Emisiunea "De Vorba cu Ligia" · Sfaturi pentru sarcina

De Vorba cu Ligia – 2 februarie 2013

Episodul doi ne va purta pasii in Brasov unde vom sta de vorba cu Ditta Depner, fondatoarea asociatiei Mame pentru Mame, doula si trainer al Metodei Mongan de Hypnobirth in Romania. Am scris despre Ditta si cursurile ei anul trecut in postarea numita Curs de nastere naturala, fara durere cu Ditta Depner iar interviul vine ca si completare la toate informatiile pe care le-ati primit atunci.

Ne dorim ca acest video sa arate viitoarelor mamici ca nasterea poate fi si fara groaza si durere si este posibila, daca indepartam teama si fricile noastre prin relaxare si incredere in sine, daca alegem locul/maternitatea potrivita si linistita pentru asa eveniment si daca ne cerem drepturile legale. Vom vorbi si despre nasterea acasa, insa aceasta este pentru un procent mic de viitoare mamici care trebuie sa fie foarte pregatite pentru eveniment si nu este pentru toata lumea. Pentru a vizualiza poze de la Maternitatea Eva, despre care vorbim in video, apasati aici.

De la Brasov, ne vom indrepta spre Bucuresti, unde vom vizita cofetaria Ostraw Vegan, careia i-am anuntat deschiderea asta vara si despre care puteti citi mai multe aici.

Stati pe aproape fiindca in curand vom publica si episodul numarul 3.

17 gânduri despre „De Vorba cu Ligia – 2 februarie 2013

  1. Buna ziua D-a Ligia,

    Va rog sa ma scuzati pentru indrazneala de a va adresa o intrebare care nu are legatura cu mesajul dvs. de mai jos.

    De curand am cumparat de la Raw vegan mall proteine din puldere de canepa cu intentia sa le administrez nepotelului meu care are 11 luni, pentru aport de proteine deoarece este alergic la proteinele din lapte de vaca si la ou.

    Nu am gasit pe pachet informatii daca produsul se poate administra si la copii asa mici. De ex. pe pachetul de proteine din pulbere de mazare scrie ca se adiminstreaza la copii dupa  4 ani.

    Va multumesc anticipat pentru un raspuns.

    Cu multa simpatie

    Rodica Grigore

    ________________________________

    Apreciază

    1. Buna ziua, orice preparat de provenienta vegetala, in special din canepa, se poate administra la copilasi de peste 6 luni. Important e sa respectati regula de diversificare, adica sa incepeti cu o cantitate mica, o lingurita si sa observati reactia copilului. Daca totul este ok mentineti cantitatea pentru o luna si dupa aceea mariti la o lingurita si jumatate sau doua lingurite si tot asa. De ce nu ii dati direct prajiturile din canepa, budinca din seminte de chia etc.? Vedeti cartea de bucate online pentru mai multe retete (toate sunt recomandate copiilor trecuti de 6 luni). Cu bine!

      Apreciază

  2. Am participat la o nastere acasa. Totul s-a blocat in „varful muntelui” mamica era foarte disperata , sotul , eu, (marea.. asistenta medicala), dula care era si ea speriata si chiar moasa care era prezenta. Am rugat-o pe moasa sa intervina cu ceva. Mamica nu mai putea „lupta”, nu mancase de 2 zile nimic, si ii dadea sa manace cate o curma (pe care nici macar nu o putea mesteca , saraca). Am rugat-o pe moasa sa ii punem un pic de glucoza i.v., si nu a vrut. In disperarea noastra am plecat la spital. Acolo a nascut in 2 ore.Multumim pentru aceasta filmare. La acea vreme eram si parca nu vroiam sa fiu sceptica. Cat e adevarata vorba „cine stie multe moare”. Teama plutea in aer. Desi totul a fost pregatit cum trebuie. Imi pare foarte rau, pentru ca am ajuns la concluzia ca s-a comercializat foarte mult acest fenomen. Atat moasa cat si dula au subtiat destul de mult buzunarul parintilor, strigator la cer!! (asta s-a petrecut in Spania) Ar fi fost totusi bine daca s-ar fi putut discuta in aceasta filmare si de costurile la care se poate ajunge atunci cand alegi „nasterea acasa”. Desi in mod normal nu ar trebui sa se vorbeasca de asa ceva.

    Apreciază

    1. Magda, nu stiu ce ai inteles insa noi in video nu incurajam pe toata lumea sa nasca acasa fiindca foarte putine femei pot sa treaca peste frica innascuta care cu siguranta le va bloca nasterea indiferent daca sunt la spital sau acasa. Din pacate, multe femei duc un bagaj enorm de frica, teroare si groaza asociata cu nasterea iar o nastere acasa inseamna o pregatire de viata, nu doar de cateva luni. Trebuie sa inveti sa scoti temerile la iveala si sa le elimini, sa fii pozitiva, sa ai o legatura cu bebelusul exagerat de stransa inca din primele luni etc. In cazul vostru, e clar ca viitoarea mama a fost prea stresata de atata lume, fiindca cu cat sunt mai multi care transmit frica si neincrederea (in mediu inconjurator), cu atat se intarzie travaliu si se precipita frica si groaza mamei. Legat de costuri, o nastere acasa in alte tari este scumpa, insa in Romania ar fi la fel ca o nastere la spital, poate chiar mai ieftina.

      In video, dupa intrebarile pe care le-am pus, am vrut sa subliniez ca se poate naste frumos si intr-un spital daca il alegi cum trebuie si ca atat acolo sau oriunde, trebuie neaparat sa te informezi de ce ti se poate intampla si sa elimini fricile care blocheaza nasterea. Sa te impui pentru a avea liniste in jur si pentru a ti se respecta drepturile, fiindca noi suntem cei care platim pentru aceste servicii. Daca mamicile ar invata mai multe despre nastere si despre ce li se va intampa, nu ar mai fi asa traumatizate de nasteri si asta este si scopul tuturor asociatilor de aparare a drepturilor mamelor. Bucuria este mare cand se observa schimbari, vezi si postarea aceasta in care multe cupluri din Romania povestesc de intamplarile lor din spitale si felul in care si-au cerut drepturile. Cu bine!

      Apreciază

  3. Buna Ligia,

    Tu unde ai decis sa nasti? Si eu sunt insarcinata si imi este greu sa iau o decizie in privinta asta.
    Iti multumesc pentru raspuns.

    Apreciază

  4. Buna Ligia!
    Apropo de Maternitatea Isis Constanta,a nascut acolo luni o prietena,trebuia sa nasca normal si i-au facut cezariana si ,dupa toata aceasta intamplare,i-au adus copilasul dupa 24 de ore.Deci,no comment despre drepturile gravidelor.Si eu am un baietel de 4 luni si vazand celelat material cu Ditta,mi-am dat seama ca si pe mine m-au grabit cand am nascut in Bucuresti la Cf2.Am ramas un pic speriata si abia ascultand-o pe Ditta am reusit sa inteleg,iar acum sunt revoltata ca nu le-am spus sa ma lase.Intruna imi spuneau pe masa de „chinuri”:impinge,impinge si aveam dilatatie aproape 8.M-a chinuit asa zisa din spital vreo 30m de minute dupa care”Dilatatie 8″la sala de nasteri,treziti-l pe Dr.(am nascut cu medicul de garda pt ca doctorita mea era plecata,cu ea la prima nastere totul a fost ok).si cu dilatatie 8 pe masa dai chin.Asa ca eu o admir pe Dna Moasa,sunt intrutotul de acord cu ea,iar fetele care nu au inca experienta nasterii sa urmeze sfaturile celor care au rabdare sa le vorbeasca sa le consoleze……………….nu doar ce zice vecina,mama sau alte matusi dezinformate.S-au schimbat lucrurile.Te pup Ligia,nastere usoara!

    Apreciază

  5. Si eu i-am cerut infirmierei:Te rog doar sa ma tii de mana!!Si m-a tinut si bine a mai fost.Parca m-a urcat in barca strangerea ei de mana.Cata dreptate are!!

    Apreciază

  6. da,dar medicii au un interes ca sa cheme gravidele des la ecografii si analize…nu musai sanatatea fatului si gravidei cat banii.

    Apreciază

  7. pe mine m-au tras de placenta:))) si a fost o tortura, am stat pe masa mult dupa ce am nascut, am fost curatata pe viu de „resturi” cu mana, am facut hemoragie care nuy se mai oprea si 2-3 ani nici nu am avut ciclu, adica endometru ca hormonal era ok, el vroia sa vina. asa ca da, la al doilea copil nu vreau sa mai traga nimeni de mine. sunt efectiv traumatizata.

    Apreciază

  8. Multumesc mult Ligia pentru acest site si pentru emisiunile extrem de interesante si educative! Desi nu sunt mamica inca , ma bucur ca pot gasi asemenea informatii folositoare ! Greu de gasit doctori „umani”
    …daca aveti vreo recomandare pentru un astfel de ginecolog din Timisoara , v-as fi recunoscatoare! Numai bine!

    Apreciază

  9. Ligia esti minunata, multumim de informatiile pretioase si frumoase pe care le transmiti prin emisiunile tale, te iubim si Dumnezeu sa te Binecuvanteze!

    Apreciază

  10. Buna Ligia,
    Vreau sa te intreb de mult timp.. ce stii despre persoanele care au miopie si doresc sa nasca natural. Este posibil acest lucru?Multumesc anticipat.
    Elena

    Apreciază

    1. Foarte multe persoane care au miopiei sau mai rau, dioptrii au nascut natural. Trebuie sa fii foarte atenta si sa urmezi totusi sfaturile date la aceasta postare, in special partea cu impinsul ne-natural si fortat.

      Apreciază

  11. Buna Ligia,
    dupa ca am urmarit episodul al doilea al emisiunii tale am fost foarte fericita deoarece impreuna cu Ditta ai abordat niste teme care pe mine ma interesau de mult, dar citind si alte posturi mai vechi de ale tale am dat peste postul acesta: https://ligiapop.com/2012/02/25/hypnobirthing-cu-ditta-depner/. Pana aici a durat impresia placuta deoarece am observat ca Ditta a repetat in cadrul emisiunii tot cea ce am urmarit in vidourile care le-am prezentat tu in postul anterior. Pur si simplu ii citeaza pe Dr. Robert Mendelsohn si pe Marie Chase. Aacest lucru mi-a lasat un gust neplacut deoarece nu imi pot imagina cum o femeie precum Ditta care tine cursuri de hipnibirthing, a nascut de doua ori prin aceasta metoda si ajuta si alte femei sa nasca acasa, nu poate emite niste pareri proprii despre ceea ce crede si la urma urmei si vinde.

    Apreciază

    1. Iulia, pai daca ar fi asa toti cei ce sustin o nastere naturala, precum Michel Odent (care sustine international nasterea naturala), Ina May Gaskin si altii, spun acelasi lucru. Cand vine vorba de nastere naturala in toate cartile pe care le-am citi (pe putin 50 in limba engleza), toti spun acelasi lucru si se repeta la nesfarsit. Nu e vorba de citare, e vorba ca sunt aceleasi teorii si practici mai vechi si mai noi si o singura dorinta din partea celor care vor sa aduca femeia sa realizeze ca poate sa nasca natural, ca este in stare sa duca acest proces natural pana la capat, ca femeia trebuie sa se relaxeze ca sa poata naste natural (multe nici nu stiu asta), ca sistemul este asa cum este dar ca se poate si mai bine etc. Sunt aceleasi lucruri si altele nu pot fi spuse. Nu inteleg ce pareri ai fi vrut sa aiba. Ai fi vrut sa emita alte teorii cand de fapt aceste lucruri trebuie noi ca femei sa le re-invatam, sa ni le reamintim. Tu poate le-ai auzit/citit insa sunt atat de multe femei care aud pentru prima data aceste lucruri si daca nu ar fi femei ca Ditta, care se straduiesc sa ajute mai mult decat sa castige, multe dintre noi nu le-ar fi auzit in veci si ar fi mers inainte conduse de „asa trebuie sa fie si asa este normal sa fie”. Sanatate!

      Apreciază

  12. Nu ma refeream neaparat la temele discutate ci la faptul ca pur si simplu aproape repeta cuvant cu cuvant cele spuse de Dr. Robert Mendelsohn. Parca ar fi invatat pe de rost dinainte. Chiar si gluma cu ecograful care detecteaza submarinele…de unde stiu doctorii de submarine? Aceste lucru m-a lasat perplex. Temele abordate sunt constienta ca sunt de interes general si ca se repeta in carti, filme dar asta nu inseamna ca trebuie sa repetam cuvant cu cuvant ce spune altii. Mie acest lucru mi-a facut o impresie proasta

    Apreciază

  13. ce frumos! si eu am nascut la Eva in 2010. eram programata pentru nasterea in apa dar desigur ca pana la urma doctorul a spus ca trebuie sa-mi faca operatie de cezariana caci bb avea cordonul ombilical in jurul gatului… nici pana in ziua de azi nu sunt sigura ca cezariana a fost justificata 100%. ce nu mi-a placut la Eva este faptul ca doctorul nici nu s-a obosit sa vina in camera mea,sa ma vada (caci am fost pacienta lui timp de 9 luni) pe mine si pe fetita…si am stat acolo 5 zile. Mi-as fi dorit sa o cunost pe Ditta atunci…

    Apreciază

Comentariile sunt închise