Ingrijirea sanatatii

Legume si fructe bio de la Orkos

Primavara pana toamna tarziu sunt foarte fericiti cand putem cumpara legume si fructe de la fermele bio din preajma noastra dar in timpul iernii sunt cu totul disperata cand ma anunta ca li s-au terminat proviziile. Iarna cumparam de la fermele locale bio toate leguminoasele insa fructele exotice in special, chiar nu avem de unde sa le cumpar. Iarna aceasta am inaugurat firma Orkos, care are sediul in Franta si trimite international pachete, chiar si in Romania.

Produsele provin de la diverse ferme din Spania, Italia si alte tari din preajma si sunt transportate cu avionul direct de la sursa. Din pacate multi fermieri nu au acreditari bio pentru produsele lor care costa enorm pe an si care ar ridica preturile si mai mult, insa multe dintre alimente sunt crescute mai mult decat bio adica in conditii 100% naturale. Am spus mai mult decat bio, fiindca dupa cum stim, cei care isi cumpara anual acreditarea „BIO” au dreptul sa foloseasca in culturile lor un procent mic de chimicale ceea ce pe mine nu ma incanta deloc. Mimi Walter mi-a recomandat Orkos fiindca ea cumpara de la ei de ani de zile si proprietarii firmei Orkos sunt de asemenea raw foodisti si aduc doar produse de calitate. Cum vom sublinia si mai jos, fructele in special de la Orkos nu se compara cu nimic la gust.

Cand suntem in Romania, este foarte greu sa gasim iarna fructe exotice bio. Am incercat sa cumparam odata cruditati bio insa preturile vis-a-vis de calitate m-au inspaimantat: 100 lei kg de banane si mango, 45 lei costa kilogramul de cartofi. Calitatea produselor era indoielnica si aratau ca si cum ar fi fost abandonate de asta vara pe un raft prafuit. Nici la Orkos preturile nu sunt mici insa comandam selectativ si ce se mai afla la reducere, de obicei fructele exotice care urmau sa iasa din sezon aveau mereu pret redus.

Am cumparat ardei rosii dupa care eu una sunt innebunita, iar gustul lor intotdeauna nu s-a putut compara cu ardeii de pe piata romaneasca (nici macar in timpul verii) ci aveau gust asemanator cu cei pe care ii cumparam de la ferma bio din zona noastra. Am mai luat lamai pe care le folosim foarte des iarna, foarte zemoase si puternice la gust. Fiind organice pot folosi cu incredere si coaja pentru diferite prajituri sau shake-uri.

Intotdeauna iarna la amandoi ne-a fost pofta de mango. Nu ne-am intins niciodata sa cumparam fructe exotice, insa in special anul acesta ne-am dorit sa ne putem delecta cu cate un mango din cand in cand. Ceea ce se gaseste in Romania, sunt de fapt fructe „neadevarate” asa cum le numesc eu. Fructele de mango trebuie sa fie de un portocaliu intens in interior, foarte zemoase, cremoase si fine pe cand cele gasite in Romania mereu sunt atoase, acre si uscate, chiar daca le lasam la copt o saptamana. Pentru noi un mango adevarat trebuie sa arate ca cele de jos.

Am mai cumparat de la Orkos masline, babane, ananas si avocado, iar la timpul cand le cumparam erau mai ieftine per kilogram precum cele din Romania. Toate au fost intotdeauna de buna calitate (cu mici exceptii, maslinele nu mi-au placut deloc si bananele erau mereu verzi si foarte patate) si de asemenea cu un gust impecabil. Pe langa toate acestea, asteptam mereu pachetele pentru mango si young coconut (nucile de cocos tinere). Amandoi le adoram gustul laptelui de cocos cat si interiorul cremos. De obicei se fac creme special de fine din acea pulpa, insa la noi nu mai ajungea, fiindca o mancam asa cum era, cu lingurita.

Sa vorbim putin de felul in care se face comanda si livrarea:

  • Comanda se face doar pentru persoane fizice
  • Cantitatea minima este de 3 kg
  • Mergeti la site-ul Orkos si selectati steagul britanic, pentru limba engleza. Site-ul este in germana insa se vorbeste si limba franceza.
  • Comanda nu se poate face pe site deoarece multe nu sunt pe stoc, chiar daca sunt 🙂 Verificati catalogul si in functie de el comandati ce aveti nevoie.
  • Trimiteti prin email toate produsele listate fara cod sau pret, ci doar numele. Comanda se trimite la adresa: customerservice@orkos.com.
  • Dupa receptionarea email-ului, ei trimit confirmarea si cer un numar de credit card sau debit card. Plata se face in avans fiindca au fost cazuri in Romania cand au fost inselati. Noi am folosit mereu credit cardul fiindca se pare ca este felul lor favorit de incasare a banilor. Am incercat sa platesc prin Paypal sau alte metode si mi-au spus ca nu se accepta.
  • Comenzile se fac in orice zi, insa in Romania se trimit comenzile luni sau miercuri si ajung de obicei in 3 zile prin curier rapid, cu livrarea la usa.
  • Transportul costa aproximativ 19 euro pentru un maxim de 20 kg sau mai putin. Daca luati mai mult sau impartiti pachetul cu altcineva, iese mai ieftin daca luati o cantitate mai mare insa dupa cum am zis, livreaza si cantitati mai mici.
  • Nu comandati produse perisabile vara sau incepand cu luna mai si pana cand se va raci. Eu una asa am fost sfatuita. Le puteti comanda daca sunteti aproape de ei insa nu daca locuiti in Romania. De obicei nu rezista la transport si la caldura soarelui. Daca vor avea transporturi mai dese spre Romania probabil ca pe viitor vor angaja o firma care au masini cu frigider, dar deocamdata ne multumim cu ce avem.
  • Transportul costa undeva la 19 euro iar comanda minima este 3 kg si maxima este de 20 k, pentru aceeasi taxa de transport.

Cu mine au fost foarte draguti si de cateva ori chiar mi-au trimis si 22-23 kg la acelasi pret de transport. Pachetele intotdeauna au venit intacte si ceea ce mi-a placut foarte mult a fost grija cu care am fost tratata. La fiecare comanda trimiteam prin email ce doream si imi scriau inapoi recomandand sa nu cumpar anumite legume sau fructe fiindca nu vor rezista la 3-4 zile la transport. Intotdeauna pachetele au sosit la timp, cu exceptia ultimului pachet care a ajuns la Deva din greseala, insa au facut un transport special si mi-a fost livrat in aceeasi zi fara probleme. Intr-un cuvant sunt multumita de ei si acum ca a venit primavara si incep produsele locale, de abia astept iarna urmatoare sa comand din nou de la ei in special mango si nuci de cocos tinere.

Vara se apropie cu repeziciune si pentru cei interesati de ferme bio din Romania, am scris o postare dedicata aici.

24 de gânduri despre „Legume si fructe bio de la Orkos

  1. Draga Ligia, apreciez mult faptul ca ati prezentat publicului avizat roman pordusele firmei ORKOS, locuiesc in Franta si de fiecare data cand revin in tara sa o vad pe mama si doresc sa cumpar produse de calitate, remarc ca totul e mult mai scump si calitatea lasa de dorit. As fi fericita sa am cartea Dvs.”Retete fara foc”, chiar v-as propune sa o traduc si de ce nu…. sa o publicati in limba franceza… sa castigam cat mai multi adepti ai acestei gastronomii sanatoase. Va doresc multa creativitate „raw vegan” si bineinteles, totul combinat cu o buna partida de pian….

    Apreciază

    1. Multumesc Elisabeth. In privinta cartilor mele de retete, cred ca Franta nu duce lipsa de carti raw vegane. Sunt foarte multi raw food chefs si acolo care organizeaza evenimente si demonstratii culinare. Daca doriti cartea pentru dvs. vi-o pot trimite cu bucurie. Mult succes!

      Apreciază

      1. Multumesc mult Ligia daca imi poti trimlite cartea. O sa-ti trimit si eu ceva in schimb…. Cu drag !

        Apreciază

  2. Draga Ligia,

    Iti multumesc din suflet post acest post minunat. Intotdeauna am tanjit dupa fructe exotice care sa aiba un gust bun, ca la mama lor ptr ca de fapt, in Romania si nu numai, mancam fructe exotice care sunt culese verzi si se coc daca apuca pana ajung la noi.

    Apreciază

  3. Buna Ligia, daca tot ai deschis cutia Pandorei, discutand despre furnizori de legume/fructe bio, imi permit sa te intreb ce parere ai despre furnizorii din .ro? Nu e nici unul pe care sa il fi incercat si care sa te convinga cu oferta sa? Ma gandesc ca e mai rapid si mai ieftin sa te aprovizionezi din .ro! Merci anticipat

    Apreciază

    1. De aceea am si mentionat ca folosesc Orkos pe perioada iernii. Primavara pana toamna tarziu avem o ferma bio de la care cumparam tot ce ofera. Iarna din pacate cumpar de la ei cartofi si radacionoase, insa pana se epuizeaza resursele.

      Apreciază

      1. Buna Ligia,

        Intervin cu o intrebare : cum se numeste ferma bio de la care cumparati voi fructe/legume bio ???

        Multumesc frumos.
        Carmen

        Apreciază

  4. Draga Ligia,

    Iti multumesc mult, esti o draguta! Eu cumpar de la Orkos din anul 2000 si am tot asa numai cuvinte de lauda. Desigur ca lucrurile nu sunt ieftine, dar celelalte fructe exotice de pe piata nu sunt transportate direct cu avionul, ceea ce inseamna ca sunt culese f. verzi pt. a rezista unui transport indelungat si acest lucru da o f. mare diferenta de gust. Stim doar cu totii diferenta dintre o rosie culeasa coapta si o rosie coapta fortat, si exact la fel stau lucrurile cu orice fruct sau leguma!

    Apreciază

    1. Nu este greceasca, este din Franta, intre timp si-au mutat sediul principal in Germania caci acolo este piata lor cea mai mare de desfacere, dar livreaza in toata Europa, nu va uitati la lista cu tarile in care livreaza ca e neactualizata, faceti asa cum a explicat Ligia si o sa puteti comanda!

      Apreciază

  5. Imi pare rau ca trebuie sa va spun , dar eu am incercat sa comand ceva acum 2′ si nu exista Romania, ca si tara de livrare! Poate s-au schimbat lucrurile decat ati comandat voi!

    Apreciază

    1. Tina, exact cum am spus, comanda se face prin email si am si dat adresa de email. Efectiv trebuie sa scrii in email ce vrei si atat fiindca nu se poate face comanda online nici macar la ei in tara. Stocurile nu sunt actualizate pe site-ul online si multe nu sunt pe stoc chiar daca exista pe stoc. Trimite email si vei vedea ca merge.

      Apreciază

  6. Ligia draga noastra,

    Multumim din suflet si pentru aceasta postare!
    Cam in cit timp raspund ei la mailuri,imi poti spune te rog?

    Iti doresc o primavara frumoasa,cu sanatate si voie buna!

    Apreciază

  7. Tina, Irina eu le-am scris celor de la Orkos si mi-au raspuns foarte prompt spunandu-mi ca livreaza si in Romania.

    Apreciază

  8. Draga Maria,

    E clar ca dupa cum au mers lucrurile in cazul tau, a fost o mare incurcatura la mijloc. Orkos e o firma f. mica si se poate intampla sa mai faca si greseli (inainte de Sarbatori au zapacit chiar comanda Brigittei Rondholz…). Eu comand cu regularitate la ei din anul 2000 si o singura data am trimis ceva inapoi si cred ca de reclamat am facut-o in total de cel mult 3 ori in toti acesti ani. Dar desigur ca la perfectiunea marilor concerne nu vor ajunge niciodata si nici nu cred ca-si doresc de fapt ac. lucru.
    Nu incerc sa te conving sa comnazi mai departe, am vrut numai sa clarific cateva puncte! Numai bine,
    Mimi Walter

    Apreciază

  9. am intrat si eu pe site-ul orkos. nu am vazut nicaieri sa scrie ca fructele sunt din productie bio. tu unde ai citit asta? sau de unde ai siguranta ca sunt bio?

    Apreciază

    1. Draga Catalina,

      Orkos nu are certificate bio pt. fructe, pt. ca toata certificarea costa bani grei, fructele sunt oricum deja f. scumpe la toate cheltuielile de transport, taxe vamale, etc. La Orkos se merge pe incredere. Firma Orkos este f veche si totul a inceput de la niste raw-food-isti care isi procurau la inceput fructe numai pt. ei, de la tarani cu ferme mici din toata lumea (care la randul lor nu-si permit sa se certifice), pe care cei de la Orkos insa ii cunosc pe toti personal – si asa a ramsa si pana in ziua de astazi: Cei care lucreaza la firma, sunt toti raw-food-isti si sunt principalii consumatori ai produselor lor, iar toate produsele vin de la tarani cu care firma are relatii de prietenie de ani de zile.
      Si eu am cumparat in Germania ani de zile de la un taran bio, care nu avea certificat (tot din cauza costurilor), dar care facea agricultura mai biologica, ca multi alti „latifundiari” care au toate certificarile, dar pt. care totul este numai o afacere al nivel mare. Acum fiecare trebuie sa decida pt. sine ce vrea si de unde cumpara, eu le raman oamenilor de la Orkos credincioasa, la fel ca alte zeci de raw food-isti din Germania care cumpara la ei de zeci de ani de zile!
      Multa sanatate si numai bine,
      mimi

      Apreciază

  10. Draga Catalina,

    Nu vor sa faca toate certificarile pt. ca ar creste preturile, iar clientii lor, care le sunt in mare parte si prieteni, ar fi f. atinsi. Tu vorbesti in absoluta necunostinta de cauza, nu ai avut nici macar curiozotatea de a studia temeinic site-ul lor – intre clientii firmei Orkos se numara Franz Konz, presedintele Aliantei pt. Sanatate din Germania si Brigitte Rondholz, vice-presedinta aliantei, Nena, celebra cantareata, nenumarati medici, profesori si alti intelectuali de frunte din Germania. Multi dintre ei au fost la Chateau Montrame si au vazut cu ochii lor cum merge treaba, cumpara de la ei de peste 20 de ani.
    Nici Ligia, nici eu nu am primit nici macar o portocala ca sa scriem despre Orkos, am scris despre ei, pt. ca ac. firma vinde lucruri de cu totul alta calitate decat suntem obisnuiti, daca ai fi comandat si tu macar o data de proba ai fi priceput poate acest lucru si ne-ai fi scutit de cometariul tau absolut inutil. Cumpara tu linistita produse bio cu certificat de la „grozavele” super-markt.uri, care sunt transportate saptamani in sir in vapoare si camioane in jurul lumii, e minunat cata incredere ai tu ca acele produse sunt cu adevarat 100% bio, poti dormi linistita mai departe! Dar te-as ruga totusi mult sa te gandesti cam cum ne simtim noi primind astfel de acuzatii…
    Numai bine,
    Mimi

    Apreciază

  11. Buna Ligia, cunosti pe cineva din Sibiu cu care ma pot care a mai comandat si cu care ma pot asocia ptr o comanda? Am o fetita minunata de 4 luni care papa numai laptic de mama si ptr care as face orice sa creasca sanatos. Am inceput sa-ti citesc blogul din „scoarta in scoarta” 🙂 Multumesc.

    Apreciază

Comentariile sunt închise