Emisiunea "Ligia's Kitchen"

Ligia’s Kitchen: Lapte de susan

In episodul 28 al show-ului Ligia’s Kitchen va prezint o reteta rapida si delicioasa, de lapte de susan. Nu uitati ca susanul integral este una dintre sursele cele mai bogate in calciu si magneziu vegetal, usor de absorbit.

Lapte de susan

Ingrediente:

  • 2 litri de apa filtrata
  • 130 g seminte de susan integral
  • 6-7 curmale inmuiate in prealabil timp de o ora
  • 10 g pudra de vanilie sau esenta de vanilie

Instructiuni:

Toate ingredientele se mixeaza in blender timp de 1-2 minute. Laptele poate fi baut asa cum este sau strecurat, in cazul in care se da la bebelusi trecuti de 6 luni. Se consuma imediat sau se poate pastra in frigider timp de 1-2 h, intr-un recipient de sticla cu capac.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

46 de gânduri despre „Ligia’s Kitchen: Lapte de susan

  1. indraznesc cu citeva intrebari;
    -blenderul dvs ce marca este (parca in primele episoade era alt aparat?) si de unde l atzi achizitzionat?
    -episoadele mai noi, sint doar in limba engleza, sau eu nu am nimerit setarea potrivita?
    -daca atzi aminti de fiecare data pt cei autohtoni, de unde se pot lua ingredientele de cea mai buna calitate pt cei din Romania, ..poate ca multzi incepatori v-ar multzumi odata in plus…
    -pe cind in bucuresti o noua demonsratzie practica? in 2011 cred ca a fost prin martie. iar acum o saptamina, parca, la rm vilcea. insa deja incepusera zapezile..

    ginduri bune!
    cezar se inclina

    Apreciază

    1. Batranul meu blender se numeste Vitamix, insa se poate folosi orice blender care are peste 1000W (Bosh, Philips, Cuisinart sau KitchenAid). Toate episoadele din toamna aceasta sunt in engleza, din cauza ca am fost aleasa in programul international YouTube Next Chef, unde am fost rugati sa pastram videourile noastre in engleza. Toate au subtitrare in limba, prin apasarea butonului CC din dreptul butonului de Play.

      La Bucuresti organizez a patra editie a targului Raw Generation de pe 25 martie, la Rin Grand Hotel la care te invit cu drag. Demonstratiile culinare de obicei le tin in timpul verii sau toamnei iar la Valcea nici n-am ajuns, demonstratia a fost tinuta de Marina. Anul trecut am tinut la Bucuresti in jur de 7 demonstratii insa pentru a fi mereu la curent cu evenimentele, viziteaza din timp in timp pagina Planificare Evenimente si Demos

      Apreciază

      1. saru’ mina
        si multzumiri pentru promptitudinea raspunsului primit. si de mare folos. multzumiri soi pentru subtitrare. si pentru invitatzie.
        indraznesc din nou cu alte intrebari. de profan:
        -la blender, e nevoie ca sa fie un model special, cu cutzit ceramic(exista asa ceva?) sau este suficient cel clasic, de inox?
        -care sint cele mai recomandabile si credibile surse de ingrediente dintre magazinele din bucuresti ori de pe net-din romania?
        multzumiri

        Apreciază

        1. Blenderul trebuie sa fie de viteza mare, cel putin 1100W, cu lama obisnuit fiindca cu lama ceramica nu exista. Legat de magazine, noi am incercat sa aducem la Raw Vegan Mall 16 magazine mai de incredere din Romania. Nu detinem stoc, insa ii promovam cat putem pe cei care exista. http://www.rawveganmall.ro/

          Apreciază

  2. Buna seara,
    Ma raliez intrebarilor puse de colegul CEZAR, cu deosebirea ca eu ma refer la ClujN…..
    Ne informati cu lucruri interesante, totusi, un lapte cat ar fi el de ” lapte vegetal ” ramane lapte, adica ceva lichid…
    Nu contest forta ” integralitatii ” laptelui vegetal lichid, totusi si laptele, mai ales anumite derivate, de : vaca, capra, bivolita, oaie, iapa, magarita, yak, ren etc. ( am vrut sa ma refer in plan international ) se consuma in toata lumea, chiar cu mare succes – for good health –

    Apreciază

  3. Azi am incercat laptele de susan! noi nu avem voie vanilie si chiar fara vanilie a fost delicios! pulpa este si ea foarte gustoasa. M-am gindit ca se poate adauga la terciul de cereale dimineata. Ligia, tu ce faci cu pulpa? Iti multumesc pentru postare.

    Apreciază

    1. Lucia, pulpa ramane in lapte si o poti indeparta daca vrei, insa eu consider ca este important sa beneficiem atat de fibra cat si de doza de calciu prezenta in semintele proaspat maruntite.

      Apreciază

  4. Am si eu cateva intrebari:

    Din cate am auzit nu se combina fructe dulci cu grasimi, susanul mi se pare putin gras, cel putin faina.

    Am facut de curand faina de susan si era foarte amara, daca lasam semintele la inmuiat mai erau asa de amare? In laptele de susan fara indulcitor, se simte gust puternic amar?

    Apreciază

    1. Buna Mihai, de multe ori combinatiile „incorecte” dintre alimentele de origine raw nu sunt atat de grave ca si in cazul alimentelor gatite. Acestea le resimt in special cei care au un sistem digestiv slabit, incet sau cei care au probleme grave. La laptele de susan se foloseste susanul integral care nu este amar ca cel decorticat despre care nu se stie daca este raw. Cand semintele sunt integrale nu este nici o problema chiar daca se dubleaza cantitatea de susan. Cu bine!

      Apreciază

  5. Buna Ligia,
    am vazut ca ai scris ca se poate da si bebelusilor laptele de susan, dar pe langa acesta se poate da si cel de migdale? Am un bebelus de 8 luni si as vrea in viitor, adica de la un an sa ii introduc si laptele de migdale. Ce parere ai? Sau se poate introduce mai repede? Mentionez ca inca il alaptez.
    Iti multumesc

    Cu drag
    Ioana – Medias

    Apreciază

    1. Buna Ioana,

      Multi spun ca bebelusii nu pot digera acest fel de seminte grase pana la 1 an, insa in SUA nutritionistii recomanda bebelusilor care au ajuns la varsta de 6 luni, atat laptele de migdale cat si cel de susan integral. Regula este ca semintele sa fie inmuiate in prelaabil 7-8 h, sa fie introdus diluat, treptat in cantitati mici si neaparat filtrat.

      Ioaana, am vazut ca esti din Medias si chiar ma gandeam ca ar fi bine odata sa ne intalnim la un ceai cu cei care sunt adeptii hranei sanatoase. Da-mi numarul tau de telefon pe email si tinem legatura. Acum ma pregatesc de targul Raw Generation insa mai la primavara, cu mare drag.

      Cu bine!
      Ligia

      Apreciază

  6. Buna, Ligia!
    Se pot inlocui curmalele cu o cantitate echivalenta de stafide ori banane? Gustul acrisor dat de stafide nu m-ar deranja.

    Apreciază

  7. buna Ligia!

    as vrea sa te intreb daca semintele de susan se hidrateaza inainte de a fi introduse in blender sau se pun asa cum sunt ele, crude?

    multumm ptr sfaturile pretioase!
    crenguta

    Apreciază

    1. Buna Crenguta, semintele se pot folosi asa cum sunt daca sunt integrale si bio, dar ideal ar fi sa fie inmuiate in prealabil. De multe ori si eu am probleme cu timpul, insa dimineata cand imi fac lapte de susan le adaug in apa si le las sa stea cel putin o ora. Cu bine!

      Apreciază

    1. Nu stiu daca faina de susan este buna, s-ar putea sa fie procesata si transformata in faina pentru gatit si sa se comporte ca si faina. S-ar putea sa iasa ca un aluat de clatite laptele 🙂

      Apreciază

  8. Nu am vazut la tine pe site seminte de susan integrale, vroiam sa cumpar…nu stiu cum arata..sunt cumva acelea normale la pungutza? albe si atat?

    multumesc mult sa iarta-ma ca te stresez cu intrebarile

    Apreciază

  9. Buna Ligia,

    Urmaresc cu mare interes toate retetele tale pentruca sunt la inceputul drumului de, dieta raw si tin sa-ti multumesc pentru toate sfaturile si retetele pe care ni le dai . Mult succes in continuare.
    Spune-mi te rog pot sa amestec laptele din migdale cu cel de susan?

    Multumesc pentru raspuns.

    Claudia

    Apreciază

    1. Buna Claudia si multumesc ca-mi esti alaturi! Sunt putin pe fuga insa am intrat sa-ti raspund la intrebare. Este recomandat ca proteinele sa nu se combine intre ele, insa daca nu ai probleme cu sistemul digestiv poti incerca. Corpul iti va spune daca ii convine sau nu 🙂 Cu drag!

      Apreciază

  10. Multumesc mult pentru retetele d-voastra! M-am indragostit de laptele de migdale asa cvum l-ati prezentat si as vrea sa-l i indragesc si pe cel de susan. Din pacate, gustul de susan nu-mi place sau nu reusesc sa-l savurez eu asa cum trebuie. Ma puteti ajuta cu vreo sugestie? Sanatate si succes in ceea ce faceti!

    Apreciază

    1. Buna Daniela si multumesc frumos! In privinta retetei de lapte de susan, incearca sa folosesti susan integral fiindca cel alb din comert este faarte amar si are alt gust comparat cu cel integral. Foloseste cantitate mica si fa-l in combinare cu cel de migdale, poti adauga scortisoara, vanilie, cacao sau orice ti-e pe plac. Cu drag!

      Apreciază

  11. Buna ziua
    Urmaresc de ceva timp cu interes diverse retete de pe blogul dvs. Le gasesc interesante si sunt alaturi de alte bloguri o sursa de inspiratie pentru mine. De la 16 an tot am tinut cure de slabire datorita unor derglari cauzate de luarea timp de 4 luni si jumatate intensiv apastilelor de cortizon. In martie dupa iarna m-am apucat din nou de regim de slabit, dar si aveam ceva probleme de sanatate, si cum nu sunt adepta medicamentelor aceasta a fost o oportunitate bubna sa incep un nou stil de alimentatie.. Tot cautand pe net si povestind celor apropiati mi-a fost recomandat si numele dvs. Asa ca la inceput m-am hotarat sa tin un regim lacto vegetarian. Mai bogat in vegetale decat lactate. Si am constatat cu placuta surpriza ca am inceput sa scap de senzatia de foame. Acum pot spune ca aproape am renuntat la lactate si ma simt mult mai bine. In plus am scapat de niste kilograme in plus considerabil.
    Azi spre exemplu am facut acest lapte de susan . Eu pentru inceput i-am mai pus si o banana si in loc de susan am pus faina de susan, si ceva mai multe curmale. A iesit un deliciu . I-a placut pana si baiatului meu de 16 anii care de obicei „stramba din nas” cand aude combinatii noi.
    Va multumesc, si Domnul Isus sa va rasplateasca pentru ca impartasiti si altora din experienta dvs

    Apreciază

    1. Marius, eu n-am auzit niciodata de el insa il poti incerca sa vezi cum este. Presupun ca in 30 de zile poti sa-l dai inapoi daca nu esti multumit de el. Mult succes!

      Apreciază

  12. Am facut lapte de susan dar din pacate este destul de amar la gust.Susanul nu este din cel cel intregral probabil de acolo se trage gustul amar.Intrebarea mea este daca mai e la fel de sanatos ca si cel preparat din susan integral.Multumesc.

    Apreciază

    1. Cred ca te-ai referit ca ai facut lapte din susan obisnuit, decorticat. Din pacate cel decorticat nu are aceleasi calitati ca cel nedocorticat.

      Apreciază

  13. Ligia vreau sa te intreb ceva, acuma seara am facut lapte de susan ,din susan integral bio , l-am si indulcit dar mi.a are un gust foarte amar asa dupa ce il inghiti ,e prima data cand fac lapte de susan si as vrea sa te intreb gustul acesta amar e normal sau nu???
    tu daca ai mai baut sigur stii gustul , te rog sa imi spui daca stii ceva despre asta
    mersi mult

    Apreciază

    1. Nu e normal sa fie amar. Ori semintele erau rancede sau vechi ori ai adaugat prea multe seminte. Incearca sa adaugi jumatate din cantitatea de seminte integrale si vezi daca e la fel. Daca are acelasi gust, semintele sunt de vina sau nu sunt integrale ci doar albe, bio.

      Apreciază

  14. Buna , am incercat sa fac astazi lapte vegetal dar din nuci crude romanesti, (asta am avut in casa, am presupus ca e ok din orice nuca sau samanta) care au fost lasate la inmuiat toata noaptea, le-am scurs apa maronie lasata, dar din pacate laptele a iesit destul de amar cu un gust foarte puternic,l-am strecurat am adaugat apoi jumatate de banana cateva feliute de mango si cateva picaturi de extract de stevia si l-am adaugat la cereale integrale dar tot nu a fost acceptat de baietelul meu in varsta de 2 ani jumatate..probabil se poate face lapte vegetal doar din migdale si susan

    Imi doresc foarte mult sa ne schimbam stilul de alimentatie mai ales ca cel traditional a devenit la propriu otravitor(codex alimentarius implementat din 2009) si de cateva luni ma documentez in ceea ce priveste dieta raw si vegetariana dar nu stiu de unde sa incep concret, tot imi promit ca voi incepe in primavara aceasta de indata ce apar legumele si frunzele
    In curand imi voi achizitiona un storcator manual si voi incerca sa germinez si seminte de grau, floarea soarelui, lucerna, trifoi, ridiche rosie, voi putea sa-mi fac sucuri si smoothie dar trebuie sa am alternative pentru pranz si cina.
    Trebuie sa gasesc acele retete ce pot fi acceptate cu placere de un copil si de un sot cu 2 afectiuni, ficat marit si ceva probleme la inima dar totusi mofturos si dependent de carne si lactate.

    Scuze ca am divagat de la subiect si m-am intins atat , voi continua sa te urmaresc si poate se va intampla declick-ul acela care imi va pune ordine in alimentatie si imi va limpezi gandurile sa pot face alegeri mai sanatoase mai inspirate

    O primavara frumoasa iti doresc!

    Apreciază

    1. Cristina, daca vrei sa-ti iasa preparate bune, urmeaza retetele. De ce crezi ca n-am facut eu lapte din nuci romanesti si am preferat din migdale? Cel din nuci romanesti tot timpul va iesi amar, indiferent cat le-ai lasa la inmuiat. Sanatate si mult succes!

      Apreciază

  15. da, imi voi cumpara migdale pentru ca puiul meu cere lapte si vreau sa renunt de tot la laptele de origine animala desi nu i-am dat niciodata lactate din alimentara principiul este acelasi, a fost alaptat pana la 2 ani si e foarte atasat emotional de lapte, cateodata regret ca am intrerupt alaptarea…

    voi parcurge iarasi articolul cu pasii de urmat pentru aspirantii la acest stil de viata minunat, chiar nu vreau sa renunt , multumesc

    Apreciază

  16. Buna ziua!am cumparat susan integral si l-am pus la inmuiat dar apa a devenit gelatinoasa.am clatit apoi susanul in multe ape dar tot a ramas invelit intr-o pelicula gelatinoasa.e normal sa fie asa?multumesc,o zi buna!

    Apreciază

Comentariile sunt închise