Fiindca deja am luat in discutie in articolul „Putem evita pesticidele prezente in cruditati?”, in care va povesteam cum am putea sa inlaturam partial chimicalele de pe coaja legumelor si frutelor, astazi vom discuta despre pastrarea tocatoarelor si a ustensilelor de bucatarie. Sper ca stim cu totii ca tocatoarele, ustensilele de bucatarie, buretii de bucatarie si prosoapele umede sunt pline de bacterii si spori de mucegai. Personal nu sunt obsedata de asa ceva, insa dupa ce folosesc buretii de bucatarie sau tocatoarele, prefer sa le spal bine cu apa oxigenata sau cu apa cu sare sau cu zeama de lamaie din timp in timp. Ce este totusi de facut pentru a evita concentratia mare de bacterii si mucegai?
Tocatoarele pentru mancare
Cel mai important sfat: nu folositi acelasi tocator pentru cruditati, paine si produsele de origine animala. Pentru produsele de origine animala, evitati tocatoarele de lemn si folositile pe cele de ceramica, marmura sau granit care pot fi spalate usor si in care nu se ingroapa bacteriile. Acestea pot fi spalate si in masina de vase la temperaturi mari.
Spalarea si dezinfectarea tocatoarelor
- Spalati-le dupa fiecare folosire cu multa apa fierbinte si sapun vegetal. Apa fierbinte omoara mai multe bacterii, virusi, E-coli si spori mai mult decat ne inchipuim. Am citit de curand ca nu sapunul dezinfecteaza neaparat, ci temperatura ridicata a apei cu care sunt spalate vasele sau rufele.
- Lasati-le sa se usuce in aer liber si nu le bagati in dulap dupa spalare.
- Tocatoarele pot fi spalate si in masina de vase la temperaturi mari de peste 60°C.
- Daca consumati produse animale, sa aveti neaparat un tocator special pentru carne si peste pe care sa nu-l puneti impreuna cu celalate tocatoare in dulap, ci intr-un loc separat.
- Dezinfectati-le dupa fiecare folosinta cu una din variantele propuse: apa oxigenata, apa distilata, saramura foarte intensa, otet si apa etc.
- Ori de cate ori puteti sau aveti la dispozitie o jumatate de lamaie folosita, mai bine frecati tocatoarele cu ea inainte de a o arunca. Saptamanal puteti pune si zeama de lamaie pe tocatoare, lasand-o sa actioneze 20 de minute dupa care le spalati cu apa proaspata.
Buretii de bucatarie
De multe ori cand vad persoane care spala cu buretele vasele si dupa aceea sterg mobila din jur sau masa de mancat cu el, efectiv mi se face rau. Oameni buni, buretii de bucatarie daca nu sunt dezinfectati mereu, sunt adevarate focare de bacterii si fungi de mucegai. Daca ii folositi si la spalat vase in care au fost produse animale, ar putea contine si E-coli si alti microbi periculosi. De aceea, dezinfectati-i mereu, poate chiar dupa fiecare folosire, folosind solutiile de mai sus cu care dezinfectam si tocatoarele, si schimbati-i des, de exemplu odata la doua saptamani.
Prosoapele de bucatarie
Va aduceti aminte ca pe vremea copilariei noastre, se fierbeau in apa cu lesie prosoapele de bucatarie si lenjeria de corp si pat? Nu putem sa ne intoarcem la acele vremuri, insa putem sa apelam la masinile de spalat care au optiunea de a spala la 95°C. Eu am preferat intotdeauna prosoape de bucatarie din bumbac, pe care le spal saptamanal la 95°C in apa si Borax, sau adaug multa sare de ocna in masina de spalat, sau in peroxid cumparat de la farmacie, mai ales pe cele albe, fiindca le albeste si le dezinfecteaza. Prefer prosoapele de hartie pentru stergerea suprafetelor din bucatarie si intotdeauna folosesc o substanta naturala de dezinfectare sau una pregatita in casa ori aceste variante.

Solutii generale pentru dezinfectare
Va ofer aici cinci retete diferite pentru aceste solutii de curatare. Toate au aceeasi metoda de preparare: se amesteca bine ingredientele, se adauga intr-o sticla cu pulverizator si se folosesc oricand este nevoie.
- 2 cani otet + 2 cani apa + 5 linguri de sare.
- 1 cana bicarbonat de sodiu + 2 cani apa + 2 cani otet, 10 picaturi ulei esential de menta.
- Intr-un borcan de 3 litri se adauga coji de portocale si lamaie, aproximativ jumatate de borcan. Peste ele se adauga otet pana sunt acoperite complet, 5 linguri bicarbonat de sodiu si 5 linguri de sare. Dupa 5 zile se strecoara si se foloseste.
- Intr-un borcan de 3 litri se adauga coji de portocale si lamaie, aproximativ jumatate de borcan. Se acopera cu apa oxigenata si 5 linguri de sare. Dupa 5 zile se strecoara si se foloseste.
- Daca aveti acces la Borax, amestecati 2 cani de borax cu 4 cani de apa si 5 linguri de sare. Suprafata trebuie clatita dupa curatare.
Extrem de folositor.Personal,spalam tocatoarele cu bicarbonat,acum voi folosi recomandarile date.
Mutumesc!
ApreciazăApreciază
Foarte util articolul. Chiar cautam alternative naturale la produsele de pe piata.
ApreciazăApreciază
Util. Chiar ma gandeam daca spal corect tocatorul. Apparently not quite!
ApreciazăApreciază
Buna ziua, Caut sa cumpar pudra de Scallo-p in Canada si nu o gasesc.Firma producatoare are alt nume si de unde este?Multumesc Ruxandra
Sent from Yahoo Mail on Android
ApreciazăApreciază
Buna, si eu o caut tot in Canada si nu gasesc.
ApreciazăApreciază
Foarte util !
Multumesc!
Citesc cu plăcere articolele Dumneavoastra!
ApreciazăApreciază
A republicat asta pe Sanatatea este mai buna decat toate.
ApreciazăApreciază
Foarte bun articolul (l-am repostat pe unul dintre blogurile mele). Felicitari si iti multumesc! Ma bucur ca te-am descoperit!
ApreciazăApreciază
Buna ziua ! Felicitari pentru articol.!
ApreciazăApreciază
Ca toate sfaturile doamnei Ligia Pop, acesta este f.util pentru sanatate noastra. Multumim si felicitari pentru tot ceea ce realizati!
ApreciazăApreciază