Ingrijirea sanatatii

7 greșeli care se fac când se folosește usturoiul ca și antibiotic

Usturoiul este folosit in medicina de peste 3.000 de ani. Acest antibiotic antic este recunoscut si este laudat atat de comunitatea cercetatorilor din intreaga lume cat si de catre medicii naturisti. Mai jos sunt cateva greseli comune atunci cand folosim usturoiul pe post de antibiotic.

Greșeala numărul 1: Gătirea usturoiului

Usturoiul contine alicina, care este supranumit si ingredient activ. Acesta devine activ doar in momentul in care este mestecat, zdrobit sau tocat marunt. Daca usturoiul este gatit, atunci proprietatile lui se diminueaza si de aceea este ideal ca usturoiul sa fie conumat in stare cruda. Noi spre exemplu il consumam atat preventiv cat si la nevoie. Sophie nu este mare fan insa noua ne place ca odata pe saptamana sa mancam dimineata, usturoi zdrobit pe felii de paine facuta cu maia.

Sfat pentru gatirea usturoiului: se zdrobeste usturoiul si se lasa 10 minute inainte de a fi gatit. In felul acesta alicina in contact cu aerul se stabilizeaza, se activeaza si devine mai rezistenta la gatit. Nu il gatiti mai mult de 15 minute.

Greșeala numărul 2: Folosirea pastilelor de usturoi

Pentru a beneficia de acest ingredient activ, cunoscut ca si antibiotic, usturoiul trebuie consumat in stare cruda, sub forma zdrobita. Nici o pastila facuta din usturoi uscat (cine stie la ce temperatura), nu mai contine acest ingredient activ, fiindca a fost distrus in procesul tehnologic.

Greșeala numărul 3: Folosirea cățeilor de usturoi care și-au pierdut prospețimea

Daca usturoiul nu mai este proaspăt, este aproape deshidratat natural, observam ca nu mai are decat un miros foarte slab. Proprietatile active dispar pur si simplu, se evapora. Nu îl curățați de coaja care ii protejează proprietățile nutritive decât atunci când îl consumați.

Greșeala numărul 4: Consumarea unei cantități mici sau prea mari de usturoi

Daca simtim ca ne paste o gripa sau o raceala, un singur catel de usturoi nu va ajuta prea mult iar peste 25 g este deja mult prea mult pentru corpul uman. Pentru ca tratamentul sa fie activ, este necesar sa se consume 4-5 catei mici de usturoi sau 2-3 catei de usturoi mai mari.

Greșeala numărul 5: Uităm să ajutăm la regenerarea florei microbiene

Usturoiul este si prebiotic, insa consumat in cantitati mici. El este insa pe langa asta, un atibiotic puternic iar cantitatile mari pot afecta flora microbiana, diminuând bacteriile prietenoase. Ca si atunci cand luati antibiotice, trebuie in paralel sa consumati probiotice, pe care ideal ar fi sa le luati seara, inainte de culcare sau sa consumati alimente fermentate (însă nu prea fermentate fiindca devin prea acide si sunt lipsite de probiotice). Printre aceste alimente se numara iaurturile din nuci, iaurtul de lapte de capra sau oaie pentru cei care consuma, insa nu si cel de vaca, kombucha, miso, vegetale fermentate cunoscute si sub denumirea de Kimchi etc. Nu uitati ca la aceasta categorie nu se incadreaza iaurturile din comert, asta din cauza ca sunt pasteurizate si probioticele vii nu pot trai si locui intr-un mediu pasteurizat.

Greșeala numărul 6: Aplicarea usturoiului zdrobit pe pielea sensibila

Am auzit de parinti care le aplicau copiilor usturoi zdrobit pe talpi sau isi aplicau singuri usturoi zdrobit pe piept sau pe anumite zone sensibile ale corpului, pe toata durata noptii iar dimineata se plangeau de arsuri. Sfatul specialistilor este sa nu il aplicam direct pe piele, indiferent daca este sensibila sau nu, fiindca poate provoca arsuri. Daca vreti neaparat sa vi-l aplicati pe piele, combinati-l cu cartof razuit sau cu varza razuita, si dupa aceea inveliti zona cu o folie alimentara.

Greșeala numărul 7: Când se face tratamentul pacientul nu are o alimentație sănătoasă

Din pacate, foarte multe persoane cand au sistemul imunitar scazut, uita ca prin alimentatia lor zilnica pot ridica sau pot sa isi scada puterea sistemului imunitar de lupta contra bolilor. Am auzit de cazuri cand consumau usturoi sau alte antibiotice naturale, dar paralel aveau o alimentatie bogata in produse procesate, multe produse de panificație bogate in zahar alb care distrug sistemul imunitar etc. De preferat ar fi ca mereu sa avem o alimentatie balansata, insa mai concentrata in nutrienti de calitate atunci cand suntem mai putin sanatosi.

Sursele articolului: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.
Sursa foto: Wikipedia.

10 gânduri despre „7 greșeli care se fac când se folosește usturoiul ca și antibiotic

  1. BUNA SEARA , AM CITIT ARTICOLUL DVS, ESTE F INTERESANTVREAU SA VA INTREB  CEVA – IAURTUL DE NUCI CUM SE FACE ?IAURTUL DE CAPRA SAU OAIE IL GASIM IN MAGAZIN ?MULTUMESCSTOICESCU GABRIEL

    Apreciază

    1. Buna seara,

      Gasiti aici reteta de iaurt din nuci iar referitor la iaurtul din lapte de capra sau de oaie, este preferat sa se faca acasa, cu probiotice reale.

      Cu bine,
      Ligia

      Apreciază

  2. multumim mult Ligia,ca de obicei ft utile subiectele .
    as avea o rugaminte -vreau sa imi cumpar un filtru pt apa,am vazut recomandarea dvoastra dar e prea scumpa pt mine si familia mea in acest moment,ce alte ionizatoare imi recomandati ,mai ieftine,
    multumesc mult !!!

    Apreciază

    1. Buna Loredana,

      Ionizatoare care chiar dau rezultate nu sunt ieftine, fiindca detin multe placi de ionizare facute din materiale care le fac destul de costisitoare. Cel mai ieftin model stiut de mine este de 1.999 lei. Pana te hotarasti la un model anume, poti folosi cana de filtrare despre care se spune ca face apa alcalina. Aici iti atasez link-ul.

      Sanatate,
      Ligia

      Apreciază

  3. Buna seara Ligia, cum ma pot loga ca nu am putut sa scriu un comentariu? Din maia se poate face orice adica cozonac si altele? Mariana Aristideconsultant Energaz / EIG

    Apreciază

  4. Iti multumesc mult pentru toate articolele tale pe care mi le trimiti… Cu mult drag,Mariana Aristide

    Apreciază

Comentariile sunt închise