Retete fara foc · Surse de Probiotice

Bautura racoritoare din ghimbir

Gingerata

  • Porții: 4-6
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

Ingrediente:

  • 1 radacina medie ghimbir (cam cat 3 degete)
  • zeama de la 1-2 lamai
  • 3-4 linguri indulcitor natural raw
  • 1 L apa filtrata

Instructiuni:

Ghimbirul se spala bine si se curata de coaja, ultima parte fiind optionala. De la lamaie se foloseste doar sucul, dar daca doriti sa fie putin amaruie bautura, puteti adauga si coaja. Ghimbirul se face bucati, dupa care se adauga impreuna cu toate ingredientele  într-un blender si se procesează până la omogenizare. Lichidul obtinut se strecoara neaparat deoarece ghimbirul are de multe ori fibre sub forma de ate, care pot strica bucuria acestei bauturi 🙂 La acesta bautura racoritoare se pot adauga plante aromatice insa nu toate odata, ci pe rand si puteti o sa o transformati intr-o bautura probiotica, lasand-o la fermentat 1-2 zile. Alegeti una dintre optiunile de mai jos:
  • Menta proaspata sau uscata, o legatura.
  • Busuioc, cateva frunzulite.
  • Rozmarin, cateva frunzulite.
  • Salvie sau Roinita, tot cateva frunzulite

Cine poate consuma aceasta reteta?

  • Copilasii trecuti de varsta de 1 an.
  • Adultii de toate varstele.
  • Femeilor insarcinate si celor care alapteaza.
  • Nu este recomandat persoanelor care sufera de cancer, tumorori sau boli in stadiu terminal. Nu se recomanda, mergand pe principiul ca pentru recuperare, persoanele din aceasta categorie nu au voie sa consume preparate dulci chiar si naturale. Aici si aici gasiti detalii.
RPOP-2010-06-1964 copy
Mai multe amanunte despre ghimbir sau mai bine zis, o lista intreaga despre felul in care ne ajuta aceasta radacina miraculoasa, se pot gasi aici.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

57 de gânduri despre „Bautura racoritoare din ghimbir

  1. Este chiar pe gustul meu reteta asta, si de multe ori ma gandeam cu sa-l folosesc crud in ceva. Reteta aceasta este printre retetele noi din cartea de bucate la care lucrez. Sa ma ajute Dumnezeu s-o termin odata. Acum suntem poticniti de capitolul poze. N-am poze, si va trebui sa refac toate retetele care le-am scris. Te pup, Ligia

    Apreciază

  2. Si mie imi place foarte mult bautura aceasta.

    Eu am mai incercat de curand inghetata de ananas+banana+ghimbir… are o savoare nemaipomenita!!!

    Apreciază

  3. Nu de mult am început să folosesc ghimbir și am avut o dificultate în a înțelege ce înseamnă „o rădăcină medie ghimbir”. După ce am făcut băutura mi-am dat seama că a fost mai mult decât medie bucata pe care am folosit-o… În orice caz a ieșit foarte bună băutura și informațiile despre ghimbir găsite tot pe site-ul tău, au fost un stimulent pentru hotărârea de a nu-mi lipsi ghimbirul din bucătărie. Mulțumesc! Te-am pupat! Diana

    Apreciază

  4. Buna Ligia,

    Foarte buna aceasta bautura racoritoare. Am preparat-o in cursul zilei de azi si ne-a placut foarte mult atat mie cat si sotiei Livia. Cea mai incantata insa a fost fetita noastra (care abia a implinit 7 luni). Se intindea cu amandoua mainile dupa pahar sa mai primeasca. A trebuit sa fim totusi mai reticienti sa nu faca vreo reactie. Multumim pentru idee. Cu o asemenea bautura poate veni si canicula !

    Apreciază

    1. Buna Dani,

      Ce ma bucur ca v-a placut!!! Nu-mi trimiteti si niste poze cu micuta voastra, si voi alaturi de un pahar de gingerata 🙂 Ar fi fain sa va incadrez la categoria „Cititorii care incearca retetele de pe site”. Merci mult de comentariu.

      Apreciază

    2. Ghimbirul e bun iarna,pt.ca încalzeste pe dinauntru.Cei care sufera de caldura mare,ar trebui sa evite consumul vara,iar cei,care tremura mereu de frig,sa-l consume iarna.

      Apreciază

      1. Draga mea Alina, multumesc pentru comentariu! In privinta ghimbirului, noi l-am gasit foarte racoritor mai ales pe timp de vara impreuna cu multa lamaie si cuburi de gheata. Chiar si persoane supraponderale care traspira mult, mi-au marturisit ca este foarte racoritor vara si ca-i incalzeste iarna. Acum depinde si de corpul fiecaruia insa este o planta extraordinara.

        Apreciază

  5. Buna Ligia.
    Am luat si eu odata, mai demult, niste ghimbir, dar nu mi-a placut deloc. INtradevar, nici nu am stiut ce sa fac cu el asa ca l-am aruncat. Pacat, nu?
    Insa am sa imi mai cumpar odata si am sa-mi fac aceasta bautura si poate o sa-mi placa…ca la cate ai scris despre ghimbir, chiar ca e o radacina miraculoasa!!!!

    Apreciază

  6. Ligia, foarte buna bautura. Eu fierbeam ghimbirul si-l tot fierbeam…. Rezultatul nu era rau deloc si beam cam 1/2 litru pe zi, dar sunt convinsa ca bautura asta e mult mai sanatoasa.
    Ce parere ai despre indulcitorul Just Like Sugar in loc de miere? Din ce am citit eu, e 100% natural

    Apreciază

    1. Buna Carissa, Just like sugar mi se pare interesant, si ar putea fi o alternativa la zahar cum este si extractul de stevia. Oricum pentru mine mierea organica, pura nu poate fi inlocuita cu nimic. Este un produs al stupului dat omului cu foarte multe proprietati benefice.

      „2% minerals, vitamins, pollen (B12) and protein. The vitamins present in honey are B6, thiamin, niacin, riboflavin, pantothenic acid and certain amino acids. The minerals found in honey include calcium, copper, iron, magnesium, manganese, phosphorus, potassium, sodium and zinc.”

      Sincer, eu nu sunt ingrijorata de consumul de miere, fiindca la noi e limitat oricum, ci de consumul a altor feluri de zahar care sunt de o mie de ori mai grave ca mierea, gen fainoase, orezul si cartofii, gemuri, fructe prea dulci, etc.

      Apreciază

  7. Ligia, multumesc pentru raspunsul atat de detaliat. Eu am o prietena care lucreaza la Universitatea din Hawaii in domeniul mediului. Ea mi-a trimis niste studii facute de colegi de-ai ei in legatura cu stevia. N-am priceput detaliile stiintifice, dar concluzia era ca produce mutatii genetice. De atunci ma feresc de ea chiar daca e naturala.

    Probabil ca mierea e cea ma sanatoasa pana la urma. Just Like Sugar pare o alternativa buna si mi-as dori sa ia locul zaharului in alimentatia oamenilor, dar din pacate momentan este extrem de scump.

    Apreciază

    1. Eu am descoperit ghimbirul la inceputul anului asta si m-a cucerit total,toata iarna am facut un ceai de ghimbir (am dat pe razalitoarea mica o bucatica de ghimbir,l-am pus in termos de 1 L,peste el am pus sucul de la o lamiie si 1 baton de scortisoara)apoi am adaugat apa fierbinte….Dupa 20 de minute de infuzat se poate consuma,adaugam miere este delicios…asa am vindecat un prieten caruia nu ii trecea raceala cu medicamente…
      Am sa fac si sucul acesta rece,in blender …
      felicitari pt tot ce faci ,te citesc de mult ,succes in continuare…

      Apreciază

      1. Multumesc Adriana, e chiar interesant cat de multa lume adora gingerul. La scortisoara nu m-am gandit, cred ca ar fi o combinatie delicioasa. Merci de comentariu si te mai astept.

        Apreciază

  8. batura de ghimbir este delicioasa. Vreau sa stiu cum se poate trata paradontoza pe cale naturala.Va multumesc

    Apreciază

  9. Buna Ligia,

    Stii cumva unde as putea gasi radacina de ghimbir in Constanta? Crezi ca as putea sa prepar limonada si sa pun pudra de ghimbir? Voi incerca asa, daca tot nu gasesc radacina de ghimbir.

    Andra.

    Apreciază

    1. Kaufland stiu sigur ca are, dar nu stiu daca si in Constanta. Am vazut la Constanta la Carrefour, mai in iarna. Din praf n-o sa-ti iasa nimic, sa nu-l folosesti. Este foarte deshidratat si nu prea are aroma.

      Mult succes! Trimite-mi poze cu preparatele tale cand le incerci, sa scriu la site despre tine si incercarile tale, la categoria, Cititorii care incearca retete.

      Ligia

      Apreciază

  10. De obicei nu mai apuc sa fac poze, pentru ca le devorez imediat. Insa data viitoare iti voi trimite! Eu am folosit pudra ca si condiment in ciorbe reci, salate si bomboane din ciocolata si seminte. De asemenea, am folosit si pudra de scortisoara. Presupun ca pentru astfel de preparate pudra este buna.

    Voi incerca sa caut in weekend prin Carrefour si Kaufland! Te anunt daca gasesc, ca poate sunt mai multi doritori de licoare care nu stiu unde sa gaseasca materia prima! 🙂

    Apreciază

    1. Si eu sunt la fel, insa pozele ajuta enorm pe altii oameni si-i mobilizeaza. Despre pudra de ghimbir, imi place sa-i spun ginger, si eu o folosesc iarna la prajituri mai ales, si la turta dulce (sincer, n-am mai facut din 2005). Iar scortisoara, doar pudra folosesc. Si merci ca ma vei anunta unde vei gasi ginger, chiar e bine sa stie lumea de unde poate sa-si ia materia prima. Mi-ar placea sa am asa agenti ca tine in toate orasele 🙂

      Apreciază

  11. buna seara !
    mama a facut reteta dumneavoastra de ghimbir si ne-a placut la toata familia .
    asteptam mierea de la tanti Tabita, ca numai avem.
    pe curand .

    Apreciază

  12. Buna, Ligia!

    Vreau sa incerc si eu bautura racoritoare de ginger, am cumparat azi toate ingredientele, dar as vrea sa stiu daca gingerul se foloseste cu tot cu coaja, sau trebuie curatat intai, apoi dat pe razatoare? Multumesc, si succes in ceea ce faci sub aspectul raw! 🙂

    Apreciază

    1. Buna Larisa, numai stiu daca ti-am raspuns. Azi de abia am ajuns acasa. Coaja se indeparteaza sau se lasa, in functie de preferinte, fiindca oricum vei strecura bautura si nu trebuie dat pe razatoare daca folosesti blenderul, doar taiat cuburi.

      Apreciază

      1. Nici eu nu am blender bun si o alternativa la razatoare ar fi sa puneti radacina de ghimbir in ustensila cu care se piseaza usturoiul. Iese sucul, apoi pulpa si cred ca poate fi strecurat la sfarsit.

        Multumesc din suflet pentru toate retetele faine, Ligia si la mai multe !

        Cu drag,
        Oana

        Apreciază

  13. Saluate Ligia,

    Te admir f.f.f. mult, te-am descoperit pe 08.10.2010, am reusit sa ajung si la Targ unde am asimilat multe lucruri noi, si nu am avut curaj sa vin la tine sa vorbim.
    Incet, incet ne preocupam si noi de sanatatea noastra si promovarea ei asupra altora.
    Am facut aseara aceasta bautura care m-a fascinat total, simpla DAR BUNA.

    Vroiam sa ma indrumi putin in ceea ce priveste slabitul (exemplu un meniu, nu prea stiu cam cate calorii contin produsele crude????)

    In rest, toate cele bune, si succes mult!!!! Te pup,

    Carmen

    Apreciază

    1. Salut Carmen, si ma bucur din inima ca ti-a placut bautura racoritoare din ghimbir. Si mie mi se pare atat de delicioasa, ca toata ziua numai asta as bea 🙂 In privinta unui meniu voi lucra la un meniu dupa retetele din cartea mea sau cele existente pe site. Daca esti abonata la site vei primi automat mesajul, daca nu te poti intoarce sa vezi din cand in cand daca am mai postat lucruri noi.

      Iti doresc numai bine si te astept si la viitorul targ, care va avea loc candva in martie, tot la Bucuresti!
      Ligia

      Apreciază

  14. Da, da Ligia, si eu vreau un meniu ca sa slabesc, mai ales ca acum am inceput sa fac si miscare 🙂

    Succes!

    Apreciază

  15. Ghimbir aveam de vreo luna in frigider si tot ma intrebam ca sa fac cu el?Vazusem zilele astea pe undeva ca merge adaugat in sucul de portocale,a fost bun,l-am pus apoi si in green smothie mai ales ca simteam cum „ma ataca niste virusi”si chiar a lucrat inmpotriva lor.
    Dar sucul acesta…wow!Mi-a incantat papilele gustative!
    Iti multumesc si pentru aceasta reteta!
    Multa putere si mult succes pe mai departe!

    Apreciază

  16. Ghimbirul este preferatul meu. La aceasta bautura adaugam cateva frunze de menta proaspata. Si imi placesa folosesc mierea in care au stat conuri de brad. Gingerul este minunat. Multumesc pentru aceasta retata. E benefica pentru zilele calduroase

    Apreciază

  17. Ador bautura aceasta…si chiar indraznesc sa dublez cantitatea de ghimbir pentru a-i simti gustul mai profund. Ma gandesc sa adaug putin ghimbir si in reteta SMOOTHIE VERDE (sa vedem ce va iesi).
    Multumesc pentru reteta.

    Apreciază

    1. Ramona, in smoothie se poate pune orice dorim noi. Putem schimba plantele de la zi la zi, putem adauga ghimbir, scortisoara, nucsoara, menta, orice ni se pare noua delicios.

      Apreciază

  18. de cateva zile imi prepar in fiecare dimineata gingerata inainte de a pleca la munca si imi da multa energie. pun in blender ghimbir,suc de lamaie, scortisoara si… gataaaaaaaaaaaaaa. delicios!!!! mai ales acum, iarna, e binevenita bautura asta. multumesc , Ligia!

    Apreciază

  19. Mama mea este operata de ulcer gastro-duodenal credeti ca ar putea bea aceasta bautura cu ghimbir?

    Apreciază

  20. De ceva vreme am descoperit bunatatea de ghimbir,o folosesc in special la dulciuri,dar dupa masa o bautura de ghimbir e super.Noua ne plac bauturile calde ,asa ca eu in apa fierb cateva cuisoare,pun ghimbirul si busuioc ,le las la infuzat , apoi ne delectam cu o bautura delicioasa.
    Succes in tot ceea ce faci!

    Apreciază

    1. Mihaela, nu-i asa ca este o radacina superba? Eu ador ghimbirul si fiindca mi-ai facut pofta, chiar acum ma duc sa-mi fac o gingerata. Cu drag!

      Apreciază

  21. buna-ziua.astazi am baut prima bautura astazi,si am ramas fara cuvinte…este super gustoasa,eu am mai baut demult ceai de ghimbir si mi-a placut,dar nu il convinsesem pe sotul meu sa..bea si el..nu prea il incanta gustul..in schimb astazi am baut impreuna gingerata!!! multumesc pt reteta,si pt tot ce faci pt noi.te pupam.

    Apreciază

  22. Buna seara,
    De cateva zile am inceput sa imi prepar sucul de ghimbir,dupa reteta ta.Imi place foarte mult gustul.
    Vream sa te intreb unde pot gasi indulcitor natural sau e recomandat sa folosesc miere?
    Multumesc

    Apreciază

    1. Buna Liviu, folosesti ce indulcitor natural ai. Exista atatea variante de indulcitori naturali: sirop de orez, praf de maca sau lucuma sirop de artar sau agave (sunt cam procesate, fierte si rasfierte), sirop de melasa, zahar de palmier sau trestie, extrasul de stevia etc.Eu folosesc mierea sau curmalele, insa fiecare face cum crede ca este bine.

      Apreciază

  23. Am sa incerc aceasta „reteta”; eu consum ghimbirul sub forma de ceai, adica dat pe razatoare sau taiat rondele, fiert intrun 1l de apa, lasat sa se raceasca dupa care se strecoara si se consuma cu miere si suc de lamaie, dupa gust. Este f. bun, insa fata de reteta dnei. LIGIA POP, este mai „complicata” reteta mea!

    Apreciază

  24. Am preparat azi, bautura de ghimbir dupa reteta dvs. si este excelenta1. Multumesc si va doresc sa „descoperiti” si alte retete si din alte „plante” cu efecte benefice pt. mentinerea sanatatii.
    Mult succes!

    Apreciază

Comentariile sunt închise