Pastile de sanatate

Produse expirate – le consumam sau nu?

De 15 ani de cand am lansat acest site, am tot intalnit aceeasi intrebare: daca un produs neperisabil este trecut de termenul de valabilitate – fie el un produs alimentar uscat sau un medicament – se mai poate consuma?

Raspunsul meu rapid, folosindu-mi logica, ar fi fost – da, fara probleme, insa ca sa nu imi dau cu parerea fara sa am un suport solid, am intrebat si eu in dreapta si-n stanga, de la producator la om de stiinta, de la nutritionist dietetician la medic generalist, psihiatru sau neorolog. Raspunsul lor a fost in mare parte – da, fara probleme, se pot consuma produse uscate cam dupa 5-7 ani de la data expirarii.

O sa-mi spuneti, cum ramane cu micotoxinele si aflatoxinele. Acestea se regasesc de la inceput in anumite alimente, de aceea trebuie sa fim atenti de unde ne procuram alimentele. Si un alt aspect, nu consumam produse rancede fiindca sunt toxice. Acest lucru este valabil si pentru toate nucile, semintele, uleiurile iar aici gasiti o postare pe tema aceasta.

E bine de stiut, ca legea cere sa fie trecut termenul pe fiecare produs ambalat, insa in mod normal acele produse au viata mult mai lunga, iar altele chiar nu expira deloc. Aici nu ne referim la legume, fructe sau alte alimente perisabile care se strica vazand cu ochii. Cu toate ca daca ar fi sa ne gandim, conservele sau mierea tin si 10-15 ani fara probleme, pe cand daca le iei de la magazin, au trecuta pe ele data de expirare.

  1. Produse alimentare uscate. Atata timp cat un produs alimentar este pastrat in conditii optime de umiditate, intr-un mediu bine aerisit si rece, daca nu a fost devorat de daunatori, molii sau gandacei alimentari, nu este nicio problema sa fie consumat dupa data de expirare. Asa cum se stie, toate fainurile si boabele, se tin 3 zile la congelator inainte de a se pune in camara iar dupa aceea, chiar daca stau in borcane ermetice sau pungi de hartie, nu vor mai fi probleme. Faina in general nu se tine o vesnicie, ci se consuma imediat dupa rasnire sau cumparare, fiindca absoarbe umiditatea din aer si chiar in borcane ermetice poate avea spori de mucegai.
  2. Superalimente pudra sau sub forma de tablete. Acelasi lucru este valabil si aici, doar ca necesita si alte conditii cum ar fi sa fie departe de prize, WiFi cat si altele pe care le puteti gasi aici.
  3. Medicamentele naturiste: tincturi, macerate. La fel se aplica si aici, cu toate ca unele macerate trebuie consumate intr-o limita de timp sau unele plante isi pierd din putere pe masura ce stau pe un raft, aproximativ cam dupa 3-5 ani.

Din anii 2000 incoace, s-a tot insistat la nivel globala ca risipim enorm de multa mancare care inca ar putea fi folosita. Ca sa intelegem o idee mai bine si partea lor, daca cititi eticheta, veti gasi mentiunea: A se consuma de preferință înainte de data…

Daca gasiti aceasta inscriptie – A se consuma de preferinta inainte de data – inseamna ca acel produs poate fi consumat in siguranta si dupa depasirea datei corespunzatoare acestei mentiuni, cu conditia sa fie respectate instructiunile de depozitare. Nu se consuma niciodata produse mucegaite! Am mai auzit fraza fara sens, ca mucegaiul contine antibiotice. Da, dar nu orice mucegai. Mucegaiul care se face in gemuri si alimente, este de alta natura si acele produse apoi contin microtoxine care nu pot vazute cu ochiul liber, si care sunt daunatoare corpului omenesc.

Care ar fi o parte din alimentele care pot fi pastrate dupa termenul de valabilitate?

  • Conserve – spun ei 2-3 ani, insa se pot pastra si peste 10.
  • Conserve facute in casa – rezista si pana la 30 de ani.
  • Paste fainoase – 2-3 ani insa se pot tine si peste 10 ani.
  • Boabe – 10-15 ani.
  • Superalimente pudra 10-15 ani.
  • Tablete naturiste – si peste 15 ani.
  • Ceaiuri, condimente, plante aromatice si plante medicinale in 1-2 ani, fiindca isi pierd aroma si puterea.
  • Detergenti pentru casa – 5-20 de ani, in functie de produs.
  • Cosmetice naturale 2-3 ani, iar referitor la creme, acestea pot fi folosite doar daca nu sunt rancede si daca au fost pastrate la rece. Alte cosmetice nu le-as folosi nici in perioada de pana la expirare 🙂
  • Seminte pentru germinat si plantat 2-5 ani.
  • Mierea tine si 20 de ani daca a fost recoltata la timp, adica sa fie miere „matura” si daca e pastrata optim, la rece si departe de surse de electricitate.
  • Uleiul se pastreaza tot timpul la rece si tine si 5-10 ani, insa nu trebuie sa fie ranced cand e consumat.
  • Nuci si seminte pastrate doar la rece, tin si 5 ani. Aici gasiti un articol pe aceasta tema.

Aici puteti vedea cum se faceau conserve acum 200 de ani, fara zahar si conservanti, care tineau si 30 de ani in camara. Inclusiv compoturile se pot face cu suc de mere.

Discutia poate continua, insa va las pe voi sa va documentati si pe acest subiect interesant, tinand cont si de vremurile pe care le traim.

10 gânduri despre „Produse expirate – le consumam sau nu?

  1. Este foarte educativ .
    Va rog sa îmi spuneti dacă stiti cum pot da de domnul Nelu .
    Mulțumesc mult

    Apreciază

  2. Mierea nu expiră dacă este de calitate și este ținută în condiții corecte. S-a găsit vase din lut cu miere de peste 2000 de ani, în Egipt care era comestibilă doar că avea calitățile diminuate cu 40%.
    Am cumpărat ulei de măsline presat la rece de calitate, pentru a-l consuma cu lingura zilnic. După ceva timp a devenit amar. De ce oare?

    Apreciază

    1. Intr-adevar nu expira mierea daca este bine aerata si extrasa la timp, insa cam rar gasesti miere care sa fie perfecta ca si consistenta si naturala.

      Legat de uleiul de masline, tot uleiul presat la rece de masline este amar mai putin sau mai mult. Noi nici nu folosim ulei decat foarte rar.

      Apreciat de 1 persoană

  3. Foarte educativ, mersi. Pe mine ma amuza cand vad pe cineva ca arunca malai sau faina expirate, iar bunicii le tineau ani de zile intr-o lada.

    Apreciază

    1. Bunicii țineau mălaiul, făina etc. în lăzi din lemn. Noi azi le ținem în pungi din plastic unde se strică din cauza condensului, în pungi din hârtie unde fac fel de fel de goange. E o diferență. Dacă mălaiul sau făina de grâu, grișul, pesmetul etc. fac ploșnițe sau cocoloși, e normal să le arunc, chiar dacă nu au expirat.

      Apreciază

      1. Nimeni nu zice sa consumam alimente pline de omizi de molii sau alte vietati, ci important e sa le pastram asa cum trebuie pentru a preveni mucegaiul sau vietatile nedorite. Asa cum se stie, toate fainurile si boabele, se tin 3 zile la congelator inainte de a se pune in camara iar dupa aceea, chiar daca stau in borcane ermetice sau pungi de hartie, nu vor mai fi probleme. Faina in general nu se tine o vesnicie, ci se consuma imediat dupa rasnire sau cumparare, fiindca absoarbe umiditatea din aer si chiar in borcane ermetice poate avea spori de mucegai. Trebuie sa ne instruim in acest sens, fiindca lucrurile acestea nu se invata la scoala.

        Apreciază

  4. Buna ziua!!!Va multumim imens!!!Iertati-ne ca nu suntem atenti si ca nu multumim atunci cand trebuie….Tot respectul,Anuta.

    Get Outlook pentru Android ________________________________

    Apreciază

  5. Pasta de rosii, conserva, expirata de un an. Excelenta inauntru. A iesit o fasole minunata cu ea. Nu mirosea urat, poate gustul era usor mai fad, dar cam atat si nu cu mult…

    Apreciază

Comentariile sunt închise