Ingrijirea sanatatii

Menstruatia este chiar necesara?

Fiindca in decursul anilor am primit sute de intrebari pe aceasta tema, m-am gandit sa discut in acest articol si in urmatorul care il voi scrie si acest aspect ce tine de sanatatea femeii. Menstruatia nu este un fenomen normal, conform multor oameni de stiinta si zecilor de carti scrise de acestia pe aceasta tema din anii ’70 incoace. Toti au demonstrat ca menstruatia intervine atunci cand prin alimentatie nu se pot aduce nutrienti de calitate si totodata, cand procentul de cruditati de calitate, coapte natural si consumate imediat de la recoltare, este neinsemnat, consumandu-se un procent mare de mancare gatita, mult prea procesata si bogata in ingrediente care influenteaza hormonal cum ar fi soia, lactatele, ouale, carnea si semipreparatele, produsele ambalate, produsele modificate genetic (porumb, grau, cartofi etc), sucurile, chips-urile si alte preparate „moderne”, lipsite de nutrienti si bogate in liste lungi de E-uri.

A ramane fara menstruatie nu este neaparat un lucru spre care toti sa tindem, insa cel putin daca s-ar putea miscsora durerile asociate ei cat si cantitatea de sange, printr-un stil de viata echilibrat, tot ar fi un lucru extraordinar. A avea o menstruatie de 5-10 zile, nu este un lucru normal si sunt femei care au ajuns la performanta de 2 zile de menstruatie sau sangerara mai mica, cat si lipsa simptomelor specifice, printr-un stil de viata echilibrat, chiar si traditional.

Sunt femei care odata ce au marit procentul de cruditati naturale sau bio, la aproximativ 75% si restul de 25%, au consumat mancare gatita usor, si au trait o viata linistita, fara tensiuni, fara cearta, fara concentratie mare de stres si fara poluare electromagnetica despre care puteti citi aici, au scapat de menstruatie complet si de simptomele asociate cu aceasta. Chiar daca nu aveau menstruatie, lunar aveau ovulatia si perioada fertila si au putut avea copilasi, si asta s-a intamplat si unor femei carora li se spusese ca nu vor avea niciodata copii, care spre surprinderea tuturor, au reusit sa ramana insarcinate la scurt timp dupa inceperea studiului. Oamenii de stiinta au crezut initial ca este o coincidenta si au repetat studiile pe o durata de 3 ani, dar rezultatul a fost acelasi. Au vrut sa vada si efectul invers, si o parte din femeile din acelasi lot, au fost hranite din nou traditional si cu multe preparate bogate in chimicale, pesticide si altele si la scurt timp, menstruatia si durerile asociate cu acestea au revenit, iar fertilitatea a scazut. Acelasi lucru s-a intamplat si la femeile carora li s-a dat aproximativ 80% mancare gatita vegana, inclusiv soia nemodificata genetic, si spre surprinderea lor, menstruatia a revenit – putin mai greu – dar tot a revenit.

Concluzia a fost simpla: mancarea traditionala sau mancarea gatita vegana (de multe ori junk food vegan), in cantitati prea mari si procentul mic de cruditati, plus poluarea electromagnetica si acceptarea unui stil de viata modern, concentrat in stres, determina corpul sa aiba aceasta hemoragie nenaturala numita menstruatie, insotita de simptomele deja cunoscute.

„Health researchers and writers Leslie and Susanna Kenton, found their periods changed after switching to a diet high in fresh fruits and vegetables: ‘Women on an all-raw or high-raw diet often report that menstrual problems such as bloating, pre-menstrual tension and fatigue improve greatly after two or three months. For some of them the improvement is so dramatic that they are not aware of their periods until they arrive. This is something we discovered ourselves and at first we thought we were unique. Then we spoke to numerous other women who said they had had a similar experience. Heavy periods become lighter – a period that lasts six or seven days can be reduced to as few as one or two. In some women, particularly those who do not eat meat, dairy products or large quantities of nuts, periods even cease altogether.”

„Care este legătura dintre alimentaţie şi menstruaţie? Ce se întâmplă, de fapt, în uter, încât îl face să sângereze? O dietă săracă – cu excese notabile ale unor substanţe nutritive şi deficit al altora – cauzează o întrerupere a transportului substanţelor nutritive înspre celule, precum şi a deşeurilor dinspre celule, în tot organismul. Vasele de sânge devin mai poroase, permiţând fluidului să se prelingă între celulele ţesutului, acest fapt creând congestie. Reziduurile de la o digestie improprie îşi aduc aportul la o stare de intoxicare a întregului organism, sau toxemie. Deficienţele alimentare şi dezechilibrul hormonal asociat acestora se combină, făcând să crească fragilitatea pereţilor capilari, astfel încât, sub presiunea crescută a congestiei nenaturale, aceştia se rup atunci când uterul se contractă pentru a se descotorosi de ţesuturile endometriale care nu mai sunt necesare după ce ovulul nefertilizat a ieşit.”

„Medicii de vocaţie au fost conştienţi de mult timp că natura nu a avut în intenţie ca ciclul de ovulaţie să fie însoţit de crampe, de tensiune nervoasă sau de oricare simptom din lista cea lungă, pe care am ajuns să le asociem cu „a fi la menstruaţie” – ca să nu mai menţionăm zilele de scurgere de sânge pe care acum le acceptăm ca fiind ‘normale’, dar care de fapt se numesc ‘hemoragie’. Menstruatia este o hemoragie dăunătoare care implică pierderea fluidului vital. Concluziile acestor ginecologi care au studiat subiectul sunt că, mai presus de orice, menstruaţia este o hemoragie. Nicio autoritate de pe pamant nu poate susţine cu îndreptăţire că hemoragia este naturală şi normală, necontând în ce parte a corpului are loc aceasta.”

„Hemoragia NU reprezinta o stare de sănătate. Este o stare patologică şi este întotdeauna dăunătoare, iar câteodată periculoasă. Hemoragia în uter nu este catusi de putin mai normala decat hemoragia în creier sau în plămâni. Este mai puţin periculoasă numai pentru că uterul este mai puţin vital stării de sănătate pe termen scurt a corpului.”

Pentru cei care nu stiti diferenta dintre concepte: perioada fertila si ovulatia, se intampla in corp dupa fiecare menstruatie; in parte sau daca nu ai menstruatie, ele tot se intampla. Consultati de asemenea si imaginea de mai jos, pentru cei care nu inteleg inca diferenta dintre menstruatie, perioada fertila si ovulatia.

Cum se poate intari corpul in aceasta perioada?

Prin aceasta hemoragie lunara, femeile pierd cantitati mari de minerale si sange curat, nu murdar asa cum am fost invatate. De aceea, in aceasta perioada, ajuta enorm la dureri daca se iau minerale chelate, printre care si Plasma de Quinton, care intaresc corpul si ii refac rezervele pierdute. Pe langa asta, se consuma cantitati mari de alge si vlastari, bogati in clorofila, minerale chelate si proteine usor de asimilat.

In aceasta perioada se vor evita ingredientele din lista de mai jos:

  • Zahar
  • Gluten si toate produsele de panificatie
  • Soia
  • Lactatele si oua care influenteaza hormonal, chiar si cele de „tara”
  • Produsele animale
  • Produsele ambalate

Experienta mea

Auzeam in trecut de femei care nu aveau menstruatie (apartinand unor triburi diferite din lume), dar care aveau o alimentatie bazata 90% pe cruditati sau de femei raw vegane care la fel, nu aveau menstruatie deloc si care faceau copilasi sanatosi si la o varsta mai inaintata, fara sa aiba parte de simptomele asociate cu menopauza care intra cam in aceeasi discutie. Personal, inainte de a planifica sa avem un copil, candva in 2012, multi ani nu am avut menstruatie, iar fetita noastra asa a fost conceputa, fara menstruatie, cum am scris si in cartea Jurnal de Sarcina, sfaturi pentru o nastere fara frica si pentru un bebe sanatos. Lunar simteam cand ar fi trebuit sa vina menstruatia in corp, asa ca o mica agitatie, dar fara niciun simptom specific. Cand ar fi trebuit sa se termine, la fel simteam aceeasi stare. In felul acesta stiam cum sa calculez perioada fertila si cum sa numar acele zile. Dupa sfatul mai multor medici renumiti, stiam ca in a 3-a si a 4-a zi de perioada fertila se concepeau fetitele si asa am reusit usor sa avem si fetita, fiindca asta ne doream. Am ramas insarcinata foarte usor, fix cand ne-am dorit si cand corpul meu a fost gata.

Ce se intampla acum cu mine? Daca sunt sub tensiune, daca pierd noptile lucrand, daca ma inconjor de poluare electromagnetica (Wifi, discutii telefonice multe si lucru la computer in exces), dar si cand maresc procentul de mancare gatita, procesata chiar si usor (la aburi, la slow cooker sau preparata la cuptor), menstruatia din nou se intampla, in cantitate mica, pentru cateva zile, insa exista. Nu am simptome specifice si nicio durere, asa cum am avut pana la 24 de ani, adica dureri cumplite care nu ma lasau sa functionez, de multe ori chiar ma mobilizau la pat si stari de apatie si nervozitate, asa cum se intampla in cazul multor femei.

Dupa citirea cartilor de la ACEASTA POSTARE in care veti gasi mai multe despre acest subiect, plus multe alte surse care sunt pe acest subiect (carti, studii, medici internationali care au discutat in diverse conferinte pe aceasta tema), multe cititoare ale site-ului meu dar si de pe grupurile de pe Facebook, dupa ani de alimentatie sanatoasa si un stil de viata foarte echilibrat, au scapat de durerile groaznice lunare, au ajuns sa aiba parte de doar 2-3 zile de menstruatie si in multe cazuri chiar au scapat de menstruatie, fiind fertile in toata aceasta perioada si fiind in stare sa conceapa bebelusi, chiar si cele carora niciodata nu li se daduse sansa sa aiba vreodata copii si care incercasera inainte, unele de-a lungul a 15 ani.

Nu oricine poate lua aceasta decizie

Chiar daca suna frumos si ideal sa avem doar cateva zile sau sa scapam de menstruatie, nu e asa de simplu, fiindca este vorba de o hotarare mare si de o disciplina zilnica, pe care multi dintre oameni nu o suporta si prefera sa se tina strans cu dintii de stilul lor de viata dezordonat, pe care il adora. Am postat un articol in care va povestesc despre cateva plante din medicina ayurvedica care va pot veni in ajutor. Pe viitor va urma un alt articol despre tiroida si echilibrarea hormonala, fiindca toate merg mana in mana.

Va doresc sanatate!

Bibliografia (in cartile enumerate sunt mentionate si studiile)

1) Position of The American Dietetic Association, Virginia K. Messina, MPH, RD, si Kenneth I. Burke, PhD, RD

2) Menstruation Is Not Normal

3) „Biotransformări Celulare Şi Fiziologice Complexe 2006 – 2017” de Cristian Muresanu (cititi va rog la pg. 89)

4) Is the Female Menstrual Cycle Natural?

5) Periods may be ‘normal’, but are they healthy?

6) Menstruation Is Not Normal, de dr. Dr.Imhotep Llaila

7) Kushi, Michio, and Alex Jack, „The Cancer Prevention Diet: The Nutritional Blueprint for the Relief and Prevention of Disease”, 1989.

8) Robbins, John – 1987 Diet for a New America.

9) Davis, Adelle – 1970 Let’s Eat Right to Keep Fit (despre relaţia dintre o „dietă foarte bogată în hrană vie” şi sănătate)

10) Alexander, Joe – Blatant Raw Foodist Propaganda!

11) Diamond, Harvey, and Marilyn Diamond – 1985 Fit for Life.

12) Diamond, Harvey, and Marilyn Diamond – 1987 Living Health.

13) Honiball, Essie, with T.C. Fry – I Live on Fruit.

14) Kenton, Leslie, and Susannah Kenton – Raw Energy.

15) Kulvinskas, Viktoras – 1975 Survival into the 21st Century.

16) Kulvinskas, Viktoras – Life in the 21st Century.

17) Santillo, Humbart – 1987 Food Enzymes: The Missing Link to Radiant Health

18) Kenton, Leslie – 1995 Passage to Power: Natural Menopause Revolution

19) Harris, Wendy, and Nadine Forrest MacDonald – Is Menstruation Necessary? (Reprinted in The Fruitarian Network News, Nos. 16, 17, 18 (1992); back issues available from The Fruitarian Network)

20) Horne, Ross – 1996 Cancerproof Your Body.

21) Horne, Ross – 1992 Health and Survival in the 21st Century.

22) Horne, Ross – 1983 The New Health Revolution.

28 de gânduri despre „Menstruatia este chiar necesara?

    1. Tot datorita poluarii excesive, este scris in articol. Si nu toate femele de pe planeta au menstruatie, ci in special cele care sunt domesticite sau traiesc in locuri in care este foarte poluare si au acces la resturile de mancare ale oamenilor.

      Apreciat de 1 persoană

  1. Sunt uimita de ceea ce am citit. Sa iti spun de ce. Inca de la menarha eu am fost o amenoreica, dar dupa ce am devenit vegana, la vreo 2 ani, am inceput sa am un ciclu menstrual regulat. Si de cand am renuntat sa mai consum fructe impreuna cu alte alimente nu am mai avut niciun fel de dureri menstruale. Care ar fi explicatia ta?

    Apreciat de 2 persoane

  2. Explicația clasică, din cate știu, este că sângerarea are loc datorită necesității îndepărtării mucoasei pe care uterul a pregătit-o în vederea unei eventuale sarcini, care nu a avut loc. Dacă nu există sângerare, ce se întâmplă cu această mucoasă. Pentru că e dovedit că ea se îngroașe inaintea perioadei fertile…

    Apreciat de 1 persoană

  3. I have 52 years and all my life suffer from dismenorere .8 years I’m 100% raw food but I still have a cycle and suffer from pain. Somehow I have less pain, but I still have a few days during the cycle unable to perform normal activities …

    Apreciat de 2 persoane

  4. Eu sunt curioasă de studiile la care face referire articolul. Se poate sa primim referințele? Mulțumesc!

    Apreciază

  5. Pot sa spun din proprie experienta, ca dupa ce am renuntat la consumul de carne, treptat, in urma cu 7 ani si am redus mult consumul de lactate si oua, menstruatia si efectele ei neplacute s-au redus mult in intensitate si durata. Mai mult, luna trecuta, dupa ce am inceput o cura cu suc de iarba de grau, durerile au disparut complet. De aceea, sunt absolut increzatoare ca pe masura ce voi integra si mai multa hrana vie in alimentatia mea, menstruatia se va reduce din ce in ce mai mult, pana la disparitie. Multumesc Ligia pentru articolul deosebit de util si documentat.

    Apreciat de 3 persoane

  6. Sunt fericita sa citesc acest articol. In anii cand am devenit vegana si mi-a disparut sangerarea, am fost putin ingrijorata din necunoastere. Am inceput sa ma observ si sa caut pe Google tot ce era despre fenomenul asta. Pe scuft sangerarea a incetat dupa 3 luni de veganism dar ovulatia aparea lunar.

    Apreciază

  7. Minunat! Multumim mult pentru imprtasirea cunostintelor si experientelor tale! Felicitari din toata inima celor ce reusesc sa traiasca frumos, sa manance sanatos si sa traiasca intr-un mediu curat!

    Apreciază

  8. Te rog frumos să precizezi sursele medicale la care faci referire. Sunt foarte curioasă ce ginecologi susțin ce scrii tu și de unde te-ai documentat dpdv medical

    Apreciază

    1. Diana,

      In cartile in limba engleza mentionate in trimiterea la articol, sunt mentionatele studiile si dovezile medicale prezentate.

      Cu bine,
      Ligia

      Apreciază

  9. Eu am sterilet de 2 ani si tot de atata timp nu mai am nici menstruatie. Dr. ginecolog mi-a spus ca este perfect normal acest lucru. Nu am facut nici o schimbare in alimentatie.

    Apreciază

  10. Lipsa menstruatiei in conditiile mentinerii fertilitatii este un efect intalnit in cadrul celor care practica diete vegane si raw. Corpul nu mai are nevoie de menstruatie pentru a se purifica si regla (la nivel uterin) insa poate ramane fertil si sanatos. Acest fenoment de amenoree in comunitatile vegane este des intalnit si destul de combatut (fara concluzii clare). Unii spun ca e ca urmare a unei diete sarace in nutrienti (proteine) altii ca este vorba de faptul ca organismul ramane intr-o stare de echilibru dpdv al toxinelor, mucoaselor cervicale etc. Pe de alta parte menopauza intervine mai devreme la vegani decat la cei cu dieta normala. Sunt multe fenomene medicale asupra carora nu exista un consens la nivel stiintific. Adevarul este la mijloc intotdeauna insa parerea Ligiei e o exceptie care … insa… exista.

    Apreciază

  11. Nu sunt deloc bazaconii – medicina chineza si cea indiana au si exercitii energeice de mii de ani in acest scop, pe langa alimentatie. Faptul ca medicina actuala nu cunoste sau nu accepta astfel de lucruri …problema ei…sa mai studieze si sa se mai deschida …triburile simple o duc cu sanatatea mai bine fara ‘avantajele’ medicinei moderne :))

    Apreciază

  12. Sunt un om care respecta orice opinie insa nu pot fi de acord cu acest concept, cum ca menstruatia nu ar fi un proces normal si ca ea s-ar datora alimentatiei sau poluarii. Despre menstruatie este scris si in Biblie, ea exista din cele mai vechi timpuri, cand nu exista tehnologie, poluare sau mancare procesata. Menstruatia este un proces absolut normal, cum explicati ca femeile insarcinate sau cele aflate la menopauza nu au menstruatie? Mananca mai sanatos, nu mai respira aer poluat?

    Apreciat de 1 persoană

  13. E prima oara cand aud aceasta teorie, as fi curios sa citesc studiile la care se face referire in articol.
    Eu am facut terapie cu multe femei ce au avut dureri menstruale acute, unele ajungeau inclusiv la urgenta datorita durerilor menstruale. Cautand cauza in subconstient aproape de fiecare data am gasit diferite concepte nesanatoase despre sexualitate, feminitate, maternitate, relatia barbat-femeie si altele similare.

    Dupa ce aceste conflicte au fost rezolvate durerile s-au redus semnificativ sau au disparut complet iar perioada menstruatiei s-a redus la 2-3 zile, dar niciodata nu a disparut.
    Am cunoscut persoane ce mananca sanatos fara sa aiba parte de poluare electromagnetica exagerata dar nu am intalnit disparita menstruatiei decat atunci cand a aparut o dereglare undeva.

    Apreciat de 1 persoană

  14. Buna! Am trait aceasta experienta fff neplacuta. Un an de zile nu m-am atins de carne, oua, lactate, grasimi saturate , etc. mai excat fara pic de proteina animala. In toata perioda am facut si sport. In afara de faptul ca slabisem mult, mi s-a oprit definitiv menstra. Eram o slabanoaga urata, cu pielea f uscata, fara chef de sex, irascibila si tot asa. Dupa acest an , am inceput usor sa am un regim alimentar echilibrat. Abia dupa 3 ani mi-a revenit menstra. Am cheltuit multi bani la fel si fel de endocrinologi, ginecologi sa imi gaseasca cauza lipsei menstruatiei. Diagnostic-amenoree secundara, insa dpdv medical nu avem nimic- structural, organismul meu era sanatos. In toata aceasta perioada nu m-am protejat, insa nu am ramas nici insarcinata. Nu cred in aceasta teorie, am testat-o pe propriul corp si cand ma gandesc la trecut, nu imi face placere. Echilibrul este cheia.
    sanatate!

    Apreciat de 1 persoană

  15. Felicitări pentru articol si pentru curajul de a-l scrie. E plin de prejudecăți pe această temă. Din nefericire preferam sa nu ne simtim bine, sa avem hemoragii lunare si sa acceptăm că „asa e scris in Biblie, e perfect sănătos”. Desi e de bun simt tot ce ai prezentat.
    Eu nu am menstruatie de un an de zile, niciodată nu am avut menstruatie regulata, nici cand mancam carne. De 6 ani sunt vegetariana, raw-vegan in diferite perioade si sunt perfect sănătoasă. Și hormonal si cu tiroida e totul ok. Bineinteles, familia si prietenele consideră că sunt nebună si ca sunt o „dereglata”, dar eu mă bucur si cred intr-o viata fara menstruatie :).

    Apreciază

Comentariile sunt închise