Retete vegetariene

Ce am putea face cu dudele?

Cand spun „vara” ma gandesc la bogatia de legume si fructe, insa gandul mi se duce si la dudele dulci ca mierea pe care le ador. In niciun an din viata mea n-am mancat pe saturate, insa anul acesta, am avut bucuria sa mananc atat de multe dintr-un copac batran care inca rodeste cu spor, chiar si la o luna de cand a inceput sa faca primele fructe.

Fetita noastra ca sa le stranga mai usor, a pus un cearsaf vechi sub copac unde cadeau mereu si doar le rasturnam in cos, curatam putin si erau gata de mancat. Dar cand cosurile se aduna si deja ai mancat pe saturate si inca ai 7 kg ramase, incepi sa-ti pui intrebari ce ai putea face cu ele. Si asa ca am ales urmatoarele variante. O parte au fost:

  • Uscate in deshidrator
  • Facute smoothie
  • Congelate
  • Transformate in gem (nu imi plac dulceturile fiindca necesita prea mult zahar)

Gem de dude

  • 3 kg dude
  • 500 g indulcitor natural sau dupa gust*
  • 3 linguri ghimbir razuit fin
  • 500 ml apa filtrata
  1. Toate ingredientele au fost lasate sa fiarba la foc mic, pana ce lichidul a scazut la jumatate.
  2. Se adauga in borcane si se infileteaza strans capacele.
  3. Borcanele se aseaza intr-o patura si se lasa acolo pana ce s-au racit complet.
  4. Se adauga etichete cu numele si anul in care au fost facute si se duc in camara la rece.

* Indulcitorul natural poate fi ales in functie de preferinta dupa cum urmeaza: zahar invertit, zahar brut de trestie sau sfecla – dar nu folositi zahar brun fiindca este doar zahar alb colorat – zahar de cocos, suc de mere, must etc.

  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

10 gânduri despre „Ce am putea face cu dudele?

  1. Cred ca se poate face si ” dudată”?!🤗 ca visinata. Nu as vrea sa se inteleagă ca folosesc alcool in mod frecvent dar uneori merge cate un digestiv inainte de masă!

    Apreciază

  2. Va urmaresc de mult si imi plaace enorm de mult ceea ce faceti. Am numai admiratie!
    As face gradina fara sapare, m-am gandit foarte mul, dar din pacate pamantul este foare foarte lutos aici si nu prea stiu ce as putea face. Nu mai sunt in tara de multa vreme, iar in locul in care traiesc ma lupt pentru orice plantez, cu clay-ul. Am mult pamant dar o mica gradina al caurui pamant il o imbogatesc cu compost cu ajutorul gainilor, dar parca tot nu este suficient. Imi puteti da un sfat?

    Multumesc mult!

    Apreciază

    1. Multumim pentru suport si sustinere!

      In privinta gradinii, solutii ar fi cateva. In cazul dvs. aveti nevoie sa faceti paturi sau raised beds. Puteti incepe cu pasi mici, adica 1-2 paturi ridicate pe an si ati putea aduce frunze, pamant de la padure sau pamant fertil, daca reusiti sa faceti un transport si e legal in zona in care sunteti, o alta solutie ar fi sa cumparati saci de pamant fertil, dar nu de flori ci pamant organic pentru legume. Primul strat sa fie de lemne, adica crengi mari si mici, urmat de un strat de frunze chiar si din curte, urmat de un strat de pamant si ulterior de fan daca doriti sa folositi metoda fara sapare. Stiu ca este efort, insa asa procedeaza cei care au pamant lutos cu care nu se poate lucra altfel.

      Mult spor!

      Apreciază

Comentariile sunt închise