Ingrijirea sanatatii

Diferentele dintre vegetarieni, vegani si raw foodisti

De zeci de ani, tot mai multe persoane din lumea moderna, aleg vegetarianismul, veganismul sau raw foodismul, din dorinta de a imbatrani mai frumos, din motive de sanatate sau din motive etice. Alegerea este a fiecaruia, insa cel mai important de retinut este ca informatia cat mai multa este mai mult decat esentiala, indiferent de alimentatia aleasa. Alimentatia este importanta doar daca punem pret pe ea, adica daca investim in sanatatea noastra, daca ne respectam si avem o varietate zilnica foarte mare. Nu conteaza daca alegem sa consumam traditional sau daca facem parte din categoriile de mai jos, regula este aceeasi pentru toti – VARIETATEA IN ALIMENTATIE! Aici gasiti un articol in care discut despre alimentele care nu ar trebui sa ne lipseasca din alimentatia noastra saptamanala, asta daca vrem sa ne fie bine si sa evitam carentele nutritionale.

Dar partea cea mai importanta din toata ecuatia, este ca sanatatea noastra nu depinde doar de alimentatie ci si de gandire. Minte, trup si suflet sanatos ar trebui sa fie motto-ul tuturor. Suntem ceea ce gandim, chiar daca acceptam sau negam acest lucru si o parte din cei care fac parte din categoriile de mai jos, iau in calcul si acest lucru sau nu. Inainte de a merge mai departe, va invit sa cititi si postarea intitulata Mancam sanatos, dar totusi ne imbolnavim.

In general, exista multa confuzie legata de tot ce inseamna a fi vegetarian, vegan sau raw foodist si m-am gandit sa va prezint pe scurt diferentele dintre aceste categorii.


Vegetarian

Consuma un procent mare de mancare vegetariana gatita, fara carne, de multe ori si junk food vegetarian precum: soia (considerata toxica de cei care citesc ultimele cercetari din domeniu), multe prajeli, snitele vegetariene, chiftele vegetariene, hamburgeri vegetarieni, cartofi prajiti, gogosi si patiserii vegetariene etc. si un procent insuficient de cruditati. Cei care au in alimentatie oua si lactate, de obicei fac exces de aceste doua alimente, atat in preparatele sarate cat si in cele dulci, si ajung sa aiba probleme de sanatate.

Nu consuma carne insa cu mici exceptii, asta fiindca vegetarienii sunt de mai multe feluri:

  • Cei care consuma lactate si oua, numiti ovo-lacto-vegetarieni.
  • Cei care consuma si oua, numiti ovo-vegetarieni,
  • Cei care consuma si lactate, numiti lacto-vegetarieni,
  • Cei care consuma si pește si fructe de mare, numiti pescatarieni sau pesco-vegetarieni. E bine de retinut ca algele marine sunt salate de mare si nu fructe de mare, cum se face des confuzie.
  • Plus alte ramuri.

Acest fel de alimentatie este considerat ca si perioade de tranzitie spre ceva mai sanatos. Aici depinde mult daca persoana alege sa profundeze subiectul nutritiei pentru a trece la o alta etapa de intelegere a alimentatiei, sau alege sa stagneze la acest stil de viata. Alimentatia vegetariana tipica ar putea aduce imbunatatiri pe o perioada scurta, asta daca s-a trecut la ea de la un stil de viata dezordonat, care era dominat doar de produse semipreparate, ambalate si bogate in chimicale, produse de panificatie, junk-food comercial si altele, dar pe termen lung nu poate feri corpul de imbatranire prematura sau accelerata si de boala.


Vegan

Consuma peste 50-80% mancare gatita vegana, adica fara produse animale precum carne, oua si lactate si procente putin mai mari de mancare in stare cruda, comparat cu vegetarienii. Din pacate, multe persoane care cred ca se afla in aceasta categorie, consuma mult junk-food vegan precum: soia (considerata toxica de cei care citesc ultimele cercetari din domeniu), prajeli, chiftele si snitele vegane, hamburgeri vegani, cartofi prajiti, gogosi si multe patiserii vegane bogate in bicarbonat de sodiu sau amoniac, care se stie ca distruge in timp sistemul digestiv etc.

A fi vegan inseamna a nu manca nici un produs animal sau produs de insecte, cum ar fi mierea, produsele animale de orice natura, lactatele sau ouale. E vorba si de partea etica, adica veganii prefera bumbacul, inul si fibrele sintetice dar nu poarta matase, lana si articole din piele. Nu folosesc produse cosmetice testate pe animale, produse cosmetice sintetice si nu folosesc detergenti si chimicale periculoase pentru curatarea casei. Pe langa toate, lupta cat pot de mult pentru drepturile animalelor.


Raw foodist

Consuma un procent ideal de 75% cruditati si restul gatit dupa preferinta, iar in sezonul cald si pana la 90-100% cruditati. Nu consuma carne, poate doar rar peste, lactate si oua cat si produsele stupului. In aceasta categorie intra si pionera raw foodismului din Romania, numita Elena Nita Ibrian. Cele 50 de carti ale ei sunt o marturie a vietii ei. In aceasta categorie pot sa spun ca ne incadram si noi, cu mici exceptii.

Normal ca sunt si ramuri diverse ale raw foodismului, cum ar fi cea mai extrema dupa parerea mea, in care adeptii mananca carne cruda si sushi care contine carne cruda de peste (aveti grija, sunt anumiti pesti care daca nu sunt portionati cum trebuie, in stare cruda sunt otravitori). Sa stiti ca exista si sushi delicios fara carne de peste, cu imitatie de peste din amidon etc., sau cu somon salbatic afumat.

De asemenea, aceasta categorie, sunt interesati mult de sanatatea pielii lor, purtand haine din fibre naturale precum lana, matase, bumbac si in, cat si produse de imbracaminte/incaltaminte din pielea animalelor (vaci de obicei), care oricum sunt taiate pentru hranirea populatiei lumii. Nu folosesc produse cosmetice testate pe animale, produse cosmetice sintetice si nu folosesc detergenti si chimicale periculoase pentru curatarea casei.


Raw vegan

Consuma peste 75% cruditati si restul gatit vegan (gatit dar fara lactate si oua), iar in sezonul cald si pana la 90-100% cruditati. A fi raw vegan inseamna a nu manca nici un produs animal sau produs de insecte, cum ar fi produsele stupului, produsele animale de orice natura, lactatele sau ouale.

Aceasta categorie, se concentreaza si pe partea etica, adica nu poarta matase, lana, articole din piele etc. Nu folosesc produse cosmetice testate pe animale, produse cosmetice sintetice si nu folosesc detergenti si chimicale periculoase pentru curatarea casei. Pe langa toate, lupta cat pot de mult pentru drepturile animalelor.


6 gânduri despre „Diferentele dintre vegetarieni, vegani si raw foodisti

  1. Vara asta am mâncat o remorcӑ de struguri, pepene galben şi roşu, prune, mere, salate de cruditӑţi, supe de legume fӑrӑ grӑsimi şi ulei (pe care l-am scos totalmente din alimentaţie!), pâine şi paste fӑinoase, cereale, orez. Am mai mâncat ouӑ fierte şi foarte puţinӑ carne. Am abordat acest stil de alimentaţie, NU pentru a fi în trend, ci pentru cӑ pur şi simplu aşa am simţit şi a fost excelent!

    Dacӑ mӑnânci struguri, nu mai ai nevoie de dulcele toxic, iar dupӑ o varӑ şi-o toamnӑ abordate în acest fel, mi-e groazӑ de sӑrbӑtorile de iarnӑ unde se va ridica la rang de rege, porcul! Crede-mӑ, am ajuns sӑ-mi fie greaţӑ de carne şi produse de carne, de orice fel ar fi. Şi spun asta, carnivorӑ fiind de felul meu cu grupa de sânge zero pozitiv. Nu e mai puţin adevӑrat cӑ urmӑrind evoluţia preţurilor din ultima perioadӑ, mӑ gândesc la faptul cӑ o sӑ-mi permit mai rar spre deloc un regal cu struguri. Dar cine ştie? Poate veniturile mele vor creşte şi îmi voi permite sau poate mӑ voi reorganiza.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Eu din 2005 am devenit lacto-ovo-vegetarian In 2011 am devenit Vegana renuntand la oua si lactate. Mananc fr multe cruditati si fr putin si fr rar gatit. Ca sa slabesc 7 luni de zile am mancat doar cruditati. Dimineata si seara doar fructe iar la pranz salate diverse fara ulei. Am slabit in 5 luni 15 Kg iar de 2 luni ma mentin.

    Apreciat de 3 persoane

Comentariile sunt închise