Alimentatia raw vegana · Emisiunea "Ligia's Kitchen" · Retete fara foc

Ligia’s Kitchen: Lapte de orez cu nuci si scortisoara

Puteti viziona al patrulea episod din show-ul meu, Ligia’s Kitchen, intitulat „Lapte de Orez cu Nuci si Scortisoara„. Aceasta este o reteta traditionala raw vegana, adaptata de mine pentru gusturile familiei noastre. Laptele de orez simplu sau cu condimente, nu constipa daca este facut din pudra de orez nefiert. Cautati sa folositi doar orez integral bio, nu alb, super procesat.

Lapte de orez cu nuci si scortisoara

  • Porții: 3-5
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

Ingrediente:

  • 1 cana de orez integral macinat in prealabil in rasnita
  • 1.5 litri de apa filtrata
  • 100 g nuci romanesti (optional)
  • 1 lingurita scortisoara (optional)
  • 2-3 linguri miere raw
  • 1 cana = 250 ml

Instructiuni:

Toate se amesteca in blender si se trecoara cu ajutorul unei pungi speciale de strecurat. Se strecoara bine pulpa, fiindca este foarte nisipoasa si este greu de inghitit si, se poate folosi intr-o reteta cu orez gatit. Noi facem si varianta de orez fiert cu lapte de migdale, adaugat la sfarsit dupa ce s-a mai racit orezul fiert. Laptele de orez cu condimente,  se poate pastra in frigider timp de 2 zile. RPOP-2010-06-6243
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

20 de gânduri despre „Ligia’s Kitchen: Lapte de orez cu nuci si scortisoara

  1. Daca luam stiintific (si practic) lucrurile.faina de orez integral la 100 grame contine:proteine 9,5 gr,glucide 72 grame plus 1,5 gr lipide precum si minerale:Na.K,Ca,Fe,Mg,S,P,Cu s.a.m.d.Amidonul(carbohidratul) si mineralele se dizolva bine in apa(intr-o prima faza,apoi se depune(amidonul).Faina trebuie sa fie cat mai fina pt a prelua cat mai mult amidon(care-i da culoarea alba).Dupa stoarcere vor ramane mai mult proteinele in saculet plus cele de nuca.Deasemenea in solutie va intra o cantitate foarte mica de glucide din nuca si ulei mai mult(nucile au mult ulei).Cred ca trebuie sa-l consumi destul de repede ca altfel se va depune amidonul.Laptele obisnuit de vaca sau capra are :proteine mai multe din cele de tipul esentiale plus B12 care usureaza absorbtia fierului(laptele de capra e mai usor digerabil atat datorita tipului de proteine cat si faptului ca are mai putine grasimi).Laptele de capra si cel de vaca au cam aceleasi minerale si vitamine cu cel de orez nefiert,dar acestea au B12 (iar la orezul integral e dat:A,B1,B2,PP nu si B12(sau e doar urme dupa spusele specialistilor).Nici nu e de mirare ca acuma daca sarim la necesitatile bebelusilor,laptele de mama e pe primul loc,apoi ar putea fi cel de capra(sanatoasa,necontaminat cu microbi(igiena) si doar incalzit nu pasteurizat(motivatia fiind ca termic se distruge vitamina B12 ajutorul pt absorbtia fierului si eliminarea anemiei la bebelusi(facand o analogie,laptele de mama nu e preparat termic) si mai putin cel de vaca(dar vaca e intr-o proportie mai mare).Nu m-as aventura la laptele praf deoarece e preparat termic(pt fier au gasit o smecherie sa-l introduca suplimentar prin forme usor solubile dar intr-o cantitate mult mai mare decat exista in mod natural in laptele uman sau animal(nu stiu de ce?) si se stie cazurile cu aluminiu in exces gasit in laptele praf sau alte genuri de contaminari(vezi China).Acest tip de lapte(vegetal) e bun mai mult pt adulti care si-au terminat cresterea(si doar din cand in cand(sa zicem in perioadele de post)),dar nu pt copii(vezi cazurile din S.U.A. unde cateva mame au fost condamnate deoarece nu li-au dat sugarilor lapte matern ci lapte preparat din vegetale iar bebelusii au murit).Nu degeaba repeta medicii si nutritionistii ca: pt bebelusi,laptele uman e baza.Reteta de mai sus ar putea fi un bun lapte de post,luat din cand in cand sa nu acumulam prea mult colesterol,dar nu-l vad ca un lapte de consum zilnic.

    Apreciază

  2. Buna, Ligia! La multi ani! Sa ai un inceput de an frumos si plin de lumina 🙂
    Eu citesc de mai multa vreme ceea ce scrii, voiam sa te felicit pentru videoclipuri si sa imi manifest interesul pentru un episod in care prepari suc verde 🙂 Mult succes 🙂

    Apreciază

    1. Draga mea, iti doresc de asemenea un an nou plin de multe lucruri frumoase! Iti multumesc pentru sugestia ta, si voi face sigur un show si cu prepararea sucului de grau. Numai bine si te astept la site-ul meu mereu cu mult drag!

      Apreciază

  3. eu stiam ca nu e bine sa mananci cereale crude pentru ca ar contine factori antinutrienti ( cum ar fi acidul fitic) … acesti factori dispar numai prin germinare sau fierbere ….

    la orez nu este valabil? se poate manca acea faina de orez cruda?

    Apreciază

    1. Orezul face o exceptie si se poate consuma fara probleme, si este una dintre cereale care contine o cantitate redusa de acid fitic. Acum daca chiar ne este atat de frica de acest acid, putem lasa la inmuiat orezul cat si la fermentat timp de doua zile, la temperatura camerei si dupa aceea se poate da prin blender fara probleme. Acea cantitate mica de acid se va elimina prin aceste doua procedee, si in special prin fermentare. Numai bine!

      Apreciază

  4. Orezul salbatic, cel negru, este total diferit la gust si laptele va avea un gust ciudat. Am incercat si sincer nu mi-a placut. Insa fiecare cu gusturile lui.

    Apreciază

  5. Am gasit cum sa folosesti proteina de nuca si cea de orez.In primul rand,amestecarea cu apa se face pe rand.Mai intai amesteci doar cu orezul si storci,apoi ce iese(lichidul) se amesteca cu nucile si storci cu saculetul.Asa ai separat orezul de nuca.Nuca o folosesti:pt chiftele de conopida,in amestec cu tofu telemea si marar si faci o pasta,pt un desert,etc iar orezul il folosesti intr-o ciorba preparata termic.

    Apreciază

  6. La Multi Ani! cu bine draga Ligia,
    Esti tare frumoasa si blanda in video, vii in casa noastra cu retete minunate, idei bune, suras si buna voie. Casa si inima mea sunt deschise si te primesc mereu cu voie buna.
    Tare bunn lapticul, trebuie neaparat sa il incerc zilele acestea,
    Te imbratisez cu drag,
    Mihaela

    Apreciază

  7. Atentie la paine.Credeti ca Painea si alte produse ce contin sare din comert sunt facute cu sare marina?Nu, sunt facute tot cu sarea obligatorie cu cianura.

    Apreciază

  8. va rog tare mult sa-mi spuneti din care ceriale si seminte se pot face suc verde am 50 de ani si sufar de dureri articulare si imi este foarte frig *diagnosticata cu osteoartrita multumesc

    Apreciază

  9. Ligia, tocmai am incercat lapticul asta si mi se pare minunat, dar as vrea sa te intreb daca el se poate pastra doua zile in frigider sau trebuie consumat imediat ce e preparat? am vazut comentariile de mai sus (cele referitoare la laptele de orez) si m-au pus putin pe ganduri. Asadar, este sau nu sanatos??Si de cate ori trebuie consumat intr-o luna, de exemplu? As vrea sa aud parerea ta!
    Te pup,
    Andra!

    Apreciază

    1. Draga mea, nu te lua dupa parerile de mai sus. Daca orezul este integral si nu decorticat, cat mai natural nu ai de ce sa te temi. Il poti pastra la frigider si pana la 3-4 zile, si-l poti consuma in fiecare zi. Sunt mamici in lumea raw vegana, care-si hranesc bebelusii cu lapte de orez si migdale zilnic, si sunt bine merci. Nu stiu de ce lumea tinde sa trateze ingredientele crude ca pe ceva toxic, cand ar trebuie sa fie invers si sa se teama mai mult de mancarea gatita care chiar poate sa fie toxica pentru organism. Aceasta e parerea mea.

      Apreciază

  10. citisem ca laptele de orez ingrasa sau creste apetitul .. este foarte dulce , am observat .. desi nu are adaos de zahr si alte minunatii .. deci lapte simplu de orez .. pe tabelul nutritiv scrie la 100 g / 7,4 g zahar ( natural din continutul orezului ) … dar nu e mult chiar si asa ?pentru mine clar este muuult prea dulce …ca si cum as manca 1o prajituri :))

    Apreciază

  11. Super!!! Am auzit de lapte de soia, dar de orez nu stiam. Voi incerca si eu ca tot suntem in post.

    Apreciază

Comentariile sunt închise