Ingrijirea sanatatii

Hidroterapia, un remediu natural contra racelilor

Imagine preluata de la Wikipedia

Sezonul racelilor ar fi primavara devreme si toamna tarzie, dar din pacate nu suntem scutiti nici in timpul anului de surprize neplacute. Mama, cam prin 1997 a descoperit metoda hidroterapiei (folosita inca din 1800), intr-o carte veche iar peste ani am intalnit-o la centrele de tratamente din Romania. Este totul pe principiul saunei, unde se elimina prin transpiratie toxinele, dar realizata la dv. in camera sau baie calda. Asa cum defineste si Wikipedia, hidroterapia este terapia in care apa este folosita pentru diferite boli. Procedura recomandata de Hippocrates, tatal medicinei, fiind la ordinea zilei atat in Grecia antica cat si in Roma. Uitata in Evul Mediu, ca si multe alte lucruri civilizate de la popoarele antice, a fost redescoperita in sec. XVIII si XIX.

Metodele de hidroterapie sunt diverse, precum si hidroterapia de colon despre care am scris aici insa astazi va propun una singura care a dat randament in cazul racelilor atat in familia noastra cat si in a celor carora le-am recomandat-o. Ideea acestui articol mi-a fost data de curand de una dintre cunostintele mele din lumea internetului, care m-a rugat s-o ajut fiindca nu se putea vindeca de o raceala urata. I-am recomandat hidroterapia, si cititi aici ce impresie a avut ea despre hidroterapie.

Vreau sa precizez ca trebuie facuta la primele semne ale bolii pentru a evita neplacerile, dar daca ajungem in cazuri majore de temperatura ridica (40C), treceti imediat la hidroterapie. Depinde acum si de caz, insa sotului meu, intr-o ora dupa hidroterapie ii trec orice simptome de temperatura ridicata si stare de boala. Este o metoda ideala pentru raceli, gripe,  simplu guturai cu stranuturi, nas sensibil si stari neplacute. Nu actioneaza in cazuri de tuse de orice fel sau orice are legatura cu plamanii si bronhiile, faringele si laringele. Sa luam pe rand pasii care trebuie urmati cu strictete.

1. Se pregateste patul, dotat cu plapumi si paturi, eventual doua prosoape mari intre care se va aseza bolnavul pentru a transpira dupa hidroterapie. Usile vor fi inchise pentru evitarea curentilor de aer. De asemenea sa aveti la indemana radio-ul sau vreun CD preferat, fiindca veti avea de stat in pat dupa hidroterapie pentru 20 min.

2. Se pregateste langa pat un lighean cu apa rece si prosop pentru stergerea fetei de transpiratie, o cana cu ceai/apa, haine de schimb.

3. Imbracati-va bine, eventual cu un halat de baie si prosoape multe pe spate si inchideti usa de la baie; trebuie sa se creeze un mediu de sauna.

4. Pregatiti de asemenea un lighean cu apa rece, chiar langa dv.

5. Veti avea nevoie de un lighean inalt/cadita sau o caldare in care veti introduce picioarele, deoarece apa calda trebuie sa va acopere gleznele. Alaturi veti avea nevoie de jumatate de caldare de apa fiarta si o cana.

6. Timp de 20 min, trebuie sa stati cu picioarele in apa, adaugand pe parcurs apa fiarta cat suportati, simtind ca transpirati abundent. Daca nu transpirati, inseamna ca ati fi suportat apa mai fierbinte sau aveti nevoie de mai multe prosoape pe dv.

7. Dupa 20 min., se scot picioarele rapid, si introduc in apa rece pentru o secunda dupa care se sterg rapid.

8. Fuga la pat, acoperiti-va cat puteti de bine, fara ca aerul sa intre pe undeva si stati sub paturi inca pentru 20, 30 min. Cu cat mai mult cu atat mai bine, dar nu peste 40 min. Veti transpira abundent, si daca aveti un ajutor este perfect. Va va pune muzica in surdina, va va sterge fata de transpiratie cu prosopul ud si rece, va va da sa beti ceai cu paiul, fara sa va ridicati, ca nu cumva sa intre aerul rece pe undeva.

9. Dupa ce au trecut 20-30 minute, un ajutor este apreciat la momentul acesta, deoarece veti avea nevoie de cineva care sa va stearga energic pe tot corpul cu prosopul ud si rece, si care sa va ajute sa va schimbati.

10. Daca ati mai putea sa stati in pat, v-ar face bine, fiindca veti mai traspira o tura, eliminand inca toxinele. Lichidele sunt foarte importante ca sa nu va deshidratati. Puteti lua un dus cald dimineata, fiindca pe parcursul noptii tot veti mai traspira si pielea va fi din nou acoperita de toxine.

S-ar putea sa va placa si urmatoarele articole pe aceasta tema:

11 gânduri despre „Hidroterapia, un remediu natural contra racelilor

  1. Foarte interesant!!! Bravo de postare!!! Si eu ader la asa ceva pentru ca organismul meu a fost „bombardat” cu pastile intr-o perioada e vietii mele mai dificile, sa zic asa, si numai raspunde eficientei pastilelor, oricat de puternice ar fi, insa cu hidroterapia, este foarte bine!!! Am sa postez si eu ceva despre hidroterapie pe blogul meu, caci am o carte numai despre asa ceva, si cu siguranta o sa-i fie de folos persoanei care nu are la indemana cartea.

    Sanatate,
    Iulia

    Apreciază

  2. Merci Iulia, chiar sa scrii si tu despre asta, fiindca atat de putin oameni cunosc aceasta alternativa atat de simpla. Merci de comantariu.

    Apreciază

    1. Sunt foarte multi oameni care se feresc de medicamente in general, sau poate sunt alergici la penicilina, cum am fost si eu, sau la anumite medicamente contra racelii, guturaiului, gripei. Multi sunt convinsi de efectele adverse ale medicamentelor asupra organelor gen, stomac, ficat, rinichi, fiind patiti si satui in acelasi timp. Fiecare alege varianta cea mai sigura si rapida in functie de convingerile personale.

      Apreciază

  3. Buna fetelor,
    In ultima vreme m-am interesat de aceasta terapie datorita unor probleme cu constipatia. In afara de asta, am inteles ca este ultima moda printre vedetele de la Hollywood pentru slabire si celulita. Am apelat in acest sens la Clinica Mentor Macro, unde am fost tratata super, am primit explicatii la orice intrebare, am cumparat si cartea scrisa chiar de specialistii cabinetului despre colonhidroterapie si sunt mandra ca am ajuns la a 6 sedinta. Mare mi-a fost mirarea cand am vazut ce poate iesi din corpul meu! Ma simt extraordinar, sunt activa, mi-am revenit dupa multi ani in ceea ce priveste tranzitul intestinal si acum astept beneficiile contra celulitei:) apropo, preturile sunt super si au si pachete speciale si promotii.

    Apreciază

  4. Astazi am incercat acesta metoda de hidroterapie, dar am adaptat-o putin. Mai intai de toate trebuie sa mentionez ca sunt in a treia zi de raceala si déjà ma simt foarte slabita si mai ales iritata de faptul ca iarasi am racit; de data acesta insa este o raceala destul de serioasa, cu dureri musculare, febra, frisoane, tuse seaca, dureri de cap, sinusuri infundate.
    Din acesta prima experienta, pot spune ca ma simt cat de cat revitalizata, faptul ca am transpirat abundent mi-a dat sentimentul ca am eliminat din toxinele din corp si déjà la nivel emotional ma simt mai bine. Consider totusi ca metoda aceasta ar fi fost mult mai eficace in faza de debut / a simptomelor de raceala sau gripa.
    Cum am procedat eu si ce as face diferit data viitoare:
    1. Am stat aproximativ 10 minute cu tot corpul in apa fierbinte, in cada, si nu doar cu picioarele in lighean. Avantajul a fost ca am transpirat abundent inca de cand eram in cada, dar marele dezavantaj a fost ca mi s-a facut rau (ameteala si stare de slabiciune) cand am iesit din cada.
    2. Am stat fix 20 de minute sub plapuma, asa cum este descris mai sus. Am transpirat foarte mult, iar cand m-am ridicat din pat sa ma sterg si sa imi schimb hainele, aceeasi senzatie de slabiciune. Eu cred ca se datoreaza atat bolii in sine, cat si tensiunii ridicate (adica exista deja o tendinta de hipertensiune la mine +baia calda). Asa ca, data viitoare voi sta doar cu picioarele in lighean.
    3. Dupa aceea, mi- am schimbat hainele cam la fiecare 20 de minute (de 3 ori). Am transpirat foarte mult.
    Una peste alta, data viitoare cand voi simti ca “ma ia raceala”, voi incepe cu hidroterapia. De asemenea, as spune ca procedura trebuie facuta cu cateva ore inainte de culcare pentru ca se transpira serios si e nevoie de mai multe schimburi de haine.

    Apreciază

Comentariile sunt închise