Gradina bio · Ingrijirea sanatatii · Retete fara foc

Sirop de papadie (varianta la rece)

De cand eram mica, am vazut in biblioteca familiei mele o carte care a fost foarte pretuita si pusa mereu la loc de vaza, si anume cartea Mariei Treben, biologul de renume international care pe mine m-a facut sa vad plantele medicinale cu alti ochi. In cartea ei, recomanda papadia, cu efectele ei miraculoase si ingredientele sale active, precum complexul de B-uri, steroli, flavonoidele, zincul si potasiul cat si alte minerale. Stim ca frunzele se pot folosi la salate, insa ce facem cu florile? Ei bine, se poate face siropul sau mierea de papadie. Acesta ajuta in ameliorarea mai multor afectiuni, si in plus are un rol de purificare a organismului:

  • afectiunile hepatice sau biliare
  • durerile reumatice
  • artrita
  • purificarea sangelui
  • detoxifierea ficatului si a rinichilor

Personal, folosim frunzele in sucurile verzi sau in salate, insa ne place mai mult siropul de papadie si am facut mai multe variante, cea prin fierbere cu zahar brut, care tine si iarna, reteta recomandata in cartea Mariei Treben, cat si cea prin presare la rece. Va prezint mai jos varianta la rece, fiindca cea prin fierbere o stie mai toata lumea.

Sirop de papadie la rece

  • Porții: 10
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

Ingrediente:

  • 500 g flori de papadie
  • 1 mana buna de urzica proaspata
  • 1 mana buna de toporasi (optional)
  • 500 g miere lichida
  • zeama si coaja razuita de la 2 lamai bio

Preparare:

Florile de papadie se culeg dintr-o zona nepoluata, nu de la marginea drumului, unde sunt pline de praf si noxe de la vehicule. Acestea se culeg dupa ce au inflorit si imediat dupa cules, se pun la macerat, altfel se vor inchide daca dau de racoare, chiar si cand sunt culese. Urzica este recomandata pentru a potenta proprietatile siropului, iar toporasii, i-am pus noi fiindca i-am gasit si aduc un plus de aroma, insa nu e obligatoriu. Daca nu aveti lamai bio, folositi doar zeama lamailor din comert.

Ingredientele se acopera cu mierea si se amesteca cu o lingura de lemn. Se lasa la macerat 14-18 zile, intr-un borcan de sticla. Odata sau de doua ori pe zi, se agita borcanul. Dupa macerare se filtreaza si se pastreaza siropul in sticle mici la frigider timp de o luna.

Mai jos sunt eu la cules de papadii, intr-un loc drag sufleului meu, satul Pelisor din jud. Sibiu, unde ne petrecem mare parte din timp pentru noul nostru proiect despre care puteti citi aici. Cosul pana la final s-a umplut, am strans cam 1 kg de flori minunate de papadie, toporasi si varfuri de urzica.

In the orchard of the parochial house in Magarei, after picking a basket of dandelions to make syrup.

7 gânduri despre „Sirop de papadie (varianta la rece)

  1. Foarte valoros acest sirop; E atat de prietenos explicat. As face si eu, daca aici in Germania ar fi mai usor de gasit in apropiere.
    Intr-adevar cartea scrisa de Maria Treben a folosit la multi oameni si este foarte bine ca o recomandati cu atata in credere.

    Va multumim!

    Apreciază

  2. Va rog sa ne spuneti ce perioada poate fi pastrat sau care ar fi modalitaetea de pastrare si pentru iarma.

    Multumim.

    Apreciază

  3. multumesc. ce bine prinde reteta aceasta in perioada papadiilor. va imbratisez cu drag.
    Penelopa stanca

    Apreciază

  4. Buna ziua, delicioasa,Multumesc mult! Cu drag!

    În sâm., 4 mai 2019 la 15:19, Ligia Pop a scris:

    > Ligia Pop posted: „De cand eram mica, am vazut in biblioteca familiei mele > o carte care a fost foarte pretuita si pusa mereu la loc de vaza, si anume > cartea Mariei Treben, biologul de renume international care pe mine m-a > facut sa vad plantele medicinale cu alti ochi. In ca” >

    Apreciază

Comentariile sunt închise