaro.Sa fiti sanatosi ,sa va bucurati de el cat mai multi ani,e sfasietor de dureroasa pierderea unui micut prieten

    Apreciază

    1. Nusica, imi pare rau sa aud asta. Stiu cum e sa pierzi un suflet micut si drag. Noi avem 4 pisicute la punctul acesta, care alearga in toata gradina si in toti copacii de-i mai mare dragul sa le privesti. Sasha este sefa peste toti 😉 In privinta muraturilor, iti dai seama ca am invatat si eu in timp si prima data mi s-a parut o curiozitate cu semontele de mustar sau cateodata mai adaug si seminte de coriandru. Dau o aroma fina, deosebita muraturilor. Mult succes si sa ne auzim sanatoase!

      Apreciază

  3. Esti o comoara, Ligia. Chiar in dimineata asta plecam la piata sa cumpar varza ca sa pun la murat si ma tot intrebam ce parere ai tu despre muraturi, daca or fi acceptate si de tine. Asa ca plec cu inima deschisa. Numai bine!

    Apreciază

    1. Iulia, parerea difera de la persoane la persoane. Multi spun ca muraturile sunt bune probiotice, altii spun ca sunt foarte acide strica echilibrul sistemului digestiv. Studiem problema deocamdata si pana atunci mai punem o tura de muraturi 🙂

      Apreciază

  4. Delicioasa reteta! Eu mai pun in butoi conopida, castraveti si sfecla rosie.
    Butoaie din lemn se mai fac pe la tara, de obicei in zone muntoase, unde lemnul este la el acasa!

    Apreciază

    1. Si eu, insa nu sunt prea experta la castraveti murati. Imi ies insa nu dupa gustul meu si nici dupa al lui Raoul. El isi doreste castraveti piperati ca in Ardeal, eu ii vreau mai putin iuti si uite asa am renuntat la castraveti murati. Anul asta am mai pus separat in borcan varza tocata cu morcovi, pastarnac si patrunjel razuit. A fost un deliciu si deja un borcan de 3 L s-a mancat 🙂 Legat de butoaie de lemn, m-am tot uitat insa n-am vazut nici la munte un butoi mediu. Am gasit odata intr-un targ insa erau din acelea industriale, ce sa fac cu ele. Suntem in cautati, asa ca daca vezi pe undeva da-mi de stire.

      Apreciază

  5. buna! de 3 ani varza mea este amara .nu stiu de ce .anul acesta numai am crestat-o,in anii trecuti scoteam tot cotorul si puneam o bucatica de hrean si se inmuia ff bine.am crezut ca este din cauza hreanului.folosesc aceiasi reteta sare,hream marar uscat gutuie ,anul acesta nu am pus nici porumb.stii ceva?
    multumesc anticipat

    Apreciază

  6. Buna Ligia!am descoperit o reteta de ,,muraturi” a Donnei Gates. E foarte interesant, se pare ca a descoperit o cale de a vindeca copiii ce sufera de autism cu regim raw si mancaruri fermentate.
    http://www.youtube.com/watch?v=5qjzlS0U4h0 (sunt 3 parti, le gasesti tu)
    http://www.youtube.com/watch?v=nLP0Ijo2CK4&feature=list_other&playnext=1&list=SP93AB582D9B1D055B (aici despre regimul pentru copiii autisti – Dona Gates si o doctorita din Rusia care desi spune lucruri foarte interesante, nu merge pe dieta vegetariana)
    Multumim pentru lucrurile minunate si folositoare pe care le faci!

    Apreciază

  7. Buna Ligia.Ce sare ai folosit?Eu as vrea sa folosesc sare himalayana dar nu stiu daca e ok s-o punem la muraturi…

    Apreciază

    1. Irinuca, cum a fost, ai reusit sa gasesti tot si sa le si pui? Eu din pacate anul asta fiindca nu m-am atins de pepeni, am uitat complet sa pun si la murat. As fi pus poate, insa gandul meu a fost la bebe si la expozitia nationala de la Bucuresti si pana ne-am intors acasa nu am mai gasit nici urma de pepeni mici pentru murat. Sa-mi spui cum ti-au iesit, noi deja avem gata muraturi (varza si gogonele).

      Apreciază

  8. Noi o parte din muraturi le punem in butoias de lemn si apoi il ingropam in gradina. Apa musai de izvor (fantana) iar saramura de la salina (dilutie 4:1 sau dupa gust). Le consumam dupa ce se topeste zapada, spre primavara.

    Apreciază

    1. Cu o perie cu perii asprii, folosind o solutie usoara de sapun natural si apa calduta. Oricum butoaiele dedicate muraturilor sau vinului niciodata nu isi vor schimba mirosul, care se imbiba in lemn.

      Apreciază

  9. Buna seara, Ligia
    Urmaresc cu interes ceea ce prezinti. Ma bucura faptul ca ceea ce transmiti este bine documentat. De cativa ani (aproape 9) ma aflu printre cei care se straduiesc sa adopte un mod de hrana mai putin nociv. Te felicit pentru ceea ce faci pentru promovarea unui alt mod de viata decat cel intalnit uzual.
    Referitor la articolul de mai sus, as indrazni sa te intreb, cum faci ca sa pastrezi varza murata in conditii acceptabile. Eu folosesc aceeasi reteta ca si tine. Doar ca in timpul iernii apare la suprafata vasului de depozitare un fel de ciuperca de culoare alba (nu stiu daca exprimarea este corecta!). Popular, i se spune „floare”. Am incercat sa o curat dar nu am reusit. Am auzit ca daca pun cateva frunze de busuioc nu mai apare dar nu este asa. La toate gospodinele pe care le-am intrebat am gasit un raspuns comun: sa pun conservat. Acesta este un lucru imposibil din punctul meu de vedere. Folosesc bidon de plastic. Am pus insa si in borcan de sticla dar s-a produs acelasi fenomen.
    Cand ai timp, te rog spune-mi si mie ce as putea face pentru a preantampina aparitia acelei „flori albe” la suprafata vasului cu varza murata.
    Cu multumiri anticipate!
    Va doresc sanatate, bucurii si numai bine!

    Apreciază

    1. Buna Alexandrina, floarea se face fiindca in varza trebuie sa suflii de cateva ori pe saptamana pana se face si dupa aceea sa o tii la rece si sa mai suflii din timp in timp. Asa am patit si eu cand o tineam in pivnita unde era rece si o temperatura constanta insa nu suficient de rece. Odata murata, am scos-o afara si nu a mai facut nici o floare. A rezistat cu tarie multa vreme fara sa inghete si fara sa faca floare, insa a inghetat la -27C. Alte sfaturi nu ti-as putea da. Cu bine!

      Apreciază

Comentariile sunt închise