Ingrijirea sanatatii

Metode „sanatoase” de invatare: Montessori si Waldorf

Am fost fascinata intotdeauna de sistemele de educatie flexibile si gata sa ajute copii sa se dezvolte natural, in loc sa le blocheze acest proces normal, prin metode mai putin prietenoase care le taia toata dragostea de nou si in care frica si competitia au fost puse intodeauna la loc de vaza. Intorcandu-ne la metodele Montessori si Waldorf, multi dintre noi am aflat despre aceste metode de invatare naturala tarziu, insa au existat in lume dintotdeauna iar familii alese precum Casa Regala Britanica, Casa Regala Suedeza, Thomas Edison, Graham Bell, inventator si om de stiinta, Gabriel Garcia Marquez, laureat al premiului Nobel pentru Literatura, nobili si oameni de vaza,  au urmat aceste sisteme de invatare naturala si au avut multe de castigat. Din fericire, si noi avem acces acum la acest fel natural de invatare.

Primele forme ne-traditionale de invatare au fost mentionate inca de la inceputul anilor 1800, cum ar fi metodele folosite de Johann Heinrich Pestalozzi urmat de Friedrich Wilhelm August Fröbel (April 21, 1782 – June 21, 1852), care a fost un pedagog german, elevul lui Pestalozii. Acesta din urma a pus bazele unei educatii moderne bazate pe recunoasterea faptului ca elevii au nevoi si capabilitati unice de dezvoltare si invatare, unde jocul si observarea naturii fiind forme ideale de invatare.

 

In 2005 cand am descoperit metoda de invatamant Montessori, am ramas fascinata de usurinta cu care pot fi intelese inmultirile cu numere mari, fractiile si toate socotelile greoaie, cat si gramatatica sau stiintele exacte. Este o alta lume a invatamantului in care totul se invata practic si logic, nu prin tocire. Am mai ramas uimita cand elevi veniti din scoli Montessori, transferati in scoli de stat fiindca parintii se mutasera si nu mai erau scoli sau licee Montessori in preajma, erau de 10 ori mai buni la invatatura decat copii de varsta lor din sisteme de stat, si de multe ori intelegeau mult mai bine ce li se preda, fiindca aveau o baza buna pusa in scoala Montessori.

Multe persoane imi vor spune ca aceste sisteme sunt costisitoare, insa daca nu investim acum in educatia copiiilor, si preferam sa ii ducem in sisteme de invatamant care sa le taie aripile si sa ii forteze sa devina ca niste legume care gandesc foarte putin si care pot fi manipulate usor. O sa spuneti, lasa ca noi ne-am dezvoltat ok. Oare? Eu si acum am cosmaruri ca am teza, sau ca tipa profesorul la mine si imi da 20 de lovituri la palma cu banda metalica sau cu firele de metal impletite, si ca o concluzie, fiecare zi din viata mea de scolar a fost o trauma. Se insista mult pe materii fata de care nu aveam interes si pe care le-am sters din mintea mea, in loc sa ma lase sa ma concentrez pe materiile care chiar imi placeau, asa cum fac aceste doua sisteme extraordinare. Inainte de a va apuca sa faceti copii, mai bine salvati bani pentru trusoul copilului pana la 20 de ani, cat si pentru educatie care este cea mai importanta, asa cum fac mai toti oamenii din tarile moderne. Multi prefera vacante, masini si altele, dar uita ca educatia copiilor e mult mai importanta ca orice vacanta. Este ca un pasaport pentru viata si pentru linistea sufleteasca a viitorului om.

Sa discutam pe scurt despre aceste metode. Ambele metode incearca sa dezvolte in copii valoarea viitorului om matur si sa puna in lumina calitatile acestuia care sunt descoperite din frageda copilarie prin diverse activitati cu materiale naturale, joc si invatatura practica care ii indeamna sa fie organizati in viata si sa stie exact ce isi doresc sa faca cu viitorul lor. Copiii mici sunt fascinati cand adultii au incredere in ei si ii lasa sa faca activitati mult prea responsabile pentru varsta lor care dupa parerea lor, sunt doar pentru adulti cum ar fi: udarea florilor, prepararea unor feluri de mancare si spalarea vaselor, curatarea spatiului si organizarea obiectelor dupa joc etc.

Invatarea este vazuta in tot sistemul ca pe un proces de dezvoltare a fiintei umane si nu ca pe o activitate obositoare si plictisitoare. Aici creativitatea si entuziasmul pentru activitati sunt incurajate si copilul dezvolta valori reale, neingradite de vreun sistem sever, dominant si autoritar care ar putea sa-i impiedice dezvoltarea personala.

Tot sistemul de pedagogie se muleaza pe nevoile si personalitatea fiecarui elev, iar atentia si dragostea profesorilor fata de fiecare copil in parte, este una dintre cele mai apreciate calitati de elevi si parintii acestora. Fiecare elev progreseaza in ritmul lui personal fara presiuni. Dupa cum spun elevii, profesorii se implica atat in dezvoltarea ta intelectuala cat si in dezvoltarea ta personala, ca si individ. Competitia intre elevi nu este incurajata, ci mai degraba se pune accentul pe a te depasi pe tine insuti, de a te provoca sa inveti si sa intelegi tot mai mult de la zi la zi si descoperi dragostea de a invata lucruri noi mereu.

Relatia copil-educator/profesor este calda si bazata pe motivatia incurajarii si nu se impune nici o metoda invaziva de control prin teama, presiuni si amenintari. Toti copii merg de drag la scoala si de la gradinita si pana la liceu invatatura este imbinata armonios cu utilul si practicul, care creioneaza foarte usor in viitorul adult normele si valorile naturale de functionare a fiintei umane. Diferentele dintre aceste doua sisteme de invatamant, gasiti aici cat si aici.

In intreaga Romanie sunt cateva scoli Waldorf si Montessori, din cate am inteles concentratia se afla in Bucuresti, Brasov, Cluj, Iasi, Arad, Timisoara si Medias (scoala/gradinita pe care nu o recomand, fiindca nu se respecta complet metoda si se concentreaza mai mult pe religie decat pe metoda in sine). Pentru o lista completa a celor care au urmat aceste sisteme de invatare, faceti o cautare pe Google.

Conteaza enorm sa fiti bine informati despre metodele Montessori sau Waldorf autentice, pentru a putea compara metoda de predare din gradinita/scoala aleasa, cu metoda reala. De multe ori, educatorii/profesorii isi impun propria perceptie si nu aplica toate principile impuse de aceste metode si rezultatele sunt total diferite. Spre exemplu:

  • Nu schimba materialele odata pe saptamana asa cum ar trebui si copiii nu au diversitate de materiale pentru a putea avea acces la mai multe informatii.
  • Se impun atunci cand un copil alege sa lucreze cu un material, desi logic n-ar trebui sa intervina si sa lase la latitudinea copilului alegerea unui material cu care doreste sa isi petreaca timpul cel mai mult.
  • Educatorii/profesorii specializati se cred uneori superiori si nu accepta nicio sugestie sau solutie, crezand ca tot ceea ce fac nu trebuie sa fie discutabil de parinti.
  • Trebuie sa aveti grija la increderea pe care le-o acordati fiindca, chiar si in aceste gradinite/scoli, educatorii/profesorii au tendinta sa nu fie corecti sau sa minta parintii din dorinta de a isi acoperi spatele, cand e vorba de anumite lucruri ce tin de siguranta copilului sau de felul in care este tratat atunci cand sunt singuri cu el.
  • Prin urmare, metodele sunt superbe dar conteaza enorm personalul pedagogic si caracterul oamenilor care sunt alesi pentru a educa copiii.

Unitati scolare Montessori in Romania (din pacate site-ul nu are o lista completa si se afla in mai multe orase)

Unitati scolare Waldorf in Romania (25 de orase).

Despre metoda Montessori:

Despre metoda Waldorf:

 

31 de gânduri despre „Metode „sanatoase” de invatare: Montessori si Waldorf

    1. Nu stiu cat si ce stiti despre aceste metode, dar ,daca va veti duce in istoria pedagogiei, veti vedea ca aceste scoli au fost o alternativa pentru copiii care au probleme de invatare si li se dezvoltau alte abilitati(cele manuale ,de exemplu) pentru a putea invata o meserie si sa se poata descurca in viata. In scolile cu o buna traditie (Anglia, Germania,s.a.), este o mandrie sa fii elev al acelei institutii, domneste ordinea si discipina, elevii sunt competitivi si participa la confruntari internationale, etc. Dar dumneavoastra stiti mai bine care este potentialul copilului si ce vreti sa faceti din el. Oricum, cred ca o baza solida nu strica nimanui, asta daca aveti o scoala pe masura, daca nu optati pentru scolile cu nume straine, sunt de bon ton, atat.

      Apreciază

  1. singura problema este ca, daca ajung sa faca scoala intr-una clasica, se adapteaza mai greu un copil ce vine de la asemenea gradinite. pana la urma am optat la o gradinita „clasica” mai micuta, unde copiii se simt ca in familie fiind mai putini, si la care punctul forte e curtea mare si umbroasa, pentru noi fiind foarte important si sa stim ca sunt scosi afara.

    ________________________________

    Apreciază

    1. Problema cu adaptarea dupa este un mit. Eu cunosc cazuri de copii ce vin de la Montessori si invata acum in traditional si din punct de vedere social si nu numai este totul ok. S-ar putea insa sa fie uneori plictisiti pentru ca ei cunosc deja informatiile predate. Un copil care pleaca din Montessori si stie deja sa scrie, sa citeasca, va fi limitat si plictisit atunci cand la scoala va trebui sa faca liniute si bastonase.

      Apreciază

      1. Aiurea!La scoala nici nu se mai prea fac liniute si bastonase! Se cam intra direct la scris….

        Apreciază

    2. Nu este nici o problema pt copii care frecventeaza astfel de gradinite! Copilul se adapteaza mediului clasic! Singurul aspect pe care trebuie sa+l luati in considerare este ca se lucreaza individual sau in grupuru f mici la grupele de gradinita, chiar si la scolari.Pt detalii gasiti la orice biblioteca din tara carti despre Scoala Montessouri sau Valdorf !

      Apreciază

      1. asa este, se lucreaza individual si in grupuri mici pentru a-i oferi copilului sansa de a se concentra, cea mai importanta caracteristica ce conduce la progres. dar exista zilnic si o activitate de grup, lectura in grup, etc.

        Apreciază

  2. Draga Ligia,

    Recomand cu mare caldura Montessori. Este o bijuterie metoda asta! Informatia conform careia metoda se impune din punct de vedere religios este gresita. Stiu ca cei din Medias fac asta, dar oamenii fac asta si nu este o conditie a metodei. In Bucuresti sunt gradinite Montessori unde partea religioasa este total lasata in grija parintilor pentru ca sunt copii de mai multe religii. Tot in Bucuresti cunosc si gradinite Montessori unde se mananca aproape in totalitate raw. Montessori e cea mai buna hrana pentru copil, dupa cea raw.:) Eu ma conving zilnic de asta.

    Apreciază

  3. Waldorf- ador numele asta. Nu stiu cat de des auzi de la cineva ca se duce la scoala de placere, sau ca se considera norocos ca are unde sa invate..intradevar profesorii in ziua de azi se preocupa doar sa treaca prin materie, sa isi faca lectia s atat..ca doar pentru atata sunt platiti. Multi uita de copii, sa comunice cu ei, sa vada ce simt , sa ii incurajeze nu sa ii oblige sa invete..trebuie”cultivata iubirea”!
    Lumea expusa de tine e asa frumoasa …parca prea frumoasa..:)

    Apreciază

  4. Programele de Montessouri si Valdorf sunt foarte indicate pt copii cu probleme (CES, handicap , comportament s.a).Intradevar profesorii care predau in astfel de program au materiale didactice f diverse .

    Apreciază

    1. sigur, dar sa nu se inteleaga faptul ca doar lor. sunt foarte indicate tututror copiiilor. o sa fii surpinsa sa vezi rezultatele obtinute de un copil fara probleme. toti copiii, cu probleme sau fara, au sansa sa se dezvolte la potentialul maxim.

      Apreciază

  5. ca nu se mai fac linii si bastonase este o greseala, psihologii sustin ca nu este deloc o prostie cum as fi sups si eu dealtfel ci este ceva care interior disciplineaza copilul..

    Apreciază

  6. Adina, si datul la palma putem spune ca disciplineaza. Cati copii sunt fericiti cand fac liniute si bastonase fara motiv? Psihologia cognitiv-comportamentala sustine pedeapsa si recompensa ca si metode de discipline. Dar uita de motivatia copilului, de faptul ca are si el stima de sine si ne intrebam de ce copiii isi pierd pofta de a citi o carte din placere. Asta rezulta cand fiecare actiune a copilului este conditionata si copilul nu mai actioneaza decat pentru a obtine recompensa sau a evita o pedeapsa. Nu intotdeauna ceea ce recomanda psihologii este ceea ce avem nevoie.

    Apreciază

  7. Hm, daca ne gandim bine …noi am facut perioada preabecedara prin liniute, bastonase… si nu a fost rau deloc! Acest fapt nu are nici o legatura cu psiho ca sa aiba copii o anumita motivatie pt. a scrie elementele grafice.Copiii nu-si pierd motivatia de a citi.Sa ne gandim bine.Ei nu vor sa citeasca .Sa nu vb de liceeni, care nici nu stiu sa citeasca cursiv o mare parte din ei ! De ce ? Pt. ca GOOGLE stie tot!

    Sper ca nu am suparat pe nimeni. De la sc montessoriana am cam deviat un pic de la subiect.

    Sa aveti o seara super placuta!

    Apreciază

    1. Nu vor sa citeasca pentru ca nu li s-a cultivat aceasta calitate, nu au fost lasati sa descopere, sa fie curiosi si sa puna intrebari. Liceeni cauta raspunsuri pe googe de multe ori pentru ca acolo le gasesc; la clasa se respecta programa si atat. (nu vorbesc despre cei ce pierd vremea pe internet). Facem in continuare multe lucruri pentru ca „trebuie”. Nu vreau sa ramanem blocati pe exemplul cu bastonasele, dar il reamintesc pentru ca este un lucru pe care l-am facut pentru ca a trebuit. Rau nu a fost, dar nici bine. Ideea cred ca este sa facem ceva mai bine pentru copiii nostri, toti ne dorim asta. Ce motivatie sa mai aiba un copil la 7 ani sa scrie cand el are alte preocupari acum? Da-i unui copil de 4 ani hartie si creion, invata-l sa scrie si il vei vedea facand asta timp de 2-3 ore cu interes deosebit si pacere de nedescris. (asta numai dupa ce mana i-a fost pregatita prin diverse exercitii din viata de zi cu zi, sa fi fost lasat sa faca lucruri singur, folosindu-si manuta!)

      Apreciază

  8. Gabriela, nu Google e de vina ca nu stiu astia sa citeasca. Dezinteresul fata de citit nu vine ca ai internet. Vine din faptul ca societate noastra incurajeaza si promoveaza non-valori si fiindca cititul unei carti nu-ti tine de foame aici. Oamenii culti nu sunt apreciati. Sunt batjocoriti. Iar programa scolara e o tampenie. Majoritatea profesorilor sunt dezinteresati, si nici nu ma mir. Degeaba tot urla lumea ca ar trebui sa faca meseria „din iubire”. Iubirea ca iubirea da’ aia nu tine de foame. Si cand practic statul face ceva pe tine, numai de pasat de altcineva nu mai ai timp.

    Iar invatatul pe de rost nu merge decat in stiintele exacte. La celelalte, MAI ALES la istorie ( istoria se invata tocmai ca sa nu repetam greselile si atrocitatile din trecut), trebuie sa intelegi exact ce se intampla. La noi istoria se preda degeaba fiindca trebuie sa redai evenimente ca un papagal, fara sa intelegi exact structura societatii despre care inveti. De-aia religia ar trebui scoasa complet din scoli si inlocuita cu „Istoria religiilor”. Ce se face la noi e indoctrinare. Numai daca inveti despre alte culturi si alte societati, ajungi sa intelegi mai multe despre cum functionam noi ca societate. Poti sa faci o comparatie. Poti sa-ti dai seama ce a mers si ce nu. Ce merge si ce nu. Si asta ajuta copilul sa se dezvolte foarte mult fiindca ajunge sa fie mult mai deschis la minte. Cu cat exista mai multa varietate cu care te obisnuiesti, cu atat ajungi sa intelegi mai bine oamenii, cultura, psihicul.

    Evolutia s-a scos, ca vezi tu, contravine cu religia. In secolul in care altii trimit roboti pe Marte, se construiesc brate robotice care pot fi controlate cu ajutorul creierului uman, se folosesc roboti pentru muncile prost platite, noi nu numai ca suntem primitivi dar ne intoarcem si mai mult in trecut invatandu-i pe copii ca tot ce nu inteleg e ori dumnezeu ori satana.
    La noi isi baga biserica peste tot coada. Educatie sexuala nu avem si ne-ntrebam ca prostii de ce-avem atatea sarcini in randul adolescentelor, si de ce fac avorturi.

    Eu am 23 de ani si am urat liceul. A fost cea mai oribila perioada din viata mea. Ca sa nu mai spun ca mi-a omorat orice dorinta de a invata si de a afla lucruri. Dar am iubit filmele. Am crescut cu filme de la varsta de 9 ani. Si nu, nu ma refer la cele de mana a doua, fara nici un fel de poveste si personaje care sa merite atentia, unde se bat si se-mpusca toti. In adolescenta ma uitam pe HBO in prostie. Vedeam acelasi film si de 10 ori.

    De-abia dupa ce am terminat liceul si dupa ce mi-a disparut ura pentru invatat, am inceput din nou sa citesc. Sa ma uit la tot felul de emisiuni despre stiinta si animale. Sa vreau sa aflu mai multe si sa ma apuc sa caut singura.

    Internetul e CEA MAI MARE BIBLIOTECA de pe planeta asta. Gasesti orice carte vrei, orice documentar vrei, si orice film vrei. Nici nu trebuie sa cauti mult. Si majoritatea sunt gratis. Internetul e cel mai bun lucru pe care-l avem in ziua de azi.
    Iar filmele bune sunt o excelenta metoda de invatare. Mai ales daca te fac sa-ti pui intrebari si nu-ti dau totul pe tava. Cu cat iti pui mai multe intrebari, cu atat mai mult te dezvolti si psihic si intelectual.

    Apreciază

    1. Biserica e si despre conduita morala si despre valori. Asadar, faptul ca isi baga coada ar trebui sa fie de bine. Mai ales in scolile publice unde pedagogii isi vad doar de materia predata ajungand sa omoare, dupa cum bine ati precizat, orice dorinta de a citi si de a invata.

      Apreciază

      1. Pachetul de valori, conduita si normele le stabilesc parintii si ei trebuie sa le ofere copiilor, nu altcineva. Ni mi se pare normal sa fie impuse in scoala de nici un sistem fiindca s-ar putea sa fie diferite de pachetul de valori pe care parintii si-l doresc pentru copiii lor.

        Apreciat de 1 persoană

        1. Fara indoiala ca parintii le stabilesc. Insa trebuie sa fie in concordanta si cu gradinita sau scoala. Pana la urma si de asta alegem Waldorf sau Montessori pentru ca nu ne intereseaza numai ce se preda.

          Apreciază

  9. Metoda Rudolf Steiner (Waldorf) este din 1991 experimentata in Romania ,cand a fost organizata prima oara pregatire teoretica a dascalilor – la Bucuresti ,iar practica/asistenta pedagogica in scoli si gradinite in Germania- unde s-a putut vedea „pe viu” calitatea rezultatelor ;mai stiu din acea perioada cum,alfabetul invatat prin povestea asociata cu arta fiecarei litere si sugestiva grafica dedusa din ideia-cheie istorisita, facea invataceii sa-si astepte cu nerabdare urmatoarea lectie, dorindu-si sa fie scoala in toate cele 7 zile !Mama mea a fost educatoare si invatatoare priceputa ,ca si prietene ale ei-colege ale caraor talente graiesc peste ani , chiar daca au absolvit o scoala normala „obisnuita „imediat dupa sfarsitul ulltimului razboi;soacra mea a profesat in perioada interbelica ,isi pusese din suflet tiparind un „Abecedar” -dar ,imi relata si despre ecouri laudabile din metoda Montessori .Eu apreciez ca -asa cum am avut revelatia pentru fiica mea ( scoala nr.5 din Bucuresti) gratie doamnei Popa Maria o aceeasi invatatoare exemplara si in ziua de azi :pretios este cel ce are har !

    Apreciază

  10. Am o fiica de 17 ani care uraste scoala, isi exprima protestul fata de metodele profesorilor sub diverse forme (absente, obraznicii, refuzul de a-i respecta,etc), dar si fata de noi, parintii, care „nu o intelegem”, nu suntem de acord cu purtarile ei, ne contrazice tot timpul, are o negativitate fata de toti si de toate si mai ales fata de ea insasi, cred ca am gresit mult, nu are incredere in ea si nici in noi si iesirile ei acum realizez ca sunt niste strigate de ajutor, de acceptare asa cum e, de intelegere…Mi-am propus sa n-o mai critic, s-o accept asa cum e, s-o ajut daca imi cere ajutorul, sa discutam daca simte nevoia…M-a impresionat ceea ce ai scris tu, Alexa, am recunoscut-o intr-un fel pe fiica mea in tine si te rog sa-mi dai cateva nume de filme pe care le-ai recomanda.
    Numai bine va doresc tuturor!

    Apreciază

  11. Doamnei Ligia Pop,

    Fara suparare, va rog sa folositzi 3 de i, in forma de plural articulat (cu articol hotarât) a substantivului copil! COPI- E RADACINA CUVÂNTULUI, un i exista deja, în radacina, al doilea i vine de la pluralul nearticulat si al 3-lea de la articolul hotarât , la plural, deci: Copiii nostri evoluaza natural, dar lasa-i pe copii, în pace!(ex.)

    Eu am operat modificarea, în textul pe care-l retransmit celor dragi, atat pentru ca gasesc minunate gândurile dvs cât si pentru faptul ca admir energia cu care va zbatetzi sa va ajutatzi semenii…ar fi pacat, sa alunece neîncrederea în mesajele dvs, pentru un detaliu… Cu stima, Cornelia Cara  

    P.S. A (te, ma, se ne ,va ) depasi, la infinitiv prezent, se scrie cu nu singur i(desi se aude forma accentuata a sunetului i, si nu semivocala i). N-o luatzi gresit, sînt un profesor , la pensie, care sufera când limba româneasca e uneori uitata, în formele ei corecte si care se bucura sincer când întâlneste oameni ca dvs.!!

    ________________________________

    Apreciază

  12. Traiesc in Anglia unde se face educatie sexuala inca din clasele primare. Numarul de avorturi si sarcini la 14 ani este in continua crestere, ei spun ca este cel mai mare din EU. Vad mamici multe care nu au inca 20 ani si copii deja au 6-7 ani. Asociatia SPUC pentru protectia copiilor nenascuti sustin ca educatia aceasta precoce ii incita pe copii sa descopere sexualitatea. Si au dreptate. Imaginativa ca un copil de clasa a 4-a (aici a 6-a) dar tot 10 ani are, citeste in manualul de stiinte texte de genul „cand apare miscarea ….(mi-e si jena sa scriu)…partenerii simt placere”. Marea Britanie a vrut sa reduca sarcinile juvenile si face educatie sexuala intensiv. Rezultatul: mai multe.
    Imi imaginez ca daca un copil are posbilitatea sa faca o scoala de care scrie Ligia va avea mai multa stima de sine si va fi interesat de alte lucruri importante decat sa se lase dus de valul incitarii la sex de catre asa zis educatii sexuale, filme, reviste care promoveaza sexul in afara casatoriei. In filme mai mult de 80% din scenele care sunt despre sex sau fac aluzie la asta sunt in afara casatoriei. Deci e o presiune psihica foarte mare pe copii si adolescenti. Ori un copil care invata sa stea pe picioarele lui si sa ia decizii potrivite pentru ca ani de-a randul a fost incurajat sa aleaga si sa fie responsabil de alegerile lui, va stii cum sa raspunda provocarilor adolescentei. Pentru ca nici amenintarea cu focul iadului nu functioneaza. Daca Dumenzeu e iubire si e Tatal tau si te-a creat din dragoste cum poate sa te mai arunce in foc? Cred ca copiii simt ca e un paradox si de aceea nici nu mai iau in serios religia. Cum sa iau in serios ceva ce nu e logic, ca sa nu spun neadevarat?

    Pacat sa scolile astea sunt scumpe si nu pot merge toti copiii la asa ceva. Dar de ce nu s-ar autosesiza guvernul si cine mai trebuie si sa modifice programa scolara si sa creeze scoli dupa acest model daca tin la copiii si viitorul tarii noastre? Sunt convinsa ca si ei isi dau copiii la scoli private foarte bune si ca recunosc ca sistemul romanesc de invatamant da gres. Hmmmm cam multe pretentii am…dar daca ei sunt alesii nostri – reprezentantii nostri de ce sa nu aleaga ce isi doreste populatia? Sa transforme scolile actuale in asa ceva. Si sa mai lase cateva asa cum le stim pentru cei care tin neaparat la modul pe care il avem acum in scoli. Asa s-ar putea face si o comparatie ulterioara la cat de eficiente sunt cele 2 sisteme diferite.

    Apreciază

        1. Exista si la noi in tara o gradinita Montessori si cateva Waldorf de stat. Preturile de la Waldorf nu le stiu, dar stiu ca Montessori este ceva mai scumpa pt ca banutii sunt investiti in materialele speciale si in pregatirea cadrelor didactice ce iau parte la cursuri AMI costisitoare, dar de inalta calitate in strainatate deocamdata. La anul vom avea si in Romania un astfel de curs.
          In una din tarile nordice, nu mai stiu exact in care:), Montessori a fost aleasa ca fiind cea mai buna metoda de invatamant si prin urmare au adoptat metoda si o folosesc in majoriatea gradinitelor si scolilor de stat.
          Montessori se poate face si acasa cu putin interes si ceva munca, dar ieftin si sanatos!

          Apreciat de 1 persoană

        2. Alexia, in Romania sunt multe gradinitie si scoli Montessori si Waldorf. Am trecut mai sus link-ul catre o baza de date a acestora si sunt convinsa ca sunt mai multe care nu sunt listate. Cu bine!

          Apreciază

  13. Asa este, dar eu ma refeream, dupa cum am si pecizat dar cred ca nu f clar, la cele de stat. Celelalte sunt paticulare, stiu de ele, lucrez si eu la una.:)

    Apreciază

    1. In Romania, scolile Waldorf fac parte din invatamantul alternativ de stat – deci nu sunt particulare (cu taxa). Comitetul de parinti stabileste un fond al scolii(din care se fac reparatii, etc.) pentru cei ce pot oferi acest ajutor scolii, ceilalti ajuta cu munca in folosul comunitatii.

      Apreciază

Comentariile sunt închise