Carti valoroase · Surse utile

O poveste din viata mea si un cadou

Update pentru cei care nu citesc pana la final: Nu trimit metoda mea, ci o colectie de materiale diverse, partituri clasice, dar si multe din categoria partiturilor altfel, adica tot felul de stiluri muzicale de la jazz, brodway si pana la rock-n-roll, insa variante vesele, nu cele sumbre, muzica din diverse filme, desene animate etc.


Pentru cei care nu stiti, am sa va impartasesc o parte din experienta mea de viata. Asa cum am scris din 2010 si la pagina „Despre mine”, cred ca stiti ca inainte de a incepe activitatea mea in Romania si a scrie cele 10 carti (da, ati auzit bine, inca o carte surpriza este in lucru acum in 2024 la editura), am predat 5 ani in propriul meu studio in SUA. Acesta era numit Fun Piano Lessons si era in incinta reprezentantei Yamaha din Washington D.C. Am avut peste 300 de elevi de la 3-85 de ani, de toate rasele si de toate religiile si m-am bucurat de fiecare clipa alaturi de ei. Dar, din 2008 si pana acum au trecut deja 16 ani si in tot timpul acesta cred ca am mai predat asa pe fuga, la 2-3 persoane, fiindca timpul nu-mi mai permitea, dar si fiindca mi-am concentrat atentia foarte mult pe activitatea cea noua.

Fiindca metoda predare folosita de mine era total diferita fata de tot ce exista pe piata anilor 2000, combinata cu multe jocuri de miscare si activitati interactive muzicale, aveam mult prea multi elevi si a trebuit sa angajez o alta profesoara, Andrea Langevin, o brazilianca talentata careia i-am cerut sa urmeze metoda mea de predare si cu care m-am inteles foarte bine. Ei i-am lasat website-ul meu de atunci care poate fi accesat si acum, cat si elevii mei. A fost un capitol interesant din viata mea, cand am facut un pas inainte si din pasiunea pentru aceasta metoda vesela de predare, am reusit sa tiparesc in Romania si prima mea carte, o metoda de pian interactiva.

Nu am vrut neaparat sa o scriu, insa in calitate de profesoara de pian cu website activ, lucru rar intalnit prin 2006, am fost gasita la intamplare de o organizatie crestina care doreau sa faca o scoala particulara cu predare in limba romana. Initial n-am vrut sa ma asociez cu ei, insa m-am gandit ca ar fi o provocare pentru mine sa scriu o metoda de pian vesela, presarata cu jocuri, altfel decat orice metoda de pian plictisitoare existenta la acel punct in limba romana. Era un proiect voluntar, nu ma alegeam cu nimic, decat cu experienta in sine.

Pana la urma acea organizatie, dupa ce m-a presat mult timp cu deadline-ul in care chiar reusisem sa ma incadrez, n-a mai realizat acest proiect si eu am ramas cu metoda scrisa, predata la editura si in curs de tiparire, pe care a trebuit sa o platim din propriul buzunar. Costurile pe atunci erau mult mai mari ca acum si s-a ales tiparirea in Romania, ca era totusi mai ieftina ca in alte parti. Nu am dat inapoi si am mers mai departe. Nu stiam ce sa fac cu ea, mai ales ca avea subiect religios si am lasat stocul in grija persoanei de contact din Romania care ma ajutase cu gasirea unei tipografii. Spre supriza mea, doamna in discutie avea diverse relatii in retele de distributie si stocul s-a epuizat in acelasi an si de atunci, foarte multa lume ma intreaba anual de aceasta metoda. In decursul anilor, mi-am dorit sa reiau proiectul si sa o retiparesc, eliminand subiectul religios si facand-o disponibila in orice librarie, dar din pacate, n-am mai apucat.

Intre timp lucrurile cu predarea pianului s-au mai schimbat, insa problema cu materialele de predare in Romania este aceeasi, in special pentru incepatori. Ca sa inchei aceasta poveste din viata mea, doresc sa ajut pe cei care la acest punct predau pianul particular sau in cadrul unei institutii. Detin o colectie mare de partituri in format digital pe care le-am folosit in acei 5 ani de predare intensa, incepand de la nivelul 1 si pana la niveluri mai avansate. Stiu ca este o „criza” de partituri pentru copilasi si incepatori, iar colectia aceasta contine multe astfel de resurse. Nu foarte multe carti de jocuri si exercitii, fiindca nu prea existau, folosind la acel moment jocurile muzicale inventate de mine pe care nu le am in format digital. Am materiale fizice, insa nu se pot tipari.

Intorcandu-ma la colectie, exista si partituri clasice, dar si multe din categoria partiturilor altfel, adica tot felul de stiluri muzicale de la jazz, brodway si pana la rock-n-roll, insa variante vesele, nu cele sumbre, muzica din diverse filme, desene animate, dar nu contine metoda mea, fiindca nu o am scanata etc. Totul este gratis, fiindca multe din acestea sunt acum „public domain” si se pot descarca legal si de pe alte platforme si librarii din SUA, insa cu acces limitat la membrii inscrisi acum 5-10 ani sau cu plata. Cei adevarat interesati pot sa ma contacteze printr-un comentariu la aceasta postare si ulterior va voi trimite detalii prin email la toata lumea odata, ca sa nu expire acel link de descarcare. Verificati-va adresa de email pe care o lasati in comentariu, fiindca primesc multe comentarii cu adresa incompleta, iar pe luni/marti 29-30 aprilie 2024, voi trimite la toata lumea. Verificati-va si spam-ul sa nu intre din greseala acolo.

Mult spor celor care profeseaza in acest domeniu!

Cresterea copiilor · Surse utile

Imbracamintea si obiectele SH – un subiect mai delicat

In 2017 am publicat cartea Jurnalul unei mame, ghid pentru creșterea copiilor până la 3 ani, in care povesteam despre cum ne-am crescut fetita pana la 3 ani. Timpul a trecut si chiar daca mi-am dorit sa mai public si volumul 3 din aceasta serie de Jurnale, editurile in prag de faliment din pacate nu prea mai sunt in stare sa tipareasca carti noi si totul a ramas la nivel de plan.

Jurnalul unei mame: ghid pentru cresterea copiilor pana la 3 ani
Coperta ediției I a acestei cărți

Mi s-a cerut de multe ori sfatul referitor la multe dileme si in functie de cat am stiu si eu din experienta mea, am sfatuit cu mare drag. Multe intrebari au venit pe partea de alimentatie si aici ofeream ca si solutie cartile mele dedicate atat copiilor cat si intregii familii, iar alte intrebari au venit din multe alte domenii de educatie. Voi lua in discutie doar cate una pe articol si daca timpurile vor permite, voi face o serie de articole la care voi raspunde la intrebarile cele mai dese si mai complexe.

Cea mai deasa intrebare a fost despre imbracaminte, incaltaminte, jucarii, rechizite, mobila, obiecte de bucatarie si altele din aceasta categorie. Care au fost sursele mele, de unde le-am luat, cum le-am depozitat, cum le-am facut loc si cum le gestionam pe toate in asa fel incat sa nu ne dea afara din casa.

Sursele mele au fost diverse, dupa cum mentionam si in cartea Jurnalul unei mame. Prima sursa mare au fost second hand-urile bine dotate. Aici pe langa haine, incaltari, jucarii, rechizite, mobilier, gaseam si altele necesare pentru o casa si copii. Retineti ca nu am cumparat niciodata vechituri, rupturi, haine prea uzate, ci doar articole ca noi, chiar cu eticheta – valabil si la mobila, obiecte diverse, jucarii sau rechizite. Am luat exemplul oamenilor bogati din SUA, cu care ma intalneam des la second hand-uri sau thrift shop-uri imense, cum le numesc ei. Vanzatoarele ii cunosteau si imi mai aratau cateodata care sunt, insa mai tot timpul erau acolo, in special cand se punea marfa noua pe rafturi.

Oricum acolo nu vei vedea pe strada diferenta dintre un om cu un salariu mediu si un bogat, fiindca toti se imbraca la fel, cateodata chiar mai saracacios, fiindca nu vor sa atraga atentia si nici nu simt nevoia sa isi etaleze bogatia prosteste, asa cum se obisnuieste in Europa. Nu ii vei vedea sa isi cumpere haine de firma cu care sa se mandreasca prin mall-uri, cinema-uri sau la piata, ci poate doar haine mai pretentioase pentru evenimente. Revenind la ale noastre, haideti sa vorbim despre avantajele pe care le-am gasit eu cumparand in mare parte produse SH.

Care sunt avantajele?

  • Am ajutat la reciclarea multor obiecte: jucarii, imbracaminte, incaltaminte, mobila, masini de spalat Miele si diverse obiecte casnice etc., care ulterior au fost date si la alte familii si ele la randul lor le-au dat mai departe si tot asa – deci s-a reciclat de mai multe ori. La fiecare final de an sau chiar de doua ori pe an, trimiteam cutii sau saci la alte familii, atat de haine cat si jucarii cu care nu se mai jucase Sophie in ultimele luni.
  • In felul acesta am adunat haine pentru noi de o calitate pe care nu o gaseam in magazinele romanesti la preturi rezonabile. Am dat si o gramada de bani pe unele produse noi din alte tari sau chiar din Romania si culmea, acelea s-au distrus repede, adica s-au rarit, scamosat si chiar stricat dupa cateva spalari sau purtari.
  • Am adunat haine aproape ca noi din second hand-uri pentru copilul nostru de la varsta de 2-18 ani, in general haine utile si practice din fibre naturale in mare parte, cum ar fi de bumbac sau de in. Cateodata din materiale organice, vopsite cu o varietate de culori din surse naturale. Toate au fost spalate bine, asa cum voi explica mai jos si organizate pe varste, in cutii de plastic inchise etans, asezate una peste alta pana la tavan, intr-un spatiu uscat (precum in pod). In fiecare cutie am adauga ori o punga de silica, regasita in mai toate recipientele medicale sau pungi mai mari sau in cutiile cu pantofi noi, ori o creta alba, ambele cu scopul de a absorbi potentiala umiditate.
  • La fiecare varsta, nu alergam cand copilul avea nevoie de pantofi, cizme, sandale, adidasi, pantaloni, geci, salopete de iarna etc, ci apelam direct la cutia varstei respective. Cand le dadeam jos din pod, hainele erau spalate inca odata, uscate la soare si asezate in dulap. Hainele au fost asezate in cutii in functie de numerele de pe eticheta corespunzatoare diverselor varste, adica 122-128, 152-154 etc., iar incaltamintea in functie de marimea fiecarei perechi.
  • Am economisit enorm, tinand cont ca mai toate hainele cumparate au fost intre 2-5 lei, dar in mare parte 2-3 lei, fiindca stiam in ce zi se reduc foarte mult (vinerea spre exemplu) si mergeam atunci sa aleg. Preferam sa dau in schimb pe o geaca sau salopeta mai complexa si cate 20-25 lei, luate in primele zile cand aduceau marfa (luni sau marti) insa ulterior si acestea pana la finalul saptamanii ajungeam la pret redus. Asa cum am spus, cateodata ma duceam si cand aduceau marfa noua, fiindca aveam de unde alege, decat la final de saptamana cand ramaneau haine mai putine, fiind deja alese de altii.
  • Am fost scutita de cautari si alergatura prin mall-uri si magazine pentru noi si copil. Au fost 5-7 ani la rand cand n-am calcat in mall-uri sau magazine de obiecte noi. Nici acum nu mergem, cu toate ca de curand am fost intr-un mall in Cluj, dar nu pentru window shopping sau cumparaturi, ci strict pentru sushi 🙂
  • Am economisit foarte mult, fiindca am cumparat doar jucarii sh, cum ar fi bebelusi, papusi de stil vechi, am gasit in timp foarte multe jucarii de lemn intr-o stare impecabila sau noi, cuburi, mese, scaunele, jucarii sau materiale Montessori sau Waldorf, jucarii de plus, masinute de stil vechi de tabla la care se deschideau usile sau capota fiindca acelea ii placeau ei si noua, carti foarte multe in engleza si alte limbi (am cumparat si tone de carti noi si educative), plus multe rechizite ca noi, la preturi exagerat de mici, intre 1-5 lei.
  • Cum am spus, am luat doar jucarii de calitate si utile. Nu am cumparam niciodata jucarii noi sau sh din plastic colorat, papusi Barbie, carti sau desene animate noi, care programeaza copiii sa isi faca o idee gresita despre viata si sa isi doreasca sa devina ca acele caricaturi machiate, ca niste curve de strada intr-un cuvant. Am preferat papusile de stil vechi si alte jucarii de calitate, insa intr-un numar redus, ca sa ne dea afara din casa. Iar cu desenele si filmele am cautat sa fim selectivi, cu toate ca mai toate contin elemente de programare diabolica, valabil si la cele pentru adulti. Apropos de asta, de curand am vazut o serie de decodari ale acestora si efectiv ne-am ingrozit. Informati-va pe acest subiect! Multi parinti de ani buni isi feresc copiii de asemenea influente nocive.
  • Mereu am fost selectiva si am avut de castigat. Nu faceam compromisuri cu nimic. Daca imi placea mult sau daca aveam nevoie de ceva, atunci venea cu mine acasa. Nu am luat niciodata obiecte de niciun fel despre care nu stiam sigur ca imi plac sau eram nesigura de utilitatea lor.
  • Am economisit mult, fiindca am cumparat mai toate lucrurile din ultimii ani la mana a doua: carucioare ca noi, incepand de la 60 lei (carucior care ulterior fusese 4000 lei), mobila masiva din lemn, impecabila la preturi de la 400 lei in sus (vedeti canapeaua cu goblen din imagine si acest articol), chiar mai ieftina ca mobila de orice fel din magazine, obiecte de Craciun, covoare de lana ca noi la preturi de nimic din targuri de vechituri si sh-uri. Da, covor de lana ca nou, de 3/4 m la 150 lei, precum cele din imaginea cu straiele romanesti.
  • Am luat in timp multe obiecte pentru bucatarie, oale de inox de 18/0 care costa o avere in general, vesela, set de ceramica englezeasca de 40 piese la 200 lei, set cesti cafea de cate 15 piese la 15 lei, fotolii ca noi din lemn si cu tapiteria impecabila la 60-80 lei si puteti vedea poza de mai jos, scaune din lemn la care schimbam ulterior doar tapiteria, la 50 lei scaunul si altele.
  • Toate obiectele regasite in cartile mele de bucate, de la pahare, tavite, broderii si altele, toate au fost luate din second hand-uri la preturi foarte mici, de la 1 leu in sus. Da, chiar si farfurii sau pahare mai moderne, sau farfurii pictate manual si altele din aceasta categorie.
An original recipe by Ligia Pop
  • Daca ar fi sa vorbim de incaltaminte, mereu mi-am dorit ca, copilul meu dar si noi, sa purtam incaltaminte doar din piele la exterior, exceptand talpa la incaltamintea de strada, dar neaparat si piele la interior. Toata incaltamintea de acest fel era si este foarte scumpa. Pentru copii, incep de la 200-500 lei si tinand cont cat de repede cresc, nici nu apuci bine sa cumperi incaltamintea, ca gata, nu-i mai vine. La sh am gasit atat de multa incaltaminte buna, tocmai pe acest motiv, ca nici nu apucau acei copii sa le poarte cand erau noi, ca deja le erau mici. Incaltamintea incepea de la 3 lei si pana la maxim 45 lei in zilele noastre. Au fost ani cand ii luam cizmulite de piele inalte la 11-15 lei, acum preturile s-au ridicat, insa deja avem rezerve si nu ne mai pasa. Si la adulti la fel, am luat incaltaminte de calitate de 15-35 lei. Mai jos veti vedea cum le dezinfectez, atat obiectele, imbracamintea cat si incaltamintea, ca sa fie bine pentru noi. Obiectele in general le spalam cu solutie dezinfectanta si cele care merg, le bagam la 95C la masina de spalat vase.
  • Niciodata in cei 10 ani, n-am luat vreo ciuperca, boala de piele sau altceva de acest fel, semn ca le-am dezinfectat cum trebuie pe toate 🙂
Covorul din aceasta imagine a fost luat de la un SH

Am primit si donatii de la alte mame si eu la randul meu am donat la foarte multe familii, insa am intampinat o problema delicata. Multe mamici erau rezervate sa ne aduca haine, stiind ca in general mamicile au pretentii in astfel de situatii sa primeasca haine aproape noi, calcate, fara nicio urma de uzura, ceea ce mi se pare complet absurd. Eu n-am avut niciodata astfel de pretentii si chiar mi se par fara sens, tinand cont ca mai ales acele haine sunt in general pentru purtare si joaca, care oricum se rup sau se distrug rapid.

Si da, multi mi-au sarit in cap cand am scris in cartile mele ca sursa mea principala sunt second hand-urile, chiar si pentru haine de copilasi (cu exceptia lenjeriei care vine in contact cu pielea, articole ce le luam noi- noute). Multi au spus ca dau un exemplu prost, fiindca toate sunt tratate intens, sau ca sunt surse de ciuperci, boli de piele, ca au amprenta si energia celor care le-au purtat etc. In general aceste persoane se imbracau in mare parte de la magazine de firma si dadeau o avere pe haine atat pentru copii cat si pentru ei, care oricum nu erau tocmai de calitate. Am avut mereu un principiu in viata printre multe altele – nu am acceptat lectii ce tin de finante si economii de la oameni risipitori.

Cu toti stim cat de multe resurse financiare trebuie sa ai cand cresti un copil sau mai multi, chiar daca refolosesti cat poti. Pe langa toate, ca si un mic exemplu – dai 50-100 lei pe o rochita sau bluzita si in trei minute poate fi patata cu fructe de padure sau altele, care nu mai ies in veci. Varianta aceasta este aleasa de majoritatea parintilor din mandrie si poate fiindca nu stiu mai bine. Sincer mie nu mi se pare normal sa strici copilaria unui copil stand cu gura pe el/ea atata timp cat traieste, in loc sa ii dai libertatea sa manance un fruct copt cu bucurie fara sa-i pese ca se pateaza, sau sa se joace, sa isi murdareasca genunchii cu noroi, sa-si rupa hainele in genunchi si in coate, sa isi agate geaca sau pantalonii intr-o creanga de copac in timp ce se urca in copac.

Personal prefer sa dau 2-3 lei pe o rochie, bluza, pantalon, salopeta sau maxim 25 lei pe o geaca ca noua si dupa aceea daca se intampla ceva cu ele si nu se mai poate face nimic cu ele, le pot arunca sau daca se pot rezolva, le scot petele, le pot coase sau daca nu se pot petici, le folosesc la sters praful sau la altele. De ce, fiindca nu dau o avere pe ele si chiar nu-mi pasa daca se distrug si nu mai pot fi refolosite ca si haine.

E bine de retinut pentru cei care nu cunosc

  • Hainele provenite de la second hand-uri sunt de mai multe calitati si eu prefer si aleg mai mereu calitatea I.
  • Toate hainele SH, prin lege, intra de cel putin doua, trei ori in hale imense cu aburi de cloruri si pesticide pentru a omori ouale de paraziti sau potentialii paraziti, substante dezinfectante pentru orice boala de piele sau ciuperca plus multe altele. De asta si mirosul acela specific tuturor hainelor SH, care nu se spala usor.
  • Hainele noi din comert, daca nu sunt organice si din fibre vopsite natural, sunt la fel tratate, poate chiar si cu mai multe cantitati de chimicale. Pentru a avea o tesatura moale si placuta la purtare rezultata dintr-un material aspru, este nevoie de un proces indelung de manipulare chimica. Contin o lista lunga de chimicale: componenti volatili si dioxina, soda caustica si acid sulfuric, erbicide, un numar de coloranti printre care elemente chimice de fixare a culorii sunt extrase din metale grele – valabil atat hainele pentru copii cat si pentru adulti. Sunt la fel tratate la greu cu substante chimice entru a preveni diverse ciuperci, paraziti, boli, mai ales la hainele de adulti. De ce, fiindca acestea stau in magazine si pana ajung la noi, sunt atinse de diverse rozatoare, molii si alte insecte, si pe deasupra sunt probate de zeci si sute de oameni. Va indemn sa cititi si acest articol pe tema hainelor toxice pentru noi.
  • Acelasi lucru de mai sus, este valabil si pentru pantofi. Ganditi-va cate persoane au probat pantofii noi pe care tocmai ce i-ati cumparat… Am auzit diverse cazuri de acest fel, adica oameni care s-au trezit cu o ciuperca de picior luata dupa ce au probat mai multe perechi de pantofi noi.

Cum fac eu ca sa fie bine pentru piele: aici ma refer la dezinfectat atat masini de spalat, haine si incaltaminte noi sau sh?

  • 95% din hainele pe care le cumpar sunt din bumbac organic sau conventional, pe care le pot spala la 95C.
  • Niciodata nu purtam haine noi fara sa le spalam inainte de mai multe ori.
  • Spal hainele noi si sh de cel putin 2 ori la 95C, si aleg optiunea la masina automata de apa extra si la fiecare tura, adaug 1 cana de otet + 3-4 linguri de bicarbonat de sodiu natural + 3 linguri de sare grunjoasa de ocna. In felul acesta se dizolva multe chimicale, se mai spala din metale grele, soda caustica, dioxina, coloranti si detergentii folositi anterior, si prin aceasta metoda de spalare „curat” amprenta persoanelor care au purtat/probat inainte acele haine.
  • Masina de spalat rufe se dezinfecteaza lunar de grasimile corporale, detergenti, scame, diverse mizerii adunate in ea pe care nu le vedem. Cum procedez? Setez ciclul cu temperatura maxima, las sa mearga masina complet goala, adaugand de la inceput 1 cana de sare, 1 cana de bicarbonat de sodiu si 2 cani de otet de vin. Altii am auzit ca folosesc si clor, adica in timp ce merge se adauga doar 1 cana de clor. Eu nu sunt pentru clor, considerandu-l toxic pentru piele, ochi si mediu. Acest lucru este valabil si pentru masinile de spalat vase. Sfatul mi-a fost dat de o persoana care repara masinile de spalat vase si rufe, metoda folosita cu scopul de a mari durata de viata a masinilor dar si pentru igiena generala a masinii.
  • Hainele ar fi de preferat sa fie uscate in bataia soarelui, la fel pentru motivele de mai sus.
  • La urmatoarele 3-4 spalari, folosesc la fel pe langa detergentul natural, otet si sare.
  • La incaltari folosesc un spray dezinfectant pe care il gasiti in farmacii. Cateodata le pun peste noapte si bicarbonat de sodiu si sare, chiar in interior si las sa se absoarba. A doua zi le scutur si le mai dau odata cu spray-ul dezinfectant.
  • Incaltamintea va sta inaintodeauna complet desfacuta la soare, cel putin 2-3 zile. Aveam momente cand le bagat in pungi speciale si la congelator sau le dadeam la ger. Suna ciudat, dar am invatat si eu de la „specialisti”.

Stiu ca este greu pentru multi dintre voi sa calcati intr-un astfel de magazin, mai ales pentru cei care au avut mereu oroare pentru magazinele sh, asa cum am avut si eu. Si nu va faceti griji, ca si eu, tot prin intermediul unei cunostinte care mi-a adus o geaca ca noua si de firma din magazin de mana a doua, am ramas in soc ca se poate gasi asa ceva la 10-15 lei, cand aceeasi geaca noua costa in jur de 2000 lei. Sau echipament de sport, tot ce ai nevoie pentru schi, rucsace ca noi, triciclete, biciclete de copii sau adulti, ori biciclete foarte putin uzate la 200-500 lei, care noi costa 2000-3000 euro, masini de spalat Miele (printre cele mai bune din lume) la 500-800 lei, pe care le folosim de mai bine de 7 ani si lista se mai poate completa.

Discutia ar putea continua, insa cred ca am atins cateva puncte importante din acest subiect. Concluzia este simpla, cautati sa economisiti cat puteti si profitati de magazinele la mana a doua, care inca mai sunt permise. Vremurile se precipita, nu se stie ce va fi maine si acum avem un motiv in plus sa nu mai risipim banii si sa-i folosim cu chipzuinta. Cautati orasele renumite pentru asemenea magazine sau targuri, cum ar fi targul de la Negreni din Cluj si magazine sh regasite in Medias sau Fagaras. Am inteles ca sunt si in alte orase sau online, insa deja le trec la antichitati sau obiecte vintage si preturile sunt destul de mari.

Explorati, fiti curajosi si aveti rabdare cand cautati, fiindca trebuie sa vi se formeze ochiul, ceea ce se intampla in timp. In general in magazine de acest gen, depozite sau targuri de vechituri este nebunie, cu toate ca in ultimii ani au inceput in magazine sa aiba mai multa ordine – toate calcate si pe umerase, portelanul pus pe etajere, covoarele si mobila asezate in asa fel incat sa le vezi.

Fiindca multi m-au intrebat si de magazine de acest fel si chiar daca nu vreau sa fac reclama gratuita fara acordul cuiva ci doar ca sa va ajute pe voi, pot sa spun ca unul dintre magazinele de la care cumpar este cel de aici. Au magazine in mai multe orase din tara, vedeti link-ul dat pentru adrese. Va las o poza de la ei, ca sa vedeti cum arata. In astfel de magazine second hand merg, fiindca nici eu nu am rabdare pentru cele care chiar au haos si nu se poate vedea marfa.

Ce nu mi-a placut la ei, a fost ca pe masura ce au trecut anii, si-au schimbat calitatea marfii si au marit preturile destul de mult. Initial erau calitatea I, acum insa calitatea este alta. Se pot gasi inca lucruri bune, insa verificati-le sa nu aiba pete sau rupturi. In primul an marfa era „impecabila” (asa cum o descria o cunostinta), dar acum gasesti si piese la 100 lei in stare proasta. Eu personal nu cumpar decat rar, cand aduc marfa noua, care pe parcursul unei luni scade treptat in pret, pana ajunge la 2-3 lei per produs. Adica au zile la final cand toata marfa din magazin este 2 lei, si dupa aceea aduc marfa noua, si tot asa.

Ca si regula generala, nu va asteptati ca din prima sa gasiti comori. Si la mine a durat pana am putut sa-mi formez ochiul si cu rabdare si perseverenta, plus negociere la sange cateodata in targurile de vechituri, am reusit in decurs de 10 ani sa gasesc foarte multe lucruri de calitate, de care inca ne bucuram. Asa cum am spus, acest obicei s-a transformat in ceva util pentru familie, adica renuntarea aproape totala la magazinele de obiecte noi in favoarea produselor la mana a doua si privind in urma, chiar ne felicitam pentru decizia luata si pentru banutii economisiti, care am putut sa-i folosim pentru alte scopuri.

Cresterea copiilor · Surse utile

Invatati-va copiii sa respecte si sa iubeasca natura

Invatati-va copiii sa respecte natura si sa inteleaga scopul fiecarei plante, copac, insecte, vietati. Cum putem face asta? Exemplul propriu este cel mai important adica, copiii trebuie sa ne vada pe noi ca respectam si apreciem natura, prin toate actiunile pe care le facem in aer liber. Aici putem aminti pe langa a invata rolul fiecarei plante, copac, vietate, si munca in ingrijirea gradinii, si plimbarile responsabile in aer liber, cand putem sa ii invatam ca este important sa nu aruncam gunoaie si sa fim dispusi sa ajutam natura, adica sa curatam gunoaiele lasate de altii. Stiu ca suna rau pentru multi, insa unul dintre rolurile noastre pe pamant este sa instruim pe altii in acest sens si aici nu ma refer doar la familia noastra, ci in general, si in acelasi timp sa ajutam la „vindecarea naturii”. 

Indiferent cat de arhaici ar fi unii oameni de pe pamant, natura intotdeauna a fost un loc in care multi se simt bine, in echilibru, de aceea este important sa ducem campanii de educare oriunde putem. A fi responsabil cu natura si a ii acorda respectul care i se cuvine, sunt lucruri de bun simt pe care trebuie sa punem accentul intr-o civilizatie moderna. Romania mai are mult de invatat la acest capitol, insa tinand cont de vremurile de ascensiune pe care le traim, avem sperante ca in viitorul apropiat, mama natura va fi respectata cu adevarat.

Pentru multi este un concept nou, insa pentru noi Terra sau Mama Natura este ca o fiinta vie si avem o datorie fata de ea. Datoria aceasta nu vine din obligativitate, ci din dragoste pentru ea si pentru tot ce a fost creat si lasat pentru bucuria noastra. Unele practici naturale precum cele de mai jos, ne ajuta sa mentinem acest respect dar si sa-i aratam dragostea noastra:

  • La intrarea in padure, cautam sa fim multumitori Divinitatii sau Sursei Creatoare pentru frumusetea si energia locului.
  • Participam la curatarea naturii, adica cautam sa avem saculeti de gunoi la noi pe care ii umplem cu gunoaiele lasate de altii.
  • Imbratisam copacii si ne conectam cu energia lor vindecatoare. Le multumim ca sunt strajerii planetei si ne cerem iertare in locul celor care ii taie fara mila. Suna diferit pentru multi oameni, insa cautati studii ce au scos in evidenta energia vindecatoare pe care o transmit si faptul ca ei simt actiunile noastre. Multi oameni de stiinta din Japonia au eliberat in ultimii ani multe studii pe aceasta tema.
  • Identificam plante comestibile si medicinale, le studiem si culegem responsabil, adica nu devastam toate plantele, ci luam cu masura, 10% din intreaga colonie, in asa fel incat planta sa poata sa traiasca si sa se dezvolte ulterior, sa ramana si pentru alte animale, insecte, albine etc. Aici gasiti detalii despre acest subiect.
  • Fetita noastra de obicei identifica scorburi, texturi interesante pe copaci sau plante, conuri, roci, paturi de muschi si betisoare interesante.
  • Ne luam timp sa stam jos si sa ne conectam cu padurea printr-o meditatie sau rugaciune, multumind din nou Creatorului pentru beneficiul de a avea inca paduri si spatii verzi. Spun asta, gandindu-ma la volumul de paduri distruse in ultimii ani.
  • Am mai putea continua si cu alte activitati frumoase, fiindca sigur exista. Mai jos am gasit o grafica interesanta pe Facebook, nu ii stiu sursa, poate ma ajutati voi.

Cum puteti sa ajutati copii sa iubeasca si sa respecte natura?

Fetitei noastre i-am dat un coltisor in gradina, unde are libertatea sa-si planteze ce doreste. In decursul anilor, vazandu-ne pe noi ca suntem interesati de plante comestibile si plantele medicinale, a inceput si ea sa experimenteze. Anul trecut a cules plante medicinale diverse cum ar fi: sunatoare, cimbrisor de camp, ciubotica cucului, tei, menta si multe din familia aceasta pe care le adora, tataneasa, codita soricelului, petale de trandafir, levantica, salvie, roinita etc. Ea a ajuns sa le identifice singura si foarte sigura pe ea, si-a realizat primul mix de ceai. Le-a pus la uscat la umbra si cand au fost complet uscate, le-a pus intr-un saculet de bumbac si ulterior le-a maruntit. Povestea noastra ar putea continua, si puteti vedea aici un articol despre joaca in natura. 

Ideea generala este ca trebuie sa ii invatam cat putem de multe, fiindca acesta este scopul nostru, adica sa le fim ghizi, pe langa ghizii spirituali pe care deja ii au. Avem si noi foarte multe de invatat de la copiii care ne-au fost dati si este o calatorie frumoasa, unde fiecare invatam unii de la altii. Ne bucuram ca avem acces si la alte informatii, carti, Google, YouTube. Cautati si voi informatii legate de vietati, plante, copaci si rolul acestora. Mai jos va dau doar doua exemple. Primul text este preluat de la David Attenborough Fans iar al doilea l-am gasit pe Facebook, fara sursa.

Foto: Raoul Pop

Despre gandacii de mai sus

  • „Eu sunt un gandac de foc, numit în mod obișnuit ‘jandarm’.
  • Nu sunt toxic pentru oameni sau animale.
  • Nu ar trebui să mă mănânci oricum, nu am niciun gust.
  • De asemenea, nu mănânc frunze sau alte plante și legume.
  • Mănânc flori rămase sau insecte moarte. De aceea mă găsești adesea în colțuri, unde praful și restul florii sunt aruncate de vânt.
  • Nu-mi plac alte insecte și, prin urmare, am un miros ușor puternic. Omul o poate simți doar dacă este lângă mine la 2 cm distanță. Pisicile și câinii nu mă mănâncă.
  • Dacă îți plac casele fără țânțari, lasă-mă să trăiesc lângă tine. Unde sunt, nu există țânțari.
  • Vrei să mă îndepărtezi de apartamentul tău sau de casa ta de vacanță, pune-mă în altă parte dacă există o grămadă de lemn în apropiere. Aici ma simt bine, dar te rog, nu ma omori!”

Sau despre oniscidele, pe care le consider extrem de importante pentru sanatatea solului, despre care se stie ca elimina metalele grele de la suprafata solului. Multi oameni le omoara, le pun chimicale sau clor, crezand din nestiinta ca sunt daunatori. Acestea se regasesc sub orice piatra, lemn sau obiect umed.

„Oniscidele, mai bine cunoscute sub numele de „porci”, sunt un subgrup de crustacee izopode terestre, al căror rol în creație nu este altul decât acela de a elimina de pe uscat metalele grele precum mercurul, cadmiul și plumbul, extrem de nocive pentru oameni și alte ființe vii precum plantele, contribuind astfel la curățarea solului, a apelor subterane și confirmând odată că totul în natură are un motiv de a exista.” Detalii stiintifice despre cele de mai sus gasiti aici.

„Dacă îi vedeți, nu îi ucideți! Acesti „șerpi” sunt de fapt șopârle apode, anguis colchica, care se hrănesc cu limacși și alte insecte dăunătoare din grădină. Sunt absolut inofensivi, foarte lenți în mișcare, nu mușcă pentru a se apăra, iar luna mai este luna în care se împerechează. Am găsit perechea aceasta în grădină, absolut întâmplător și i-am deranjat fără să vreau. Știați că pot trăi peste 40 de ani? Sunt niște ființe discrete, care nu vă vor deranja, așa că vă rog să nu le faceți rău.
În România, specia este protejată prin Legea Nr. 13 din 1993.” Text si poza preluate de la Asociatia ALMA. 

Cum am spus, faceti-va un obicei sa invatati tainele naturii alaturi de copiii vostri. Fiti mereu deschisi la noi informatii si cautati sa fiti la curent cu ce descoperiri apar. Pe langa toate, copiii sunt fascinati si de roci si mereu dornici sa invete despre pietrele descoperite. Natura este un loc minunat unde toti putem invata si pentru a cuprinde tot, ne trebuie mai multe vieti, insa sa acumulam cat mai mult acum si sa ne bucuram de fiecare moment petrecut alaturi de cei dragi.

Evenimente · Surse utile

12 days before Christmas 2020. Ziua 12: Make A Wish si Magazin Produse Fonta

Update: Castigatorii sunt cei de mai jos. Toti vor fi contactati prin email sau Facebook daca comentariul a fost facut acolo. Verificati-va si spam-ul pentru a va asigura ca a intrat mesajul. 

  • Pachetul de la Make a Wish merge la Ancuta Cupsa. 

Pachetele de la Magazinul de fonta:

  • Set tavi paine/cozonac va merge la Dana Leonov. 
  • Presa pentru prajituri „nuci” va merge la Alexandra Madalina.
  • Tigaie fonta cu dubla scurgere va merge la Ana Apetrei. 

 


Am pregatit pentru voi un concurs cu premii frumoase, care sustin sanatatea si starea de bine. De data aceasta va fi ceva mai special, adica in aceste 12 zile pana la Craciun veti gasi pe site-ul meu povestea a 12 afaceri romanesti de familie, pe care incercam sa ii ajutam in aceste vremuri provocative. Fiecare isi va spune povestea pe scurt si totodata au dorit sa va ofere si un cadou sau mai multe.

Concursul a inceput pe 14 decembrie, iar castigatorii vor fi anuntati aici pe site intre 5-8 ianuarie. Castigatorii vor fi contactati de fiecare firma in parte pentru detaliile de livrare. Regulile sunt simple anul acesta:

  • Trimite acest mesaj la cel putin 3 persoane, ori prin email, ori prin Facebook.
  • Urmareste timp de 12 zile fiecare postare si lasa un comentariu doar la postarea cu produsele pe care ti le doresti.
  • Intereseaza-te de produs, apasand pe link-ul fiecarui magazin si scrie din descrierea produsului, 3 motive pentru care doresti sa alegi aceste produse.

Ziua 12 vine cu doua povesti frumoase! 

Povestea Make A Wish

„Make a Wish începe acum 10 ani, atunci când descopeream hrana vie și în câteva săptămâni îmi schimbam complet stilul de alimentație. Acesta a fost pentru mine marele ‘trigger’ al unei schimbări mai ample, care însemna să ies din bula de confort și să mă expansionez. Aveam să încep să călătoresc în India, să descopăr yoga, meditația, un stil de viață mai liber și noi profunzimi ale sufletului. În tot acest timp am împărtășit cu ceilalți ceea ce mă pasiona cel mai mult, și anume hrana vegană – nu doar raw, căci între timp descoperisem și sistemul de vindecare ayurvedic, care mi-a oferit multe răspunsuri și pe care îl studiez și în prezent. Hrana vegană este pentru mine o lume plină de culoare și vitalitate, dar și un spațiu care mi-a înlesnit cunoașterea de sine.

Am gătit pentru oameni într-o multitudine de feluri, de la catering pe bicicletă și până la evenimente mici sau mari, pop-up lunch-uri, workshop-uri și retreat-uri spirituale, tabere de ecologie sau festivaluri de dans. Gătitul m-a însoțit oriunde am fost și de 4 ani încoace în viața de familie. Anul acesta a venit momentul să dau mai departe din toată această cunoaștere, iar Cursurile online de Gătit Intuitiv au devenit o cale de împărtășire care îmi aduce nespusă bucurie.

Produsele homemade pe care le prepar alături de partenerul meu reprezintă completarea unei alimentații naturale și proaspete; ele vin sub forma de alimente de bază – cum este ghee-ul sau untul clarifiat – sau ca add-on-uri gustative – cum sunt condimentele sau sortimentele de granola.

Oferim un premiu compus din:

  • Ghee (borcan 720ml)
  • Granola cu scorțișoară (ambalaj 500g)
  • Condimentul casei (plic 80g)
  • Dukkah – condiment egiptean (plic 125g)
  • Biscuiți cu ovăz (ambalaj 300g)
  • Ceai digestiv feminin (plic 40g)”

Povestea Magazin Produse Fonta

Turnarea fontei este o adevarata arta pastrata din cele mai vechi timpuri si de care se leaga progresul omenirii. Turnatoria noastra de fonta este o echipa formata din personal cu o bogata experienta si traditie in metalurgie feroasa. Odata cu venirea crizei economice, care a inchis multe activitati de productie in Romania cum este si cea de fonta, piata a fost invadata de produse de calitate indoielnica din import, acestea aducand cu sine si nemultumirea destul de mare a clientilor.

Din dorinta de a reinvia traditia producerii de fonta romaneasca reala, de calitate si care sa satisfaca cerintele clientilor, am deschis o mica fabrica langa municipiul Slatina, in comuna Valea Mare din judetul Olt. Produsele din fonta turnate aici sunt destinate uzului casnic dar si industrial, cat si mobilier stradal pentru amenajarea parcurilor sau gradinilor. In prezent echipa noastra este formata din 33 de salariati cu inalta calificare in producerea si prelucrarea fontei cenusii de cea mai buna calitate. Din categoriile de produse enumeram doar cateva: usi de soba, usi de seminee, plite de diferite dimensiuni, gratare din fonta, picioare de banci, accesorii sobe, flanse, lagare de fonta, contragreutati tractoare, piese de schimb pentru masini agricole etc. Ca si un cadou pentru clientii nostri, toate produsele din fonta vin gata asezonate, pentru a scuti clientul de efortul asezonarii. Pentru acest concurs special, oferim urmatoarele pentru 3 castigatori diferiti: 

  • Set tavi paine/cozonac in valoare de 210 lei va merge la un castigator,
  • Presa pentru prajituri „nuci” in valoare de 179 lei va merge la un alt castigator, 
  • Tigaie fonta cu dubla scurgere in valoare de 99 lei va merge la un alt castigator, 
Evenimente · Ingrijirea sanatatii · Surse utile

12 days before Christmas 2020. Ziua 11: Povestea El-Dor Plant

Update: Castigatorii sunt cei de mai jos. Toti vor fi contactati prin email sau Facebook daca comentariul a fost facut acolo. Verificati-va si spam-ul. 

Pachetul de vlastari la El-Dor Plant merge la Madalina Georgescu, iar castigatorul pachetului cu produse de brutarie, este Vekas Rodica-Maria.


Am pregatit pentru voi un concurs cu premii frumoase, care sustin sanatatea si starea de bine. De data aceasta va fi ceva mai special, adica in aceste 12 zile pana la Craciun veti gasi pe site-ul meu povestea a 12 afaceri romanesti de familie, pe care incercam sa ii ajutam in aceste vremuri provocative. Fiecare isi va spune povestea pe scurt si totodata au dorit sa va ofere si un cadou sau mai multe.

Concursul a inceput pe 14 decembrie, iar castigatorii vor fi anuntati aici pe site intre 5-8 ianuarie. Castigatorii vor fi contactati de fiecare firma in parte pentru detaliile de livrare. Regulile sunt simple anul acesta:

  • Trimite acest mesaj la cel putin 3 persoane, ori prin email, ori prin Facebook.
  • Urmareste timp de 12 zile fiecare postare si lasa un comentariu doar la postarea cu produsele pe care ti le doresti.
  • Intereseaza-te de produs, apasand pe link-ul fiecarui magazin si scrie din descrierea produsului, 3 motive pentru care doresti sa alegi aceste produse.

Ziua 11: Povestea El-Dor Plant

„Spus în cuvinte simple, povestea noastră a luat naștere de peste 10 ani pe piața din România, din dorința de a descoperi puterea tămăduitoare a plantelor, de a face bine și de a-l împărtăși celorlalți. El-Dor Plant înseamnă în primul rând, sănătate. Totodată, ceea ce ne recomandă este încrederea clienților în produsele noastre.

Ce promovăm?

• Sănătatea
• Încrederea
• Moderația
• Documentarea
• Starea de bine

Toate aceste ingrediente sunt cele necesare unui stil de viață sănătos, echilibrat, care a descoperit în microplante – cunoscute sub denumirea de „vlăstari” un adevărat miracol al naturii. 

Mulți dintre noi se confruntă adesea cu probleme pe care nu le-ar fi prevăzut înainte sau cărora nu le-au găsit soluție de-a lungul timpului. Astfel, deși este adevărat că, cel mai adesea, oamenii ni se adresează căutând un remediu pentru probleme de sănătate grave, în stadii destul de înaintate, considerăm că societatea ar trebui să conștientizeze factorul extrem de important ce îl constituie alimentația în viața noastră. În acest mod, prevenirea apariției unor boli ar fi mult mai eficientă decât combaterea acestora.

Dincolo de beneficiile recunoscute chiar și peste graniță ale vlăstarilor, ceea ce pune în balanță calitatea acestora este certificarea BIO pe care noi o considerăm absolut necesară. Tocmai de aceea, toate produsele magazinului nostru se bucură de certificare BIO și încurajează acest demers și pentru ceilalți colegi ai noștri furnizori sau crescători de plante.

Considerăm că moderația este cheia unei alimentații echilibrate. Oricât de bune ar fi alegerile pe care le facem din punct de vedere nutrițional, un element important este să știm să găsim un echilibru care să ne structureze alimentația. A crede că totul stă în produsele consumate poate fi un teren alunecos pentru cei care nu știu să cunoască moderația consumului acestor produse.

Pentru a cunoaște, trebuie să ne documentăm! Nimeni nu s-a născut învățat. Așa cum noi continuăm încă să învățăm chiar de la clienții noștri, așa dorim să le întoarcem acestora informațiile primite cât mai corect. Evoluția pe piața alimentară nu este tocmai cea mai fericită în zilele noastre, riscul de a fi înșelați în ceea ce privește calitatea produselor fiind din ce în ce mai mare. De aceea, trebuie să fim într-o continuă conștientizare a acestei evoluții, documentându-ne cu privire la fiecare produs introdus în alimentație, cu privire la proprietățile acestuia, dar, mai ales, la proveniența sa și la modul în care a fost crescut. În final, toate acestea de mai sus conduc la starea de bine.

Trupul este oglindirea sufletului. Așa cum boala dăunează trupului, ea va avea efecte și pentru sufletul nostru și invers. Stările de stres, oboseală, despresie, nervozitate, toate acestea sunt fie consecințe ale unei afecțiuni, fie simptomele acesteia. Așa fiind, dacă vrem să reflectăm lumină în jurul nostru, trebuie să ne hrănim cu stare de bine.

Ce oferim pentru acest frumos concurs?

Un pachet cu produsele făcute de brutaria El-Dor Plant in valoare de 176 lei. Acesta va cuprinde:

  • Pâine fara gluten, fara drojdie sau maia, din quinoa, mei sau hrisca,
  • Chipsuri cu kale, spanac sau urzici si crackeri pe baza de morcovi.

Mai putem să oferim si un pachet cu vlastari in valoare de 63 lei.”

Vlastari de broccoli