Pastile de sanatate

De ce avem nevoie de colagen dupa 40 de ani?

Multe dintre noi s-au gândit probabil la momentul când pielea nu va mai arăta ca înainte, când ne vom pierde acea plinătate și strălucire pe care o vedem pe chipul unui copil. De multe ori trecerea de la un ten sănătos, ferm și radios la unul tern, slăbit, devitalizat e așa de subtilă încât nu observăm decât atunci când simplele umbre din colțul ochilor s-au transformat în linii fine, când ridurile de expresie s-au adâncit, ochii s-au afundat și zona de sub ochi și-a pierdut din consistență. De multe ori vedem diferențele doar uitându-ne la pozele de acum câțiva ani.

Și deși cu siguranță multe dintre noi își maschează cu mândrie micile imperfecțiuni cu un zâmbet împlinit, după vârsta de 40 de ani la care ma aflu si eu, vine momentul când o simplă cremă sau ritualul de îngrijire zilnică nu mai e la fel de eficient și e nevoie să luăm și alte măsuri. Nu mă refer la intervenții chirurgicale, ci la simplii pași pe care îi putem face pentru a “îmbătrâni” cu grație. Nu putem să ne opunem trecerii timpului, dar putem alege cum ii facem față.

După vârsta de 20 de ani se știe că pierdem 1% din rezervele de colagen ale organismului în fiecare an. Acesta e un proces care poate fi accelerat de factori de mediu precum fumul de țigară, poluarea, razele UV, dar și de stilul de viață accelerat.

Ce trebuie să știm despre colagen, scurt și pe înțelesul tuturor, e că nu doar oferă structura pielii noastre. Colagenul este mult mai important pentru:

  • Articulații – cartilajul, țesutul care acoperă capetele oaselor lungi la nivelul articulațiilor, este alcătuit din colagen. Pierderea colagenului în aceste zone provoacă o mișcare “os-pe-os” care conduce la dureri articulare și afectează mobilitatea;
  • Țesutul conectiv – cea mai mare rezervă de colagen din corpul nostru se află în țesutul nostru conectiv, care „conectează” ligamentele și mușchii la sistemul nostru scheletal. Pe măsură ce colagenul se epuizează, aceste conexiuni slăbesc, ceea ce poate provoca complicații precum durerile musculare;
  • Vasele de sânge – pereții vaselor de sânge sunt construiți din colagen, dar pe măsură ce scade nivelul de colagen, vasele de sânge sunt mai puțin capabile să regleze un flux sangvin normal. Astfel pot apărea probleme cu tensiunea arterială, iar la persoanele care suferă de diabet, neuropatia diabetică.
  • Sănătatea intestinală – un lucru mai puțin cunoscut este faptul că un element structural al membranei intestinale este chiar colagenul. Nivelul scăzut de colagen în intestine conduce la sindromul intestinului permeabil cu simptome precum: constipație, diaree, deficiențe nutriționale provocate de malabsorbtia intestinală, conducând la un sistem imunitar afectat.

Cum spuneam, chiar dacă suntem în floarea vârstei, în momentul de vârf al dezvoltării personale, profesionale și sociale, în jurul vârstei de 40 de ani apar primele semne ale trecerii timpului. Modificările structurale de la nivelul tenului sunt un prim simptom al deficienței de colagen și dacă până acum am lăsat lucrurile să curgă de la sine, vine un moment în care este nevoie să intervenim pentru a ne proteja de efectele cumulate ale trecerii anilor.

Ce poți face?

  1. Controlează controlabilul: fumatul și expunerea la UV sunt două mari motive pentru pierderea colagenului. Limitați expunerea la razele UV dăunătoare. Renunțați la fumat, dacă este cazul. Aceste două alegeri vă pot îmbunătăți mult sănătatea pielii. O metodă ușoară de a renunta la fumat este cartea lui Allen Carr “În sfârșit nefumător” care dă rezultate în 99% din cazuri. Trebuie doar să o citești. Sau să o asculți, există și varianta audio.
  2. Vitamina C – nenumărate studii au demonstrat că vitamina C ajută la creșterea producției de colagen.
  3. Aloe vera – pe lângă tratarea și vindecarea tăieturilor și rănilor, Aloe Vera contribuie la creșterea producției de colagen când este aplicată că loțiune sau gel topic. Studiile arată că suplimentele orale cu aloe vera pot contribui la stimularea producției de colagen.
  4. Ginseng – numeroasele beneficii pentru sănătate ale ginsengului includ și proprietățile sale anti-îmbătrânire. Ginsengul conține antioxidanți care protejează celulele și promovează sănătatea pielii.

Sunt multe suplimente pe piață, și chiar mai multe produse cosmetice ce promit rezultate fabuloase, însă ce nu știm atunci când alegem un produs sau altul este că:

  • Absorbția nutrienților este strict legată de sănătatea tractului digestiv. Ceea ce se întâmplă în intestin se manifestă în alte părți ale corpului tău și ceea ce faci în stilul tău de viață se manifestă în intestin. Cu o suprafață de aproximativ 400m2, bariera intestinală păstrează lucrurile bune înăuntru (electroliți și apă) și ține lucrurile rele afară din organism (microorganisme și antigeni), însă este suficient de permeabilă pentru a permite absorbția nutrienților alimentari. Când însă sunt dezechilibre, nu își mai îndeplinește rolul. Colagenul și alte patru vitamine pot ajuta la limitarea inflamației și la menținerea unei bariere intestinale sănătoase: A, C, D și E.
  • Suplimentele tradiționale sunt supuse proceselor digestive și de multe ori doar o mică parte din nutrienți este absorbită. Acesta ar fi unul dintre produsele pe care eu il folosesc. 
  • Cremele pe bază de colagen sau acid hialuronic nu își îndeplinesc de cele mai multe ori rolul, întrucât moleculele de colagen și acid hialuronic sunt prea mari pentru a ajunge unde e nevoie de ele.
  • Pentru efecte vizibile, pe termen lung, nu doar asupra pielii, ci pentru sănătatea generală, este mai eficient să acționăm din interior, asigurând organismului nutrienții de care are nevoie prin suplimente de calitate, din surse sigure, eficiente. Alegeți calitatea chiar dacă implică costuri mai mari. De multe ori e mai “ieftin” să cumperi ceva scump din prisma eficienței.

 

21 de gânduri despre „De ce avem nevoie de colagen dupa 40 de ani?

  1. Buna ziua. Ligia, este bun produsul skinglo colagen lipozomal si pentru bărbați? Multumesc frumos.

    Apreciază

  2. Buna Ligia, Dar colagenul marin nu este facut din cartilaj de peste? Sau au alte surse? Multumesc, Ruxandra 

    Apreciază

  3. Pai nu mai inteleg nimic. De ce recomanzi tu, Ligia, un preparat din peste? Ma asteptam sa recomanzi ceva vegetarian. Asta nu e impotriva brandului Ligia Pop? Sau n-am inteles eu pana acum ca de fapt vegetarian include si peste in definitie?

    Apreciază

    1. D-na Natalia,

      Stiti care este mesajul meu, transmis de 10 ani incoace in Romania? Sfaturile, retetele, evenimentele si toata activitatea, au fost si sunt pentru cei care mananca traditional si doresc sa-si imbunatateasca stilul de viata in general si nu doar pentru cei care sunt vegani, vegetarieni sau raw vegani.

      Abordarea aceasta a facut multe minuni printre cei care niciodata nu ar fi facut nici macar un pas spre echilibrul, in tot ce inseamna, minte, trup si suflet. Cititi aici detalii daca nu este clar.

      Cu bine!

      Apreciază

    1. Buna ziua,

      Constipatia este datorata de multi factori. Cel mai important este miscarea, consumul de un 1 pahar de apa la fiecare ora, multa fibra dar nu din cereale ci din legume si leguminoase, cat si multe frunze si vlastari.

      Legat de Skinglo, mai sus gasiti un link catre produs.

      Sanatate!

      Apreciază

  4. Buna Ligia,

    Care este părerea ta cu privire la cremele cu Spf? Le consideri necesare pentru protecția împotriva efectelor nocive ale soarelui? Crezi ca este suficientă limitarea expunerii sau razele UV ne afectează oricum pielea fie ca stam la umbra, purtam o pălărie sau este innnorat afara?
    Incidența cancerului de piele a crescut după apariția cremelor cu spf, ma întreb unde este adevarul.
    Mulțumesc.

    Apreciază

    1. Buna Andra,

      Eu nu folosesc creme cu protectie solara si nu le vad rostul, chiar dupa ultimele studii, fac mai mult rau decat bine. Intr-adevar cei care au pielea predispusa la arsuri, trebuie sa aiba grija si sa se ascunda de soarele puternic din mijlocul zilei, insa si aceia, daca ar petrece zilnic suficient timp la soare, pielea s-ar invata si ar reactiona normal. Ideea este ca mai toti stam prea mult inauntru, ascunsi, cand avem nevoie atat de mult de lumina soarelui atat de benefica. Sunt si momente intense in timpul verii cand in mijlocul zilei ne ascundem de soare si caldura, insa in mare parte, omul chiar si cu toate „fricile” moderne, ar trebui sa petreacea cat mai mult timp afara, in natura.

      Noi, intreaga familie, chiar daca sotul are pielea foarte predispusa la arsuri, nu ne ferim prea mult de soare, din contra petrecem cu noul nostru proiect, foarted mult timp in soare, in natura, si pielea s-a invatat.

      Sanatate!

      Apreciază

  5. Buna seara,
    Acest produs il pot administra si diabeticii?
    Si daca iau si Vitamina C , despre care vorbeati mai sus pot lua si acest Colagen [gen..dimineata plicul de Vitamina C si seara plicul de colagen]?

    PS:Pt vitamina C o sa discut cu medicul meu diabetolog.

    Mulțumesc frumos
    O seara plăcută.

    Apreciază

  6. Offf greu cu soarele asta.Ori stam prea mult si cand nu trebuie atunci cand scapam in concediu pe litoral, ori nu mai iesim din birouri si nu mai profitam deloc de beneficiile lui. Greu sa gasim echilibrul in ceea ce facem. Utile sfaturile tale, voi incerca sa aplic cat mai multe si cat mai bine.
    Felicitari pentru munca ta!

    Apreciază

    1. Buna Emilia,

      Doar seara se absoarbe cel mai bine, cand procele sunt mai lente, valabil si pentru probiotice. Altfel, corpul nu il poate folosi optim.

      Cu bine!

      Apreciază

    1. Alina, eu iau zilnic, fara oprire. Corpul pastreza ce are nevoie si elimina ce nu are nevoie. Asa se intampla la toti nutrienti in general. Oricum, noi prin alimentatie, indiferent cat de naturala ar fi, nu putem acoperi necesarul zilnic de nutrienti, indiferent cat de corect am manca.

      Apreciază

Comentariile sunt închise