Ingrijirea sanatatii

Experienta mea cu alimentatia vegetariana (pe scurt)

Daca ar fi sa imi povestesc experienta de viata, as scrie o carte intreaga, insa am sa incerc pe scurt sa va povestesc despre mine. Pana acum cativa ani (2004), am folosit alimentatia ovo-lacto-vegatariana care este o tranzitie de la alimentatia traditionala catre o alimentatie mai sanatoasa si catre o dieta bazata in mare parte pe cruditati. Pentru mine nu a fost o noutate, mai ales ca din copilaria stiam de vegetarianism si am mancat in felul acesta multi ani, dar nu tot timpul, fiindca traiam la curte si de multe ori supa de gaina de curte preparata de mama odata la 2-3 saptamani, se mai regasea pe masa noastra.

Tatal meu era un pasionat inrait de subiect si pastra legatura cu medicii naturisti din intreaga tara celebrii la acea ora. Se stia pe atunci de Elena Nita Ibrian si cativa medici din intreaga lume care profesau in libertate in domeniul naturist. In Romania era totul intr-un cerc mai restrans, cu intalniri din timp in timp in tabere si evenimente legate de acest subiect. Era foarte greu cu informarea pe atunci, dar existau manuscrise scrise de mana sau batute la masina la care eu ma simt foarte norocoasa ca am avut acces de la 11 ani, adica din anul 1990.

Pe atunci aparuse si cartea lui Ernest Günter, „Hrana vie” care m-a fascinat. Faceam retete de acolo si erau interesante la acea vreme, asemanatoare cu cele ale Elenei Nita Ibrian, adica folosea lactate raw si oua crude. La ora asta traim intr-o perioada cand avem acces la sute de retete vegetariane si vegane si asta, doar la o simpla cautare pe Google. Bogatia de retete este intotdeauna in limba engleza si va invit sa folositi diverse retete delicioase pe care sa le adaptati in functie de gusturile voastre.

Eu personal am incercat tot felul de retete si de multe ori retetele ovo-lacto-vegetariene erau cele mai simple pentru mine, fiindca nu trebuia sa ma chinui prea mult pentru a pregati un fel de mancare bun la gust. Dar daca ar fi dupa mine, toata ziua as manca doar rosii si ardei rosii proaspeti culesi din gradina, ridichi, castraveti si toate felurile de fructe proaspat rupte din copac.

Pentru mine vegetarianismul a fost ca o tranzitie spre un stil de viata si mai bun, fiindca odata ce am ajuns sa apreciez si alte gusturi, avand acces si la informatii noi, am ajuns sa realizez greselile alimentare facute in trecut si am fost mereu in cautarea perfectionari alimenatiei. Experienta mea a continuat frumos pana in 2008 cand am descoperit important unui procent mare de cruditati, intre 50-75% in alimentatia zilnic si, inca continua cu multe cautari. Am realizat ca este foarte important sa ne pastram la curent cu toate informatiile din acest domeniu eliberate saptamanal prin studii, dar si prin mentinerea colaborarii cu diversi”gigantii” ai alimentatiei sanatoase, care intotdeauna au experienta in domeniu si stiu sa ne sfatuiasca in caz de impas.

Pentru mine informatia este sfanta, fiindca intotdeauna cand am o problema vreau sa fiu pregatita sa imi dau un raspuns, nu sa intru in panica si sa apelez la specialisti care poate nu intotdeauna pot sa imi dea un raspuns rapid. De aceea caut sa ma tin la curent cu toate noutatile care imi dau libertate, care imi elibereaza nesiguranta asupra situatiei si teama aceea sufocanta ca gresesc in alegerile mele.

Daca ar fi sa continui, este o discutie foarte lunga fiindca cand vine vorba de a te simti bine si a te bucura de sanatate, e vorba de mentinerea in permanenta a unui echilibru intre sanatatea mintii, a trupului si a sufletului. De aceea am scris cartea „Sfaturi pentru o viata mai sanatoasa”, in care veti gasi toate lucrurile care ne-au ajutat pe noi in cautarea noastra. Pana gasiti cartea, va recomand aceasta postare pentru detalii, cat si articolele de mai jos.

Pentru cei care au o alimentatie traditionala, alimentatia de tranzitie este cea ovo-lacto-vegetariana fiindca gusturile nu se prea schimba si nu trebuie sa faca prea mari sacrificii. Ideea este simpla, alimentatia oricare ar fi ea trebuie sa fie variata. Eu nu sunt aici sa te conving pe tine sa fii vegetarian, ci doar sa iti prezint experienta mea. Vreau doar sa te indemn sa faci pasi spre mai bine si sa alegi cel putin 2 zile pe saptamana sa mananci mai natural si fara produse animale. Traim intr-o lume in care produsele animale nu sunt asa cum erau pe vremuri si corpul nostru nu le poate identifica ca si proteine de calitate. De multe ori cei care consuma produse animale au carente majore de proteine sau B12 si de aceea trebuie sa apeleze si la variantele vegetale, care se absorb mai bine. Varietatea in alimentatie ne da o siguranta, ca indiferent de alimentatia aleasa vom beneficia de o diversitate de nutrienti de care corpul are nevoie. Aici este o postare unde vei afla ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia saptamanala, sfaturi care pe noi ne-au ajutat mult.

Dar sa nu uitam ca a manca mai sanatos inseamna sa mancam variat, asa ca nu vom manca doar cartofi, orez si fasole ci putem apela la tot felul de alimente cum ar fi:

  • Lintea rosie, neagra si verde
  • Nautul
  • Mung
  • Adzuki
  • Toate tipurile de fasole pe care cunoastem
  • Mazarea
  • Napii
  • Porumbul nemodificat genetic
  • Orezul salbatic, brun, roz, negru, alb si integral
  • Mai putin soia si vedeti aici de ce evitam noi soia.
  • Meiul
  • Quinoa alba si neagra
  • Chia bej si neagra
  • Hrisca coapta (maro) si cea cruda (verzuie)
  • Amaranth-ul din familia stirului
  • Castanele
  • Algele marine sub forma de foi de sushi, pulberile sau tabletele
  • Vlastarii
  • Etc.

Un alt aspect deosebit de important este sa renuntam la unele metode traditionale de gatit sau pentru baza mancarurilor. De exemplu sa rarim prajirea in ulei a chiftelelor, gogosilor, la prajitul fainei (vestitul rantas atat de greoi pentru sistemul digestiv), prajirea legumelor sau a cepei in ulei simplu sau unt – intr-un cuvant, junk-food-ul vegetarian care nu aduce beneficii, ci din contra slabeste corpul. La postarile de mai jos, va ofer mai multi pasi de urmat, care pe noi ne-au ajutat mult.

Pentru idei si retete, consultati Cartea de bucate online, care cuprinde peste 185 de retete. Iar daca doriti sa descoperiti si mai multe retete inedite care nu se gasesc in cartea online de mai sus, va invit sa achizitionati cartile mele tiparite pe care le puteti gasi in majoritatea librariilor din tara, supermakets, in magazinele online mari precum eMag sau altele cat si la magazinele care livreaza in toata lumea, sau pe Amazon UK sau USA, ori cu autograf de pe Raw Vegan Mall.

2 gânduri despre „Experienta mea cu alimentatia vegetariana (pe scurt)

  1. Eu din intamplare am rezolvat problema cu prajirea.Am avut o tigaie de teflon cu onduleuri la cel mai mic pret.Cand o puneam pe foc se indoia si nu puteai face nimic cu ea.M-am gandit sa o arunc dar am dat in casa peste o placa de metal de 3 mm grosime de dimensiunea fundului tigaii.Atunci mi-a venit ideea sa o alipesc la fundul tigaii pt a nu se mai indoi.Am tras 5 gauri(patru la colturi si una la mijloc atat in tigaie cat si in placa) cu un burghiu pt metal si am introdus: suruburi,piulite si saibe( pe ambele parti pt a nu se scurge uleiul prin gauri).Suruburile au fost cam de 3-4 mm diametru.Am strans cu niste chei bine si am testat sa vad daca se mai indoaie.Nu s-a mai indoit.Apoi am pus ulei cam de 5 mm grosime uniform peste tot iar tigaia am fixat-o sa stea perfect orizontala pt a se acoperi uniform cu ulei.Am dat focul la minim si dupa ce s-a incalzit uleiul am pus ceva la prajit.Uleiul a fost din cel de floarea soarelui pt prajit.Am fost foarte incantat ca nu a fumegat uleiul.Si mai surprins am fost cand am turnat uleiul intr-un bol ceramic si am vazut ca si-a pastrat culoarea initiala.Dintr-o tigaie care era gata sa fie aruncata la gunoi,a devenit preferata mea cand prajesc ceva(dar destul de rar fac prajiri),deobicei fierb in aburi sau apa,folosesc procedeul innabusirii,sau coc in cuptor(cartofi,sfecla rosie,pastarnac) cand folosesc procedee termice.

    Apreciază

Comentariile sunt închise