Ganduri

Cum am ajuns sa consiliez peste 100.000 oameni?

Dupa ce am publicat toamna aceasta video-ul de mai jos, unde ma prezentam si spuneam ca in decurs de 15 ani de cand ofer consultanta privata am ajutat peste 100.000 oameni, am tot primit comentarii in care am fost intrebata cum de am ajuns la acest numar.

Pentru multi oameni care au ajutat in viata lor doar o mana de oameni, pare un numar mare, dar pentru cei care se afla in mediul de consultanta, stiu clar ca ar putea fi considerat un numar normal sau chiar mediu. Si o spun din nou, este doar un numar rotunjit fiindca in realitate au fost mai multi.

Ei bine, din 2008 cand am inceput sa consiliez mai intens persoane din intreaga lume, am avut ani buni, mai exact intre 2009-2019 cand primeam saptamanal de la 500 mesaje private in sus, atat prin email cat si prin pagina oficiala de Facebook (exista pe atunci optiunea afisata a mesajelor intrate la Inbox).

Cele mai multe veneau pe email, unde am fost nevoiti sa cumparam spatiu in plus fiindca se umplea mereu si inca o facem, fiindca mesajele nu s-au oprit. La email am foldere speciale unde adaug mesajele care necesita un raspuns rapid si cele la care trebuia sa fac un follow-up. Pe atunci raspundeam la toata lumea dar in timp am invatat sa selectez sa raspund la mesajele urgente, fiindca deja nu mai faceam fata din punct de vedere al noptilor nedormite care incepeau sa-mi afecteze sanatatea generala.

Pai o sa-mi spuneti, cine te obliga, puteai sa te opresti oricand. Atunci si acum am pe suflet asta, e misiunea mea si atat. In 2019 cand am inceput si alte proiecte mari la care ne implicam de dimineata si pana nopatea, am inceput sa raspund doar la mesajele urgente. Aici am discutat doar de mesajele private, fara sa pun tonele de comentarii la care am raspuns pe site-ul meu si alte diverse site-uri, cat si pe retelele de socializare.

Legat de rapiditatea raspunsurilor - prin 2002 am facut un curs de tastare rapida, era pe atunci pe CD, de am ajuns sa tastez si cate 100 de cuvinte pe minut sau mai multe, fara sa ma uit la taste. Asta m-a ajutat si inca ma ajuta enorm in acest proces de consiliere prin mesaje. Sincer, imi si place sa scriu fiindca imi gasesc gandurile mai condensate atunci cand tastez, de asta si cele 8 carti ale mele care chiar daca sunt pline de sute de sfaturi, pot fi citite usor si sunt ca o poveste.

Ei bine, chiar si cu viteza aceasta la tastat, stateam noptile si pana la 4-5 dimineata si raspundeam la mesaje, nu ca nu aveam somn, ci fiindca realizam ca intr-o lume in care informatia este atat de multa si de toate culorile, tot mai multe persoane au nevoie de ghidare, de sustinere, de un gand bun pentru a trece mai usor prin greul vietii cand vine vorba de sanatate.

Nu am sustinut niciodata ca detin adevarul absolut, fiindca si eu sunt intr-un proces continuu de invatare, insa ajut cu cat pot si ma bucur cand o pot face, iar cele 8 carti ale mele cu bucurie o spun, au ajuns din 2010 incoace in toate colturile lumii. De atunci si pana in prezent sunt website-uri precum Carturesti, Libris, Elefant cat si altii cu care nu colaborez direct, dar care cumpara cartile direct de la editura, au stoc permanent de atatia ani si le trimit in toata lumea.

Pentru cei care nu si-au permis cartile mele la pret intreg, ii mai anuntam cand le gaseam reduse la 50%, totul la intamplare de pe diverse site-uri. Tot pentru categoria celor care nu puteau sa si le permita, am creat Cartea de Bucate Online, care cuprinde peste 300 de retete, le-am si pierdut numarul. Intr-adevar nu sunt retetele din carti, fiindca acolo sunt multe noi, dar este o colectie substantiala de retete sanatoase.

Cartile Ligiei

Revenind acum la acel numar, haideti ar fi sa facem o mica socoteala rotunjita. Daca in 10 ani de activitate am primit saptamanal peste 500 de mesaje sa vedem cat ar da. Vom socoti doar cu 500 pe saptamana, fara sa le punem pe restul si inca 5 ani de activitate.

  • 500 X 4 saptamani pe luna, chiar daca unele luni au 5 saptamani = 2.000 mesaje/luna
  • 2.000 mesaje/luna X 12 luni = 24.000 mesaje/an.
  • 24.000 mesaje/an X 10 ani = 240.000 mesaje.

Din astea 240.000 mesaje sa spunem ca unele persoane trimiteau mai multe mesaje si hai sa taiem totalul drastic in jumatate, chiar daca nu e chiar asa. Ramanem cu aproximativ 120.000 de persoane. Si la aceasta socoteala am pus doar 500 de mesaje/saptamana, am calculat doar mesajele din 10 ani si nu din 15, fara sa pun anul in curs cand raspund saptamanal la sute de mesaje.

Ca si precizare, chiar daca poate nu conteaza asa mult – daca ar fi sa discutam despre beneficiile financiare ale acestor ani de consultanta, fiindca si aici au fost intrebari curioase – ei bine, noi nu traim din carti, sau din consultanta, sau din aparitii. In toti cei 15 ani si pana in prezent, la 99,99% din persoane, consilierea a fost gratuita si voluntara. Consiliere cu bani am facut doar la putine persoane, cu factura si pe firma noastra, insa daca avem 10 facturi adunate din consultanta in toti acesti ani, e mare lucru.

Stiu ca suna imposibil si poate multi nu si-ar fi sacrificat sanatatea si viata de familie pentru asa ceva, insa nu este imposibil sa mai existe si persoane care vor sa ajute in mare parte fara interes. Nu astept si nu doresc laude sau sa mi se ridice vreun monument 🙂 nici macar mesaje de multumire nu am asteptat niciodata. Stiu ca o persoana care primeste un raspuns potrivit, este implicit multumita si fericita ca are o viata mai buna si pentru mine asta este tot ce conteaza.

In decursul anilor am mai oferit si link-uri, insa sa nu credeti ca am castigat din ele, valabil si pentru retelele de socializare de unde nu castig nimic cand postez sau cand apar la TV, in reviste sau online. Pentru a realiza multe din aceste lucruri am facut noi eforturi si la toate aparitiile TV, unde noi ne-am platit drumul, cazarea si masa.

Revenind la link-uri, marea majoritate care au fost trimise erau de la firme mici din Romania despre care stiam ca au produse de calitate, de la care cumparasem si noi ca tot omul si pe care doream sa-i ajut. In timp am creat si pagina de Produse Recomandate de Ligia Pop, unde puteti gasi produsele de foarte buna calitate pe care le iubim.

Este intr-adevar Raw Vegan Mall, platforma creata de noi din 2010 unde am listat o parte din produsele folosite de noi, insa si de acolo, chiar daca nu noi procesam pachetele si nu avem stoc, pe toti pe care i-am listat au fost in mare parte listati gratuit fiindca erau prea mici si nu-si permiteau, iar de la cele cateva magazine partenere care sunt si in ziua de azi, comisionul e foarte mic, in jur de 5% la pretul fara TVA, ceea ce insumat e mai nimic. Fiecare comanda a voastra ne ajuta, dar nu pot sa spun ca e un comision din care ne alegem cu mare lucru, poate sa platim o factura de apa 🙂

Normal ar fi ca sa castigam pentru traiul zilnic, insa avem noi alte cai si am invatat sa ne si limitam mult stilul de viata – vedeti cartile mele unde mentionez ca de ani de zile ne-am cumparat 90% din mobila din casa, si ce ati vazut in episoadele „De Vorba cu Ligia” (video-ul de mai jos) din targuri si second-hand-uri. Nu ne cumparam haine de firma, ne cumparam de ani de zile haine ca noi din second hand-uri, doar lenjeria intima si sosetele le luam noi noute etc. Multi mi-ati spus ca toate din casa noastra arata minunat si chiar e imposibil sa fie luate din targuri si second hand-uri. Da, fiindca tot ce luam trebuie sa fie ca noi, niciodata nu luam ceva ce nu mai poate fi folosit cel putin 10 ani sau mai mult.

De asemenea, nu mergem in vacante prin alte tari. Desi am vazut multe locuri din America si Europa, dupa 2010 am preferat sa ne oprim cu aceste cheltuieli, fiindca de fiecare data veneam mai obositi decat plecam. De cativa ani preferam sa stam in natura superba de la casuta noastra de la tara inconjurata de padure. Nu o sa ne vedeti prin mall-uri si la cinema-uri, la supermarket ajungem poate de 2 ori pe an si evitam orice cost fara sens. Mai bine plantam un copac si finantam gradina de legume a unei scoli, in loc sa aruncam banii pe geam.

Prin Asociatia P.A.T.R.U. (ONG infiintat de noi) ati vazut in ultimii ani ce lucruri frumoase s-au intamplat, asta fara donatii si sume primite de la nimeni, totul era finantat din economiile noastre si ne bucuram sa fie asa. Intr-adevar au fost si cateva donatii, insa provenite de la vanzarea costumelor populare autentice din propria colectie, care tot banii nostri erau. Le numeam donatii, fiindca in felul acesta oamenii primeau un contract de donatie si factura, ca sa fie legala vanzarea, chiar daca eu n-am primit niciodata factura cand le-am cumparat.

De ce v-am spus toate acestea, fiindca cu voi, cei cu care am pastrat legatura am simtit o legatura speciala si multi mi-ati spus ca atunci cand ne-am intalnit in persoana, discutam ca si cum ne-am fi stiut de-o viata. Am simtit mereu ca suntem ca o familie largita si rasfirata in intreaga lume, iar in familie se discuta vrute si nevrute. Se evita de obicei discutiile financiare, si le-am tot evitat in toti anii acestia, insa uneori in familie mai apar si discutii de acest fel. Am tot impartasit cu voi din 2006 incoace de cand am acest website, tot felul de ganduri, experiente si situatii prin care am trecut, iar aceasta situatie este una dintre ele fiindca asa am simtit anul acesta.

Intorcandu-ma la mesaje, am simtit o mica deconectare in comunicarea cu voi, miile de oameni din intreaga lume, asta fiindca in toamna anului trecut mi-a fost efectiv furata pagina oficiala de Facebook, unde ma contactau zilnic foarte multe persoane. Sunt sigura ca toti au continuat sa scrie acolo si au fost dezamagiti ca n-au primit raspuns.

Dupa luni intregi de discutii directe cu ei, Facebook a ales sa lase pagina la cei care o furasera. Noi consideram ca este un inside job, fiindca a fost prea de tot, o experienta in care simteam ca purtam mesaje cu peretii si nicidecum cu niste oameni. Ne-au cerut sa dovedim ca noi suntem cu acte oficiale, am dovedit dar degeaba. Acum cazul este inchis si nerezolvat. De ce am spus ca este un inside job, fiindca cei care au luat-o platesc reclama pe aproape fiecare postare. Eu nu faceam asta si ma gandesc ca Facebook nu avea interes sa-mi dea mie pagina inapoi, cand eu nu plateam niciodata mai nimic, chiar daca aveam peste 96.000 de oameni reali care ma urmareau.

Tot ce este important – am reluat discutia cu o parte din persoane aici pe website-ul meu, unde ma veti gasi intotdeauna cat se va permite sa avem acces la internet, de asemenea pe YouTube, TikTok, Instagram si contul personal de Facebook, cat si pe acest grup de Telegram unde postez zilnic. De ce, fiindca pe mai toate retelele de socializare exista cenzura, mi s-au sters video-uri, iar postarile nu sunt aratate la toate persoanele care sunt abonate decat daca platesti. Pe Telegram deocamdata primesc toti cei care sunt in micul grup proaspat format acum cateva zile, iar website-ul acesta este locul cel mai sigur unde ma puteti gasi.

Ca si concluzie, ma bucur cand pot ajuta, raspund in continuare cat pot la mesajele voastre, cand nu stiu va directionez spre alte persoane despre care stiu ca isi fac treaba, din nou, fara sa castig vreun comision din asta 🙂 si mergem inainte, cu speranta la o lume mai buna, fara boala, suferinta cat si la un pamant mai curat din toate punctele de vedere!

4 gânduri despre „Cum am ajuns sa consiliez peste 100.000 oameni?

Ce crezi despre acest subiect?