Conserve · Retete fara foc

Conserve de iarna – deshidratarea legumelor si fructelor

Asa cum am promis, am sa incep sa postez cateva idei despre cum sa ne pregatim de iarna. Astazi vom vorbi despre deshidratarea rosiilor, ardeilor si a vinetelor. An de an, deshidratez in jur de 60-70 kg de rosii, ardei, vinete, dovlecei si pana acum am folosit diverse variante de deshidratoare sau cuptoare electrice cu termostat. Daca sunteti interesati de mai multe conserve de iarna puse la rece, vedeti postarea despre Muraturi Raw.

Revenind la legume deshidratate, sunt niste rezerve care in fiecare iarna ma ajuta enorm si imi readuc aminte de gustul verii. Rezerva aceasta ma scuteste sa fiu fortata sa cumpar produse importate, fara gust si toxice pentru organism. Prefer sa le am uscate si la indemana pentru orice fel delicios de mancare raw sau gatit. Atunci cand trebuie sa le folosesc, le hidratez timp de o jumate de ora sau pana se inmoaie, dupa care le adaug in supe, preparate raw sau gatite. Zacusca de mai jos a fost facuta din cele trei ingrediente minune, iar reteta o gasiti aici cat si supa de rosii de mai sus.

Cutitul ceramic este unul dintre obiectele care nu-mi lipsesc mai ales cand tai legume si fructe. Fructele si legumele nu se oxideaza in felul acesta, nu-si strica aspectul si nu se ofilesc asa de repede, chiar daca sunt taiate felii. Cutitele ceramice nu interfereaza cu structura chimica si nu o modifica, precum cutitele clasice. Am un cutit micut ca cel de mai jos, si este deocamdata ceea ce am nevoie. Pe viitor planuiesc sa-mi cumpar si unul mai mare.

Sa trecem la treaba!

Imagine preluata de la Wikipedia.

De fiecare data am cumparat in jur de 3-4 kg din fiecare, rosii, ardei si vinete. Acestea se pregatesc cum voi preciza mai jos si se vor pune la uscat in acelasi timp, dar pe tavi diferite.

Rosii sau alte legume/fructe uscate

1. Rosiile se taie felii nu foarte subtiri, de 1 cm si se presara cu sare si zeama de lamaie. Se aseaza pe tavile deshidratorului, se seteaza deshidratorul la 40˚C si se usuca timp de 2-3 zile pana cand sunt complet uscate. Atentie mare ca se pot face si mai repede, totul depinde de temperatura si umezeala ambienta. Daca se tin prea mult, daca contin prea multe chimicale sau daca temperatura este mai mare de 40˚C, se vor innegri ca si cum ar fi arse complet. Atunci gustul numai este acelasi si pot fi aruncate sau consumate, insa gustul va fi ciudat. Rosiile se pot usca si la soare pe timp de vara, dar trebuie neaparat sa aiba o sita deasupra si sa fie taiate in felii mai subtiri de 1 cm. La final, rosiile trebuie sa fie foarte crocante altfel pot mucegai.

2. Ardeii se taie in fasii de aproximativ 2 cm sau cum va este mai comod. Se lasa la deshidratat precum rosiile pana devin foarte crocanti.

3. Vinetele se curata de coaja, se taie in cuburi de aproximativ 3/3 cm, si se presara cu foarta multa sare grunjoasa. Se lasa timp de 2h sau mai mult la sare, pentru a elimina subtanta amara despre care se stie ca e toxica si impiedica digerarea normala. Dupa ce s-a eliberat lichidul inchis la culoare, se clatesc bine cu apa, se stor putin si se dau la deshidrator timp de 48h sau depinde de cat de repede se usuca.

4. Fructele mici precum afinele, catina, merisoarele etc. se usuca intregi, dar fructele mai mari, precum visinele, ciresele trebuie taiate in doua iar caisele, piersicile trebuie taiate in patru, altfel nu se usuca profund.

Urmatorul paragraf este valabil pentru toate. Toate fructele si legumele se usuca la 40˚C, timp de 2-3 zile sau pana sunt complet uscate. Ca sa fim siguri ca au fost bine patrunse si uscate, imediat dupa uscare le vom lasa in tavi, iar in zilele urmatoare le mai dam inca odata la deshidrator la 35-40˚C timp de 24h. Daca sunt complet uscate, le asezam in cantitati mici, sa spunem o cana de produse uscate, in pungi de hartie fara chimicale, capsate si asezate intr-o camara bine aerisita. Aici puteti citi despre chimicalele din pungile de hartie si altele din aceasta categorie.

Mare grija la molii si gandacei, de aceea din timp in timp mai trebuie verificate. Daca va temeti, fiindca aceste multe kilograme nu ocupa mult spatiu, le puteti pastra in pivnita, poduri sau frigider, insa trebuie sa fie locuri bine aerisite si lipsite de umezeala.

Dupa ce s-au uscat in deshidrator, o alta varianta ar fi sa se puna o parte din rosii in borcane de sticla cu ulei si condimente, insa se pasteaza doar la frigider. Eu am mereu in frigider un borcan de 2 kg cu rosii uscate si pe masura ce se termina, pun alte rosii uscate peste ele fara sa le hidratez inainte. Nu uitati ca trebuie sa le dati timp sa se patrunda si se vor inmuia, adica vor fi gata dupa aproximativ cateva saptamani sau o luna.


Rosii uscate in ulei

  • 1 borcan cu gura lata de 2 kg sau mai mic
  •  2 cani pline de rosii uscate
  • 1 borcanel de capere de 100 g (opt.)
  • 10 catei de usturoi intregi
  • 1-2 crengute de rozmarin proaspat sau 50 g uscat
  • 1 crenguta de busuioc proaspat sau 50 g busuioc uscat
  • 1 ardei iute mic
  • 50 g boabe de piper
  • ulei presat la rece (alegeti unul dintre uleiurile de mai sus)

Ingredientele de mai sus se vor aseza in straturi alternative, dupa care le vom acoperii cu ulei presat la rece. Puteti folosi ulei de floarea soarelui, de canepa, de susan, de migdale, de struguri dar nu de masline sau cocos, fiindca se vor intari la frigider. Se pastreaza la frigider chiar si timp de 3-5 luni.


  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

47 de gânduri despre „Conserve de iarna – deshidratarea legumelor si fructelor

      1. Buna Ligia,

        mentionezi in postare ca indepartezi pielea vinetelor. Eu am gasit la magazinul turcesc in orasul in care locuiesc in Olanda vinete uscate cu coaja (ce-i drept, o parte din carnea vinetei este indepartata). Crezi ca ar fi nociv sa le folosesc in reteta de zacusca raw?
        Multumesc frumos pt tot ceea ce faci!

        Nico

        Apreciază

        1. Draga mea, pielea vinetelor si pielea in general a legumelor o indepartez din simplul motiv – concentratia mare de pesticide. Ele saracele au un continut mare de minerale si vitamine si ma doare sufletul s-o iau jos. In privinta celor uscate, intereseaza-te la ce temperatura au fost uscate. De multe ori legumele si fructele sunt uscate in aragaze industriale la temperaturi peste 50C. Acum nu ca as fi exagerata, dar daca vorbim de o cantitate mare consumata in timp, atunci conteaza. Nu te stresa prea mult de vinete, poti sa faci zacusca si fara ele. Rosiile sunt cele mai importante si ardeii. Mult succes!

          Apreciază

  1. Va multumesc din suflet pentru comentariu, care deja seamana cu o postare. Cred voi transforma comentariul dvs. daca-mi permiteti, in Conservea partea 2, fiindca eu n-am mai apucat sa scriu nimic. O precizare mica, conservele in general merg facute si fara apa calda, chiar si castravetii se fac atunci cand se sare pasul cu oparitul lor. Multumesc inca odata atat pentru comentariul acesta cat si pentru celelalte si sa stiti ca astept pe email sa-mi trimiteti articole, sau paragrafe interesante pentru postarea pe site. Mult succes!

    Apreciază

  2. Am deschis acum dupa 2 saptamani,ardeii umpluti cu varza pt ca am vrut sa-i incerc si am vazut ca nu mai fermenteaza.Au iesit buni,atata ca ar fi trebuit sa pun:cimbru,piperul,mustarul intr-un tifon si sa-l leg la capat ca s-a imprastiat pe acolo(nu m-am gandit la treaba asta).Se pot deja consuma desi pt un gust mai matur ar mai trebui ceva timp.Nu a aparut deloc mucegai iar acum am scos muratura pe balconul inchis la o temperatura mai mica sa nu se strice.
    M-am gandit sa scriu pe aici si retete de salate de cruditati de sezon cu legume autohtone si nu numai,care se gasesc prin gospodariile oamenilor sau prin piete:
    1.Ridichi negre rase fin si amestecate cu putin otet si sare iar apoi stoarse(pt a elimina iuteala lor),gulii,varza cruda sau kale amestecate cu:radacinoase rase fin(morcovi,pastarnac,patrunjel),ardei si gogosari(se mai gasesc inca la pastrare cruzi si putin mai uscati),sare,ulei,putin otet sau suc de lamaie si putin marar verde( taiat marunt si pastrat la frigider cu sare grunjoasa). ;
    2.ceapa mixata cu:otet diluat si sare si apoi stoarsa(pt a elimina iutimea),mujdei de usturoi(catei de usturoi batuti in piua cu putin ulei si putina apa),frunze de patrunjel verde in sare,morcovi rasi fin;
    3.ardei sau gogosari,ceapa preparata ca inainte,morcovi sau alte radacinoase rase fin;
    4.spanac crud dat pe razatoarea cu ochiuri mici(e ceva de lucru dar asa iese mai bine),putin mujdei de usturoi,branza,sos de soia(putin),putin lapte dulce,putina smantana.Se blenduieste totul.;
    5.telina rasa fin,suc de lamaie,radacinoase,ulei,sare.;
    6.salata din plantute din seminte germinate.
    Pt supele,ciorbele naturiste se poate folosi;ceapa mixata cu:otet diluat si sare si apoi stoarsa bine si pusa intr-un singur strat la uscat.La 20 de grade se usuca in vreo 4 zile,nu se strica si i-ti umple camera de miros(daca nu ai facut asta undeva afara cand era cald).Apoi dupa uscare le poti macina sa devina faina si asa reusesti sa faci mai bine supele,ciorbele,felul doi naturiste decat daca ai folosi direct ceapa cruda blenduita.Mai pui in functie de situatie putina vegeta macinata fin,faina de hribe(unde e cazul),sos de soia,pasta sau faina de rosii si ardei si asa pot iesi mancaruri care se pot compara cu cele fierte.Usturoiul nu e cazul sa-l usuci ca se poate folosi la ciorbe sau felul doi si sub forma de mujdei.

    Apreciază

  3. Multumesc de aprecieri.Eu am incercat doar sa gasesc niste combinatii acceptabile din ceea ce exista pt majoritatea prin gospodarii pt a trece mai usor peste iarna pt ca organismul sa nu-si schimbe prea radical obiceiurile si a nu iesi vlaguit din iarna prin consumul zilnic doar de muraturi si alte obiceiuri cotidiene prea batute in cuie si nu din cele mai sanatoase si pt a face o trecere lenta spre un procent mai mare de hrana si combinatii sanatoase la preturi accesibile tuturor.Oricum in general,acestea le au fiecare prin gospodarii(mai ales daca au si ceva pamant sau un castig cat de cat ).

    De ce de exemplu: neaparat sa fierbi toti morcovii din cas cand poti lasa o parte pt o salata de cruditati care sa te mentina in forma.Cam aceeasi logica ar fi si in agricultura:de ce sa cheltuiesti bani pt mijloace chimizate de practicare a agriculturii ,cand aceeasi bani,daca stii precis ce faci,poti sa-i indrepti spre o agricultura ecologica care sa imbunatateasca pana la urma atat sanatatea pamantului,a apelor cat si a animalelor si oamenilor plus calitatea vietii in sensul ca ceea ce consumi e mai gustos pe langa faptul ca e mai sanatos.De ce daca suntem in economia de piata si democratie,sa fim dirijati de marile companii chimice,ce sa mancam,ce sa ne placa si cu ce sa ne tratam.De ce sa nu dirijam noi aceste lucruri in favoarea noastra.De ce sa nu se schimbe ei dupa noi si in loc sa faca otravuri sa faca:capcane luminose pt prinderea fluturilor pe timpul noptii,capcane lipicioase cu atractanti sexuali pt fluturii de zi,brauri lipicioase de pus pe trunchiul pomilor pt a impiedica accesul insectelor daunatoare,sisteme de udare prin picatura in sere pt a nu fi atata umiditate favorabila bolilor cum se intampla in sere daca uzi prin stropire aeriana,mranita pt ingrasarea solului,amendamente pt corectarea aciditatii,nisip si argila fina pt corectarea structurii solului in functie de compozitia sa initiala,dispozitive pt pus in spatele tractorului care sa toace resturile uscate de vegetatie si sa le incorporeze in sol cu aratul(pt a avea o structura mai buna a solului) si multe astfel de mijloace biologice pt agricultura,iar mijloacele chimice sa ramana acolo unde inca nu se poate(nu s-a gasit) inlocuitori biologici.Sa se introducaaa mai intens soiurile pomicole,legumicole,etc rezistente la boli care sa economiseasca numarul de tratamente,stiut fiind ca in pomicultura se folosesc pt a avea de exemplu un mar frumos,rezistent la pastrare,pana la 14-16 tratamente chimice.De ce sa nu introduci concomitent soiuri rezistente la boli care reduc din start numarul de tratamente si capcane si alte mijloace nepoluante.Poate dupa niste calcule se va vedea ca nu va fi asa de scump ci doar mai multa munca si eventual o cheltuiala initiala mai mare de exemplu pt capcanele luminoase.Unii vor spune:da,dar acestea cheltuiesc curent mult si trebuie tinute noapte de noapte in perioadele de varf de atac.Le voi raspunde cam asa:cum specialistii au reusit sa faca stalpi de iluminat cu pile de acumulare si cu celule fotovoltaice care sa le incarce pe timp de zi pt a functiona noaptea,de ce nu s-ar face asa ceva si pt agricultura ecologica sau sa se gandeasca alte metode(de exemplu pe youtube se dau motoare magnetice care functioneaza fara nimic) sau poate se gandesc la o combinatie de pile+motor pe aer comprimat,sau pe energie eoliana acolo unde bate vantul mai des sau de exemplu acolo unde se face o combinatie de:livada pomicola,cresterea vacilor(cu fanul din livezi,vii) ele generand balegar se pot folosi instalatii cu cogenerare care sa foloseasca biogazul rezultat pt a produce curent electric pt alimentare,pe langa faptul ca poti obtine deseurile fermentate pt ingrasarea solului.Am vazut mai nou ca unele firme incearca sa faca ingrasaminte foliare naturale. De ce nu.

    La fel,de ce nu si produse de tratament naturale.Se pot inspira din teoria si practica vecinatatilor favorabile.Poate voi scrie mai multe despre vecinatati favorabile la gradina bio.Depinde de timp si chef.

    Apreciază

  4. O alta treaba ce se poate face destul de usor.Centrele judetene de Protectia Plantelor se ocupa cu urmarirea aparitiei bolilor si daunatorilor si dau buletine de avertizare cand considera ca e cazul pt a se lua masuri de tratare cu pesticide.De ce nu ar scrie pe aceste buletine,si mijloace biologice de tratament acolo unde exista.Cum in cadrul Ministerului agriculturii e o sectiune pt practica agriculturii ecologice,de ce nu ar completa Statul cu masuri biologice de protectie impotriva bolilor si daunatorilor iar omul sa fie liber sa aleaga?.Daca tot se zice sa se promoveze agricultura ecologica,pai atunci sa se si faca efectiv,nu doar din gura ca un ideal indepartat,ci ca si o practica de zi cu zi.Ar trebui sa se termine cu attitudinea contemplativa mult prea mult teoritizanta si sa se treaca la cea pragmatica si mai ales in randul celor care conduc si au posibilitati de a decide.

    Apreciază

  5. La reteta doar cu sare si hrean si in sucul propriu,nu aduceti pt consum decat atat cat consumati pt ca la o temperatura mai mare totusi in timp o sa faca mucegai.Puteti pune si antimicrobiene dar nu se potriveste.Asa ca e mai bine sa pastrati grosul muraturilor intr-o pivnita.Nu stiu daca am mai scris dar e bine sa aveti mai multe boxe si sa nu pastrati fructele la un loc cu legumele.Deasemenea muraturile ar trebui sa fie intr-o nisa separata,doar a lor si sa aiba un gemulet pt aerisire.

    Apreciază

  6. Buna Ligia,

    Am putea sa folosim un aparat de vidat pentru pastrarea legumelor si a fructelor deshidratate. Ma gandeam ca se poate folosi si atunci cand facem gem si vrem sa il pastram peste iarna, dar se face mucegai deasupra. Ti se pare util / necesar un aparat de vidat in bucataria raw?
    Ai folosit vreodata un astfel de aparat?

    Andra

    Apreciază

  7. Un aparat de vidat ar putea fi folosit la ce a spus Andra plus in cazul unei afaceri,plus in cazul cand dorim sa pastram hribele sanatoase bine uscate(ele absorb foarte usor umiditatea din atmosfera dar trebuie neaparat sa fie sanatoase ca altfel fac viermi si trebuie neaparat sa fie foarte bine uscate in prealabil).Eu hribele uscate nu am reusit sa le pastrez timp indelungat decat sub forma de faina bine presata si inchisa cu capac ermetic in cutiute de plastic,dar daca vrem sa le simtim in gura,poate metoda vidarii ar fi cea mai buna.Gemul degeaba il pui in pungute daca nu are mult zahar sau conservanti va mucegai in interior fiindca are multa apa.O solutie ar fi fructele uscate,inmuiate cateva ore inainte de folosire,adaugat miere sau altceva(stevie,xylitol) si blenduit bine.Ar fi astfel in stare cruda .

    Apreciază

  8. La televizor se face reclama la un aparat numit Smoothie maker.Face smoothie din:legume,fructe,face inghetata in cateva secunde.Cred ca ar fi foarte adecvat sa-ti faci o dulceata pe loc ,plus un smootie are avantajul ca are fibre fata de un suc avand astfel un efect detoxifiant mai puternic iar absorbtia glucidelor se face mai incet decat la un suc.Costa undeva pe la 200 lei si mi se pare ca se vinde pe Mediashop.Are capacitate de pana la 500 ml,se curata foarte usor si are 4 lame care taie tot.

    Apreciază

  9. exista vreo metoda prin care pot usca legume si fructe, daca nu am am aparat de deshidratat?
    stiu ca se mai usuca in poduri mari, insa stau la bloc(sper ca se va schimba candva situatia:P).

    imi doresc de ceva timp sa fac gemuri si conserve pt iarna, insa nu imi place ideea ca trebuie sa fierb fructele si legumele pana le distrug toate cele. asa ca am renuntat la idee.

    daca aveti ceva salvator, va rog sa dati de veste.

    felicitati pt toate!

    Apreciază

  10. Draga mea Ligia,
    Imi place mult blogul tau si iti multumesc pentru informatiile atat de pretioase. As dori sa usuc si eu mai multe legume si fructe pentru iarna, am de curand un Excalibur cu 9 tavi, si am nevoie de sfatul tau in legatura cu uscarea caiselor (pt inceput). Multumesc! Vali Bayer

    Apreciază

  11. eu am vinete ,ardei si rosii in solarul propriu,am uscat cu coaja cu tot,deci nu ar fi o problema?ce fructe deshidratezi tu?stafide din struguri ai facut?din ce soi?

    Apreciază

  12. Buna Ligia,
    Am pregatit rosii uscate pentru iarna utilizand desigur deshidratorul (am uscat aproape 10 kg de rosii proaspete ) Le-am vidat dupa uscare si apoi le-am pus in congelator pentru ca am inteles ca rosiile uscate pot fi pastrate doar cateva luni in frigider .Te rog sa imi spui tu unde le pastrezi si daca varianta mea de pastrare este corecta Multumesc

    Apreciază

  13. Buna Ligia,
    In articolul tau ai mentionat varianta de a usca rosii la soare. As vrea sa stiu daca se pot usca la soare alte legume si fructe.

    Multumesc

    Apreciază

  14. Draga Ligia, cu multa admiratie iti trimit soarele Siciliei in semn de pretuire! In legatura cu prepararea vinetelor am o nelamurire, intrucat am informatii total contradictorii, chiar de pe siturile vegane. Se sustine teoria ca este o greseala indepartarea cojii vinetelor, care este puternic antioxidanta si trebuie aruncat doar sucul amarui rezultat in urma prepararii. Cum le impacam? Te imbratisez cu drag.

    Apreciază

    1. Multumesc! Coaja vinetelor este intr-adevar o sursa bogata de nutrienti diversi insa daca credem ca o putem manca, nimeni nu ne impiedica s-o facem. Eu am incercat, este foarte amara insa difera de la vinete la vinete. Numai bine!

      Apreciază

  15. Draga Ligia,
    Cu multa admiratie iti trimit soarele Siciliei in semn de pretuire! In legatura cu prepararea vinetelor am o nelamurire, intrucat am informatii total contradictorii, chiar de pe siturile vegane. Se sustine teoria ca vinetele sunt usor digerabile si este o greseala indepartarea cojii, care contine antocyanina, un produs fitochimic prezent si in afine, zmeura si capsuni. Este puternic antioxidant si trebuie aruncat doar sucul amarui rezultat in urma prepararii. Cum le impacam? Te imbratisez cu drag.

    Apreciază

    1. Multumesc mult, Ligia! Scuze pentru problema tehnica, textul s-a transmis de 2 ori. Sa spunem ca se poate trece peste gustul amarui, dar curiozitatea mea este daca vinetele sunt intr-adevar indigeste, aceasta fiind o problema!

      Apreciază

  16. Buna,Ligia ! As vrea sa stiu cum pot pune varza la murat insa fara hrean,caci aici ,in orasul Reinosa( Spania) nu se gaseste . Inafara de 30 grame la litru apa(fiarta sau rece)ce as mai putea pune sa se acreasca si sa se moaie? Iti multumesc din suflet!

    Apreciază

  17. Buna Ligia,

    dupa ce deshidratezi legumele unde se pastreaza ca sa reziste cat mai mult? in congelator?

    multumesc

    Apreciază

    1. Buna, legumele si fructele deshidratare se pastreaza in camara in pungi de hartie, in cantitati mici (cam o mana de legume/fructe in fiecare punga) sau in cutii de sita tot la temperatura camarei. E de preferat intr-un loc rece dar nu in congelator fiindca le distrugi de tot. Cu bine!

      Apreciază

      1. Eu le-am vidat si vad ca tin foarte bine,in camara de la bloc(temperatura camerei)dar as vrea sa stiu cum le pun in ulei,le rehidratez? Si ce fel de ulei,cel de masline se intareste la frigider.

        Apreciază

  18. Ligia, spune-mi te rog, cum pastrezi legumele uscate. De exemplu rosiile, dupa ce se usuca pot fi pastrate la temperatura camerei? Am posibilitatea sa imi fac provizii considerabile din rosiile mele din gradina, dar nu cred ca le pot pastra pe toate in ulei.

    Apreciază

      1. Se inmoaie obligatoriu si dupa aceea se adauga in blender sau robot atunci cand fac un pateu, o supa, o pasta de legume, un sos, un dressing pentru vlastari etc.

        Apreciază

    1. cel mia bine se conserva rasa fin si cu sare ridichea neagra mai ales ca nu are f mult zahar care sa produca fermentare , isi lasa zeama proprie, daca nu te deranjaza mirosul ei se tine la frigider si 1-2 luni

      Apreciază

  19. de foarte mare ajutor , multumim mult !!!!!!!!!!!ce bine ar fi daca toti ne-am gindi la cel de langa noi si am intinde o mana !!

    Apreciază

  20. Buna Ligia,

    Multumesc frumos pentru toate postarile si sfaturile utile din acestea. Nu stiu ce m-as fara ele 🙂
    Am in schimb si eu intrebare referitoare la deshidratatea si conservarea fructelor: se face la fel ca legumele mentionate in postare? Mersi frumos!

    Apreciază

Comentariile sunt închise